• Latest
κορονοιος εμβολιο

Κορονοϊός: Οι 5 μύθοι για τα εμβόλια – Οι ηλικίες και η… αλλαγή στο DNA

22 Μαρτίου 2021
ΔΙΑΙΤΑ, ΖΥΓΑΡΙΑ

7 fitness μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

7 Νοεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Κοζάνης 

7 Νοεμβρίου 2025

Έφτιαχνε πισίνα στο σπίτι του, βρήκε θησαυρό και τον κράτησε

7 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βουχωρίνας «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βουχωρίνας «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

7 Νοεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να πάρει γενναία μέτρα για τη μείωση των ανισοτήτων και την στήριξη των πολιτών»

7 Νοεμβρίου 2025
Επιμελητήριο Κοζάνης

Aνοιχτή εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Κοβεντάρειο – Συνάντηση με επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του ΔΑΜ

7 Νοεμβρίου 2025

Εορτή Αγίου Νεκταρίου 8 και 9 Νοεμβρίου 2025

7 Νοεμβρίου 2025
Άγριος ξυλοδαρμός 15χρονης από τρεις 16χρονες – Στο νοσοκομείο το κορίτσι

Σεσημασμένος παιδόφιλος επιχείρησε να απαγάγει αγοράκι (ΒΙΝΤΕΟ)

7 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

7 Νοεμβρίου 2025
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Επιστροφή ενοικίου: Πότε καταβάλλεται και πώς θα γίνει η πληρωμή

7 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

Γ’ Εθνική: Κοζάνη στην Εξοχή, Εορδαϊκός στο Νέο Κεραμίδι

7 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Οι 5 μύθοι για τα εμβόλια – Οι ηλικίες και η… αλλαγή στο DNA

sierafm by sierafm
22 Μαρτίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος εμβολιο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Washington Post παραθέτει τους πέντε μύθους για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού να προχωρούν, γίνεται φανερό ότι ορισμένοι μύθοι για τα εμβόλια επιμένουν, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι – ακόμη και υγειονομικοί- σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να εμφανίζουν ακόμη δισταγμό ή σκεπτικισμό απέναντι σε αυτά. Η Washington Post συνόψισε τους πέντε πιο επίμονους μύθους σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Μύθος 1: Μερικά εμβόλια είναι καλύτερα από άλλα, γι’ αυτό καλύτερα να περιμένουμε και να μην εμβολιαστούμε τώρα.

Ολα τα εμβόλια στοχεύουν στο να παράσχουν προστασία, με το να δημιουργήσουν ανοσία απέναντι στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, με την οποία εισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Όλα τα εμβόλια εστιάζουν σε αυτήν την πρωτεΐνη-κλειδί, ωθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει τα αντίστοιχα αντισώματα. Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια παράγουν υψηλά επίπεδα προστασίας που μειώνουν δραστικά την πιθανότητα νοσηλείας και πιθανώς την ασυμπτωματική μετάδοση. Δεν υπάρχουν, προς το παρόν, έρευνες που να δείχνουν ότι κάποιο εμβόλιο παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας προστασία ενώ όλα κάποια στιγμή – το φθινόπωρο ή του χρόνου – θα χρειαστεί επαναληπτική χορήγηση.

Μύθος 2: Οι νεότεροι δεν χρειάζονται εμβολιασμό, ιδίως εάν είναι υγιείς

Ένα επιχείρημα που μέχρι στιγμής έχει απήχηση σε αρκετούς νέους, όπως φάνηκε και στο Ισραήλ, όπου παρατηρήθηκε πολύ μικρότερη προθυμία από τους νεότερους να εμβολιαστούν από ό,τι οι μεγαλύτεροι. Ενώ, όντως, οι νεότεροι έχουν μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από κορονοϊό, η νόσος παραμένει επικίνδυνη και γι’ αυτούς.

Επιπλέον, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη, σχεδόν το 30% των ασθενών από 18 έως 39 ετών που κόλλησαν κορονοϊό, ακόμη και αν δεν νόσησαν βαριά, στη συνέχεια ταλαιπωρούνται επί μήνες από συμπτώματα «μακράς Covid-19», όπως κόπωση, νοητική θολούρα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης κ.ά.

Ακόμη, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από Covid-19 συμβαίνουν σε ασθενείς κάτω των 65 ετών. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μία καλή φυσική κατάσταση μπορεί – πράγματι – να συμβάλλουν σε ένα πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να παράγουν αντισώματα κατά του κορονοϊού, άρα δεν διασφαλίζουν ότι ένας νέος θα γλιτώσει το νοσοκομείο ή τα χειρότερα. Γι’ αυτό ακόμη και οι νεότεροι καλά θα κάνουν να εμβολιαστούν, όταν έρθει η σειρά τους.

Μύθος 3: Τα εμβόλια αναπτύχθηκαν βιαστικά, άρα δεν ξέρουμε εάν είναι ασφαλή

Από τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες δικαιολογίες – και από υγειονομικούς – για να μην εμβολιαστούν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από σχετικές εκφοβιστικές αναρτήσεις, που -δυστυχώς- επηρεάζουν αρκετό κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε εμβόλια κατά των κορονοϊών εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, γι’ αυτό άλλωστε είχαν εντοπίσει ήδη ως βασικό εμβολιαστικό στόχο την πρωτεΐνη-ακίδα (spike). Αυτή η δεκαετής περίοδος έρευνας και ανάπτυξης (R & D) είναι αντίστοιχη με εκείνη για άλλα εμβόλια. Αν δεν είχε προηγηθεί όλη αυτή η προσπάθεια, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι πανεπιστημιακοί ερευνητές δεν θα είχαν αντιδράσει τόσο γρήγορα εν μέσω πανδημίας. Αλλά και οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού ήταν μεγάλες και προσεκτικά ελεγχόμενες, περίπου ανάλογου μεγέθους σε αριθμό συμμετεχόντων με εκείνες για άλλα εμβόλια.

Μύθος 4: Τα εμβόλια περιέχουν μη ασφαλή και ανήθικα συστατικά

Ίσως οι πιο αβάσιμες και συνωμοσιολογικές ενστάσεις, οι οποίες αφορούν «τσιπάκια» μέσα στα εμβόλια, κύτταρα προερχόμενα από εκτρώσεις κ.ά. Στην πραγματικότητα κανένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν χρησιμοποιεί υλικά από έμβρυα προερχόμενα από εκτρώσεις.

Κάποτε, στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, είχαν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εμβολίων κυτταρικές καλλιέργειες από δύο έμβρυα εκτρώσεων, αλλά από τότε έχει περάσει πάρα πολύς καιρός και προ πολλού δεν υπάρχουν τέτοια απομεινάρια στα εμβόλια, πολύ περισσότερο της Covid-19. Kαι ασφαλώς ούτε λόγος για τσιπάκια (που δεν θα χωρούσαν καν να περάσουν από τη σύριγγα… ). Μερικά «τσιπάκια» μπορεί να χρησιμοποιούνται απλώς κατά τη μεταφορά των εμβολίων για να καταγράφουν τις δόσεις και να διασφαλίζουν ότι τα εμβόλια δεν έχουν λήξει ή δεν είναι πλαστά, όμως βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος των συσκευασιών ή των συρίγγων και βεβαίως δεν εισάγονται στο σώμα κανενός.

Μύθος 5: Τα εμβόλια mRNA αλλάζουν τo DNA

Επίμονος αλλά ανυπόστατος ισχυρισμός από αρνητές των εμβολίων ότι τα νέου τύπου εμβόλια τεχνολογίας mRNA (όπως της Pfizer/BioNTech και της Moderna) τροποποιούν το γενετικό υλικό του εμβολιαζόμενου και μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα ή αυτοάνοσες διαταραχές.

Το Facebook έχει «κατεβάσει» πολλές τέτοιες αναρτήσεις τους τελευταίους μήνες. Αυτός ο μύθος αποτελεί λίγο-πολύ αντιγραφή παρόμοιων -εξίσου ψευδών- ισχυρισμών για το εμβόλιο κατά του ιού HPV. Δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονική βάση σε αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς το mRNA του εμβολίου, που εισάγεται στο σώμα εντός νανοσωματιδίου από λιπίδια, δεν εισέρχεται καθόλου στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Παραμένει στον χώρο του κυττάρου εκτός του πυρήνα (όπου βρίσκεται το DNA), συγκεκριμένα στα ριβοσώματα και από εκεί καθοδηγεί την παραγωγή πεπτιδίων που μοιάζουν με την πρωτεΐνη-ακίδα, έτσι ώστε στη συνέχεια ο οργανισμός να αντιδράσει παράγοντας αντισώματα. Συνεπώς, είναι λάθος ότι τα εμβόλια mRNA είναι ισοδύναμα της γονιδιακής θεραπείας, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι επιστημονικοφανείς επικριτές των εμβολίων.

Πηγή: ethnos.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ
Previous Post

Συλλυπητήριο μήνυμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας

Next Post

Δήμος Βοΐου : Εξυπηρέτηση των κατοίκων της Γαλατινής κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων

Next Post
ΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ

Δήμος Βοΐου : Εξυπηρέτηση των κατοίκων της Γαλατινής κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • 7 fitness μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
  • Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Κοζάνης 
  • Έφτιαχνε πισίνα στο σπίτι του, βρήκε θησαυρό και τον κράτησε
  • Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βουχωρίνας «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
  • Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr