Νέα μελέτη συνδέει τη δυσκοιλιότητα με τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικών προβλημάτων

Νέα μελέτη συνδέει τη δυσκοιλιότητα με τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικών προβλημάτων

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα του γαστρεντερικού συστήματος, που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
Αν και πρόκειται για μια κατάσταση που σπάνια προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να συνδέεται με «κακή» νεφρική λειτουργία.

 

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Society of Nephrology, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 3,5 εκατομμύρια ενήλικες, τους οποίους παρακολούθησαν για περίπου 9 χρόνια.
Κατά την ένταξή τους στη μελέτη, οι εθελοντές παρουσίαζαν φυσιολογική νεφρική λειτουργία. Συνολικά, φάνηκε πως οι συμμετέχοντες που εμφάνιζαν δυσκοιλιότητα είχαν 13% και 9% υψηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο και νεφρική ανεπάρκεια, αντίστοιχα. Μάλιστα, η πιθανότητα εμφάνισης των παραπάνω προβλημάτων βρέθηκε να είναι ανάλογη του βαθμού δυσκοιλιότητας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν νέες πληροφορίες για τη σχέση που συνδέει την εντερική με τη νεφρική λειτουργία και προτείνουν την τακτική παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας σε άτομα με δυσκοιλιότητα και ιδιαίτερα όσους εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Κλείνοντας, σχολιάζουν πως θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες ώστε να εξεταστεί εάν η δυσκοιλιότητα αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου.

Πηγή:neadiatrofis.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
πονος

Άλλες ειδήσεις

Το 2ο Παμβοϊακό Συναπάντημα, με την συμμετοχή 14 Χορευτικών τμημάτων απ όλο το Βόιο

Το 2ο Παμβοϊακό Συναπάντημα στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Τσοτυλίου με την συμμετοχή 14 Χορευτικών τμημάτων απ όλο το Βόιο.

Επιστολή του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη στην ΚΕΔΕ για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας

Επιστολή στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη απέστειλε ο Δήμαρχος  Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, ζητώντας

Εκτός έδρας εφηβικό και ανδρικό Γυμναστικού

Εκτός έδρας αγωνίζονται το εφηβικό και το ανδρικό του Γυμναστικού αυτό το Σαββατοκύριακο!!!! Το Σάββατο 18/11/2017 και ώρα 18:30 Κεραυνός

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.