Οι Έλληνες δουλεύουμε πολύ αλλά πόσο παραγωγικοί είμαστε;

Οι Έλληνες δουλεύουμε πολύ αλλά πόσο παραγωγικοί είμαστε;

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για την παραγωγικότητα ανα την υφήλιο. Πως κινείται ο δείκτης από το 2000 έως σήμερα στην Ελλάδα

Viral γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο οι έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι οι Έλληνες είμαστε ανάμεσα στους λαούς οι οποίοι δουλεύουν τις περισσότερες ώρες τον χρόνο. Η μελέτη του ΟΟΣΑ έρχεται να «τσαλακώσει» αυτή την εικόνα καθώς οι ώρες εργασίας δεν μεταφράζονται απαραίτητα και σε παραγωγικότητα (σ.σ. το αποτέλεσμα της πράξης ΑΕΠ χώρας / ώρες εργασίας).

Σύμφωνα τα στοιχεία του Οργανισμού που αποτελέσαν την πρώτη ύλη για να γίνει το παρακάτω infographic από την Statista, ανεξαρτήτως από το πόσο σκληρά εργάζεται ο μέσος εργαζόμενος στην Ελλάδα αυτό που παράγει για την τοπική οικονομία (σε όρους ΑΕΠ) απέχει «χιλιόμετρα» από ότι ένας εργαζόμενος στην Ιρλανδία. Συγκεκριμένα η εργασία μίας ώρας στην Ελλάδα συμβάλει 38,5 δολάρια στην οικονομία της χώρας όταν στην Ιρλανδία είναι υπερδιπλάσια (102,3 δολάρια).

Οι Έλληνες δουλεύουμε πολύ αλλά πόσο παραγωγικοί είμαστε;

Η Ελλάδα από τις αρχές του 2000 έως και το 2008 βρίσκονταν κοντά στον μέσο όρο ανταγωνιστικότητας των χωρών μελών του ΟΟΣΑ όμως από την αρχή της ύφεσης απομακρίνθηκε και πλέον βρίσκεται κάτω από την Τουρκία και πάνω από την Χιλή. Το θετικό όπως φαίνεται και από τον περσινό αντίστοιχο πίνακα είναι ότι η παραγωγικότητα στην χώρα μας βελτιώθηκε έστω και λίγο.

Οι Έλληνες δουλεύουμε πολύ αλλά πόσο παραγωγικοί είμαστε;

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα μίας χώρας είναι τρεις: οι επενδύσεις σε κεφαλαιακό εξοπλισμό, οι τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία και η καλή οργάνωση και λειτουργία των αγορών. Για την Ελλάδα από τα βασικότερα προβλήματα που συνδέονται με τους παραπάνω παράγοντες είναι η περιορισμένη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις καθώς και η έλλειψη θέσεων με υψηλή παραγωγικότητα καθώς και ο υψηλός αριθμός αυτοαπασχολούμενων.

Οι Έλληνες δουλεύουμε πολύ αλλά πόσο παραγωγικοί είμαστε;

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιρλανδία, βρίσκεται στην κορυφή του κεντρικού πίνακα, καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί οι κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας ενώ γενικότερα στην λίστα του ΟΟΣΑ την πρώτη θέση κατέχει το Λουξεμβούργο όπου ο βασικός πυλώνας της οικονομίας είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

– Με στοιχεία από τον OOΣΑ, πίνακες Statista

Πηγή:news247.gr


Άλλες ειδήσεις

Τραγικό: Ετοιμοθάνατος ζήτησε να τον «κρατήσουν» για να «σώσει» τη γυναίκα του!

Καρκινοπαθής από τη Λάρισα ζήτησε λίγες ημέρες ακόμα σε μηχανική υποστήριξη για να προλάβει η γυναίκα του να κλείσει τα

Κουκουλόπουλος: «Παρασκευή και 13 οι επόμενες εκλογές για την κυβέρνηση»

«Η αποφασιστική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης και τη θεμελίωση μιας νέας ευημερίας

Συμβουλές για ευτυχισμένα παιδιά

Στην ουσία δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας για την ευτυχία, ούτε και είναι μια μόνιμη κατάσταση. Σίγουρα όμως υπάρχουν κάποιες μέθοδοι

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

<

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.