• Latest

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τη μόλυνση και ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας

9 Νοεμβρίου 2017
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

ΠΑΣΟΚ: Στήριξη στη Δημιουργία Τμήματος Ακτινοθεραπείας στο «Μποδοσάκειο»

24 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο πήρε τη θέση του. Φωτογραφίες

Σιάτιστα: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο πήρε τη θέση του. Φωτογραφίες

24 Νοεμβρίου 2025
Προσωρινή Διακοπή Λειτουργίας του Σχολικού Συγκροτήματος ΕΠΑΛ – ΣΑΕΚ Γρεβενών

Προσωρινή Διακοπή Λειτουργίας του Σχολικού Συγκροτήματος ΕΠΑΛ – ΣΑΕΚ Γρεβενών

24 Νοεμβρίου 2025
Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Σημαντική πρόκριση για τον Μακεδονικό Σιάτιστας μέσα στο Βελβεντό! Ευχαριστήριο

Κέρδισε την ένσταση ο Μακεδονικός Σιάτιστας. Θα γίνει το παιχνίδι με τον Ιωνικό

24 Νοεμβρίου 2025
Τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Νικόλαο γιορτάζει η Κοζάνη

Πανηγυρίζει η Αγία Αικατερίνα, Προστάτις του Επισκοπικού Μεγάρου

24 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Πότε λήγει το δίπλωμα οδήγησης -Ποιοι πρέπει να το παραδώσουν μέσα στο 2025

24 Νοεμβρίου 2025
καιρος

Έκτακτο δελτίο και προειδοποιήσεις μετεωρολόγων για ισχυρή κακοκαιρία αυτή τη βδομάδα

24 Νοεμβρίου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών που είναι αύριο 25 Νοεμβρίου.

24 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθησαν 2 άτομα για ναρκωτικά, σε περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς

24 Νοεμβρίου 2025

 Ημερίδα Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Κοζάνη 27 Νοεμβρίου 2025

24 Νοεμβρίου 2025
Ανήλικος «χτυπήθηκε» από ρεύμα – Προσπάθησε να κλέψει μετασχηματιστή

e-ΕΦΚΑ: Πώς θα μάθετε αν δικαιούστε την ενίσχυση των 250 ευρώ

24 Νοεμβρίου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Νεκρό δίχρονο κοριτσάκι μετά από αιφνίδια αδιαθεσία

24 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τη μόλυνση και ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας

sierafm by sierafm
9 Νοεμβρίου 2017
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων και των φορέων τους στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας (Ειδική Ζώνη Διατήρησης – ΕΖΔ του δικτύου Νατούρα 2000 – GR1340004), που ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Φλώρινας) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πέλλας), λόγω της συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης των νερών της.

Στη μείωση της στάθμης της λίμνης έρχεται να προστεθεί η ρύπανσή της από τα λύματα της γύρω περιοχής. Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια την επιβαρύνει με ανεπεξέργαστα λύματα ο σπασμένος αγωγός του Αγίου Παντελεήμονα (Δήμος Αμυνταίου-ΠΕ Φλώρινας) δια μέσου του οποίου μεταφέρονταν τα λύματα του οικισμού αυτού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων. Επιπλέον, τώρα αποκαλύπτεται πως τα χωριά του Δήμου Εορδαίας (ΠΕ Κοζάνης), ο Περδίκκας, η Πεντάβρυσος, το Ανατολικό, ο Αγ. Χριστοφόρος, το Καρυχώρι, χωρίς να διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό, χύνουν τα τελευταία 20 χρόνια τα λύματά τους σε παρακείμενους χείμαρρους, οι οποίοι καταλήγουν στο ποταμό Σολού, που εκβάλλει στην λίμνη Βεγορίτιδα!

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου της Τοπικής Κοινότητας Πενταβρύσου, το ρέμα Σουλού, που περνά πλησίον του χωριού, «έχει να καθαρισθεί πολλά χρόνια. Τα λύματα σχηματίζουν μικρές και μεγάλες λιμνούλες, η μυρωδιά πολλές φορές είναι ανυπόφορη, ενώ κινδυνεύει η δημόσια υγεία των κατοίκων για τα σπίτια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ρέμα». Ενώ, ύστερα και από καταγγελίες κατοίκων των γύρω περιοχών της λίμνης, ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος στην Θεσσαλονίκη.

Το ΚΚΕ έχει διαχρονικά αναδείξει και στη Βουλή με παρεμβάσεις του (οι πιο πρόσφατες 32454/29.8.2014, 1878/21.4.2015), τα ζητήματα της προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας, χωρίς ωστόσο να έχουν, έως και σήμερα, γίνει ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή

Για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η λίμνη Βεγορίτιδα, ευθύνη έχουν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, που με την ακολουθούμενη διαχρονικά πολιτική τους, να διαθέτουν πόρους σε τομείς και έργα που μεγιστοποιούν τα κέρδη του κεφαλαίου, οδηγούν το φυσικό περιβάλλον σε συνεχή υποβάθμιση.  Προς αυτή την κατεύθυνση, αντιμετωπίζουν και το νερό των οικοσυστημάτων ως φτηνό για το κεφάλαιο απόθεμα προκειμένου να το μετατρέψουν στη συνέχεια σε ακριβό, για το λαϊκό νοικοκυριό και τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, εμπόρευμα.

Και όλα αυτά κατά διαρκή παράβαση της ίδιας τους τη νομοθεσίας, που ορίζει:

«4. Αν για την προστασία και διατήρηση των περιοχών, των στοιχείων ή των συνόλων της παραγράφου 3 [σ.σ.: προστατευόμενες περιοχές μεταξύ των οποίων και αυτές του δικτύου Νατούρα 2000] επιβάλλεται παράλληλα η εφαρμογή ορισμένων μέτρων σε γειτονικές εκτάσεις, οι παραπάνω περιοχές, τα στοιχεία ή τα σύνολα αποτελούν κεντρικό τμήμα μιας ευρύτερης περιοχής, στην οποία τα αναγκαία μέτρα προστασίας κλιμακώνονται κατά ζώνες» (άρθρο 18, παρ.4 του Ν.1650/86, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του Ν.3937/11).

Αποκαλύπτεται έτσι, σε σχέση με τη δραματική έλλειψη μέτρων προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας και της ευρύτερης περιοχής, ότι το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης δεν διστάζει να παραβιάζει, στην προκείμενη περίπτωση με τη συνειδητή απραξία του, και τις ελάχιστες προστατευτικές των οικοσυστημάτων διατάξεις, που το ίδιο κατά τα άλλα νομοθετεί – αλλά μόνο ως «φύλο συκής» – κάθε φορά που αυτές παρεμποδίζουν την προώθηση των αντιλαϊκών τους επιλογών.

Σοβαρές ευθύνες όμως έχουν και οι τοπικές αρχές (Δημοτικές και Περιφερειακές), τόσο οι προηγούμενες όσο και οι σημερινές, που στηρίζουν και προωθούν αυτή την πολιτική.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί επιτέλους η κυβέρνηση, για:

  • Να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων της περιοχής, από τη ρύπανση.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας, να σταματήσει η μόλυνση της και να υπάρξει η εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματος της.

 

 

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

 

 

Γιάννης Δελής

Tags: ΚΚΕ
Previous Post

Ο σκύλος που ευθύνεται για επιθέσεις στην Κοζάνη

Next Post

Βγαίνει με 2ήμερη άδεια από τη φυλακή ο Κουφοντίνας -Θύελλα αντιδράσεων

Next Post

Βγαίνει με 2ήμερη άδεια από τη φυλακή ο Κουφοντίνας -Θύελλα αντιδράσεων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • ΠΑΣΟΚ: Στήριξη στη Δημιουργία Τμήματος Ακτινοθεραπείας στο «Μποδοσάκειο»
  • Σιάτιστα: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο πήρε τη θέση του. Φωτογραφίες
  • Προσωρινή Διακοπή Λειτουργίας του Σχολικού Συγκροτήματος ΕΠΑΛ – ΣΑΕΚ Γρεβενών
  • Κέρδισε την ένσταση ο Μακεδονικός Σιάτιστας. Θα γίνει το παιχνίδι με τον Ιωνικό
  • Πανηγυρίζει η Αγία Αικατερίνα, Προστάτις του Επισκοπικού Μεγάρου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr