• Ροή ειδήσεων
Μια 16χρονη που δεν είχε εμβολιαστεί πέθανε από ιλαρά στη Μασσαλία

Κορονοϊός: Οι προκλήσεις για την δημιουργία εμβολίου – Που βρίσκονται οι έρευνες

13/05/20 10:16
Έλεγχοι προόδου μαθητών -Πώς θα αποσταλούν

Δάσκαλος αυνανιζόταν κατά τη διάρκεια τηλεκπαίδευσης με 12χρονα παιδιά

27/02/21 12:31
Τα πρόστιμα της εφορίας για όσους δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση

Φορολογικός οδηγός: 70 τρόποι διαφυγής από τα τεκμήρια – Ποιες κατηγορίες εσόδων μας δίνουν… κάλυψη

27/02/21 12:29
Πτολεμαΐδα: Σύλληψη δυο ατόμων για διακίνηση ναρκωτικών

Εξιχνιάστηκε κλοπή που τελέστηκε στην Κοζάνη

27/02/21 12:24
ΟΑΕΔ: Τη Δευτέρα οι πληρωμές των ωφελουμένων του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα

ΟΑΕΔ: Δύο επιδόματα “ανάσα” για ανέργους που μπορεί να μην γνωρίζουν – Ποιοι τα δικαιούνται

27/02/21 12:22
Αναστάτωση στη λαϊκή αγορά της Κοζάνης – Άγριος καυγάς και ξύλο ανάμεσα σε δυο άντρες-Τους συνέλαβε η αστυνομία!

Συνελήφθη 22χρονος στην Φλώρινα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

27/02/21 12:19
Μην «πνίγετε»το παιδί σας στα δώρα!

Τι είναι η δυσλεξία; – Τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

27/02/21 12:17
Εθιμοτυπική επίσκεψη του Βουλευτή Ν. Κοζάνης της ΝΔ Γιώργου Αμανατίδη στο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχο κ. Θωμά Νέστορα

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Βουλευτή Ν. Κοζάνης της ΝΔ Γιώργου Αμανατίδη στο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχο κ. Θωμά Νέστορα

27/02/21 12:14
Όγδοο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα

Σε ποιους Δήμους εντοπίζονται τα κρούσματα της Παρασκευής 26/2 στη Δυτική Μακεδονία

27/02/21 12:09
Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα με τίτλο  «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»

Προσκλητήριο φορολογικού επαναπατρισμού στέλνει το υπουργείο Οικονομικών

27/02/21 12:04
Βάσεις 2017: Εκτιμήσεις & μόρια για όλες τις σχολές (πίνακας)

Πανελλήνιες 2021: Οι νέοι συντελεστές των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής για τα ΑΕΙ

27/02/21 12:00
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021
  • Login
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κορονοϊός: Οι προκλήσεις για την δημιουργία εμβολίου – Που βρίσκονται οι έρευνες

από sierafm
13/05/20 10:16
σε ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
Μια 16χρονη που δεν είχε εμβολιαστεί πέθανε από ιλαρά στη Μασσαλία
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter



Προβλήματα, όπως η ανεπαρκής επιστημονική γνώση για την ανοσία του ιού SARS-CoV-2, η ασφάλεια κατά το στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους, καθώς και η συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών, είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως οι επιστήμονες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τη νόσο COVID-19.

Σε μία αναφορά που έγινε στο περιοδικό Science* από τους διευθυντές των μεγαλύτερων Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, και ηγέτες της προσπάθειας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων, τέθηκαν οι βασικές στρατηγικές αρχές της ανάπτυξης των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Σε σχόλιο που υπέγραψαν ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (National Institutes of Health – NIH) Francis S. Collins, MD, Ph.D., o Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) Anthony S. Fauci, MD, o Καθηγητής στο τμήμα εμβολίων και μολυσματικών ασθενειών στο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Seattle Lawrence Corey, MD, και ο John R. Mascola, MD, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για την Ανάπτυξη Εμβολίων του NIAID (NIAID’s Vaccine Research Center) παρατίθενται οι βασικές προκλήσεις της ανάπτυξης αποτελεσματικών εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό.

1. Το πρώτο θέμα που έθεσαν οι ερευνητές είναι η σχετικά περιορισμένη γνώση που έχουμε σχετικά με την ανοσολογική απόκριση απέναντι στον κορωνοϊό. Τα δεδομένα από ασθενείς δείχνουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσολογικών αποκρίσεων μετά τη μόλυνση, ωστόσο, δεν έχουμε δεδομένα σχετικά με τον τύπο ή το επίπεδο ανοσίας που απαιτούνται για την προστασία από επακόλουθη επανεμφάνιση της νόσου ούτε και για την πιθανή διάρκεια αυτής της προστασίας.

2. Η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό στόχο για οποιοδήποτε ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο. Οι ερευνητές ανέφεραν και τον θεωρητικό κίνδυνο ο εμβολιασμός να κάνει την επακόλουθη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 πιο σοβαρή λόγω ασύμμετρης (υπερβολικής) ανοσολογικής απόκρισης.

Οι στόχοι για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του SARS-CoV-2

Στη συνέχεια ανέπτυξαν με λεπτομέρεια τέσσερα ειδικά σημεία που αφορούν στην ανάπτυξη εμβολίων. Το πρώτο είναι τα καταληκτικά σημεία πάνω στα οποία θα πρέπει να στηθούν οι κλινικές μελέτες της ανάπτυξης εμβολίων.

Τα κύρια καταληκτικά σημεία για τον ορισμό της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου είναι:

(i) η προστασία από μόλυνση και

(ii) η πρόληψη της συμπωματικής και ιδιαίτερα της σοβαρής νόσου (π.χ. αυτής που απαιτεί νοσηλεία σε ΜΕΘ).

Η αξιολόγηση της επίδρασης του εμβολιασμού θα πρέπει να γίνει τόσο στους νεότερους όσο και στους πιο ηλικιωμένους πληθυσμούς καθώς και σε άλλες ευπαθείς ομάδες.

Όπως τονίζεται, η αξιολόγηση της μείωσης της κλινικά «σοβαρής» νόσου είναι δύσκολη καθώς εκτιμάται ότι 20-40% των περιπτώσεων COVID-19 είναι ασυμπτωματικές λοιμώξεις και η έλλειψη ακριβούς γνώσης των ποσοστών επίπτωσης της λοίμωξης.

Τονίζεται ακόμα η ανάγκη αξιόπιστων ορολογικών δοκιμασίων (δηλαδή αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων) και η δυνατότητα να διακριθεί η ανοσολογική απόκριση που προέκυψε από εμβολιασμό έναντι της την ανοσολογικής απόκρισης που προέκυψε από μόλυνση.

Εμβόλια και δοκιμές σε ανθρώπους

Σχετικά με την διεξαγωγή ελεγχόμενων κλινικών μελετών πρόκλησης, στις οποίες ένας μικρός αριθμός εθελοντών εμβολιάζεται και στη συνέχεια εκτίθεται στον SARS-CoV-2, οι ερευνητές είναι μάλλον αρνητικοί (σε αντίθεση με την ΠΟΥ η οποία πρόσφατα έθεσε και αυτή την προοπτική ώστε να επιταχυνθεί ανάπτυξη του εμβολίων).

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που θέτουν οι συγγραφείς είναι η επιλογή της καταλληλότερης πλατφόρμας ανάπτυξης του εμβολίου, δηλαδή το είδος του εμβολίου. Είναι ενθαρρυντικό ότι αρκετά διαφορετικά είδη εμβολίων βρίσκονται σε φάση κλινικής αξιολόγησης. Αυτά περιλαμβάνουν εμβόλια με ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες, με ιϊκούς φορείς με δυνατότητα ή χωρίς δυνατότητα αντιγραφής, και προσεγγίσεις με χρήση DNA και mRNA. Κάθε μία από αυτές τις πλατφόρμες εμβολίων έχει πλεονεκτήματα και περιορισμούς.

Σημαντικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την ταχύτητα και την ευελιξία της κατασκευής, την ασφάλεια και την επαγωγή ικανοποιητικής ανοσολογικής αντίδρασης, το προφίλ της χημικής και κυτταρικής ανοσογονικότητας, την διάρκεια της ανοσίας, την κλίμακα και το κόστος κατασκευής, τη σταθερότητα του εμβολίου.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι κανένα εμβόλιο ή πλατφόρμα εμβολίων δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις παγκόσμιες ανάγκες από μόνο του.

Ποια εμβόλια δοκιμάζονται παγκοσμίως και είναι πιο κοντά στον στόχο τους

Σήμερα βρίσκονται σε στάδια κλινικών δοκιμών ή ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε εμβόλια με βάση τα νουκλεϊκά οξέα (από τις εταιρείες Moderna, BioNTech / Pfizer, CuraVac (αναπτύσσουν εμβόλιο με βάση mRNA) και Inovio (αναπτύσσει εμβόλιο με βάση το DNA). Εμβόλια με χορήγηση ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης του ιού αναπτύσσει η Sanofi και η Novavax.

Εμβόλια ιϊκού φορέα με αδενοϊό αναπτύσσεται από την Janssen Pharmaceuticals, με ανασυνδυασμένος αδενοϊό-φορέα χιμπατζή (ChAdOx1), αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, και με ιό φορέα τον VSV από τη Merck. Κατά του συγγραφείς, θα χρειαστούμε περισσότερους από ένα τύπους εμβολίου, ώστε να καλυφθούν οι πολλές και διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να υπάρχουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και σε διαφορετικούς πληθυσμούς (π.χ νεότερους έναντι ηλικιωμένων, ειδικές ευπαθείς ομάδες κ.α).

Το τρίτο σημαντικό ζήτημα αφορά τις απαραίτητες στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ κρατικών ιδιωτικών και ακαδημαϊκών φορέων και άλλων οργανώσεων σε παγκόσμιο και όχι σε τοπικό επίπεδο. Επίσης τόνισαν την ανάγκη ανάπτυξης εναρμονισμένων κύριων πρωτοκόλλων για να είναι δυνατή η διαφανής αξιολόγηση της σχετικής αποτελεσματικότητας κάθε εμβολίου. Αυτή η εναρμόνιση μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, στις οποίες δημόσια κεντρικά εργαστήρια και ανεξάρτητοι βιοστατιστικοί θα αποτελούν τις κύριους αξιολογητές της αποτελεσματικότητας. Τονίζουν της ανάγκη τα δεδομένα θα να κοινοποιούνται μεταξύ των εταιρειών και να παρέχονται για ανεξάρτητη στατιστική αξιολόγηση.

Το τελευταίο ζήτημα που έθεσαν εμφατικά οι συγγραφείς είναι η ανάγκη της μαζικής παραγωγής των εμβολίων η οποία θα απαιτήσει την δέσμευση της παραγωγικής ικανότητας για εμβόλια έναντι του κορωνοϊού σχεδόν όλης της υφηλίου. Τονίζουν την ανάγκη χρηματοδότησης της απαραίτητης υποδομής για την παραγωγή των εμβολίων και σημειώνουν πιθανά εμπόδια στην ενδεχόμενη παράδοση εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών, των συστημάτων διανομής και των πιθανών ειδικών απαιτήσεων αποθήκευσης.

*Tα βασικά δεδομένα της δημοσίευσης, συνόψισαν οι Καθηγητές της Θεραπευτική Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή:iatropedia.gr

Tags: ΕΜΒΟΛΙΟ
Share2Tweet

Σχετικά Άρθρα

Εμβόλιο κορονοϊού: Όλα τα δεδομένα μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για το Sputnik V

Σύνοδος Κορυφής: Υπέρ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού η Μέρκελ

από sierafm
26/02/21 18:03
0
19

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για αυτό δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική...

Μια 16χρονη που δεν είχε εμβολιαστεί πέθανε από ιλαρά στη Μασσαλία

Κοζάνη: Ξεπέρασαν τους 20.000 οι εμβολιασμοί – Άμεσα θα λειτουργήσουν 35 εμβολιαστικά Κέντρα

από sierafm
26/02/21 12:25
0
107

Το Κέντρο υγείας Κοζάνης επισκέφτηκε ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης στο πλαίσιο του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» κατά του...

Μια 16χρονη που δεν είχε εμβολιαστεί πέθανε από ιλαρά στη Μασσαλία

Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού; -Καθηγητές του ΕΚΠΑ αναλύουν

από sierafm
26/02/21 11:14
0
21

Καθώς ο μαζικός εμβολιασμός ολόκληρου του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι η δυνατότητα...

Μια 16χρονη που δεν είχε εμβολιαστεί πέθανε από ιλαρά στη Μασσαλία

Εμβόλιο Pfizer: Υψηλό τίτλο αντισωμάτων ανέπτυξαν οι εμβολιασθέντες στο νοσοκομείο Γεννηματάς

από sierafm
17/02/21 11:56
0
27

Υψηλό τίτλο αντισωμάτων ανέπτυξε 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου BNT162b2 mRNA της Pfizer/BioNtec το 92%...

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

code

CAPTCHA
Refresh

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


https://www.AUTOdoc.GR






Facebook Twitter
Η αναβάθμιση επιδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Ψηφιακό Βήμα»

Μετάφραση Website

EnglishΕλληνικά

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

sierafm@sierafm.gr, sierafm1053@gmail.com
Γενική Διεύθυνση (Σαμαράς Βασίλης)
Τηλ.Fax:2465023300
Βουλγαροπούλου 3
Σιάτιστα, Κοζάνης

Copyright © Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

Copyright © Sierafm.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε.