• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Ξεσκεπάζουμε οκτώ μύθους για την τροφική δηλητηρίαση

9 Δεκεμβρίου 2017
Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας Με το Erasmus + στη Ρώμη

Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας Με το Erasmus + στη Ρώμη

30 Ιουνίου 2025
Κινηματογράφος Σινεμά

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Πολίτης Κέιν»

30 Ιουνίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Καστοριά: Καραντίνα λόγω καταρροϊκού πυρετού σε 12 κοπάδια

30 Ιουνίου 2025
Νεκρή σε φοβερό τροχαίο έξω από τη Λάρισα η 23χρονη Μαρία Ζησοπούλου με καταγωγή από την Κοζάνη-

Νεκρή σε φοβερό τροχαίο έξω από τη Λάρισα η 23χρονη Μαρία Ζησοπούλου με καταγωγή από την Κοζάνη-

30 Ιουνίου 2025
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Η Φλώρινα έγινε καμβάς – Έκθεση πτυχιακών εργασιών του ΤΕΕΤ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Η Φλώρινα έγινε καμβάς – Έκθεση πτυχιακών εργασιών του ΤΕΕΤ

30 Ιουνίου 2025
ΚΚΕ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για να στελεχωθεί άμεσα με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο “Μποδοσάκειο”

30 Ιουνίου 2025
Olympus Marathon: Στο βάθρο ο Δημήτρης Σελέτης. Βίντεο

Olympus Marathon: Στο βάθρο ο Δημήτρης Σελέτης. Βίντεο

30 Ιουνίου 2025
Αγώνας ποδοσφαίρου Γυναικών στο δημοτικό στάδιο Σιάτιστας

Συνάντηση για το τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργανώνει ο Μακεδονικός Σιάτιστας

30 Ιουνίου 2025
ΔΙΑΔΥΜΑ

Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη στη Λιθιά Καστοριάς

30 Ιουνίου 2025
Εγγραφές και ανανεώσεις εγγραφών στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κοζάνης με Λυκειακές τάξεις

Εγγραφές και ανανεώσεις εγγραφών στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κοζάνης με Λυκειακές τάξεις

30 Ιουνίου 2025
Εγκαίνια του νέου Κοινοτικού Καταστήματος και Ιατρείου στα Ίμερα Σερβίων

Εγκαίνια του νέου Κοινοτικού Καταστήματος και Ιατρείου στα Ίμερα Σερβίων

30 Ιουνίου 2025
18η Αιμοδοσία στο Τσοτύλι

18η Αιμοδοσία στο Τσοτύλι

30 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεσκεπάζουμε οκτώ μύθους για την τροφική δηλητηρίαση

sierafm by sierafm
9 Δεκεμβρίου 2017
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
1
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η κατανάλωση μολυσμένων τροφών μπορεί εύκολα να συμβεί στον καθένα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν περίπου 250 ασθένειες που προκαλούνται από το φαγητό. Κάποιες οφείλονται σε βακτήρια κι άλλες σε βλαβερά χημικά, γι’ αυτό ας ρίξουμε μια ματιά στην αλήθεια πίσω από μια τροφική δηλητηρίαση, ώστε να ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Μύθος #1: έπαθα δηλητηρίαση από το τελευταίο πράγμα που έφαγα
Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα βλαβερά βακτήρια χρειάζονται αρκετές ώρες για να μας αρρωστήσουν, γι’ αυτό μην πηγαίνει ο νους σας στο τελευταίο πράγμα που βάλατε στο πιάτο σας. Μπορεί να ήταν αυτό που φάγατε το προηγούμενο βράδυ ή ακόμη και κάτι που τσιμπήσατε νωρίτερα.

Μύθος #2: όσο περισσότερη χλωρίνη χρησιμοποιώ, τόσο περισσότερα βακτήρια σκοτώνω
Το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίσετε ότι κάθε επιφάνεια που μπορεί να έχει εκτεθεί σε μικρόβια είναι καθαρή κι όχι να ρίχνετε ποσότητες χλωρίνης σε ένα σημείο. Χρησιμοποιήστε 1 κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη μέσα σε νερό και γενικότερα μην ξεχνάτε να καθαρίζετε καλά τα ξύλα κοπής και τα οικιακά εργαλεία σας, για να εμποδίσετε την εξάπλωση μικροβίων.

Μύθος #3: δεν γίνεται να αρρωστήσω από καθαρισμένα φρούτα και λαχανικά
Κι όμως, γίνεται! Τα χημικά και τα βακτήρια μπορούν εύκολα να περάσουν από τη φλούδα στο εσωτερικό των φρούτων όταν τα κόβουμε. Φροντίστε να πλένετε καλά όλα τα είδη μαναβικής, ανεξαρτήτως του πώς σκοπεύετε να τα καταναλώσετε και επιλέξτε, όσο είναι δυνατόν, βιολογικά. Αποφύγετε τη χρήση απορρυπαντικού πιάτων, το οποίο μπορεί να μείνει στις τροφές και να τις καταστήσει επικίνδυνες.

Μύθος #4: είμαι χορτοφάγος, άρα κινδυνεύω λιγότερο
Αν και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και το απαστερίωτο τυρί είναι συνήθεις «ένοχοι» σε περιπτώσεις δηλητηρίασης, δεν σημαίνει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι «αθώα». Οι μη ασφαλείς πρακτικές αγροτών ή διανομέων, όπως επίσης η άγρια ζωή, αλλά και το μολυσμένο νερό άρδευσης, μπορούν να σπείρουν τα βακτήρια στα ζαρζαβατικά.

Μύθος #5: η δηλητηρίαση δεν είναι κάτι σοβαρό, θα περάσει σε μια μέρα
Παρ’ όλο που οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούν ήπια συμπτώματα για μια ή δύο μέρες, άλλες μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και μοιραίες –στην Αμερική πεθαίνουν 3 χιλιάδες άτομα το χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με τις τροφές. Συν τοις άλλοις, μια δηλητηρίαση μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, όταν μια μόλυνση από βακτήρια όπως το E. Coli  επιτίθεται στο πεπτικό παράγοντας τοξικές ουσίες που καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, προκαλώντας τραυματισμό σε όργανα. Αν και είναι σπάνια περίπτωση, ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που προσβλήθηκαν από σαλμονέλα ή σιγκέλλα αναπτύσσουν πόνο στις αρθρώσεις, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αρθρίτιδα. Η μόλυνση με λιστέρια μπορεί να οδηγήσει σε μινιγγίτιδα, ενώ το καμπυλοβακτήριο μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο νευρικής διαταραχής Guillain-Barré.

Μύθος #6: το ξέπλυμα του κρέατος διώχνει τα βακτήρια
Φαινομενικά, βάζοντας ένα στήθος κοτόπουλου κάτω από τη βρύση πριν το μαγείρεμα, το ξεπλένουμε. Στην πραγματικότητα, όμως, οι χυμοί ενός ωμού πουλερικού ή θαλασσινών θα λερώσουν τον νεροχύτη, τους πάγκους σας και ό,τι βρίσκεται κοντά, σπέρνοντας μικρόβια παντού.

Μύθος #7: δεν πρέπει να βάζω ζεστό φαγητό στο ψυγείο
Η αλήθεια είναι ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα σε φαγητό που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες και κατά τους θερινούς μήνες μπορεί να χαλάσει πολύ σύντομα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χωρίσετε το φαγητό σε μικρότερες ποσότητες και να το βάλετε σε ρηχά τάπερ, τα οποία θα κρυώσουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.

Μύθος #8: μπορώ να τρώω φαγητό που έχει μείνει εκτός ψυγείου, αφού θα το ξαναζεστάνω
Κάποια βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο Bacillus cereus παράγουν τοξίνες που δεν καταστρέφονται αν ξαναζεστάνουμε το φαγητό, όσο υψηλή κι αν είναι η θερμοκρασία. Γι’ αυτό, πάντα να πετάτε φαγητό που έχει μείνει στον πάγκο της κουζίνας σας για πάνω από 2 ώρες.

Πηγή:naftemporiki.gr

 

Previous Post

Ο κουρκουμάς αποδεικνύεται σοβαρός «εχθρός» των καρκινικών κυττάρων

Next Post

ΕΠΣ Κοζάνης: Νίκες για Σιάτιστα και Κοζάνη, ήττα για την Ακαδημία Βοΐου.

Next Post
ποδοσφαιρο

ΕΠΣ Κοζάνης: Νίκες για Σιάτιστα και Κοζάνη, ήττα για την Ακαδημία Βοΐου.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας Με το Erasmus + στη Ρώμη
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Πολίτης Κέιν»
  • Καστοριά: Καραντίνα λόγω καταρροϊκού πυρετού σε 12 κοπάδια
  • Νεκρή σε φοβερό τροχαίο έξω από τη Λάρισα η 23χρονη Μαρία Ζησοπούλου με καταγωγή από την Κοζάνη-
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Η Φλώρινα έγινε καμβάς – Έκθεση πτυχιακών εργασιών του ΤΕΕΤ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr