• Latest
Πατάτες

Με ποιο λάδι γίνονται καλύτερες οι τηγανητές πατάτες

11 Απριλίου 2019
Περιφερειακό Συμβούλιο: Βύζας και Μπαρδάκας ήρθαν…κεφάλι με κεφάλι. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Βίντεο

Περιφερειακό Συμβούλιο: Βύζας και Μπαρδάκας ήρθαν…κεφάλι με κεφάλι. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Βίντεο

18 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο και σε παράδρομους της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Σιάτιστα

Στάση αναμονής σήμερα από τους αγρότες του μπλόκου της Μπάρας Σιάτιστας

17 Δεκεμβρίου 2025
Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ  στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας

Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας

17 Δεκεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Παρέμβαση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη για τη δημιουργία του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης στην ΠΕ Κοζάνης

17 Δεκεμβρίου 2025
Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

17 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης ζουν σε μια μόνιμη ανασφάλεια κι έλλειψη προοπτικών»

17 Δεκεμβρίου 2025
κωστας ντιος

Κώστας Ντιός: «Ο ζωγράφος είναι ένας μεσολαβητής. Μεταφέρει σφραγισμένες επιστολές αγνώστου περιεχομένου σε άγνωστους παραλήπτες που, ενδεχομένως, θα δεχτούν να τις παραλάβουν»

17 Δεκεμβρίου 2025
Νικόλαος Λυσσαρίδης

Απολογισμός Εκθέσεων 2024–2025 και Στρατηγική Εξωστρέφειας 2026 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

17 Δεκεμβρίου 2025
Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

17 Δεκεμβρίου 2025
Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης

Αγροτικές κινητοποιήσεις και ανάδειξη του έργου των γεωπόνων ως βασικών συμπαραστατών του αγροτικού κόσμου

17 Δεκεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών για την απώλεια του Στέλιου Ψευτογκά

17 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Ίδρυμα Δημητρίου  και Θεολογίας Τσιστοπούλου – Χρηματική ενίσχυση σε αριστούχους αποφοίτους Λυκείων

Ο Δήμος Βοΐου τιμά την επιθυμία του Ευεργέτη Γεωργίου Καραγιάννη, δίνοντας και φέτος υποτροφίες σε φοιτητές

17 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με ποιο λάδι γίνονται καλύτερες οι τηγανητές πατάτες

sierafm by sierafm
11 Απριλίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
Πατάτες
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα φαγητά, αλλά ο τρόπος μαγειρέματός του το κάνει και ένα από τα πλέον ανθυγιεινά, καθώς στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως όταν κάνετε τηγανητές πατάτες, το ελαιόλαδο αλλοιώνεται σημαντικά περισσότερο από τα φυτικά έλαια.
Αυτό κάνει την επιλογή λαδιού για τις τηγανητές πατάτες λίγο πιο δύσκολη. Tο ελαιόλαδο στο τηγάνισμα δεν προσφέρει τον ίδιο έλεγχο θερμοκρασίας που παρέχουν τα φυτικά έλαια.
Η τελική επιλογή τελικά εξαρτάται από το πώς θέλετε να τηγανίσετε τις πατάτες και τι σας ενδιαφέρει περισσότερο σε θέματα διατροφικής αξίας και γεύσης.
Τηγανητές πατάτες: Με φυτικά έλαια για καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας
Μια από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους στο τηγάνισμα, είναι το σημείο καπνού στην θερμοκρασία του κάθε ελαίου. Αυτό είναι η θερμοκρασία στην οποία το λίπος αρχίζει να διασπάται και το λάδι αρχίζει να καπνίζει. Το σημείο καπνού είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει το έλαιο και να είναι ακόμη ασφαλές και χρησιμοποιήσιμο. Στο τηγάνισμα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ένα λάδι με υψηλό σημείο καπνού, για μεγαλύτερη ασφάλεια στην κουζίνα και για πιο τραγανή υφή στην τηγανητή τροφή.
Το φυτικό έλαιο έχει πολύ υψηλότερο σημείο καπνού (234 °C) από οποιοδήποτε ελαιόλαδο. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καπνίζει μόλις στους 166 °C ενώ το παρθένο ελαιόλαδο καπνίζει στους 220 °C. Όσον αφορά την ασφάλεια και την ικανότητά σας να επιτύχετε χρυσές, τραγανές πατάτες, το φυτικό έλαιο είναι η καλύτερη επιλογή.

Τηγανητές πατάτες: Με ελαιόλαδο για καλύτερη υγεία και θρεπτικότητα
Το ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και είναι απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή. Περιέχει επίσης χρήσιμα αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας. Το φυτικό έλαιο, από την άλλη πλευρά, γενικά προέρχεται από ένα συνδυασμό λιγότερο υγιεινών πηγών. Σε πολλές περιπτώσεις, τα έλαια αυτά είναι χημικά εκχειλισμένα από διάφορα φυτά που παράγουν ένα μείγμα trans-λιπαρών, τα οποία είναι ο λιγότερο υγιεινός τύπος που μπορείτε να φάτε. Όσον αφορά την υγεία και τη διατροφή, λοιπόν, το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή.
Τηγάνισμα με ελαιόλαδο
Εάν χρησιμοποιείτε τηγανητές πατάτες σε ελαιόλαδο, επιλέξτε ελαφρύ ελαιόλαδο, το οποίο είναι το είδος του ελαιολάδου με το υψηλότερο σημείο καπνού. Αποδίδει μια λεπτή κρούστα και όχι την πικρή γεύση που παράγει το φυτικό έλαιο, αλλά τα θρεπτικά οφέλη αξίζουν αυτόν τον “συμβιβασμό” για πιο υγιεινά γεύματα. Επιλέξτε φιλτραρισμένο ελαιόλαδο, το οποίο θα έχει λιγότερα από τα πράσινα στερεά που είναι επιρρεπή σε καύση σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Τα στερεά δεν είναι αντιληπτά με το μάτι, αλλά η ετικέτα του προϊόντος πρέπει να περιγράφει το λάδι ως «φιλτραρισμένο» (filtered).
Ψήσιμο στον φούρνο με ελαιόλαδο

Αν θέλετε εξαιρετικά τραγανές πατάτες αλλά θέλετε και να τις μαγειρέψετε σε ελαιόλαδο, ο φούρνος για “τηγανητές” πατάτες μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας, επειδή απαιτεί λιγότερη ποσότητα ελαίου και επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας.
Πώς να κάνετε «τηγανητές» πατάτες στον φούρνο
Βάλτε τις κομμένες πατάτες σε νερό, ξεπλύντε τις και στη συνέχεια στεγνώστε τις προτού τις μαγειρέψετε, για να βγάλετε από μέσα τους περισσότερο άμυλο στην επιφάνεια. Το άμυλο τους επιτρέπει να αναπτύξουν μια πιο τραγανή υφή. Επικαλύψτε τις με ένα πινέλο με ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα απλώστε τις ομοιόμορφα σε ένα φύλλο ψησίματος. Μαγειρέψτε τις σε προθερμασμένο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία κάτω από το σημείο καπνού του ελαιόλαδου που χρησιμοποιείτε (200 °C έως 220 °C είναι μια ασφαλής επιλογή για παρθένο ή ελαφρύ ελαιόλαδο). Όταν πάρουν χρυσό χρώμα και μαλακώσουν, βγάλτε τις από τον φούρνο, αφήστε τις να κρυώσουν και στη συνέχεια ξαναβάλτε τις στον φούρνο με την ίδια θερμοκρασία. Μαγειρέψτε τις έως ότου αναπτύξουν μια πλουσιότερη χρυσή απόχρωση. Το διπλό μαγείρεμα των πατατών και η δυνατότητα να κρυώνουν ενδιάμεσα παράγει πιο τραγανές τηγανητές πατάτες.
Τηγανητές πατάτες: Άλλες επιλογές στα λάδια
Μετά από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο έχει το επόμενο υψηλότερο επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών, αλλά έχει πολύ υψηλότερο σημείο καπνού. Μάλιστα το σημείο καπνού του ηλιελαίου (240 °C) είναι υψηλότερο ακόμα και από το σημείο καπνού του φυτικού ελαίου. Το έλαιο canola έχει το τρίτο υψηλότερο επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών καθώς και ένα πολύ υψηλό σημείο καπνού: 242 °C. Είναι επίσης ευρέως διαθέσιμο και οικονομικό ως φυτικό έλαιο.
Πηγή: iatropedia.gr
Tags: ΠΑΤΑΤΕΣ
Previous Post

Από ποιες ασθένειες μας προστατεύει το πράσινο τσάι

Next Post

3+1 ερωτήσεις-απαντήσεις για τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα

Next Post
χρημα

3+1 ερωτήσεις-απαντήσεις για τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφερειακό Συμβούλιο: Βύζας και Μπαρδάκας ήρθαν…κεφάλι με κεφάλι. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Βίντεο
  • Στάση αναμονής σήμερα από τους αγρότες του μπλόκου της Μπάρας Σιάτιστας
  • Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας
  • Παρέμβαση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη για τη δημιουργία του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης στην ΠΕ Κοζάνης
  • Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr