• Latest
κορονοιος εμβολιο

Κορονοϊός: Οι 5 μύθοι για τα εμβόλια – Οι ηλικίες και η… αλλαγή στο DNA

22 Μαρτίου 2021
Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το ένα ρεύμα της οδού Γεωργίου Σαραντάρη λόγω εργασιών του «Cut and Cover» – Παράκαμψη από την οδό Γιάννη Ψυχάρη – Προσοχή στη σήμανση

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL) στις 14 και 15 Ιουλίου 2025

12 Ιουλίου 2025
Γιάννης Κοκκαλιάρης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: “Η Ενεργειακή Δημοκρατία πρέπει να φτάνει μέχρι το τελευταίο χωριό” – Βίντεο

Μαζί για την Κοζάνη: Αρκετά, κ. Μαλούτα. Όσο και να προσπαθείτε να σώσετε το προσωπικό σας αφήγημα, θα είμαστε εδώ να σας υπενθυμίζουμε τι κάνατε και κυρίως τι δεν κάνατε

12 Ιουλίου 2025
ΒΕΝΖΙΝΗ

«Λουκέτο» σε τρία πρατήρια βενζίνης για δυο χρόνια

12 Ιουλίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Νέες ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας με αμοιβή μέχρι 624 ευρώ μηνιαίως

12 Ιουλίου 2025
παχυσαρκια διαιτα

Υπ. Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο

12 Ιουλίου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Οδηγός φορτηγού χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι συνάδελφό του για το ποιος θα ξεφορτώσει πρώτος

12 Ιουλίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γάλλος τουρίστας κατήγγειλε ότι τον βίασε 24χρονος Έλληνας

12 Ιουλίου 2025
νοσοκομειο

«Έφυγε στα χέρια μου με υπογραφές γιατρών»: Ξεσπά η μητέρα 13χρονης που πέθανε αφότου ιατροδικαστής δεν είδε κακοποίηση

12 Ιουλίου 2025

Χαλκιδική: Οι 6 εγκληματικές παραλείψεις πίσω από το δυστύχημα στο λούνα παρκ

12 Ιουλίου 2025
Fiesta Voio 2η μέρα.  Μαρίνα Σάττι και Ελεωνόρα Ζουγανέλη.  Βίντεο

Fiesta Voio 2η μέρα. Μαρίνα Σάττι και Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Βίντεο

12 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Πολεμικό υλικό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου βρέθηκε στην Λευκοπηγή. Βίντεο

Κοζάνη: Πολεμικό υλικό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου βρέθηκε στην Λευκοπηγή. Βίντεο

11 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 75χρονου για τη φωτιά στο Δρέπανο

Κοζάνη: Υψηλό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή στον 75χρονο για την φωτιά στο Δρέπανο

11 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Οι 5 μύθοι για τα εμβόλια – Οι ηλικίες και η… αλλαγή στο DNA

sierafm by sierafm
22 Μαρτίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος εμβολιο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Washington Post παραθέτει τους πέντε μύθους για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού να προχωρούν, γίνεται φανερό ότι ορισμένοι μύθοι για τα εμβόλια επιμένουν, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι – ακόμη και υγειονομικοί- σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να εμφανίζουν ακόμη δισταγμό ή σκεπτικισμό απέναντι σε αυτά. Η Washington Post συνόψισε τους πέντε πιο επίμονους μύθους σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Μύθος 1: Μερικά εμβόλια είναι καλύτερα από άλλα, γι’ αυτό καλύτερα να περιμένουμε και να μην εμβολιαστούμε τώρα.

Ολα τα εμβόλια στοχεύουν στο να παράσχουν προστασία, με το να δημιουργήσουν ανοσία απέναντι στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, με την οποία εισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Όλα τα εμβόλια εστιάζουν σε αυτήν την πρωτεΐνη-κλειδί, ωθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει τα αντίστοιχα αντισώματα. Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια παράγουν υψηλά επίπεδα προστασίας που μειώνουν δραστικά την πιθανότητα νοσηλείας και πιθανώς την ασυμπτωματική μετάδοση. Δεν υπάρχουν, προς το παρόν, έρευνες που να δείχνουν ότι κάποιο εμβόλιο παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας προστασία ενώ όλα κάποια στιγμή – το φθινόπωρο ή του χρόνου – θα χρειαστεί επαναληπτική χορήγηση.

Μύθος 2: Οι νεότεροι δεν χρειάζονται εμβολιασμό, ιδίως εάν είναι υγιείς

Ένα επιχείρημα που μέχρι στιγμής έχει απήχηση σε αρκετούς νέους, όπως φάνηκε και στο Ισραήλ, όπου παρατηρήθηκε πολύ μικρότερη προθυμία από τους νεότερους να εμβολιαστούν από ό,τι οι μεγαλύτεροι. Ενώ, όντως, οι νεότεροι έχουν μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από κορονοϊό, η νόσος παραμένει επικίνδυνη και γι’ αυτούς.

Επιπλέον, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη, σχεδόν το 30% των ασθενών από 18 έως 39 ετών που κόλλησαν κορονοϊό, ακόμη και αν δεν νόσησαν βαριά, στη συνέχεια ταλαιπωρούνται επί μήνες από συμπτώματα «μακράς Covid-19», όπως κόπωση, νοητική θολούρα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης κ.ά.

Ακόμη, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από Covid-19 συμβαίνουν σε ασθενείς κάτω των 65 ετών. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μία καλή φυσική κατάσταση μπορεί – πράγματι – να συμβάλλουν σε ένα πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να παράγουν αντισώματα κατά του κορονοϊού, άρα δεν διασφαλίζουν ότι ένας νέος θα γλιτώσει το νοσοκομείο ή τα χειρότερα. Γι’ αυτό ακόμη και οι νεότεροι καλά θα κάνουν να εμβολιαστούν, όταν έρθει η σειρά τους.

Μύθος 3: Τα εμβόλια αναπτύχθηκαν βιαστικά, άρα δεν ξέρουμε εάν είναι ασφαλή

Από τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες δικαιολογίες – και από υγειονομικούς – για να μην εμβολιαστούν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από σχετικές εκφοβιστικές αναρτήσεις, που -δυστυχώς- επηρεάζουν αρκετό κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε εμβόλια κατά των κορονοϊών εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, γι’ αυτό άλλωστε είχαν εντοπίσει ήδη ως βασικό εμβολιαστικό στόχο την πρωτεΐνη-ακίδα (spike). Αυτή η δεκαετής περίοδος έρευνας και ανάπτυξης (R & D) είναι αντίστοιχη με εκείνη για άλλα εμβόλια. Αν δεν είχε προηγηθεί όλη αυτή η προσπάθεια, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι πανεπιστημιακοί ερευνητές δεν θα είχαν αντιδράσει τόσο γρήγορα εν μέσω πανδημίας. Αλλά και οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού ήταν μεγάλες και προσεκτικά ελεγχόμενες, περίπου ανάλογου μεγέθους σε αριθμό συμμετεχόντων με εκείνες για άλλα εμβόλια.

Μύθος 4: Τα εμβόλια περιέχουν μη ασφαλή και ανήθικα συστατικά

Ίσως οι πιο αβάσιμες και συνωμοσιολογικές ενστάσεις, οι οποίες αφορούν «τσιπάκια» μέσα στα εμβόλια, κύτταρα προερχόμενα από εκτρώσεις κ.ά. Στην πραγματικότητα κανένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν χρησιμοποιεί υλικά από έμβρυα προερχόμενα από εκτρώσεις.

Κάποτε, στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, είχαν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εμβολίων κυτταρικές καλλιέργειες από δύο έμβρυα εκτρώσεων, αλλά από τότε έχει περάσει πάρα πολύς καιρός και προ πολλού δεν υπάρχουν τέτοια απομεινάρια στα εμβόλια, πολύ περισσότερο της Covid-19. Kαι ασφαλώς ούτε λόγος για τσιπάκια (που δεν θα χωρούσαν καν να περάσουν από τη σύριγγα… ). Μερικά «τσιπάκια» μπορεί να χρησιμοποιούνται απλώς κατά τη μεταφορά των εμβολίων για να καταγράφουν τις δόσεις και να διασφαλίζουν ότι τα εμβόλια δεν έχουν λήξει ή δεν είναι πλαστά, όμως βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος των συσκευασιών ή των συρίγγων και βεβαίως δεν εισάγονται στο σώμα κανενός.

Μύθος 5: Τα εμβόλια mRNA αλλάζουν τo DNA

Επίμονος αλλά ανυπόστατος ισχυρισμός από αρνητές των εμβολίων ότι τα νέου τύπου εμβόλια τεχνολογίας mRNA (όπως της Pfizer/BioNTech και της Moderna) τροποποιούν το γενετικό υλικό του εμβολιαζόμενου και μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα ή αυτοάνοσες διαταραχές.

Το Facebook έχει «κατεβάσει» πολλές τέτοιες αναρτήσεις τους τελευταίους μήνες. Αυτός ο μύθος αποτελεί λίγο-πολύ αντιγραφή παρόμοιων -εξίσου ψευδών- ισχυρισμών για το εμβόλιο κατά του ιού HPV. Δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονική βάση σε αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς το mRNA του εμβολίου, που εισάγεται στο σώμα εντός νανοσωματιδίου από λιπίδια, δεν εισέρχεται καθόλου στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Παραμένει στον χώρο του κυττάρου εκτός του πυρήνα (όπου βρίσκεται το DNA), συγκεκριμένα στα ριβοσώματα και από εκεί καθοδηγεί την παραγωγή πεπτιδίων που μοιάζουν με την πρωτεΐνη-ακίδα, έτσι ώστε στη συνέχεια ο οργανισμός να αντιδράσει παράγοντας αντισώματα. Συνεπώς, είναι λάθος ότι τα εμβόλια mRNA είναι ισοδύναμα της γονιδιακής θεραπείας, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι επιστημονικοφανείς επικριτές των εμβολίων.

Πηγή: ethnos.gr

Tags: κορονοιος εμβολιο
Previous Post

Συλλυπητήριο μήνυμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας

Next Post

Δήμος Βοΐου : Εξυπηρέτηση των κατοίκων της Γαλατινής κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων

Next Post
ΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ

Δήμος Βοΐου : Εξυπηρέτηση των κατοίκων της Γαλατινής κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL) στις 14 και 15 Ιουλίου 2025
  • Μαζί για την Κοζάνη: Αρκετά, κ. Μαλούτα. Όσο και να προσπαθείτε να σώσετε το προσωπικό σας αφήγημα, θα είμαστε εδώ να σας υπενθυμίζουμε τι κάνατε και κυρίως τι δεν κάνατε
  • «Λουκέτο» σε τρία πρατήρια βενζίνης για δυο χρόνια
  • ΔΥΠΑ: Νέες ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας με αμοιβή μέχρι 624 ευρώ μηνιαίως
  • Υπ. Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr