• Latest
κορονοιος

Κοροναϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία – Νέες μελέτες

24 Αυγούστου 2020
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Εξελίξεις στην υπόθεση της Φοινικούντας – Πληροφορίες για συνεργούς και καθοδηγητές στο διπλό φονικό

22 Δεκεμβρίου 2025
ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΞΥΛΟ ΒΙΑ

Δύο άντρες έδειραν 13χρονο σε αγώνα βόλεϊ γιατί τους ενόχλησε το τύμπανο που χτυπούσε ο ανήλικος

22 Δεκεμβρίου 2025
πετρελαιο θερμανσης

Ώρα πληρωμών για το επίδομα θέρμανσης: Τι ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι

22 Δεκεμβρίου 2025
Συναντήσεις του Αντιδημάρχου Παιδείας με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου Καστοριάς

Συναντήσεις του Αντιδημάρχου Παιδείας με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου Καστοριάς

22 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Να αποσυρθούν οι αρνητικές διατάξεις για τη ζωή χιλιάδων στρατιωτικών που φέρνει η κυβέρνηση»

Καλλιόπη Βέττα: «Να αποσυρθούν οι αρνητικές διατάξεις για τη ζωή χιλιάδων στρατιωτικών που φέρνει η κυβέρνηση»

22 Δεκεμβρίου 2025
ΔΥΠΑ

Έρχονται το 2026 νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ με μηνιαία επιδότηση έως 1.004 ευρώ

22 Δεκεμβρίου 2025
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Κασαπίδης: Προβληματική και άκρως ανησυχητική η επιλογή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να συνάψει προγραμματική σύμβαση, με εταιρεία Αθηναϊκών Συμφερόντων, αγνοώντας Τοπικό Φορέα, για την λειτουργία Δομής Ψυχικής Υγείας στην ΠΕ Γρεβενών

22 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Γ Εθνική: Με ήττες αποχαιρετούν το 2025 τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις Κοζάνη και Εορδαϊκός

22 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

Αυλαία 2025 στα Πρωταθλήματα της ΕΠΣ Κοζάνης

22 Δεκεμβρίου 2025
Όταν το ποδόσφαιρο ενώνει – Ευχαριστήριο μήνυμα του Αντιπροέδρου της Σιάτιστας προς τον Μακεδονικό Κοζάνης… με καρδιά και ουσία

Όταν το ποδόσφαιρο ενώνει – Ευχαριστήριο μήνυμα του Αντιπροέδρου της Σιάτιστας προς τον Μακεδονικό Κοζάνης… με καρδιά και ουσία

22 Δεκεμβρίου 2025
Στα μπλόκα των αγροτών σε Σιάτιστα, Φιλώτα και τελωνείο Νίκης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Στα μπλόκα των αγροτών σε Σιάτιστα, Φιλώτα και τελωνείο Νίκης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

22 Δεκεμβρίου 2025
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης : Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 «Στην καρδιά της πόλης» – Δεύτερο μέρος

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης. Ομάδα Κοινωνικών Δράσεων- Ευχαριστήριο

22 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοροναϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία – Νέες μελέτες

sierafm by sierafm
24 Αυγούστου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος
20
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ενδείξεις ότι ο νέος κοροναϊός προκαλεί ανοσία που διαρκεί αρκετούς μήνες, ακόμα και σε ασθενείς που εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Ενδείξεις ότι ο νέος κοροναϊός προκαλεί ανοσία που διαρκεί αρκετούς μήνες, ακόμα και σε ασθενείς που εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα ανθρώπινα ανοσοποιητικά κύτταρα αποθηκεύουν πληροφορίες για τον κοροναϊό. Με αυτό τον τρόπο θα τον «θυμούνται», εάν ξαναέρθουν αντιμέτωπα με αυτόν.

Οι ειδικοί λένε ότι για το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι όλα τα παθογόνα εξίσου αξιομνημόνευτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άλλα μας αρρωσταίνουν μία φορά στη ζωή μας και άλλα μας απειλούν κατ’ επανάληψη. Ως φαίνεται, όμως, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας ασχολούνται σοβαρά με τον κοροναϊό.

Μια σειρά νέες μελέτες δείχνουν ότι επί μήνες μετά την ανάρρωση από τον ιό, ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει:

-Αντισώματα που καταπολεμούν τον κοροναϊό

-Β- και Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού που είναι σε θέση να τον αναγνωρίζουν

«Οι αντιδράσεις αυτές είναι εκείνες ακριβώς που ελπίζαμε να δούμε», δήλωσε στους New York Times η Dr Marion Pepper, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Η Dr Pepper είναι συγγραφέας μίας εκ των νέων μελετών, η οποία αξιολογείται για να δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Πολλά υποσχόμενα ευρήματα

«Τα νέα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα», συμπλήρωσε η Dr Smita Iyer, επίκουρη καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, που μελετά τον κοροναϊό σε πρωτεύοντα θηλαστικά. «Επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία για την ανοσία αγέλης και την δυνατότητα παρασκευής ενός αποτελεσματικού εμβολίου».

Οι ερευνητές δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι ανοσολογικές αντιδράσεις που εντόπισαν. Εκτιμούν όμως πως τα νέα ευρήματα αποτελούν τις πρώτες αποδείξεις ότι ο οργανισμός θα έχει ελπίδες να καταπολεμήσει τον ιό, εάν ξαναεκτεθεί σε αυτόν.

«Βλέπουμε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως ακριβώς θα έπρεπε», είπε ο Dr Deepta Bhattacharya, αναπληρωτής καθηγητής Ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Ο Dr Bhattacharya είναι συγγραφέας μίας εκ των νέων μελετών, που αναρτήθηκε στον διακομιστή προεκτυπώσεων ερευνών Υγείας medrxiv.

Ο ρόλος των κυττάρων του ανοσοποιητικού

Οι ειδικοί λένε πως όταν μιλάμε για ανοσία, συνηθίζουμε να επικεντρωνόμαστε στα αντισώματα. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγει ο οργανισμός. Αυτές προσκολλώνται στην επιφάνεια των παθογόνων μικροοργανισμών, εμποδίζοντάς τα να μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα.

Ωστόσο τα αντισώματα είναι μόνον το ένα από τα «επίλεκτα σώματα» του «στρατού» που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός για να αποκρούει τους εχθρούς του. Όταν, λ.χ., ο κοροναϊός εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, είναι προστατευμένος από τα αντισώματα. Εξακολουθεί όμως να είναι ευάλωτος στα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτά είναι οι «δολοφόνοι» του αμυντικού μας συστήματος, που εξωθούν τα μολυσμένα κύτταρα στην αυτοκαταστροφή.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα άλλα, εξειδικευμένα Τ-κύτταρα, τα επονομαζόμενα «βοηθητικά», που πείθουν τα Β-κύτταρα του ανοσοποιητικού να μετατραπούν σε συσκευές παραγωγής αντισωμάτων.

Αρκετές ερευνητικές ομάδες έχουν εντοπίσει στο αίμα ιαθέντων ασθενών, Τ-κύτταρα που επιτίθενται στον κοροναϊό. Μία από αυτές τις ομάδες δημοσίευσε τα ευρήματά της στην ιατρική επιθεώρηση Cell.

Τα Τ-κύτταρα απομονώθηκαν καιρό μετά την ανάρρωση των ασθενών που είχε μολύνει ο κορονοαϊός. Όταν οι ερευνητές τα εξέθεσαν στο εργαστήριο στον ιό, αμέσως ενεργοποιήθηκαν και κλωνοποιήθηκαν για να τον καταπολεμήσουν. Μάλιστα τα Τ-κύτταρα ανιχνεύθηκαν ακόμα και σε ασυμπτωματικούς φορείς του κοροναϊού.

Το σταθερό ναδίρ

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν βρει στο αίμα ιαθέντων ασθενών αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον κοροναϊό, αρκετούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Στις μελέτες αυτές συμπεριλαμβάνονται κάποιες που έχουν πραγματοποιήσει οι Bhattacharya και Pepper.

«Τα αντισώματα σταδιακά μειώνονται, αλλά κάποια στιγμή φτάνουν σε ένα σταθερό ναδίρ», εξήγησε παραστατικά ο Dr Bhattacharya. «Αυτό το παρατηρήσαμε περίπου στους τρεις μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η αντίδραση του οργανισμού έχει διάρκεια».

Οι ειδικοί λένε ότι αυτά είναι κάποια πρώτα δεδομένα. Είναι πολλά ακόμα όσα δεν γνωρίζουν για τις ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλεί ο κοροναϊός. Δεν ξέρουν, λ.χ., αν ισχύουν και για τους νοσηλευόμενους ασθενείς όσα έχουν βρει για την ανοσία στους ασυμπτωματικούς φορείς και όσους εκδηλώνουν ήπια λοίμωξη Covid-19.

Επιπλέον, οι άνθρωποι είναι ετερογενή όντα και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να παίξουν ρόλο. Επομένως, χρειάζονται χρόνο για να βρουν όλα τα κομμάτια του παζλ.

Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα. Συνεπώς, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας, τονίζουν.

Βέβαια, μπορεί σε λίγες εβδομάδες ή μήνες να προκύψουν άλλα δεδομένα, που θα ανατρέψουν τα νέα. Ακόμα κι έτσι όμως, θα εξακολουθήσουν τις έρευνές τους για την ανοσία και τον κοροναϊό. «Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Θα παρακολουθήσουμε τον ιό έως το τέλος», είπε ο Dr. Bhattacharya.

Πηγή:in.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Τραγωδία στην Κύπρο: 25χρονος παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον πατέρα του

Next Post

22 τα κρούσματα στο Δήμο Βοΐου. Σύσκεψη στο Δημαρχείο

Next Post
Δημαρχείο Σιάτιστας

22 τα κρούσματα στο Δήμο Βοΐου. Σύσκεψη στο Δημαρχείο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Εξελίξεις στην υπόθεση της Φοινικούντας – Πληροφορίες για συνεργούς και καθοδηγητές στο διπλό φονικό
  • Δύο άντρες έδειραν 13χρονο σε αγώνα βόλεϊ γιατί τους ενόχλησε το τύμπανο που χτυπούσε ο ανήλικος
  • Ώρα πληρωμών για το επίδομα θέρμανσης: Τι ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι
  • Συναντήσεις του Αντιδημάρχου Παιδείας με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου Καστοριάς
  • Καλλιόπη Βέττα: «Να αποσυρθούν οι αρνητικές διατάξεις για τη ζωή χιλιάδων στρατιωτικών που φέρνει η κυβέρνηση»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr