Νέα δεδομένα για τις αρνητικές συνέπειες της αυξημένης τηλεθέασης στα παιδιά

Νέα δεδομένα για τις αρνητικές συνέπειες της αυξημένης τηλεθέασης στα παιδιά

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Preventive Medicine, δείχνει πως η αυξημένη τηλεθέαση στα παιδιά συνδέεται με πιο «ανθυγιεινές» διατροφικές συνήθειες στην εφηβεία. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 2.000 παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν κατά το διάστημα 1997-1998. Οι γονείς των παιδιών παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα τηλεθέασης στην ηλικία των 2 ετών. Στη συνέχεια, όταν τα παιδιά έφτασαν την ηλικία των 13 ετών, απάντησαν σε ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Συνολικά, η υψηλότερη τηλεθέαση στην ηλικία των 2 ετών, φάνηκε να συνδέεται με συχνότερη εμφάνιση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών στην εφηβεία, όπως η κατανάλωση προϊόντων τηγανιτής πατάτας, επεξεργασμένου κρέατος, λευκού ψωμιού, φρουτοποτών, ενεργειακών ποτών και γλυκισμάτων. Ακόμη, κάθε επιπλέον ώρα τηλεθέασης στην ηλικία των 2 ετών, βρέθηκε να συσχετίζεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και 10% μεγαλύτερη πιθανότητα παράλειψης του πρωινού γεύματος τις καθημερινές, στην ηλικία των 13 ετών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, στην προσχολική ηλικία, η τηλεθέαση χρησιμοποιείται συχνά ως «ανταμοιβή» καθώς και για να αποσπά την προσοχή των παιδιών. Ωστόσο, η εν λόγω πρακτική αφήνει τα παιδιά αδρανή σε μια κρίσιμη περίοδο όπου θα έπρεπε να «διδάσκονται» τον αυτοέλεγχο, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε απόλυτη συμφωνία με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, που προτείνουν η παρακολούθηση τηλεόρασης στην προσχολική ηλικία να μην υπερβαίνει τη μία ώρα ανά ημέρα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΠΑΙΔΙ

Άλλες ειδήσεις

Έκθεση Φωτογραφία «Από την ανασκαφή στην παρουσίαση»

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας που διοργάνωσε

Πόσο καλό μας κάνει το νερό;

Το νερό δεν χαρακτηρίζεται τυχαία πηγή ζωής, καθώς είναι το δεύτερο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή μας μετά το οξυγόνο.

Πραγματοποιήθηκε το 1ο Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο Εκτροφής Γουνοφόρων Ζώων με θέμα «Το παρόν και το μέλλον»

Με πρωτοβουλία του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, πραγματοποιήθηκε το 1ο Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο Εκτροφής Γουνοφόρων

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.