• Latest
ΜΑΣΚΑ, ΠΑΙΔΙΑ

Κορονοϊός | Οδηγίες για γονείς για τη νέα σχολική χρονιά από τον παιδίατρο

10 Σεπτεμβρίου 2020
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για το νέο αντεργατικό τερατούργημα

2 Ιουλίου 2025
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

Ζεμπιλιάδου: Η «διαβούλευση Αμανατίδη» της 11ης Ιουλίου, για το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο, στερείται κάθε Νομικής και Ηθικής βάσης

2 Ιουλίου 2025
ΑΡΚΟΥΔΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «Άμεση λήψη μέτρων για τα αυξανόμενα περιστατικά εμφάνισης αρκούδων στη Δυτική Μακεδονία»

2 Ιουλίου 2025
ΕΣΠΑ 

Πραγματοποιήθηκε η 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» 2021–2027

2 Ιουλίου 2025
Επίσκεψη του Δημάρχου Γρεβενών στη νέα Διοικήτρια του Νοσοκομείου

Επίσκεψη του Δημάρχου Γρεβενών στη νέα Διοικήτρια του Νοσοκομείου

2 Ιουλίου 2025
Απολογισμός 1ης μέρας στο τουρνουά Μπάσκετ Σιάτιστας

6η μέρα τουρνουά μπάσκετ και σημερινό πρόγραμμα

2 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Ενημερωτικά σημειώματα από τη Δημοτική Αστυνομία για την έναρξη εφαρμογής του Κ.Ο.Κ. στο κέντρο της Σιάτιστας

Δυτική Μακεδονία: Κανένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα τον Ιούνιο του 2025

2 Ιουλίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Συνεδρίαση λογοδοσίας την Τετάρτη 21-8-2024

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

2 Ιουλίου 2025
ΑΡΣΥ: Ανοιχτή επιστολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

Στέφανος Πράσσος: Μαλούτας Λ. και Καμπουράκης Δ. «βρήκαν τον ένοχο» του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ

2 Ιουλίου 2025
Προχωράμε Μαζί για την Ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Προχωράμε Μαζί για την Ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

2 Ιουλίου 2025
6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις» και «Λευκή Νύχτα»

Δήμος Γρεβενών: «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025»: Συναυλία με τον Βασίλη Καζούλη

2 Ιουλίου 2025
Σωστή χρήση νερού

Η εξοικονόμηση του είναι υπόθεση όλων μας!

2 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός | Οδηγίες για γονείς για τη νέα σχολική χρονιά από τον παιδίατρο

sierafm by sierafm
10 Σεπτεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΜΑΣΚΑ, ΠΑΙΔΙΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα σχολεία αρχίζουν και μαζί τους μια πολύ διαφορετική σχολική χρονιά. Και θα αρχίσουμε ξεκαθαρίζοντας κάτι. Είναι αδύνατον μα τελείως αδύνατον τα σχολεία να μείνουν στείρα από κορονοϊό. Είναι τελείως αδύνατον μια δραστηριότητα με κίνηση τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά να μην συνδυαστεί με μια μεγάλη ή μικρή έξαρση της νόσου.

Πάμε λοιπόν να τα κάνουμε όλα πιο λιανά.

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών της χώρας είναι περίπου 1.360.000. Μαζί με τους παιδικούς σταθμούς, τα παιδιά της χώρας που θα πάνε σε κάποια εκπαιδευτική δομή θα’ναι περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας κάνουν πάρα πολλές ιώσεις μέσα στη χρονιά. Μελέτες έχουν υπολογίσει από 5 έως και 15 μέσα στη σχολική χρονιά.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό σημαίνει στην ουσία πως αν κάνουμε τεστ σε κάθε ίωση και κάθε πυρετό, κάθε μύξα και κάθε πονόλαιμο στο σχολείο, θα χρειαστούμε φέτος τον χειμώνα πάνω από 5 εκατομμύρια τεστ μόνο για τα παιδιά, χωρίς να συμπεριλάβουμε τα υπόλοιπα 8,5 εκατομμύρια πληθυσμού.

Για να πάρετε μια ιδέα, 60 εκατομμύρια τεστ έχουν κάνει οι ΗΠΑ από την αρχή της επιδημίας έως τώρα.

Άρα μπορεί να κάνει το παιδί σας τεστ σε κάθε εμπύρετο ή σε κάθε ίωση;

Η απάντηση είναι όχι. Καμία χώρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Μπορεί το παιδί σας με ήπια κλινική εικόνα να έχει κορονοϊό;

Φυσικά. Ο κορονοϊός, ιδίως στα παιδιά κάνει ΟΠΟΙΑΔΉΠΟΤΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΌΝΑ. Και το χειρότερο είναι πως σε πάρα πολλά παιδιά ο κορονοϊός δεν κάνει ΚΑΜΊΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΌΝΑ. Με λίγα λόγια, ακόμα και εάν μπορούσαμε να κάνουμε τεστ σε οποιοδήποτε λοίμωξη, πάλι θα χάναμε τα μισά σχεδόν παιδιά που θα είχαν κορονοϊό και δεν θα είχαν κανένα σύμπτωμα. Επίσης, πρέπει να συνυπολογίσουμε κι ένα ποσοστό, που μπορεί να φτάνει το 30%, που το μοριακό τεστ για κορονοϊό θα βγει ΨΕΥΔΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΌ και παρόλα αυτά το παιδί μας θα έχει κορονοϊό.

Άρα τι κάνουμε; Πώς θα ξεμπερδέψουμε αυτή την πολύ μπερδεμένη κατάσταση;

Τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι φαίνονται.

Κάνει το παιδί μας εικόνα ίωσης; Πυρετό, βήχα, ρινίτιδα, πονόλαιμο, αλλά ακόμα και εμετούς και διάρροιες;

Αν ναι μένει σπίτι μέχρι να γίνει καλά. Το υπουργείο δίνει σαφείς οδηγίες για αυτό.

Ωστόσο, επειδή λέει πολλά, σας τα κάνω απλά παρακάτω.

1. Αν το παιδί κάνει το τεστ και είναι θετικό, τότε επιστρέφει τουλάχιστον δέκα μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και να είναι ταυτόχρονα οπωσδήποτε απύρετο.

2. Αν το τεστ είναι αρνητικό, τότε γυρνάει αν είναι οπωσδήποτε μια ημέρα απύρετο και τα συμπτώματα ταυτόχρονα έχουν ύφεση.

Με λίγα λόγια, δεν στέλνουμε σχολείο ένα παιδί που ναι μεν είναι απύρετο, αλλά βήχει ακόμα έντονα.

3. Αν το παιδί δεν κάνει κανένα τεστ που είναι και το πιο πιθανό, τότε ισχύει πάλι το αμέσως προηγούμενο.

Δηλαδή επιστρέφει σχολείο, εφόσον είναι απύρετο οπωσδήποτε ένα 24ωρο και παρουσιάζει σαφή ύφεση των συμπτωμάτων.

Το αν θα κάνει το τεστ ή όχι είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες ανάμεσα στους οποίους θα είναι τα κλασσικά συμπτώματα που θα κρίνει ο παιδίατρός σας και βέβαια η επαφή με γνωστό κρούσμα, αλλά και το γενικότερο ιϊκό φορτίο της περιοχής. Π.χ. αν το παιδί σας έχει εικόνα ίωσης και μένετε στην Αχαΐα που έχει ελάχιστα κρούσματα είναι τελείως απίθανο να έχει το παιδί σας κορονοϊό.

Θα ρωτήσουν εύλογα πολλοί γονείς πως στην πλειοψηφία των ιώσεων δεν θα γίνει τεστ και υπάρχει θεωρητικά η πιθανότητα να έχει το παιδί κορονοϊό.

Για αυτό λοιπόν κρατάμε το παιδί στο σπίτι, ώστε αφενός να αναρρώσει, αφετέρου να πέσει πολύ η μεταδοτικότητα του.

Όπως προείπα ΠΌΤΕ ΜΑ ΠΟΤΈ δεν μηδενίζεται η περίπτωση να μεταδίδει κάποιος ακόμα και εάν έχει αρνητικό τεστ, καθώς υπάρχουν πολύ συχνά ψευδώς αρνητικά. Δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση οποιαδήποτε συμπεριφορά ή τρόπος αντιμετώπισης του ιού να είναι 100 % ασφαλής. Και φυσικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο γιατρός σας να σας πει με ασφάλεια αν έχετε εσείς ή το παιδί σας κορονοϊό. Αυτό δεν μπορείτε να το ξέρετε σίγουρα ούτε καν με το τεστ.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι λοιπόν είναι πως το άρρωστο παιδί πρέπει να μείνει ΠΆΣΗ ΘΥΣΊΑ ΜΑΚΡΙΆ ΑΠΌ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ.

“Οκέι γιατρέ, να το κρατήσω σπίτι, αλλά δεν έχω άλλη λύση. Πρέπει να μείνει με τον παππού”.

Αν δεν υπάρχει άλλη λύση, π.χ. εσείς δεν μπορείτε να πάρετε άδεια και δεν μπορεί κανείς άλλος να κρατήσει το παιδί, παρά οι παπουδογιαγιάδες, τότε πρέπει να εκπαιδευθούν όλοι στη χρήση μάσκας, σε όλη τη διάρκεια της επαφής τους, στον καλό αερισμό του χώρου και στο συνεχές πλύσιμο των χεριών.

Θα πρότεινα επίσης και το εξής:

Από τους δύο ηλικιωμένους να προτιμηθεί να έχει κοντινή επαφή ο πιο ανθεκτικός. Δηλαδή, αν πρέπει κάποιος να ταΐσει ή να αλλάξει ένα μωρό ή νήπιο που βήχει συνεχώς, να μην προτιμηθεί η γιαγιά, αν αυτή έχει βαριά ΧΑΠ ή άλλα συνοδά, αλλά ο παππούς, αν είναι σε καλύτερη γενική κατάσταση. Ανάμεσα σε δύο ηλικιωμένους, όμως, με περίπου την ίδια κατάσταση υγείας να προτιμηθεί για την κοντινή επαφή με το παιδί σαφώς η γιαγιά, καθώς οι γυναίκες κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο. (Και ναι, η άτιμη η Βιολογία δείχνει σεξισμό 😀)

Σε κάθε περίπτωση καλύτερα να ασχολείται σε κοντινή απόσταση ο ένας από τους δύο και ο άλλος να κάνει τις εξωτερικές δουλειές ή αυτές που δεν απαιτούν στενή επαφή με το παιδί.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, λοιπόν και το πιο σημαντικό όλων είναι να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν και ει δυνατόν να αποκόψουμε τελείως για φέτος, την επαφή τη δική μας και των παιδιών μας με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Είδατε τι έγινε στο γηροκομείο του Ασβεστοχωρίου που η είσοδος της νόσου από έναν και μόνο εργαζόμενο έχει στοιχίσει τη ζωή ήδη σε 24 άτομα προς το παρόν.

Για να καταλάβετε, μόνο από αυτό το γηροκομείο έχουμε σχεδόν το 10 % των νεκρών της χώρας από κορονοϊό.

Σημαντικό είναι, επίσης, το παιδί μας να έχει σταθερές επαφές και φίλους, ώστε να κάνουμε μικρές φούσκες επαφών, ώστε τυχόν ιώσεις να τις διασπείρει σε περιορισμένο κύκλο. Για αυτό, δεν κάνουμε καλύτερα ή μειώνουμε τους καλεσμένους ή αποφεύγουμε τα παιδικά πάρτι. Του χρόνου, να είμαστε καλά, θα κάνουμε γιορτές εν χορδαίς και οργάνοις.

Τελειώνοντας, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πρόκειται για μια τελείως ιδιαίτερη κατάσταση, από την οποία όμως σύντομα θα βγούμε. Το πιθανότερο είναι, ενώ η αρχή της σχολικής χρονιάς μας βρίσκει μπερδεμένους και φοβισμένους, το τέλος της θα μας βρει θριαμβευτές. Έως τότε προσέχουμε εμείς και πάνω από όλα προσέχουμε τους ηλικιωμένους μας. Όσο λιγότερο εκτεθούν, τόσο λιγότερα θύματα θα έχουμε.

Καλή σχολική χρονιά λοιπόν και το τέλος της θα μας βρει λεύτερους.

Κείμενο: darzentasantonios.com

Πηγή:themamagers.gr

Previous Post

10 Ελληνικά Βότανα…Γνωρίστε τις ιδιότητές τους!

Next Post

Εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για απειλές σε βάρος εκπαιδευτικών για τις μάσκες στα σχολεία

Next Post
Δικαστήριο δικη

Εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για απειλές σε βάρος εκπαιδευτικών για τις μάσκες στα σχολεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για το νέο αντεργατικό τερατούργημα
  • Ζεμπιλιάδου: Η «διαβούλευση Αμανατίδη» της 11ης Ιουλίου, για το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο, στερείται κάθε Νομικής και Ηθικής βάσης
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Άμεση λήψη μέτρων για τα αυξανόμενα περιστατικά εμφάνισης αρκούδων στη Δυτική Μακεδονία»
  • Πραγματοποιήθηκε η 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» 2021–2027
  • Επίσκεψη του Δημάρχου Γρεβενών στη νέα Διοικήτρια του Νοσοκομείου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr