• Latest
Μειώθηκαν έως και 80% τα επιβλαβή αμερικανικά μινκ στη Βόρεια Ελλάδα

Μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των μινκ στη Δυτική Μακεδονία – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

10 Ιανουαρίου 2024
Καστοριά: Υποδεχόμαστε όλοι μαζί το 2026 παρέα με τον μοναδικό Τόνι Σφήνο!

Καστοριά: Υποδεχόμαστε όλοι μαζί το 2026 παρέα με τον μοναδικό Τόνι Σφήνο!

18 Δεκεμβρίου 2025
Μαλούτας: Ποιος εμπιστεύεται πλέον τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Δευτέρα 22-12-2025

18 Δεκεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

7 Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας

18 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

26.026.943,28 € για αποζημιώσεις από την ευλογιά. Λάρισα Σέρρες και Ξάνθη παίρνουν πάνω από τα μισά χρήματα

18 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Κοζάνη: Άρπαξαν 4.500 ευρώ παριστάνοντας τον λογιστή

18 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα.  Βίντεο

Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο

18 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Κοζάνη: Συνελήφθη 48χρονος με ηρωίνη

18 Δεκεμβρίου 2025
Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΔΑΜ για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Δηλώσεις

Ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για τη δημόσια συγκοινωνία στη μεταλιγνιτική εποχή

18 Δεκεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025

18 Δεκεμβρίου 2025

Συνέχιση διακοπείσας συνεδρίασης την Πέμπτη 18/12

18 Δεκεμβρίου 2025
Η λειτουργία των τουριστικών δομών του Δήμου Καστοριάς για την εορταστική περίοδο 2025-2026

Η λειτουργία των τουριστικών δομών του Δήμου Καστοριάς για την εορταστική περίοδο 2025-2026

18 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση από το 1ο 2ο & 3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας – Σάββατο 20/12

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση από το 1ο 2ο & 3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας – Σάββατο 20/12

18 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των μινκ στη Δυτική Μακεδονία – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

sierafm by sierafm
10 Ιανουαρίου 2024
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Μειώθηκαν έως και 80% τα επιβλαβή αμερικανικά μινκ στη Βόρεια Ελλάδα
0
SHARES
492
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι πληθυσμοί των μινκ που το 2010 και 2011, μετά από πράξεις δολιοφθοράς σε φάρμες γουνοφόρων ζώων, διέφυγαν στο φυσικό περιβάλλον, έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, σύμφωνα με την μελέτη του έργου LIFE ATIAS με τίτλο «Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά».

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σήμερα στην Κοζάνη σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας με τους εταίρους του προγράμματος.

Ο Δημήτριος Μπακαλούδης, Καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων στο ΑΠΘ, μίλησε συνολικά για την μείωση ειδών της πανίδας από την εισαγωγή ή μεταφορά άλλων ειδών που κυριαρχούν στις νέες περιοχές «με αποτέλεσμα να έχει χαθεί το 16% των ειδών της γης». Για το αμερικανικό μινκ που εκτρεφόταν στις φάρμες ο κ. Μπακαλούδης τόνισε ότι «στο ευρωπαϊκό περιβάλλον το συγκεκριμένο σαρκοβόρο εξαφανίζει κυρίως πουλιά αλλά και ψάρια και λόγω της διάπλασής του εκτοπίζει ακόμη και το ευρωπαϊκό μινκ που μπορεί να ζει ελεύθερο στην φύση».

Πώς έγινε η διαπίστωση για τη μείωση του πληθυσμού των μινκ

Η περιοχή έρευνας κάλυπτε μια μεγάλη έκταση που ξεκινούσε από την Καστοριά, εκτεινόταν στην παραποτάμια περιοχή του Αλιάκμονα και έφτανε έως τις περιοχές της λίμνης Βεγορίτιδας δηλαδή εκεί όπου παρατηρήθηκε η διασπορά και η επιβίωση των γουνοφόρων μετά τη διαφυγή τους από τις φάρμες. Τοποθετήθηκαν συνολικά 150 παγίδες στις οποίες αιχμαλωτίστηκαν κυρίως θηλυκά μινκ τα οποία εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στις φάρμες εκτροφής. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μικρά γουνοφόρα ζώα κατάφεραν να προσαρμοστούν και να αναπαραχθούν σε περιοχές που διαθέτουν νερό, όπως οι όχθες της λίμνης και των ποταμών, σε περιβάλλον βραχώδες και με χαμηλή βλάστηση.

Εκτός από τη μείωση της εξάπλωσης των μινκ, ο βασικός στόχος του προγράμματος σύμφωνα με τον κ. Μπακαλούδη ήταν «η αποτροπή με κάθε τρόπο των σαρκοβόρων να φτάσουν στην περιοχή των Πρεσπών όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα φωλιάζουν σπάνια πουλιά». Στην ημερίδα ανακοινώθηκαν ακόμη στοιχεία για την ανάκαμψη του πληθυσμού των κορμοράνων και των λαγγόνων. Πρόκειται για υδρόβια πουλιά που ζουν στην λίμνη της Καστοριάς και της Βεγορίτιδας τα οποία επηρεάστηκαν αρχικά από την παρουσία των μινκ στον βιότοπό τους.

Σημαντικό στοιχείο για τη μελλοντική αξιοποίηση της έρευνας ήταν ότι οι περισσότερες συλλήψεις των μινκ έγιναν την περίοδο του φθινοπώρου, γεγονός που μπορεί να ληφθεί υπόψιν στο μέλλον εάν αποφασιστεί η συνέχιση του προγράμματος αιχμαλωσίας τους.

Επίσης, έγιναν αναφορές και στον ρόλο των ΜΜΕ ως προς τον τρόπο παρουσίασης του θέματος των μινκ και της παρουσίας τους σε περιοχές της Κοζάνης ενώ επρόκειτο για ένα είδος πετροκούναβου που ενδημεί στην περιοχή.

Ο κ. Μπακαλούδης τόνισε ότι «η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ότι στο έργο LIFE ATIAS εφαρμόστηκαν μέτρα και καλές πρακτικές διαχείρισης του πληθυσμού του αμερικανικού μινκ», με ιδιαίτερη έμφαση σε υγροτόπους του δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 που είναι πιο ευάλωτες στην απώλεια της βιοποικιλότητας. Σημείωσε ότι σήμερα «είμαστε αρκετά πλούσιοι σε εμπειρίες και γνώση για την διαχείριση τέτοιων θεμάτων» και πρόσθεσε ότι όλα τα στοιχεία της έρευνας θα διαχυθούν στην επιστημονική κοινότητα, στους αρμόδιους φορείς τις τοπικές Αρχές», ώστε στο μέλλον να λειτουργήσουν έγκαιρα και με μέθοδο για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από την εξάπλωση των χωροκατακτητικών ξενικών ειδών στο σύνολο της χώρας.

Το LIFE ATIAS είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2024. Τον συντονισμό του προγράμματος είχε το ΑΠΘ κι ως εταίροι συμμετείχαν η Αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, η Αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας και η Κυνηγητική Ομοσπονδία Μ-Θ.

Tags: ΓΟΥΝΟΦΟΡΑ ΖΩΑΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Previous Post

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου η σχολή γονέων της Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης

Next Post

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ορκωμοσία Περιφερειακής Συμβούλου Ελένης Χονδροματίδου

Next Post
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Ορκωμοσία Περιφερειακής Συμβούλου Ελένης Χονδροματίδου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ορκωμοσία Περιφερειακής Συμβούλου Ελένης Χονδροματίδου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καστοριά: Υποδεχόμαστε όλοι μαζί το 2026 παρέα με τον μοναδικό Τόνι Σφήνο!
  • Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Δευτέρα 22-12-2025
  • 7 Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας
  • 26.026.943,28 € για αποζημιώσεις από την ευλογιά. Λάρισα Σέρρες και Ξάνθη παίρνουν πάνω από τα μισά χρήματα
  • Κοζάνη: Άρπαξαν 4.500 ευρώ παριστάνοντας τον λογιστή

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr