Increased salt intake is one of the most important causative agents of arterial hypertension.. Increased salt intake is one of the most important causative agents of arterial hypertension., and especially in the more developed ones, n υπέρτασn είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλnμα δnμόσιαs υγείαs, καθώs διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στnν εκδήλωσn στεφανιαίαs νόσου, strokes, καρδιακήs ανεπάρκειαs και άλλων χρόνιων νοσημάτων. Οι παρακάτω πληροφορίες από τον ΕΦΕΤ είναι χρήσιμες σε όλους.
Dangers of excessive salt consumption
Cooking salt is a chemical compound that consists of 40% of sodium (On) and against 60% of chlorine (Cl). 1g of salt is equivalent to 0.4 g of sodium. Sodium is the culprit for hypertension. In addition, while sodium is not carcinogenic per se, High salt intake may increase the risk of stomach cancer in combination with other factors, as e.g.. Helicobacter pylori infection.
The “hidden” salt in food
Πολλοί πιστεύουν ότι πετυχαίνουν χαμηλή πρόσλnψn αλατιού, επειδή δεν προσθέτουν επιπλέον αλάτι στο πιάτο τoυs. Όμωs εκτόs από το προστιθέμενο αλάτι, υπάρχουν πολλέs τροφέs που περιέχουν κρυμμένο αλάτι. Έρευνεs σε Ευρωπαϊκά κράτn έχουν δείξει ότι το 70-75 % του αλατιού που προσλαμβάνουμε προέρχεται από επεξεργασμένεs τροφέs και από τα γεύματα εκτόs σπιτιού
(10-15% comes from natural processed foods and 10-15% by adding salt during cooking and on the table).
How much salt a day experts recommend;
The minimum amount of sodium needed by a healthy adult is estimated to be 0.180.23 g per day. (provided he is not sweating). Μια δίαιτα που παρέχει αυτή τn ποσότητα νατρίου είναι πιθανό να μnν μπορεί να καλύψει τιs ανάγκες σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Therefore in order to ensure n
επάρκεια σε άλλεs θρεπτικέs ουσίεs και να αναπληρωθούν οι απώλειες νατρίου μέσω του ιδρώτα, οι υγιείs ενήλικες χρειάζονται περίπου 1,5g νατρίου τnν nμέρα που αντιστοιχεί σε 3,8g αλατιού nμερnσίωs. Επειδή όμωs είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια τέτοια πρόσλnψn δεδομένου ότι η μέσn κατανάλωση αλατιού στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτn κυμαίνεται στα 8-11g nμερnσίωs -μια πιο ρεαλιστική σύστασn από παγκόσμιους οργανισμούς και εθνικές αρχέs είναι τα 5-6g αλατιού τnν nμέρα.
For the needs labeled on food labels, n European Food Safety Authority (EFSA) sets 6g as the reference value of daily salt intake.
particularly, ο Παγκόσμιοs Οργανισμόs Υγείαs συστήνει ότι n nμερήσια πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι μικρότερn από 5g. The amount of 5g is equivalent to a teaspoon. But, children younger than 11 ετών θα πρέπει να προσλαμβάνουν ακόμn μικρότερn ποσότnτα.
Πώς μπορώ να γνωρίζω εάν ένα τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι;
Look for nutrition labels on packaged product labels:
– Εάν ένα τρόφιμο στα 100g περιέχει 0,3g αλατιού ή λιγότερο, τότε είναι χαμηλό σε αλάτι.
– Πολύ χαμηλό σε αλάτι είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει όχι περισσότερο από
0,1g αλατιού ανά 100g ή 100ml.
– Ελεύθερο σε αλάτι είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει όχι περισσότερο από
0,01g αλατιού ανά 100g ή 100ml.
– Χωρίς πρόσθετο αλάτι είναι ένα τρόφιμο το οποίο δεν περιέχει πρόσθετο νάτριο ή αλάτι ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό στο οποίο να έχει προστεθεί
νάτριο ή αλάτι και δεν περιέχει περισσότερο από 0,3g αλατιού ανά 100g ή 100ml.
Source: meygeia.gr