• Latest
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος, κορονοιος

Κορονοϊός – Κολχικίνη: Δεν βοηθά καθόλου τους νοσηλευόμενους ασθενείς

19 Οκτωβρίου 2021
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Συμβολικό κλείσιμο του Δήμου Καστοριάς την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025

15 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Παράταση για την Έκθεση Συλλεκτών έως την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025 – Σας περιμένουμε!

Δήμος Κοζάνης: Παράταση για την Έκθεση Συλλεκτών έως την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025 – Σας περιμένουμε!

15 Δεκεμβρίου 2025

Αγρυπνία επί τη εορτή των Χριστουγέννων Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Δομαβιστίου – Ναμάτων

15 Δεκεμβρίου 2025
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Αλληλεγγύη στα μπλόκα της αγροτιάς! Όλοι στην συγκέντρωση στο μπλόκο της Σιάτιστας Τρίτη 16 Δεκέμβρη 11πμ.

15 Δεκεμβρίου 2025
κυνηγι καραμπινα

Πυροβόλησε στο κυνήγι τον φίλο του!

15 Δεκεμβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

170 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

15 Δεκεμβρίου 2025
Διασυνοριακή εκπαίδευση Μαιών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο αγγλόφωνου προγράμματος του ΚΕΔΙΒΙΜ

Διασυνοριακή εκπαίδευση Μαιών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο αγγλόφωνου προγράμματος του ΚΕΔΙΒΙΜ

15 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

46χρονος εισήλθε σε  κατάστημα Super Market στην Πτολεμαΐδα, και έκλεψε προϊόντα συνολικής αξίας 280 ευρώ – Συνελήφθη άμεσα

15 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

Μπλόκο κόμβου Φιλώτα Δ. Αμυνταίου: Κλείσιμο δρόμου Δευτέρα 15/12 στις 17:00 ως απάντηση στην πρόσκληση του πρωθυπουργού. Συμμετοχή στην απεργία Τρίτη 16/12 στο μπλόκο Σιάτιστας στις 11:00

15 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Ενημερωτικά σημειώματα από τη Δημοτική Αστυνομία για την έναρξη εφαρμογής του Κ.Ο.Κ. στο κέντρο της Σιάτιστας

Αστυνομικοί της Τροχαίας έπαιρναν από «φακελάκι» μέχρι… τούβλα για να σβήνουν πρόστιμα

15 Δεκεμβρίου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 16/12

15 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Έναρξη λειτουργιάς των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ

Αναστάτωση σε παιδικό σταθμό: Πατέρας άρπαξε τα παιδιά του και εξαφανίστηκε

15 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός – Κολχικίνη: Δεν βοηθά καθόλου τους νοσηλευόμενους ασθενείς

sierafm by sierafm
19 Οκτωβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος, κορονοιος
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Η κολχικίνη δε φάνηκε να βελτιώνει την πορεία της υγείας όσων την πήραν, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει θεραπεία με το ίδιο φάρμακο

Η χορήγηση του φαρμάκου κολχικίνη σε ενήλικους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 δεν οδηγεί σε καμία μείωση των θανάτων, της διάρκειας νοσηλείας τους ή του κινδύνου να χρειαστούν διασωλήνωση. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μεγάλης τυχαιοποιημένης και ελεγχόμενης κλινικής μελέτης RECOVERY σε τρεις χώρες, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 11.340 ασθενείς, σε 177 βρετανικά νοσοκομεία, δύο της Ινδονησίας και δύο του Νεπάλ.

Η κολιχικίνη έχει προταθεί -και από Έλληνες επιστήμονες ως χρήσιμη θεραπεία κατά της Covid-19 με βάση τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Η βρετανική έρευνα -από τις σημαντικότερες διεθνώς πάνω στη λοίμωξη Covid-19- αξιολόγησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης.

Το 51% των συμμετεχόντων ασθενών έκαναν τη συνήθη θεραπεία, ενώ το 49% πήραν και κολχικίνη πέρα από τη συνήθη θεραπεία. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο πνευμονολογικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine».

Ίδιο ποσοστό ασθενών (21%) και από τις δύο ομάδες ασθενών πέθαναν μέσα σε διάστημα 28 ημερών, ο χρόνος εξόδου από το νοσοκομείο ήταν επίσης ίδιος (δέκα ημέρες κατά μέσο όρο), ενώ παρόμοιος ήταν και ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση ενός ασθενούς και να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του.

Συνεπώς, η κολχικίνη δεν φάνηκε να βελτιώνει την πορεία της υγείας όσων την πήραν, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει θεραπεία με το ίδιο φάρμακο. Αυτά τα αποτελέσματα ίσχυαν ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή συμπτωμάτων των ασθενών.

Καμία ένδειξη οφέλους

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, «δεν βρήκαμε καμία ένδειξη οφέλους από την κολχικίνη, κάτι που υποδηλώνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της είναι είτε ανεπαρκείς για να παράγουν αισθητή μείωση στον κίνδυνο θανάτου ή δεν επηρεάζουν τα κατάλληλα φλεγμονώδη “μονοπάτια” στη μέτρια έως σοβαρή Covid-19».
Επειδή το πρωτόκολλο της μελέτης επέβαλε χορήγηση της κολχικίνης το πολύ για δέκα ημέρες, οι ερευνητές άφησαν ανοικτό ένα «παραθυράκι», λέγοντας ότι «είναι δυνατό μία πιο μακρόχρονης διάρκειας θεραπεία να είχε παράγει όφελος, όμως οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν σταματήσει την κολχικίνη πριν τις δέκα ημέρες λόγω θανάτου, εξιτηρίου από το νοσοκομείου ή επιλογής του θεράποντος γιατρού».

Ακόμη, διευκρίνισαν ότι μολονότι οι περισσότεροι ασθενείς της μελέτης έπαιρναν συγχρόνως κορτικοστεροειδή, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η κολιχικίνη ωφέλησε όσους δεν έκαναν θεραπεία με κορτικοστεροειδή.

Άλλες τρεις μικρές τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες μελέτες έχουν έως τώρα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης για τη θεραπεία νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19. Η πρώτη μελέτη σε 100 ασθενείς, που έπαιρναν υδροξυχλωροκίνη συν κολχικίνη ή υδροξυχλωροκίνη και εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), βρήκε συντόμευση κατά δύο ημέρες της διάρκειας νοσηλείας.

Η δεύτερη έρευνα σε 36 ασθενείς ανέφερε μειωμένη διάρκεια νοσηλείας και χορήγησης οξυγόνου, ενώ η τρίτη μελέτη (GRECCO-19) σε 105 ασθενείς (οι 55 πήραν κολχικίνη και οι 50 έκαναν τη συνήθη θεραπεία χωρίς κορτικοστεροειδή) ανέφερε μικρότερο βαθμό κλινικής επιδείνωσης στην πρώτη ομάδα.

Οι ερευνητές της Recovery επεσήμαναν ότι «ο συνολικός αριθμός των ασθενών και στις τρεις αυτές δοκιμές ήταν συνολικά 285, με επτά θανάτους στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη και όλες μαζί, αυτές οι τρεις μελέτες δεν είναι ικανές να αξιολογήσουν αξιόπιστα τις επιπτώσεις της κολχικίνης στη θνητότητα. Αντίθετα, η δοκιμή Recovery, με περισσότερους από 11.000 συμμετέχοντες και πάνω από 2.000 θανάτους, είχε εξαιρετική δύναμη να ανιχνεύσει τα παραμικρά θεραπευτικά οφέλη. Όμως, κανένα δεν παρατηρήθηκε».

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έρευνα Recovery μελέτησε μόνο νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, συνεπώς δεν είναι σε θέση να παρέχει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της κολχικίνης σε άλλες ομάδες ασθενών όπως οι μη νοσηλευόμενοι. Προς το παρόν, όπως τονίζουν οι ερευνητές, «ο ρόλος της κολχικίνης στη θεραπεία της Covid-19 σε ασθενείς που δεν χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο παραμένει αβέβαιος» και η κατάσταση ελπίζεται να ξεκαθαρίσει από άλλες μελέτες σε εξέλιξη.

Πηγή: ethnos.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έρχεται ο λογαριασμός για 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Οι δύο επιλογές που έχουν

Next Post

Ρόδος: Απίστευτη ανατροπή με την 8χρονη – Δεν βιάστηκε, την κακοποίησε συγγενής για να εξαπατήσει τη μητέρα της

Next Post
βια

Ρόδος: Απίστευτη ανατροπή με την 8χρονη – Δεν βιάστηκε, την κακοποίησε συγγενής για να εξαπατήσει τη μητέρα της

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συμβολικό κλείσιμο του Δήμου Καστοριάς την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025
  • Δήμος Κοζάνης: Παράταση για την Έκθεση Συλλεκτών έως την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025 – Σας περιμένουμε!
  • Αγρυπνία επί τη εορτή των Χριστουγέννων Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Δομαβιστίου – Ναμάτων
  • Αλληλεγγύη στα μπλόκα της αγροτιάς! Όλοι στην συγκέντρωση στο μπλόκο της Σιάτιστας Τρίτη 16 Δεκέμβρη 11πμ.
  • Πυροβόλησε στο κυνήγι τον φίλο του!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr