Νέα δεδομένα για τις αρνητικές συνέπειες της αυξημένης τηλεθέασης στα παιδιά

Νέα δεδομένα για τις αρνητικές συνέπειες της αυξημένης τηλεθέασης στα παιδιά

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Preventive Medicine, δείχνει πως η αυξημένη τηλεθέαση στα παιδιά συνδέεται με πιο «ανθυγιεινές» διατροφικές συνήθειες στην εφηβεία. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 2.000 παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν κατά το διάστημα 1997-1998. Οι γονείς των παιδιών παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα τηλεθέασης στην ηλικία των 2 ετών. Στη συνέχεια, όταν τα παιδιά έφτασαν την ηλικία των 13 ετών, απάντησαν σε ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Συνολικά, η υψηλότερη τηλεθέαση στην ηλικία των 2 ετών, φάνηκε να συνδέεται με συχνότερη εμφάνιση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών στην εφηβεία, όπως η κατανάλωση προϊόντων τηγανιτής πατάτας, επεξεργασμένου κρέατος, λευκού ψωμιού, φρουτοποτών, ενεργειακών ποτών και γλυκισμάτων. Ακόμη, κάθε επιπλέον ώρα τηλεθέασης στην ηλικία των 2 ετών, βρέθηκε να συσχετίζεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και 10% μεγαλύτερη πιθανότητα παράλειψης του πρωινού γεύματος τις καθημερινές, στην ηλικία των 13 ετών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, στην προσχολική ηλικία, η τηλεθέαση χρησιμοποιείται συχνά ως «ανταμοιβή» καθώς και για να αποσπά την προσοχή των παιδιών. Ωστόσο, η εν λόγω πρακτική αφήνει τα παιδιά αδρανή σε μια κρίσιμη περίοδο όπου θα έπρεπε να «διδάσκονται» τον αυτοέλεγχο, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε απόλυτη συμφωνία με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, που προτείνουν η παρακολούθηση τηλεόρασης στην προσχολική ηλικία να μην υπερβαίνει τη μία ώρα ανά ημέρα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΠΑΙΔΙ

Άλλες ειδήσεις

Ξεκινούν το Σάββατο το πρωί οι παιδικές γαστρονομικές εκδηλώσεις στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης

Η ταβέρνα στο Εκθεσιακό Κέντρο  Κοζάνης είναι έτοιμη, το παντοπωλείο στήνεται, η κάβα όλο και γεμίζει από τοπικούς οίνους. Ο

Η Εορτή Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Σιάτιστα

Εορτή Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Σιάτιστα 28 και 29 Αυγούστου 2017 Στο εξωκκλήσι του

Έχει γραμματεία η Φιλαρμονική Βοΐου; 2.000 ευρώ για δυο μήνες στοιχίζει η γραμματεία!!

Στη Διαύγεια είδαμε σήμερα αναρτημένο συμφωνητικό σύμφωνα με το οποίο το ΝΠΔΔ του Δήμου Βοΐου θα πληρώσει για δυο μήνες

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*