• Latest
αρχοντικο μανουση

Μέχρι το 2023 θα έχει αποκατασταθεί πλήρως το Αρχοντικό Μανούση στη Σιάτιστα.

9 Οκτωβρίου 2020
Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου

Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου

20 Δεκεμβρίου 2025
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Βόιο: Πιθανή διακοπή νερού για τρεις μέρες λόγω σοβαρής βλάβης σε αγωγό της ΔΥΠΡΑ

20 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Τα Δημοτικά σχολεία συνεργάστηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα.  Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Τα Δημοτικά σχολεία συνεργάστηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα. Βίντεο και φωτογραφίες

20 Δεκεμβρίου 2025
Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο

Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο

20 Δεκεμβρίου 2025
Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου «Πορτρέτα του Κώστα Ντιό»

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου «Πορτρέτα του Κώστα Ντιό»

20 Δεκεμβρίου 2025
Θεόδωρος Πήττας: « Όταν δεν έχεις τι να πεις στη λογοδοσία, συκοφαντείς για να προκαλέσεις θόρυβο». Απάντηση στη Λαϊκή Συσπείρωση

Βόιο: Καταδίκη της θανάτωσης ζώων στο Σισάνι

20 Δεκεμβρίου 2025
Πράσσος: Φθηνό ρεύμα στους αγρότες και εγγυημένες τιμές στα Προϊόντα

Πράσσος: Φθηνό ρεύμα στους αγρότες και εγγυημένες τιμές στα Προϊόντα

20 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Να γίνει πράξη η προσωπική διαβεβαίωση του Υπουργού ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τις αγροτικές ιδιοκτησίες στην Π.Ε. Κοζάνης»

20 Δεκεμβρίου 2025

ΑΕΚ – ΟΦΗ: Με φόρα από την Ευρώπη

20 Δεκεμβρίου 2025
Η Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης στο Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αυτισμό νομού Κοζάνης ΄΄Ταξιδευτές της Ελπίδας΄΄

Η Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης στο Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αυτισμό νομού Κοζάνης ΄΄Ταξιδευτές της Ελπίδας΄΄

20 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Οι εκδηλώσεις της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου

Δήμος Βοΐου: Οι εκδηλώσεις της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου

20 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Σε φάση υλοποίησης δύο κομβικά έργα του Δήμου Κοζάνης – Νέα Κοιμητήρια και Πρόγραμμα Αναπλάσεων οδεύουν προς ένταξη στο ΔΑΜ

19 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέχρι το 2023 θα έχει αποκατασταθεί πλήρως το Αρχοντικό Μανούση στη Σιάτιστα.

sierafm by sierafm
9 Οκτωβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
αρχοντικο μανουση
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το αρχοντικό Μανούση που περιλαμβάνεται στα σημαντικότερα Αρχιτεκτονικά μνημεία της Σιάτιστας, επισκέφθηκε αργά σήμερα το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός Πολιτισμού έδειξε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αρχοντικό για το οποίο έχουν προβλεφθεί όλες οι ενέργειες ώστε να ενταθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση του.

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη «υπάρχει η μελετητική ωριμότητα του έργου ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από τους πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μετά από πρόταση που θα υποβάλει ο Δήμος Βοίου». Η κ. Μενδώνη εξήγησε ότι μετά τις εργασίες υποστήριξης του σκελετου του κτιρίου, το υπουργείο με τις αρμόδιες υπηρεσίες του την διεύθυνση συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων μνημείων «θα αναλάβει να κάνει την συντήρηση του διακόσμου που είναι σημαντικός, είναι το συστατικό στοιχείο του συγκεκριμένου κτιρίου». Πρόσθεσε ότι εάν όλα πάνε καλά «το 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες αποκατάστασης» και ότι θα «έχει διασωθεί ένα σημαντικό αγαθό για την πόλη της Σιάτιστας».

Το αρχοντικό Μανούση βρίσκεται στη συνοικία Χώρα και χρονολογείται σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στην πρόσοψή του στο 1762/63. Η κατασκευή του εγινε την περίοδο που η Σιάτιστα γνώρισε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξή της, ως εμπορικό κέντρο με έντονη παρουσία στον ευρύτερο χώρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Η πλούσια εσωτερική διακόσμηση του κτιρίου αντικατοπτρίζει τον πλούτο της οικογένειας Μανούση, που είχε δημιουργήσει έναν από τους ισχυρότερους Σιατιστινούς εμπορικούς οίκους στην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία. Ο γιος της οικογένειας, Θόδωρος Μανούσης, βαθιά μορφωμένος για τα δεδομένα της εποχής, διετέλεσε πανεπιστημιακός δάσκαλος στο πρώτο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εθνικός ευεργέτης, ενώ δώρισε την πλούσια βιβλιοθήκη του στο πανεπιστήμιο. Ακόμη και σήμερα, το ίδρυμα που θέσπισε μέσα από κληροδοτήματα που διαθέτει προσφέρει υποτροφίες σπουδών στους νέους και τις νέες της Σιάτιστας.

Η υπουργός Πολιτισμού ερωτώμενη για το θέμα της διάσωσης των αρχοντικών που ανήκουν σε ιδιώτες και σήμερα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από την εγκατάλειψη, τόνισε ότι «τα ιδιωτικά ακίνητα δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του υπουργείου Πολιτισμού». Όπως εξήγησε το υπουργείο εξετάζει μόνο ζητήματα αποκατάστασης στοιχείων μνημειακού χαρακτήρα. Ανέφερε ότι «δεν είναι εύκολο να διαθέσεις δημόσιους πόρους για αποκατάσταση μνημείων ιδιωτικού φορέα» και κατέληξε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Σιάτιστα με τον δήμαρχο Βοϊου, Χρήστο Ζευκλή, τόνισε ότι «είναι υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε τα πολιτιστικά αποθέματα της Σιάτιστας» και κάλεσε την δημοτική αρχή «να επικεντρωθεί στο ειδικό βάρος που έχει η συγκεκριμένη πόλη». Κατά την περιήγηση της στην παλιά πόλη όπου υπάρχουν αρχοντικά που έχουν αποκατασταθεί και ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και στον δήμο και άλλα που ανήκουν σε ιδιώτες αλλά διασώθηκαν και αποκαταστάθηκαν με ιδιωτική χρηματοδότηση, πρότεινε στην δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα στην υπογειοποίηση όλων των εναέριων δικτύων ρεύματος, τηλεφώνου και κεραιών τηλεόρασης, ώστε να αναδειχθεί πλήρως η παραδοσιακή μορφή του οικισμού.

Ο δήμαρχος Χ. Ζευκλής πρόσφερε στην υπουργό Πολιτισμού το πρώτο Αλφαβητάρι του Μιχάλη Παπαγρηγορίου που τυπώθηκε το 1786 που εκτός των άλλων στο περιεχόμενο του έχει θέματα θεολογίας και μαθηματικών και φυλάσσεται στην «Μανούσεια Βιβλιοθήκη» της Σιάτιστας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Tags: ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΑΝΟΥΣΗ
Previous Post

Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Αναβολή αγώνων και προπονήσεων λόγω κορονοϊού

Next Post

15χρονος μαθητής έπαθε ανακοπή στο προαύλιο του σχολείου

Next Post
ασθενοφορο

15χρονος μαθητής έπαθε ανακοπή στο προαύλιο του σχολείου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου
  • Βόιο: Πιθανή διακοπή νερού για τρεις μέρες λόγω σοβαρής βλάβης σε αγωγό της ΔΥΠΡΑ
  • Σιάτιστα: Τα Δημοτικά σχολεία συνεργάστηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο
  • Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου «Πορτρέτα του Κώστα Ντιό»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr