• Latest

Κρούσματα κατάθλιψης, άγχους και ψυχαναγκασμός και στη μετά καραντίνας εποχή

14 Ιουνίου 2020
Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το ένα ρεύμα της οδού Γεωργίου Σαραντάρη λόγω εργασιών του «Cut and Cover» – Παράκαμψη από την οδό Γιάννη Ψυχάρη – Προσοχή στη σήμανση

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL) στις 14 και 15 Ιουλίου 2025

12 Ιουλίου 2025
Γιάννης Κοκκαλιάρης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: “Η Ενεργειακή Δημοκρατία πρέπει να φτάνει μέχρι το τελευταίο χωριό” – Βίντεο

Μαζί για την Κοζάνη: Αρκετά, κ. Μαλούτα. Όσο και να προσπαθείτε να σώσετε το προσωπικό σας αφήγημα, θα είμαστε εδώ να σας υπενθυμίζουμε τι κάνατε και κυρίως τι δεν κάνατε

12 Ιουλίου 2025
ΒΕΝΖΙΝΗ

«Λουκέτο» σε τρία πρατήρια βενζίνης για δυο χρόνια

12 Ιουλίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Νέες ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας με αμοιβή μέχρι 624 ευρώ μηνιαίως

12 Ιουλίου 2025
παχυσαρκια διαιτα

Υπ. Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο

12 Ιουλίου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Οδηγός φορτηγού χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι συνάδελφό του για το ποιος θα ξεφορτώσει πρώτος

12 Ιουλίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γάλλος τουρίστας κατήγγειλε ότι τον βίασε 24χρονος Έλληνας

12 Ιουλίου 2025
νοσοκομειο

«Έφυγε στα χέρια μου με υπογραφές γιατρών»: Ξεσπά η μητέρα 13χρονης που πέθανε αφότου ιατροδικαστής δεν είδε κακοποίηση

12 Ιουλίου 2025

Χαλκιδική: Οι 6 εγκληματικές παραλείψεις πίσω από το δυστύχημα στο λούνα παρκ

12 Ιουλίου 2025
Fiesta Voio 2η μέρα.  Μαρίνα Σάττι και Ελεωνόρα Ζουγανέλη.  Βίντεο

Fiesta Voio 2η μέρα. Μαρίνα Σάττι και Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Βίντεο

12 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Πολεμικό υλικό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου βρέθηκε στην Λευκοπηγή. Βίντεο

Κοζάνη: Πολεμικό υλικό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου βρέθηκε στην Λευκοπηγή. Βίντεο

11 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 75χρονου για τη φωτιά στο Δρέπανο

Κοζάνη: Υψηλό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή στον 75χρονο για την φωτιά στο Δρέπανο

11 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κρούσματα κατάθλιψης, άγχους και ψυχαναγκασμός και στη μετά καραντίνας εποχή

sierafm by sierafm
14 Ιουνίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
7
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γρηγόρης Σίμος, μιλά στο ethnos.gr

Σχεδόν σίγουρο θεωρείται το ενδεχόμενο να σημειωθεί αύξηση των περιστατικών ατόμων με συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και θυμού, ακόμα και στη μετά καραντίνας εποχή, όταν οι πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα δύο δύσκολες καταστάσεις, την πανδημία και την οικονομική δυσχέρεια που θα επιφέρουν τα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Παράλληλα, αυξημένα θα είναι και τα κρούσματα μετατραυματικού στρες, κυρίως μεταξύ ατόμων που διασωληνώθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού, «αντικρίζοντας» το θάνατο και των μελών των οικογενειών τους, ενώ κάποια άτομα, για καιρό και μέχρι να νοιώσουν και πάλι ασφάλεια με την εύρεση του εμβολίου, θα έχουν φοβικά σύνδρομα, για παράδειγμα, μήπως αγγίξουν κάποια επιφάνεια και κολλήσουν τον ιό.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γρηγόρης Σίμος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να εμφανιστούν σε μαζικό βαθμό.

Παράλληλα, ο ίδιος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο αναφορικά με τα ψυχολογικά – ψυχιατρικά συμπτώματα που προκαλεί και θα προκαλέσει ο κορονοϊός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο άνθρωπος θα καταφέρει να προσαρμοστεί και όλα θα αποτελέσουν παρελθόν, μόλις κερδηθεί η μάχη με τον ιό.

«Μας αγχώνει η έννοια του απρόβλεπτου και η αβεβαιότητα για το πώς θα διαχειριστούμε τα διάφορα στάδια. Τώρα δίνουμε μία μάχη με τον εχθρό, η οποία δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει, τι απώλειες θα υπάρχουν, αν θα μεταλλαχθεί ο ιός και λοιπά. Επίσης, δεν ξέρουμε, πόσο θα κρατήσει η ευτυχία που θα νοιώσουμε με το τέλος της καραντίνας. Αυτή η αβεβαιότητα αλλάζει ποιότητα από εβδομάδα σε εβδομάδα, από μήνα σε μήνα και από εποχή σε εποχή. Άλλοι την αντιμετωπίζουν ψυχραιμότερα, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι του και άλλοι λιγότερο ψύχραιμα. Ο μέσος όρος δε θα φοβάται υπερβολικά, δε θα τρέχει να κρυφτεί στο σπίτι του.

Ωστόσο, μελέτες έδειξαν ότι έχει αυξηθεί το άγχος και η κατάθλιψη. Επίσης, άλλες μελέτες μεταξύ φοιτητών στη Θεσσαλονίκη έδειξαν ότι αυξήθηκε ο αυτοκτονικός ιδεασμός. Σίγουρα θα είναι δύσκολα για κάποιους να αντιμετωπίσουν μαζί την οικονομική δυσχέρεια και τον κορονοϊό. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι τα προβλήματα δε θα παρουσιαστούν σε μαζικό βαθμό και θα καταφέρουμε να προσαρμοστούμε», σημειώνει ο κ. Σίμος.

Μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και άγχος

Κατά τον ίδιο, δε θα καταφέρουμε να αποφύγουμε κοινωνικής φύσης ψυχολογικά – ψυχιατρικά προβλήματα, ωστόσο, δε θα παρουσιαστούν πολλές υπερβολικές αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών, με την έννοια ότι δε θα τα χάσουν, μην ξέροντας πώς να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση.

«Είμαι αισιόδοξος ότι το ποτήρι θα είναι μισογεμάτο. Θα δούμε διαταραχές μετά από τραυματικό στρες. Υπάρχουν άνθρωποι, που έφτασαν στο χείλος του γκρεμού, που διασωληνώθηκαν στα νοσοκομεία. Αυτοί και οικογένειές τους θα παρουσιάσουν μετατραυματικό στρες. Ούτε και αυτό, όμως, θα παρατηρηθεί σε μαζικό επίπεδο. Τουλάχιστον στην Ελλάδα, διότι στην Ιταλία και στην Ισπανία θα κάνουν πολύ καιρό να το ξεπεράσουν. Δεν μπορεί να αποκλειστεί και στη μετά καραντίνας εποχή αύξηση συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους και θυμού, ωστόσο, δεν μπορώ να προβλέψω τη συχνότητα των κρουσμάτων. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν κρούσματα εξαιτίας των καταστάσεων που βιώνουμε, αλλά και πάλι όχι σε μαζικό βαθμό», σημειώνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής.

Ψυχαναγκαστικές διαταραχές

Σε ό,τι αφορά τις ψυχαναγκαστικές διαταραχές που αναπτύξαμε ή θα αναπτύξουμε σχεδόν όλοι οι πολίτες αυτήν την περίοδο, προσέχοντας πού θα ακουμπήσουμε, τι είναι καθαρό ή μολυσμένο κτλ., ο καθηγητής Ψυχιατρικής σημειώνει ότι μόλις αισθανθούμε ξανά ασφαλείς, θα επιστρέψουμε στην προ κορονοϊού κατάσταση, ωστόσο, κάποια άτομα θα συνεχίσουν να προσέχουν περισσότερο.

«Αυτό παρατηρήθηκε και στην εποχή μετά τη γρίπη των πτηνών. Έβλεπα, για παράδειγμα, φοιτήτριες να έχουν στις τσάντες τους υγρά μαντηλάκια, ακόμα και μπουκαλάκια με αντισηπτικό. Αν λαμβάνουμε όλοι τα μέτρα που καθορίζει ο ΕΟΔΥ, θα αποφύγουμε κρούσματα άγχους και ψυχαναγκαστικών διαταραχών. Για παράδειγμα, το αίσθημα της αβεβαιότητας μειώνεται και δεν έχουμε λόγο να αγχωνόμαστε, αν όλοι φοράμε μάσκες μέσα στα σούπερ μάρκετ», σημειώνει ο κ. Σίμος.

Πηγή:ethnos.gr

Tags: Ψυχαναγκασμός
Previous Post

Από το… 1983 χωρίς διπλό στον Πειραιά o Αρης

Next Post

Δήμος Κοζάνης: Απολυμάνσεις των εξεταστικών κέντρων ενόψει των πανελλαδικών

Next Post

Δήμος Κοζάνης: Απολυμάνσεις των εξεταστικών κέντρων ενόψει των πανελλαδικών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL) στις 14 και 15 Ιουλίου 2025
  • Μαζί για την Κοζάνη: Αρκετά, κ. Μαλούτα. Όσο και να προσπαθείτε να σώσετε το προσωπικό σας αφήγημα, θα είμαστε εδώ να σας υπενθυμίζουμε τι κάνατε και κυρίως τι δεν κάνατε
  • «Λουκέτο» σε τρία πρατήρια βενζίνης για δυο χρόνια
  • ΔΥΠΑ: Νέες ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας με αμοιβή μέχρι 624 ευρώ μηνιαίως
  • Υπ. Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr