• Latest
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΓΚΥΟΣ

«Να τρως για δύο» και άλλοι μύθοι για την εγκυμοσύνη

2 Αυγούστου 2017
Μια ξεχωριστή Παράκληση από την Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

Μια ξεχωριστή Παράκληση από την Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

18 Μαΐου 2025
Δήμος Βοΐου: Με μεγάλη επιτυχία το  1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Σιάτιστας. Βίντεο και Φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Με μεγάλη επιτυχία το  1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Σιάτιστας. Βίντεο και Φωτογραφίες

18 Μαΐου 2025
συγχαρητήρια

Ο Μακεδονικός Σιάτιστας συγχαίρει τον Εορδαϊκό για την νίκη και την άνοδο στη Γ Εθνική

18 Μαΐου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική

18 Μαΐου 2025
Εκδήλωση του Δήμου Βοΐου προς τιμήν του Μακεδονικού Σιάτιστας για την κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣ Κοζάνης. Βίντεο

Εκδήλωση του Δήμου Βοΐου προς τιμήν του Μακεδονικού Σιάτιστας για την κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣ Κοζάνης. Βίντεο

18 Μαΐου 2025
Μακεδονικός

Οι αριθμοί που κερδίζουν τα αρνιά στην κλήρωση του Μακεδονικού Σιάτιστας

18 Μαΐου 2025
Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

Πρωτιά της ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης με 69%

18 Μαΐου 2025
VoioRace: Μεγάλη συμμετοχή παιδιών και νέων στον αγώνα δρόμου 10 χλμ.. Βίντεο

VoioRace: Μεγάλη συμμετοχή παιδιών και νέων στον αγώνα δρόμου 10 χλμ.. Βίντεο

18 Μαΐου 2025
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» με χαρά ανακοινώνει την έγκριση του νέου προγράμματος Erasmus+

Εγγραφές στην Α’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας. Βίντεο

18 Μαΐου 2025
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις 5 ατόμων στο Δήμο Βελβεντού

18 Μαΐου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Προσλήψεις – εξπρές μέσω κινητού και ευέλικτο ωράριο

18 Μαΐου 2025
Eurovision

Eurovision 2025: Ποιες χώρες έδωσαν 12αρι στην Klavdia – Πώς ψήφισε η Ελλάδα

18 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Να τρως για δύο» και άλλοι μύθοι για την εγκυμοσύνη

sierafm by sierafm
2 Αυγούστου 2017
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΓΚΥΟΣ
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τους μύθους που πιστεύουμε για την εγκυμοσύνη φέρνει στο προσκήνιο νέα βρετανική έρευνα, που δείχνει ότι οι περισσότερες έγκυοι δεν ξέρουν ότι δεν πρέπει να τρώνε για δύο.

Όπως ανακοίνωσαν ειδικοί από την Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία (BHF) και τον επιστημονικό οργανισμό DiabetesUK, στην έρευνα συμμετείχαν 2.100 εθελόντριες, το σχεδόν 65% από τις οποίες δεν ήξεραν ότι η μέση γυναίκα χρειάζεται μόλις 300 θερμίδες παραπάνω την ημέρα αλλά κυρίως μετά τον πέμπτο μήνα της κυήσεως, εφόσον δεν είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη και, φυσικά, από υγιεινές τροφές (π.χ. άπαχες πρωτεΐνες και όχι πίτσες).

«Ο μύθος “η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο” καλά κρατεί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας ότι τα περιττά κιλά στην εγκυμοσύνη μπορεί να κρύβουν κινδύνους για τη μητέρα και το μωρό», σχολιάζει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ.

«Έχει βρεθεί ότι προβλήματα όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία, η υπνική άπνοια, ο πρόωρος τοκετός ή ακόμα και η απώλεια του εμβρύου είναι πιθανότερα στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες εγκύους.

Γι’ αυτό κάθε έγκυος πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ως προς τα κιλά που θα πάρει και τα οποία εξαρτώνται από το σωματικό βάρος της πριν την εγκυμοσύνη».

Εκτός από τον μύθο του αυξημένου φαγητού, οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν ότι και πολλές άλλες ευρύτατα διαδεδομένες απόψεις για την εγκυμοσύνη είναι λανθασμένες. Ο Δρ. Βασιλόπουλος εξηγεί τι ισχύει για μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές:

* Μπορεί κανείς να καταλάβει το φύλο του παιδιού από το σχήμα της κοιλιάς…

Το σχήμα της κοιλιάς δεν καθορίζεται από το φύλο του μωρού, αλλά από το μέγεθος και τη θέση του, καθώς και από τον σωματότυπο και τον μυϊκό τόνο της γυναίκας.

Το μόνο που μπορεί να αποκαλύψει η κοιλιά είναι αν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη της γυναίκας ή όχι, διότι στις επόμενες κυήσεις οι κοιλιακοί μύες μπορεί να είναι πιο εξασθενημένοι, οπότε η κοιλιά θα είναι πιο χαμηλά.

* … ή από τις «λιγούρες» της εγκύου.

Οι παλιοί πίστευαν ότι οι έγκυοι που κυοφορούν αγόρια προτιμούν τις «δυνατές» γεύσεις και τα κρέατα, ενώ όσες κυοφορούν κορίτσια προτιμούν τα ελαφρά και με γλυκιά γεύση τρόφιμα.

Δεν υπάρχει, όμως, καμία επιστημονική ένδειξη ότι αυτό ισχύει. Το μόνο που έχει βρεθεί είναι πως πολλές έγκυοι τρώνε περισσότερο όταν κυοφορούν αγόρια, με τη διαφορά στις θερμίδες να είναι περίπου 10% την ημέρα.

Αυτό ήταν, για παράδειγμα, το συμπέρασμα μελέτης με 304 εγκύους που δημοσίευσαν προ ετών επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Η αιτία του φαινομένου δεν είναι γνωστή, αλλά ίσως αλλάζουν οι ενεργειακές (θερμιδικές) απαιτήσεις του οργανισμού ανάλογα με το φύλο του εμβρύου.

* Για να γίνει έξυπνο το μωρό, η έγκυος πρέπει να ακούει Μότσαρτ.

Η κλασική μουσική, η οποία είναι πιο πολύπλοκη και απαιτητική νοητικά από τη ροκ, τη λαϊκή ή τα άλλα είδη, είναι πιθανό να μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο των εμβρύων και των βρεφών, αλλά όχι να αυξήσει τον δείκτη ευφυΐας τους, σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα.

Οι ωφέλιμες επιδράσεις της σχετίζονται περισσότερο με την ανάπτυξη των αισθήσεων (π.χ. όραση, ακοή), της ομιλίας και της δημιουργικότητας, παρά με την αύξηση του IQ, η οποία στην καλύτερη περίπτωση είναι ελάχιστη.

* Ο καφές απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού ή γέννησης μωρού με χαμηλό σωματικό βάρος, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα για όλ’ αυτά είναι τουλάχιστον αντικρουόμενα.

Έχει, επίσης, βρεθεί ότι ποσότητα μέχρι 200 mg καφεΐνης την ημέρα είναι απίθανο να βλάψει το μωρό, σύμφωνα και με σχετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που δημοσιεύθηκε το 2015.

Υπολογίζεται ότι ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου (200 ml) περιέχει 90 mg καφεΐνη και ένας μονός εσπρέσο (60 ml) περιέχει 80 mg καφεΐνη.

* Τα αεροπορικά ταξίδια αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Η ακτινοβολία στα μηχανήματα ασφαλείας και τα ολόσωμα σκάνερς των αεροδρομίων, καθώς και η κοσμική ακτινοβολία στο μεγάλο υψόμετρο είναι απίθανο να δημιουργήσουν πρόβλημα στο έμβρυο, γιατί είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αν, όμως, μια έγκυος ταξιδεύει πολύ συχνά, η αθροιστική δράση της δεν θα είναι ό,τι καλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, αν μπορεί να τα αποφύγει, ας το κάνει, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι τα αεροπορικά ταξίδια αυξάνουν τον κίνδυνο αρνητικών εκβάσεων στην εγκυμοσύνη.

Πάντως, η έγκυος πρέπει να είναι προσεκτική και να μην ταξιδεύει αν δεν συμβουλευθεί πρώτα τον μαιευτήρα της.

* Τα ψάρια είναι επικίνδυνα.

Δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα είναι πολύτιμες για τη μητέρα και το μωρό, εκτός βέβαια και αν υπάρχει ιατρική αντένδειξη (π.χ. αλλεργία).

Οι όποιες ανησυχίες αφορούν τα ψάρια που προέρχονται από νερά στα οποία υπάρχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως συμβαίνει σε διάφορες περιοχές του Ατλαντικού.

Αν όμως περιορισθείτε σε ελληνικά ψάρια (π.χ. σαρδέλα), σολομό και τόνο σε κονσέρβα, θα τροφοδοτήσετε τον οργανισμό και το μωρό σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (κυρίως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα).

Να αποφεύγετε, όμως, να τρώτε ωμά ψάρια (π.χ. σούσι ή σασίμι) γιατί είναι πιθανότερο να περιέχουν παράσιτα ή βακτήρια.

* Το σεξ απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.

Εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά, δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη και το ζευγάρι το επιθυμεί, το σεξ δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Κατ’ αρχάς, δεν θα βλάψει το μωρό, γιατί αυτό είναι πλήρως προστατευμένο μέσα στο αμνιακό σάκο, ενώ μια παχιά μεμβράνη από βλεννογόνο «σφραγίζει» τον τράχηλο, ώστε να μην περάσει το σπέρμα.

Βέβαια, η έγκυος πρέπει να προσέχει τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, γιατί ο έρπης των γεννητικών οργάνων, τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια και ο ιός HIV/AIDS μπορεί να μεταδοθούν στο μωρό.

Επιπλέον, ούτε οι συσπάσεις το οργασμού μπορεί να επιφέρουν τοκετό, διότι είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες που σχετίζονται με τη γέννηση του μωρού. Και πάλι, όμως, καλύτερα είναι να συμβουλευθείτε το μαιευτήρα σας.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Tags: ΓΥΝΑΙΚΑ
Previous Post

Νέα έρευνα για την υπόθεση των υπερκοστολογήσεων στις σήραγγες της «Εγνατίας Οδού»

Next Post

Ποια λαχανικά να τρώτε ωμά και ποια μαγειρεμένα

Next Post
ΦΑΓΗΤΟ

Ποια λαχανικά να τρώτε ωμά και ποια μαγειρεμένα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μια ξεχωριστή Παράκληση από την Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας
  • Δήμος Βοΐου: Με μεγάλη επιτυχία το  1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Σιάτιστας. Βίντεο και Φωτογραφίες
  • Ο Μακεδονικός Σιάτιστας συγχαίρει τον Εορδαϊκό για την νίκη και την άνοδο στη Γ Εθνική
  • Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
  • Εκδήλωση του Δήμου Βοΐου προς τιμήν του Μακεδονικού Σιάτιστας για την κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣ Κοζάνης. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
  2. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  3. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  4. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr