• Ροή ειδήσεων
Μητέρα των μαχών ο Άγιος Δημήτριος για τη ΔΕΗ – Η Κομισιόν επιμένει για πωλητήριο στο συγκρότημα

Μονόδρομος για τη Δυτική Μακεδονία η διεκδίκηση bonus απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων. του Ε. Καρλόπουλου

30/01/19 10:12
Ο Αγιασμός στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας

Κρούσματα κορονοϊού στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας και σε άλλες σχολικές μονάδες

02/03/21 15:48
Στην παραγωγή ρεύματος προχωρά η ΔΙΑΔΥΜΑ από βιοαέριο – Δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο το έργο

Διερεύνηση αξιοποίησης των υπολειμμάτων καφέ από τη ΔΙΑΔΥΜΑ και το CluBE

02/03/21 14:52
Η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Έργο M3P (Material Match Making Platform for promoting the use of industrial waste in local networks) το οποίο αφορά την βιομηχανική συμβίωση και την κυκλική οικονομία.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ θα διεξάγει τηλεφωνική έρευνα για τις συνήθειες των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας

02/03/21 14:48
Ολοκλήρωση κτιριακών υποδομών της Σχολής Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα.  Υπογραφή σύμβασης

Ολοκλήρωση κτιριακών υποδομών της Σχολής Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα. Υπογραφή σύμβασης

02/03/21 14:44
Ομιλία της Παρασκευής Βρυζίδου για το Νομοσχέδιο:”Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα”

Το Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχο Θωμά Νέστορα και το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, Αστυνομικό Διευθυντή κ. Σπύρο Διόγκαρη συνάντησε η Βουλευτής Ν. Κοζάνης Παρασκευή Βρυζίδου

02/03/21 14:24
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Βοΐου

Δήμος Βοΐου: Υπογραφή Σύμβασης Συντήρησης και Αναβάθμισης των Κοιμητηρίων στον οικισμό του Καλονερίου

02/03/21 14:20
Ανάληψη καθηκόντων Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας

Ανάληψη καθηκόντων Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας

02/03/21 14:18
Παράταση προθεσμίας υποβολής προτάσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Την πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την αναθεώρηση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (Χ.Π.Ε.) 2021-2027, κατέθεσε  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

02/03/21 14:11
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Χάρη Παφίλη

Γυμνάσιο Γαλατινής και παραρτ. Εράτυρας: Συλλυπητήριο για την απώλεια της Παναγιώτας Μήτου

02/03/21 14:09
Sourd Games 2021: Διαδικτυακά παιχνίδια, δώρα και φαντασία για τους μικρούς φίλους της Κοζανίτικης Αποκριάς!

Sourd Games 2021: Διαδικτυακά παιχνίδια, δώρα και φαντασία για τους μικρούς φίλους της Κοζανίτικης Αποκριάς!

02/03/21 12:26
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021
  • Login
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μονόδρομος για τη Δυτική Μακεδονία η διεκδίκηση bonus απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων. του Ε. Καρλόπουλου

από sierafm
30/01/19 10:12
σε ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Μητέρα των μαχών ο Άγιος Δημήτριος για τη ΔΕΗ – Η Κομισιόν επιμένει για πωλητήριο στο συγκρότημα
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter



Είναι αυτονόητο ότι στο πλαίσιο μιας πολιτικής κλιμακούμενης απεξάρτησης από τον λιγνίτη, η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ θα προσφέρει ζωτικό οικονομικό χώρο για τις ανταγωνιστικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Η προβλεπόμενη απόσυρση του ΑΗΣ Καρδιάς για παράδειγμα, θα αφήσει ένα σημαντικό ίσως και επικίνδυνο «κενό ισχύος» σε εθνικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα όμως, θα δημιουργήσει ευνοϊκές επενδυτικές συνθήκες και «παράθυρα ευκαιρίας» για τους νέους παίχτες στην ενεργειακή αγορά.

Βεβαίως, όχι απαραίτητα με χρήση λιγνίτη και σίγουρα όχι στη Δυτική Μακεδονία.

Εντελώς εκλαϊκευμένα, εάν για όποιους περιβαλλοντικούς λόγους επιβληθεί η απόσυρση του 50% των ταξί ανά την Ελλάδα, τα υπόλοιπα ταξί προφανώς και θα καταγράφουν βελτιωμένες οικονομικές αποδόσεις ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν με παρεμβατικό τρόπο, ευνοϊκές συνθήκες για τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα.

Πέραν αυτών, θυμόμαστε όλοι μας το μέτρο απόσυρσης των παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων. Αρκούσε κάποιος να αποσύρει ένα «σαραβαλάκι» για να πιστωθεί με 1000 ευρώ. Πρακτικά, το bonus απόσυρσης δεν αντανακλούσε την εμπορική αξία του αυτοκινήτου αλλά αφορούσε στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ.

Για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών, η απόσυρση του ΑΗΣ Καρδιάς θα επιφέρει σε εθνικό επίπεδο ένα περιβαλλοντικό όφελος ισοδύναμο με την απόσυρση 900.000 ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Το τίμημα όμως, με όρους απώλειας παραγωγικών μονάδων και θέσεων εργασίας, θα το χρεωθεί αποκλειστικά η Δυτική Μακεδονία.

Στη λογική των παραπάνω, το 2015 η Γερμανία κατάθεσε σχετικό αίτημα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) προκειμένου να αποζημιώσει για διαφυγόντα κέρδη με 1,6 δις ευρώ, τους 8 λιγνιτικούς σταθμούς που θα αποσυρθούν μέχρι το 2020.

Τον Μάιο του 2016 το αίτημα έγινε αποδεκτό από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες Mibrag, RWE και Vattenfall θα αποζημιώνονται για τα επόμενα 7 χρόνια με περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων τους.

Το κόστος της αποζημίωσης (bonus απόσυρσης) θα καλυφθεί από την αύξηση των τελών δικτύου κατά 0,05 eurocents /kWh.

Να σημειωθεί ότι το διεκδικητικό πλαίσιο από την πλευρά της γερμανικής λιγνιτικής βιομηχανίας στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι ουδείς μπορεί να επιβάλει σε μια Ανώνυμη Εταιρεία να αποποιηθεί περιουσιακά της στοιχεία και να απολέσει επιχειρηματικό «χώρο» που τις κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η απόσυρση του ΑΗΣ Καρδιάς θα αφαιρεί από τη Δυτική Μακεδονία περίπου 100 εκ. ευρώ ετησίως με όρους πρωτογενούς επίπτωσης και σαφώς πολλαπλάσια με όρους έμμεσης και επαγόμενης.

Αυτά θα είναι τα διαφεύγοντα κέρδη για την περιοχή μας.
Πέραν αυτών, σύμφωνα με το πρόσφατο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η συμμετοχή του λιγνίτη στο εθνικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής θα μειωθεί περαιτέρω έως το 2030, κατά 50% συγκριτικά με το 2018, καταλήγοντας στο 17%.

Ας είμαστε σοβαροί. Δεν νοείται Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός χωρίς να συνοδεύεται από μια ολοκληρωμένη τεκμηρίωση των Κοινωνικών Επιπτώσεων (Social Impact Assessment), για τις περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία που σαφέστατα θα στοχοποιηθούν από τις πολιτικές απεξάρτησης από τα στερεά ορυκτά καύσιμα.

Όταν ακόμη και ένα πακετάκι ασπιρίνες συνοδεύεται από 5 σελίδες με πιθανές αρνητικές «παρενέργειες», θα περίμενε κανείς τουλάχιστον κάτι ανάλογο για μια περιφέρεια που υποθήκευσε το μέλλον της από το 1956, προκειμένου να απολαμβάνει το σύνολο της χώρας φθηνή και αδιάλειπτη ηλεκτρική ενέργεια.

Για παράδειγμα, με απόφαση της γερμανικής Κυβέρνησης συστάθηκε τον Ιούνιο του 2018 η Επιτροπή Άνθρακα (Kohlekommission), με στόχο την τεκμηρίωση και ποσοτικοποίηση του κόστους μετάβασης των γερμανικών περιοχών που εξορύσσουν άνθρακα και λιγνίτη, σε καθεστώς πλήρους απανθρακοποίησης. Προχθές, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Άνθρακα διάρκειας 21 ωρών, προτάθηκε από την Επιτροπή η χρηματοδότηση των περιοχών αυτών με 40 δις ευρώ μέχρι το 2038, αλλά και μια σειρά μέτρων και παρεμβάσεων που θα προστατέψουν και θα θωρακίσουν τις εν λόγω περιοχές στη διαδικασία μετάβασης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές πλέον ότι ο λιγνίτης είναι βαρίδιο για τη ΔΕΗ. Όσο λιγότερο θα εκτίθεται η ΔΕΗ στο λιγνίτη, τόσο περισσότερο θα αναβαθμίζεται το εταιρικό της profile και η πιστοληπτική της ικανότητα. Από την άλλη πλευρά βεβαίως, τόσο περισσότερο θα πιέζεται ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός της Δυτικής Μακεδονίας.

Είναι καιρός να κατανοήσουμε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί και ενδεχομένως και να μην οφείλει να ενσωματώσει στα επιχειρησιακά της σχέδια το «περιφερειακό ρίσκο» στο οποίο είναι εκτεθειμένη η Δυτική Μακεδονία από το 1956. Τα έννομα συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας και αυτά της ΔΕΗ ΑΕ τείνουν πλέον να γίνουν αμετάκλητα αποκλίνοντα.

Το πότε και το αν θα αποσυρθεί ο ΑΗΣ Καρδιάς και οι υπόλοιποι λιγνιτικοί σταθμοί της περιοχής μας είναι αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ ΑΕ.

Αυτό όμως, ουδόλως στερεί το δικαίωμα στη Δυτική Μακεδονία να θέσει συγκεκριμένους όρους, τεκμηριωμένες προτάσεις και ξεκάθαρες προϋποθέσεις σε ένα εγχείρημα με μετρήσιμες και ισχυρά αρνητικές επιπτώσεις για την περιοχή μας.
Μας ανήκουν αυτά και μόνον αυτά που μπορούμε τεκμηριωμένα να υπερασπιστούμε. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Ευάγγελος Καρλόπουλος
Χημικός Μηχανικός

Tags: ΔΕΗ
ShareTweet

Σχετικά Άρθρα

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Σχέδιο για επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ σε μονάδες αποθήκευσης ηλ. ενέργειας

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Σχέδιο για επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ σε μονάδες αποθήκευσης ηλ. ενέργειας

από sierafm
26/02/21 11:59
0
14

Την «είσοδό» της και στον τομέα των μονάδων κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς σύμφωνα...

Καπέλο 5% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ λόγω Μεγαλόπολης!

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται επιδότηση παγίων δαπανών – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

από sierafm
18/02/21 10:58
0
17

Μπορεί το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί ήδη, ωστόσο το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά την επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή το Μάρτιο. Το...

ΔΕΔΔΗΕ: Νέο γραφείο ΑΠΕ για τη Δυτική Μακεδονία στην περιοχή της Κοζάνης

Αντίστροφη μέτρηση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

από sierafm
15/02/21 10:50
0
32

Προ των πυλών βρίσκεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για την παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου...

Τρεις μονάδες, μία άδεια και τρία ορυχεία θα πουλήσει η ΔΕΗ

ΔΕΗ – RWE: Συμφωνία για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ

από sierafm
10/02/21 11:26
0
14

Πράσινο φως έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για τη συμφωνία με τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE με σκοπό τις...

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

code

CAPTCHA
Refresh

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


https://www.AUTOdoc.GR






Facebook Twitter
Η αναβάθμιση επιδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Ψηφιακό Βήμα»

Μετάφραση Website

EnglishΕλληνικά

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

sierafm@sierafm.gr, sierafm1053@gmail.com
Γενική Διεύθυνση (Σαμαράς Βασίλης)
Τηλ.Fax:2465023300
Βουλγαροπούλου 3
Σιάτιστα, Κοζάνης

Copyright © Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

Copyright © Sierafm.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε.