αιμοδοσια μυελός οστων
Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη επισκέφθηκε ο  Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης  Κουτσουμπέλης
ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
ξξ
rapid tests
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Δημιουργία Cluster» στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Δήμος Γρεβενών: Τοποθετήθηκαν οι τεράστιοι κορμοί για το φεστιβάλ Μανιταρογλυπτικής – Έναρξη την Πέμπτη 18 Αυγούστου στο “Πάρκο των Μανιταριών”
ΣΥΛΛΗΨΗ
Τσοτύλι: Εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

tioukalia

 


 

 

 

Το κρίσιμο όριο ακίνητης περιουσίας που οδηγεί σε έκπτωση του φόρου κατά 30% και σε ποιο επίπεδο εξανεμίζεται η μείωση. Αμετάβλητος ο συμπληρωματικός φόρος με βάση τις προωθούμενες διατάξεις. Τι ισχύει για τα αγροτεμάχια.

Μόνο όσα φυσικά πρόσωπα έχουν συνολική ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ μπορούν να προσδοκούν σε μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% το 2019, ενώ για τους φορολογούμενους με πολλαπλάσια αξία ακίνητης περιουσίας οι ωφέλειες από τις διατάξεις νόμου οι οποίες κατατέθηκαν χθες στη Βουλή, εξανεμίζονται σταδιακάγια να σβήσουν στην περιοχή των 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας.

Ο συμπληρωματικός φόρος παραμένει αμετάβλητος, τα αγροτεμάχια τη γλιτώνουν για μία ακόμα χρονιά από τον υπολογισμό του ενώ για το 2020 οι εξαγγελίες περαιτέρω μειώσεων δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο της τροπολογίας της οποίας η ψήφιση δρομολογείται. Τα «κέρδη» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχονται σε 260 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών, το 2022, μπορούν να προσδοκούν σε ελαφρύνσεις 515 εκατ. ευρώ.

Οι τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου προβλέπουν:

1. ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για το έτος 2019, όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου είναι μέχρι 60.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Στην περίπτωση όπου η αξία της ακίνητης περιουσίας συνολικά υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό, το ποσό της μείωσης κατά 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά του ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Επιπλέον, εξαιρούνται και για το 2019 τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων κατά τη διαδικασία υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου. Το κόστος της παρέμβασης, άρα το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, υπολογίζεται σε 260 εκατ. ευρώ για το 2019.

2. Φορολογία επιχειρήσεων. Προβλέπεται η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από το 29% που βρίσκεται σήμερα, σε 25% για τα εισοδήματα που αποκτώνται το φορολογικό έτος 2022 και τα επόμενα. Ο συντελεστής μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, αρχής γενομένης από το εισόδημα του φορολογικού έτους 2019, για το οποίο ο συντελεστής ορίζεται σε 28%.

Από τις διατάξεις για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις προκύπτουν απώλειες εσόδων 142 εκατ. για το φορολογικό έτος 2019, 247 εκατ. για το φορολογικό έτος 2020, 371 εκατ. για το 2021 και 515 εκατ. για το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως τονίζεται στην έκθεση του ΓΛΚ, «το παραπάνω δημοσιονομικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την υλοποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 58 του νόμου 4172/2013 όπως ισχύει, η οποία τελεί υπό την προϋπόθεση της μη απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, όπως ετέθησαν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-2021».

Κερδισμένοι και χαμένοι

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατέχουν ακίνητα συνολικής αξίας έως 60.000 ευρώ υπολογίζονται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια και είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της παρέμβασης. Ο ΕΝΦΙΑ του 2019, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι μειωμένος κατά 30%. Για παράδειγμα σε ένα ακίνητο 80 τ.μ. το οποίο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 750 ευρώ, όπως στο Κερατσίνι ή στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, και ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με 2,8 ευρώ ανά τετραγωνικό, η ψήφιση των διατάξεων συνεπάγεται μείωση του φόρου κατά 67 ευρώ, από τα 224 ευρώ στα 157 ευρώ.

Για ένα ακίνητο με περισσότερα τετραγωνικά στις ίδιες περιοχές ή με τα ίδια τετραγωνικά αλλά με πολλαπλάσια τιμή ζώνης, η έκπτωση φόρου μειώνεται όσο αυξάνεται η αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας.

Από τις 60.000 ευρώ και πάνω όσον αφορά τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, είτε ευθύνονται τα πολλά τετραγωνικά είτε οι υψηλές τιμές ζώνης, οι εκπτώσεις «ψαλιδίζονται» και υπολογίζεται πως για συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, η προωθούμενη παρέμβαση δεν οδηγεί στην παραμικρή ελάφρυνση.

Για παράδειγμα στο Ίλιο, ένα ακίνητο 120 τετραγωνικών με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ (βασικός φόρος 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό) επιβαρύνεται σήμερα με ΕΝΦΙΑ 343 ευρώ. Με τις αλλαγές, ο φόρος θα μειωθεί κατά 58 ευρώ στα 290 ευρώ, με την ποσοστιαία ελάφρυνση να περιορίζεται σε 16,67%.

 

* Δείτε τις τροπολογίες στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

Πηγή:euro2day.gr

 

 

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 

tioukalia

 

  


λαζαριδου

 

 

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.