γουνα, γουνεργατης
Εθιμοτυπική επίσκεψη του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στο Μητροπολίτη Καστορίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑ
Καστοριά: Σύλληψη  47χρονου για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης
Βανδαλισμός στο καταφύγιο του ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας στο Μπούρινο.
τρενο, συγκρουση, τεμπη
ΕΝΦΙΑ ΣΠΙΤΙΑ
φρουτα λαχανικα
ΚΑΡΔΙΑ
ασεπ
ΕΦΚΑ

Μειωμένα ενοίκια: Γιατί κόπηκαν από τις αποζημιώσεις 2 στις 10 δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων

Δυο στις δέκα δηλώσεις Covid που υποβλήθηκαν για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου ή σχεδόν 110.000 αιτήσεις, απορρίφθηκαν από την ΑΑΔΕ με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να μένουν χωρίς αποζημίωση.

Ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων που πραγματοποίησαν οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις προκειμένου να αποζημιωθούν από το κράτος για το 50% των ενοικίων που έχασαν στο τελευταίο δίμηνο του 2020. Σχεδόν για τις μισές από τις δηλώσεις που κόπηκαν διαπιστώθηκε ότι ο ενοικιαστής είτε δεν ήταν πληττόμενη επιχείρηση είτε ο εργαζόμενος δεν είχε τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας και δεν δικαιούνταν μείωση ενοικίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν συνολικά 570.480 δηλώσεις Covid (265.988 για τον Νοέμβριο και 304.492 για τα κουρεμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου).  Από τις δηλώσεις αυτές 109.986 απορρίφθηκαν (51.863 του Νοεμβρίου και 58.123 του Δεκεμβρίου) με τους ιδιοκτήτες να χάνουν την κρατική αποζημίωση για το 50% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν ενώ 11.024 δηλώσεις πήραν το δρόμο της διόρθωσης.

Γιατί κόπηκαν οι ιδιοκτήτες

Οι 109.986 δηλώσεις Covid του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου «κοκκίνησαν» γιατί ο έλεγχος έδειξε ότι:

– Σε 21.658 δηλώσεις ο μισθωτής της επαγγελματικής στέγης δεν είναι πληττόμενος.

– Σε 11.860 περιπτώσεις το μηναίο μίσθωμα που δηλώθηκε δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης.

– Σε 19.611 δηλώσεις δεν υπήρχε αναστολή σύμβασης εργασίας σε κατοικία μισθωτή /συζύγου.

– Σε 12.802 περιπτώσεις τα ποσοστά μείωσης ενοικίου ήταν χαμηλότερα από το 40% που προβλέπει ο νόμος.

– Σε 6.444 δηλώσεις είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία/επιχείρηση

– Σε 3.750 δηλώσεις έχει δηλωθεί λύση της μίσθωσης

– Σε 2.039 περιπτώσεις ο μισθωτής είναι νομικό πρόσωπο και δεν δικαιούται αποζημίωση

– Σε 756 δηλώσεις δεν έχει συμπληρωθεί ο ΑΦΜ

– Σε 39 περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει αποβιώσει

– Σε 646 περιπτώσεις ο ενοικιαστής είναι νομικό πρόσωπο και είχε δηλώσει ενοίκιο κατοικίας

– Σε 566 δηλώσεις ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος ή δεν υπήρχε αναστολή σύμβαση εργασίας.

– Σε 2.199 περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν το είχε δηλώσει στο έντυπο Ε9.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ αρκετές δηλώσεις εμφανίζουν περισσότερα από ένα προβλήματα ενώ για λάθη όπως όπως η μη δήλωση του ακινήτου στο Ε9 και η μη υποβολή ΑΦΜ οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να τα διορθώσουν.

Χρονοδιάγραμμα δηλώσεων και πληρωμών

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε  ότι:

1. Παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαρτίου 2021 η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων Covid για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου η οποία έληγε χθες Δευτέρα.

2. Μετά τη λύση που δόθηκε για τα υποκαταστήματα επιχειρήσεων τα οποία δικαιούνται τη μείωση (100% ή 40%) των ενοικίων  οι ιδιοκτήτες που έχουν εκμισθώσει ακίνητα σε υποκαταστήματα θα μπορούν να δουν την επικαιροποιημένη εικόνα των μισθωμάτων τους από αύριο Τετάρτη 3/3/2021.

3. Μέχρι τις 9/3/2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκ νέου επεξεργασία των Δηλώσεων COVID Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις των σχετικών αποφάσεων. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα:

– Για τους δικαιούχους, θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

– Για τους λοιπούς ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις COVID, θα αποσταλεί από την ΑΑΔΕ ενημέρωση σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δήλωσή τους.

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

4. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες που τυχόν δεν επικαιροποίησαν τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέχρι 15/2/2021, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

5. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των δηλώσεων COVID για τα μισθώματα μηνός Φεβρουαρίου 2021.

6. Μέχρι τις 16/3/2021, αναμένεται να έχουν διενεργηθεί περαιτέρω συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.

7. Η πρώτη πληρωμή για τα μισθώματα Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου.

Αποζημιώσεις

Σύμφωνα με τη, μέχρι σήμερα, επεξεργασία των δηλώσεων COVID από την ΑΑΔΕ για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, έχουν πραγματοποιηθεί 645.060 συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, συνολικού ποσού 84.148.786,68 ευρώ.

Πηγή: insider.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako