• Latest
ΔΕΗ

Κονδύλια 1,2 δισ. ευρώ για ‘έξυπνους’ μετρητές ρεύματος σε όλη την Ελλάδα

22 Φεβρουαρίου 2018
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης· «Κανονικά η ΠΕ Κοζάνης στο Καθεστώς των Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου.

1 Ιουλίου 2025
Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο προς Πετρανά, στο ύψος της αντιπροσωπείας της ΒΜW-“Τούμπαρε” αυτοκίνητο

Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο προς Πετρανά, στο ύψος της αντιπροσωπείας της ΒΜW-“Τούμπαρε” αυτοκίνητο

1 Ιουλίου 2025
Οζίδια φωνητικών χορδών

Οζίδια φωνητικών χορδών

1 Ιουλίου 2025
Εορδαία: Βρήκαν κατασπαραγμένα τα πουλερικά τους – Διαμαρτυρίες κατοίκων για καταστροφές από αρκούδες

Εορδαία: Βρήκαν κατασπαραγμένα τα πουλερικά τους – Διαμαρτυρίες κατοίκων για καταστροφές από αρκούδες

1 Ιουλίου 2025
Τροχαίο στην Εγνατία στο ύψος της Καλαμιάς. Φωτογραφίες

Τροχαίο στην Εγνατία στο ύψος της Καλαμιάς. Φωτογραφίες

1 Ιουλίου 2025
Χάθηκε το 31% των ελληνικών αγροκτημάτων – Τα στοιχεία νέας μελέτης για τη Δυτική Μακεδονία. Βίντεο

Κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία

1 Ιουλίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες  του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου

1 Ιουλίου 2025
Απολογισμός 1ης μέρας στο τουρνουά Μπάσκετ Σιάτιστας

5η μέρα τουρνουά μπάσκετ του ΑΓΣ Η Σιάτιστα

1 Ιουλίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Μεγάλος χαμένος οι έντιμοι αγρότες από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ»

1 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Νέος Κ.Ο.Κ. : Η χρήση προστατευτικού κράνους στο επίκεντρο των ελέγχων της Ελληνικής Αστυνομίας

1 Ιουλίου 2025
Μαθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης

Μαθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης

1 Ιουλίου 2025
Πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”:  Εντός του Ιουνίου ξεκινούν εργασίες  ανακαίνισης και αναβάθμισης του 1ου Ημερήσιου Γυμνασίου Γρεβενών

Ηλεκτρονικές Αιτήσεις Εγγραφής, Ανανέωσης και Μετεγγραφής στο 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Γρεβενών

1 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κονδύλια 1,2 δισ. ευρώ για ‘έξυπνους’ μετρητές ρεύματος σε όλη την Ελλάδα

sierafm by sierafm
22 Φεβρουαρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΔΕΗ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Έργο ‘μαμούθ’ συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ δρομολογεί μέσα στο 2018 ο Διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρισμού.

Θα αλλάξουν 7,5 εκατ. ‘ρολόγια’ με ‘έξυπνους μετρητές’ ρεύματος

Νέο επιχειρηματικό μοντέλο που δεν βασίζεται στην προμήθεια μετρητών μέσω διαγωνισμού, αλλά σε ένα είδος σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) έχει επεξεργαστεί ο ΔΕΔΔΗΕ για την αντικατάσταση του συνόλου των ηλεκτρικών μετρητών της χώρας με τους λεγόμενους «έξυπνους μετρητές».

Το νέο μοντέλο για την πανελλαδική εφαρμογή της τηλεμέτρησης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΔΕΔΔΗΕ με τους Γάλλους της Enedis, (διαχειριστής του δικτύου στη Γαλλία) και έχει παρουσιαστεί τόσο στη ΔΕΗ όσο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μόλις την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ είχε για το θέμα αυτό συνάντηση με τον κ. Σταθάκη.

Σύμφωνα με την πρόταση του Διαχειριστή, στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα συμμετέχουν, αφενός μεν ο ΔΕΔΔΗΕ με ποσοστό όχι μικρότερο του 51%, αφετέρου δε ιδιώτες που θα επιλεγούν μέσω διαγωνισμού, αλλά και τραπεζικά ιδρύματα. Δεδομένο θεωρείται το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η οποία έχει ενισχύσει χρηματοδοτικά και άλλα έργα υποδομών του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,2 δις. ευρώ, ωστόσο εκτιμάται ότι η ωρίμανση της τεχνολογίας και η παράλληλη πτώση των τιμών μέσα στα χρόνια που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του έργου, θα οδηγήσει σε μείωση της συνολικής δαπάνης στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ.

Οι έξυπνοι μετρητές αποτελούν ταυτόχρονα αναγκαιότητα αλλά και υποχρέωση της χώρας μας ενώ θα αλλάξουν οριστικά τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, προς όφελος του καταναλωτή.

Τι είναι οι έξυπνοι μετρητές

Τι είναι οι διεθνώς αποκαλούμενοι “smart meters”; Είναι η ηλεκτρονική συσκευή μέτρησης της κατανάλωσης, η οποία προσφέρει μια σειρά από νέες δυνατότητες όπως η διασυνδεσιμότητα με άλλες συσκευές, η καταμέτρηση της κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, η μετάδοση στατιστικών στοιχείων και δεδομένων στο κέντρο διαχείρισης κλπ. Μέσα από την τεχνολογία των έξυπνων μετρητών ανοίγουν δυνατότητες για καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή, διαχείριση της ζήτησης και αμφίδρομη επικοινωνία του πελάτη με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Για παράδειγμα με τους έξυπνους μετρητές θα μπορούν οι προμηθευτές να προσφέρουν στους πελάτες τους σύνθετα πολυζωνικά τιμολόγια, στα οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες του αλλά και τις ανάγκες του συστήματος. Για παράδειγμα θα μπορεί να επιβραβεύεται η κατανάλωση σε ώρες μεγάλης διαθεσιμότητας ενέργειας πχ από φωτοβολταϊκά ή αιολικά και αντίστροφα να τιμωρείται η σπατάλη ενέργειας σε ώρες υψηλής ζήτησης και χαμηλής διαθεσιμότητας μονάδων.

Ταυτόχρονα ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται με SMS για το ρεύμα που έχει ξοδέψει, τις προγραμματισμένες διακοπές, να βλέπει ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, να λαμβάνει συμβουλές εξοικονόμησης κλπ. Επίσης με τους έξυπνους μετρητές δεν υπάρχει η δυνατότητα ρευματοκλοπής, φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Οι “έξυπνοι μετρητές” αποτελούν βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων, επομένως το έργο της τηλεμέτρησης των πελατών χαμηλής τάσης αποτελεί ένα έργο «κλειδί» για τον ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Μέχρι σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εγκαταστήσει συστήματα τηλεμέτρησης στους πελάτες της υψηλής τάσης, της μέσης τάσης και στους μεγάλους πελάτες στη χαμηλή τάση, οι οποίοι αναλογούν περίπου στη μισή καταναλισκόμενη ενέργεια. Η μεγάλη πρόκληση ωστόσο, είναι να αντικατασταθούν όλοι οι συμβατικοί μετρητές σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, με έξυπνους ηλεκτρονικούς μετρητές.

Όπως είχε πεί σε παλαιότερη συνέντευξή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, καθηγητής Νίκος Χατζηαργυρίου «τα οικονομικά και λειτουργικά οφέλη από την τηλεμέτρηση είναι πολλά και  προέρχονται κυρίως από το γεγονός ότι οι πελάτες ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την κατανάλωσή τους, με στόχο την ενεργοποίησή τους για εξορθολογισμό της μέσω κατάλληλων κινήτρων. Παράλληλα οι καταναλωτές μπορούν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο, ενδεχομένως και με την ενεργοποίηση τους στην παραγωγή μέσω μικρών οικιακών μονάδων.

Τα άμεσα οφέλη της τηλεμέτρησης περιλαμβάνουν εξοικονόμηση ενέργειας με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών, δραστική μείωση των ρευματοκλοπών αλλά και του λειτουργικού κόστους του δικτύου.

Πηγή:http://news247.gr/

Tags: ΔΕΗ
Previous Post

Ζόραν Ζάεφ: Ο Τσίπρας είναι ειλικρινής και πιστεύει στη λύση του Σκοπιανού

Next Post

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησαν οι συμβάσεις με τους οπτικούς – Χωρίς προπληρωμή τα γυαλιά

Next Post
ΕΟΠΥΥ ΓΙΑΤΡΟΣ

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησαν οι συμβάσεις με τους οπτικούς - Χωρίς προπληρωμή τα γυαλιά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Στάθης Κωνσταντινίδης· «Κανονικά η ΠΕ Κοζάνης στο Καθεστώς των Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου.
  • Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο προς Πετρανά, στο ύψος της αντιπροσωπείας της ΒΜW-“Τούμπαρε” αυτοκίνητο
  • Οζίδια φωνητικών χορδών
  • Εορδαία: Βρήκαν κατασπαραγμένα τα πουλερικά τους – Διαμαρτυρίες κατοίκων για καταστροφές από αρκούδες
  • Τροχαίο στην Εγνατία στο ύψος της Καλαμιάς. Φωτογραφίες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr