• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Κορωνοϊός: Πέντε αποτελεσματικοί τρόποι να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας

19 Μαρτίου 2020
Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

4 Δεκεμβρίου 2025
Ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας, στηρίζει τον Σύλλογο Εφοριακών Δυτικής Μακεδονίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας εκφράζει τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών

4 Δεκεμβρίου 2025
Ένα νέο πιάνο για το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

Ένα νέο πιάνο για το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

4 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τι συνέβη μέσα στο λεωφορείο – Η περιγραφή του διευθυντή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, για την ανακοπή του οδηγού και τη σωτήρια επέμβαση εργαζομένου

4 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, τη Δευτέρα 8-12

4 Δεκεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα (εβδομάδα αναφοράς 24-30 Νοεμβρίου)

4 Δεκεμβρίου 2025
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ – «Μαζί Σου Για Πάντα»

4 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί προσωρινά η τηλεθέρμανση, λόγω διαρροής, την Πέμπτη 4/12

4 Δεκεμβρίου 2025
Κωνσταντινίδης

Στάθης Κωνσταντινίδης: Αν δεν είχε νομοθετηθεί το αλκοτέστ πριν από 55 χρόνια, σήμερα κάποια κόμματα θα το καταψήφιζαν

4 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια: Πόσο ρεύμα καίνε, τι να προσέχετε στο στόλισμα

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος»

4 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθησαν 2 άτομα για λήψη φωτογραφίας κατά τη διάρκεια δικαστικής συνεδρίασης στο Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης

4 Δεκεμβρίου 2025
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

Οικογένεια Ρομά άρπαξε 16χρονη για να τη βιάσει ο 19χρονος γιος τους

4 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κορωνοϊός: Πέντε αποτελεσματικοί τρόποι να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας

sierafm by sierafm
19 Μαρτίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η βελτίωση της διατροφής μας μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Εν καιρώ SARS-CoV-2 ας δούμε πώς μπορούμε να το πετύχουμε

Ο κορωνοϊός είναι μια πραγματική δοκιμασία για όλο τον πλανήτη καθώς κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι δεν κινδυνεύει να μολυνθεί. Μπορούμε όμως όλοι ατομικά να κάνουν ότι περνά από το χέρι μας να παραμείνουμε υγιείς.

Σε περίπτωση που μολυνθούμε από τον SARS-CoV-2 και νοσήσουμε από COVID-19, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι το μόνο υπεύθυνο για την καταπολέμηση της νόσου.

Ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η βελτίωση της διατροφής μας μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στα μικροθρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά στη μάχη κατά των λοιμώξεων γενικότερα περιλαμβάνονται οι βιταμίνες Α, Β, C, D και Ε, αλλά και τα ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.

Διαβάστε παρακάτω πως τα θρεπτικά αυτά συστατικά μπορούν να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και σε ποιες τροφές θα τα βρείτε.

1. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α βοητά τα κύτταρα του δέρματος να διατηρήσουν το σχήμα τους, καθώς και αυτά του εντέρου και του αναπνευστικού συστήματος. Δομείται έτσι ένας φραγμός στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την διατήρηση, επίσης, των αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τους παθογόνους οργανισμούς που προκαλούν λοιμώξεις. Θα την βρείτε στο ιχθυέλαιο, τον κρόκο αβγών, στα τυριά, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και τα όσπρια. Επίσης, τρώνοντας λαχανικά που περιέχουν β-καροτένιο, ο οργανισμός μας την μετατρέπει σε βιταμίνη Α – β-καροτένιο περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως επίσης στα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά όπως τα καρότα και οι κολοκύθες.

2. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συγκεκριμένα οι B6, B9 και B12, συντελούν στο να δομηθεί η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού όταν αντιληφθεί εισβολή από κάποιο παθογόνο οργανισμό. Κι αυτό επιτυγχάνεται επηρεάζοντας την παραγωγή και δραστηριότητα των κυττάρων που ονομάζονται «φυσικοί φονείς». Τα εν λόγω κυτταρα οδηγούν σε απόπτωση τα μολυσμένα κύτταρα. Τη Β6 θα βρείτε στα δημητριακά, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια, το κοτόπουλο και το κρέας. Επίσης Β9 έχουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, ενώ υπάρχει και ως πρόσθετο στοιχείο σε πολλά άλλα τρόφιμα. Τέλος Β12 θα βρείτε σε ζωικά τρόφιμα, όπως τα αβγά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

3. Βιταμίνη C και Ε

Όταν ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη, εκδηλώνει το λεγόμενο οξειδωτικό στρες το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε παραγωγή ελεύθερων ριζών που μπορούν να «τρυπήσουν» τα κυτταρικά τοιχώματα και έτσι οι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να εισβάλλουν στους ιστούς και να προκαλέσουν περαιτέρω φλεγμονή. Οι βιταμίνες C και Ε βοηθούν τα κύτταρα να είναι προστατευμένα από το οξειδωτικό στρες. Η βιταμίνη C επίσης βοηθά στην εκκαθάριση της κυτταρικής «αναστάτωσης» παράγοντας εξειδικευμένα κύτταρα για την οικοδόμηση μιας ανοσο-απόκρισης, περιλαμβανομένων των ουδετερόφιλων, των λεμφοκυττάρων και των φαγοκυττάρων. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το μπρόκολο, οι ντομάτες και οι καυτερές πιπεριές. Η βιταμίνη Ε υπάρχει στους ξηρούς καρπούς, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φυτικά έλαια.

4. Βιταμίνη D

Κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού χρειάζονται τη βιταμίνη D για να καταστρέψουν τους παθογόνους οργανισμούς που προκαλούν λοιμώξεις. Αν και η έκθεση στον ήλιο επιτρέπει στον οργανισμό να παράγει βιταμίνη D, καλές πηγές της είναι επίσης τα αβγά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά.

5. Σίδηρος, ψευδάργυρος και σελήνιο

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο για να παράγει ανοσοκύτταρα, μεταξύ άλλων αναγκών που έχει. Ο σίδηρος βοηθά στην εξόντωση των παθογόνων δια της αύξησης του αριθμού των ελεύθερων ριζών που τους σκοτώνουν. Επίσης ρυθμίζει σημαντικές ενζυμικές λειτουργίες ώστε τα ανοσοκύτταρα να αναγνωρίσουν και να στοχεύουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Ο ψευδάργυρος βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και των βλεννογόνων. Ενώ σελήνιο και ψευδάργυρος δρουν και ως αντιοξειδωτικά, βοηθώντας να εξισορροπηθεί κάποια από τη βλάβη που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.
Σίδηρο θα βρείτε στο κρέας, τα ψάρια και το κοτόπουλο, ενώ επίσης στα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Καλή πηγή σεληνίου είναι οι ξηροί καρποί, το κρέας, τα δημητριακά και τα μανιτάρια.

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει το αναπνευστικό

Next Post

Στον ατμό ή βραστά; Πότε τα λαχανικά δεν «χάνουν» βιταμίνες

Next Post
ΦΑΓΗΤΟ

Στον ατμό ή βραστά; Πότε τα λαχανικά δεν «χάνουν» βιταμίνες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”
  • Ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας εκφράζει τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών
  • Ένα νέο πιάνο για το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων
  • Τι συνέβη μέσα στο λεωφορείο – Η περιγραφή του διευθυντή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, για την ανακοπή του οδηγού και τη σωτήρια επέμβαση εργαζομένου
  • Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, τη Δευτέρα 8-12

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr