ΚΚΕ: Χειροτέρευση των όρων απόδοσης της ασφάλισης του Ε.Φ.Κ.Α.

ΚΚΕ: Χειροτέρευση των όρων απόδοσης της ασφάλισης του Ε.Φ.Κ.Α.

Ερώτηση του ΚΚΕ προς την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με Θέμα:Χειροτέρευση των όρων απόδοσης της ασφάλισης του Ε.Φ.Κ.Α. προς τους ασφαλισμένους

Μέχρι 31/12/2001 για να επικολλήσει ο εργοδότης τα ένσημα στο ασφαλιστικό βιβλιάριο του εργαζόμενου έπρεπε πρώτα να τα αγοράσει.

Από 01/01/2002 με την κατάργηση των ενσήμων και την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων με το θεσμό της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), αποσυνδέθηκε η ασφάλιση των εργαζομένων (συνεπώς και η δυνατότητα λήψης παροχών από το Ι.Κ.Α.) από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη. Η διαδικασία ασφάλισης χωρίστηκε σε δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους διαδικασίες:

α)Την υποβολή ΑΠΔ την οποία ο εργαζόμενος παίρνει και χρησιμοποιεί το χρόνο ασφάλισής του (ένσημα) και

β)Την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη.

Από το 2011 διαφοροποιήθηκε το καθεστώς ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ για ορισμένες κατηγορίες εργοδοτών (Γενικά Έγγραφα Γ99/1/13/16.01.2012 και Ε40/661/12.11.2013 της Διεύθυνσης ασφάλισης-εσόδων του ΙΚΑ).

Πιο συγκεκριμένα, σε εργοδότες που είτε είχαν μεγάλη οφειλή είτε ελέγχονταν για εικονική απασχόληση προσωπικού, αφαιρέθηκε η δυνατότητα ηλεκτρονικής (διαδικτυακής) υποβολής ΑΠΔ, την οποία πρέπει πλέον να υποβάλουν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ που τους ελέγχει προσκομίζοντας μαζί: 1) Τα στοιχεία απασχόλησης των εργαζομένων (προσλήψεις, συμβάσεις, πίνακες προσωπικού, αποδείξεις μισθοδοσίας, Δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών), 2) Τα φορολογικά στοιχεία (έντυπα Ε1-Ε2-Ε3-Ε9, περιουσιακή κατάσταση) της επιχείρησης και των νόμιμων υπευθύνων της.

Το υποκατάστημα του ΙΚΑ αφού έκανε έλεγχο και εφόσον διαπίστωνε ότι υπάρχει πραγματική απασχόληση προσωπικού καταχωρούσε ηλεκτρονικά (διαδικτυακά) τις ΑΠΔ, βεβαίωνε τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές συντάσσοντας Πράξη Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε), την οποία κοινοποιούσε στον εργοδότη. Μετά την παραλαβή της Π. Ε.Ε. από τον εργοδότη, μπορούσαν οι εργαζόμενοί του, ανεξάρτητα από την εξόφληση ή τη ρύθμισή της, να χρησιμοποιήσουν το χρόνο ασφάλισής τους.

Με το Μ8/73253 έγγραφο του τμήματος είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών της Διοίκησης Ε.Φ.Κ.Α. από 15.01.2018 τα παραπάνω ανατρέπονται τελείως.

Για να παραληφθεί η ΑΠΔ μιας επιχείρησης, που έχει οφειλές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, εισάγεται και μία επιπλέον προϋπόθεση: να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του τελευταίου μήνα απασχόλησης.

Αν δεν το κάνει, το υποκατάστημα του ΙΚΑ δεν θα δέχεται ούτε να παραλάβει προς έλεγχο την ΑΠΔ. Άμεση συνέπεια, είναι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης να παραμένουν ανασφάλιστοι μέχρι να αποφασίσει ο εργοδότης να καταβάλει τις εισφορές.

Επιπλέον, οι εργοδότες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν κανενός είδους πρόστιμο ανεξάρτητα το χρόνο υποβολής της ΑΠΔ.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, αν προτίθεται:

  • Να επαναφέρει άμεσα αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα δηλαδή με την  υποβολή της ΑΠΔ να εξασφαλίζεται  συνολικά  η  ασφάλιση  των εργαζομένων, καθώς και οι οποίες παροχές  και να μην μεταφέρετε η ευθύνη στους ίδιους,  επειδή ο εργοδότης δεν καταβάλει  τις εισφορές.
  • Να ακυρώσει άμεσα το επίμαχο έγγραφο το οποίο με προκλητικό τρόπο ουσιαστικά απαλλάσσει  τους  εργοδότες και τιμωρεί τους εργαζόμενους αφήνοντας ανασφάλιστους.

Οι Βουλευτές

 

Χρήστος Κατσώτης

Σάκης Βαρδαλής

Γιώργος Λαμπρούλης

Νίκος Καραθανασόπουλος

Διαμάντω Μανωλάκου

Σταύρος Τάσσος

Μανώλης Συντυχάκης


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΚΚΕ

Άλλες ειδήσεις

Συνάντηση για την υλοποίηση των αποφάσεων της λαϊκής συνέλευσης της Ακρινής

Συνάντηση για την υλοποίηση των αποφάσεων της λαϊκής συνέλευσης της Ακρινής, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Κοζάνης. Η

Βιβλιοθήκη Σιάτιστας: Ζωγραφισμένα δεδομένα – Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις

Την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 στη βιβλιοθήκη Σιάτιστας η δράση ήταν «ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ» δεδομένα: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις Με

Συνελήφθη 33χρονος στην Φλώρινα σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης

Συνελήφθη σήμερα (14-09-2018) στην Φλώρινα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Τμημάτων Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.