• Latest

ΚΚΕ: Ερώτηση προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τα ΜΑΒΕ

19 Ιανουαρίου 2021
μητροπολιτης αντωνιος

Σιάτιστα: 20ετές Μνημόσυνο για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο

16 Δεκεμβρίου 2025
Εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής στη Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης

Εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής στη Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης

16 Δεκεμβρίου 2025
 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη 12η ΑΙΤ EXPO 2025

 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη 12η ΑΙΤ EXPO 2025

16 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικη γιορτή Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

Χριστουγεννιάτικη γιορτή Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

16 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο και σε παράδρομους της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Σιάτιστα

Μπλόκο και σε παράδρομους της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Σιάτιστα

16 Δεκεμβρίου 2025
Συλλογή λαδιού για τα χριστουγεννιάτικα δέματα αγάπης του Φιλοπρόοδου Συλλόγου

Συλλογή λαδιού για τα χριστουγεννιάτικα δέματα αγάπης του Φιλοπρόοδου Συλλόγου

16 Δεκεμβρίου 2025
Με φως, μουσική και πλήθος κόσμου άναψε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στα Γρεβενά!

Με φως, μουσική και πλήθος κόσμου άναψε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στα Γρεβενά!

16 Δεκεμβρίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

42χρονος πνίγηκε προσπαθώντας να καταπιεί ναρκωτικά για να αποφύγει έλεγχο

16 Δεκεμβρίου 2025
ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Της πήραν τις πινακίδες, αλλά δεν πτοήθηκε – Έβαλε ψεύτικες!

16 Δεκεμβρίου 2025
χρημα

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Υπολογίστε το με ένα κλικ – Πόσα σας αναλογούν φέτος

16 Δεκεμβρίου 2025
κρυο καιρος θερμομετρο

Meteo: Παγετός σήμερα το πρωί -Οι οκτώ περιοχές που ξύπνησαν με -5

16 Δεκεμβρίου 2025
Άγριος ξυλοδαρμός 15χρονης από τρεις 16χρονες – Στο νοσοκομείο το κορίτσι

55χρονη βίαζε τον γιο της οικιακής βοηθού της

16 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΚΕ: Ερώτηση προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τα ΜΑΒΕ

sierafm by sierafm
19 Ιανουαρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

 Για τα σχέδια δημιουργίας ΧΥΤΕΑ (ΧΥΤ Επικίνδυνων Αποβλήτων) Αμιάντου στο χώρο των ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας), στην περιοχή Ζιδάνι, στην ΠΕ Κοζάνης

Τα ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας), στην περιοχή Ζιδάνι, σταμάτησαν να λειτουργούν το έτος 2000 ενώ διατέθηκαν κονδύλια και προχώρησε το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής. Ο εν λόγω χώρος βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, και σε υδραυλική επικοινωνία, από τον ποταμό Αλιάκμονα και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.

Τα σχέδια για το ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στην περιοχή, όπου προβλέπεται να μεταφερθεί και να θαφτεί ο καρκινογόνος αμίαντος, που αποσύρεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, δημιουργούν δικαιολογημένα ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Είναι γνωστό ότι ο αμίαντος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Τα αερομεταφερόμενα και εισπνεόμενα σωματίδια (ίνες) αμίαντου είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα (μεσοθηλίωμα και άλλες μορφές καρκίνου, αμιαντίαση κ.ά.). Αλλά και ο καταπινόμενος αμίαντος, κυρίως μέσω του πόσιμου νερού, ευθύνεται για εξίσου σοβαρές ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος και όχι μόνο. Τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν με τις επισημάνσεις επιστημόνων για το υδατοπερατό των πετρωμάτων της θέσης όπου επιχειρείται να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΕΑ Αμιάντου, τη σεισμικότητα της περιοχής καθώς και με το γεγονός ότι από τα ύδατα που απειλούνται με ρύπανση εξαιτίας του ΧΥΤΕΑ υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη και αρδεύεται ο κάμπος της Ημαθίας και Πιερίας, στοιχεία, που καθιστούν απαγορευτική τη δημιουργία του στην υπόψη θέση.

To σχέδιο προβλέπεται να υλοποιηθεί από ιδιωτική εταιρεία με όρους, που στόχο έχουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία της. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, μαζί και τα όποια ανταποδοτικά από τη λειτουργία του ΧΥΤΕΑ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι με την καταστροφή που θα δημιουργηθεί στο περιβάλλον, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής του λαού.

Τα σχέδια για το ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στο Ζιδάνι συμβαδίζουν με την πολιτική Κυβέρνησης και Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας – απολιγνιτοποίηση, που επιδεινώνει την ενεργειακή φτώχεια σε όλο και πιο πλατιά λαϊκά στρώματα και πλήττει πολύπλευρα ειδικά τους εργαζόμενους της περιοχής για να προωθηθούν κερδοφόροι σχεδιασμοί υπέρ του κεφαλαίου σε βάρος της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης, των λαϊκών νοικοκυριών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπόψη, πολλαπλά επικίνδυνη, επένδυση προωθείται χωρίς να έχει δημοσιευθεί μέχρι τώρα (δεν περιλαμβάνεται καν στο λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων») η εκτιμώμενη, έστω, ποσότητα των αποβλήτων αμιάντου, που προβλέπεται να διατεθούν πανελλαδικά πολύ δε περισσότερο στον υπόψη ΧΥΤΕΑ.

Υπέρ πάντων τα κέρδη του κεφαλαίου, τόσο του διαχειριστή του ΧΥΤΕΑ όσο και των βιομηχανικών και κατασκευαστικών ομίλων, που θα εκμεταλλευτούν αποκατεστημένο δημόσιο χώρο και πόρους προκειμένου να ξεφορτωθούν «μπιρ παρά» τα επικίνδυνα, καρκινογόνα απόβλητά τους. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες, καθώς όλα τα υφιστάμενα δομικά στοιχεία από αμίαντο είναι απόβλητα καθώς ο κάτοχός τους οφείλει, εδώ και χρόνια, να απαλλαγεί από αυτά.

Για του λόγου το αληθές αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο από το πρώην εργοστάσιο της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ» στο Δρέπανο Αχαΐας προβλέπεται να αποξηλωθούν και να διατεθούν (δεν αναφέρεται πού) 2.650 τον επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου (www.pde.gov.gr – 18.1.2021). Υπενθυμίζουμε δε ότι σύμφωνα με τον «Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων» τα επικίνδυνα απόβλητα, που περιέχουν αμίαντο, παρουσιάζουν και σημαντική διασπορά ως προς την πηγή προέλευσή τους καθώς εμπίπτουν σε 5 διαφορετικούς κωδικούς: 01 04 07*, 06 13 04*, 17 06 01*, 17 06 05* και 17 09 03*.

Για όλα τα παραπάνω, ευθύνες δεν έχουν μόνο οι αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά, που προωθούν αυτή την πολιτική, αλλά και οι τοπικές περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που με τη συνειδητή ανοχή τους βάζουν πλάτη στους αντιλαϊκούς αυτούς σχεδιασμούς, καταστροφικούς για το περιβάλλον και την υγεία.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

– Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι στις τεκμηριωμένες ενστάσεις επιστημόνων, που αποκαλύπτουν την ακαταλληλότητα της εν λόγω περιοχής; (ήδη αποκατεστημένης, με υδατοπερατά πετρώματα, σε σεισμογενή περιοχή, υδροδότηση Θεσσαλονίκης, άρδευση κλπ).

– Εάν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου, και αν όχι ποια είναι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο.

– Σε ποια, ενδεχομένως φάση, βρίσκεται η διαδικασία για την προώθηση του υπόψη καταστροφικού εγχειρήματος.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Tags: ΚΚΕΜΑΒΕ
Previous Post

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα της οικονομίας. Βίντεο

Next Post

Συλλυπητήριο του συλλόγου ‘’Εθελοντική Δράση Πολιτών Σιάτιστας΄΄

Next Post

Συλλυπητήριο του συλλόγου ‘’Εθελοντική Δράση Πολιτών Σιάτιστας΄΄

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: 20ετές Μνημόσυνο για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο
  • Εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής στη Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης
  •  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη 12η ΑΙΤ EXPO 2025
  • Χριστουγεννιάτικη γιορτή Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σιατίστης
  • Μπλόκο και σε παράδρομους της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Σιάτιστα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr