• Latest
ΣΥΝΤΑΞΗ

Οι αυξήσεις του 2023 σε συντάξεις ΟΓΑ, χηρείας και αναπηρικά επιδόματα [πίνακες και παραδείγματα]

12 Ιανουαρίου 2023
Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας Με το Erasmus + στη Ρώμη

Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας Με το Erasmus + στη Ρώμη

30 Ιουνίου 2025
Κινηματογράφος Σινεμά

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Πολίτης Κέιν»

30 Ιουνίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Καστοριά: Καραντίνα λόγω καταρροϊκού πυρετού σε 12 κοπάδια

30 Ιουνίου 2025
Νεκρή σε φοβερό τροχαίο έξω από τη Λάρισα η 23χρονη Μαρία Ζησοπούλου με καταγωγή από την Κοζάνη-

Νεκρή σε φοβερό τροχαίο έξω από τη Λάρισα η 23χρονη Μαρία Ζησοπούλου με καταγωγή από την Κοζάνη-

30 Ιουνίου 2025
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Η Φλώρινα έγινε καμβάς – Έκθεση πτυχιακών εργασιών του ΤΕΕΤ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Η Φλώρινα έγινε καμβάς – Έκθεση πτυχιακών εργασιών του ΤΕΕΤ

30 Ιουνίου 2025
ΚΚΕ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για να στελεχωθεί άμεσα με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο “Μποδοσάκειο”

30 Ιουνίου 2025
Olympus Marathon: Στο βάθρο ο Δημήτρης Σελέτης. Βίντεο

Olympus Marathon: Στο βάθρο ο Δημήτρης Σελέτης. Βίντεο

30 Ιουνίου 2025
Αγώνας ποδοσφαίρου Γυναικών στο δημοτικό στάδιο Σιάτιστας

Συνάντηση για το τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργανώνει ο Μακεδονικός Σιάτιστας

30 Ιουνίου 2025
ΔΙΑΔΥΜΑ

Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη στη Λιθιά Καστοριάς

30 Ιουνίου 2025
Εγγραφές και ανανεώσεις εγγραφών στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κοζάνης με Λυκειακές τάξεις

Εγγραφές και ανανεώσεις εγγραφών στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κοζάνης με Λυκειακές τάξεις

30 Ιουνίου 2025
Εγκαίνια του νέου Κοινοτικού Καταστήματος και Ιατρείου στα Ίμερα Σερβίων

Εγκαίνια του νέου Κοινοτικού Καταστήματος και Ιατρείου στα Ίμερα Σερβίων

30 Ιουνίου 2025
18η Αιμοδοσία στο Τσοτύλι

18η Αιμοδοσία στο Τσοτύλι

30 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι αυξήσεις του 2023 σε συντάξεις ΟΓΑ, χηρείας και αναπηρικά επιδόματα [πίνακες και παραδείγματα]

sierafm by sierafm
12 Ιανουαρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΥΝΤΑΞΗ
0
SHARES
95
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αυξήσεις σε κατώτατα όρια συντάξεων και σε αναπηρικά επιδόματα θα ισχύσουν από 1ης/1/2023 τόσο για όσους βγήκαν στη σύνταξη το 2022 και περιμένουν να πληρωθούν το 2023 όσο και για τους συνταξιούχους που θα βγουν εντός της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για μια σειρά από ειδικές συνταξιοδοτικές παροχές όπως οι συντάξεις του ΟΓΑ, τα επιδόματα ανασφάλιστων του ΟΠΕΚΑ, η σύνταξη εργατικού ατυχήματος, τα αναπηρικά επιδόματα, που έχουν ως βάση υπολογισμού την εθνική σύνταξη, προβλέπονται τα εξής:

  1. Το κατώτατο όριο σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής νόσου,

το οποίο έως 31/12/2022 ανερχόταν σε 768 ευρώ, αναπροσαρμόζεται αυτόματα και από 1ης/1/2023 ανέρχεται στο ποσό των 827,52 ευρώ.

  1. Το κατώτατο όριο της σύνταξης λόγω θανάτου αυξάνεται από 1ης/1/2023 σε 387,90 ευρώ από 360 ευρώ που ήταν ως το 2022.
  2. Η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, η οποία μέχρι 31/12/2022 ανερχόταν σε 360 ευρώ, από 1ης/1/2023 αυξάνεται σε 387,90 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι πλήρες και καταβάλλεται σε περίπου 35.000 παλαιούς συνταξιούχους. Σημειώνεται ότι από το 2003 και μετά η βασική σύνταξη του ΟΓΑ μειώνεται κατά 4% ετησίως για τους νέους κατ’ έτος συνταξιούχους. Για το 2023 η σωρευτική μείωση έχει φτάσει στο 84%. Ετσι όσοι αποχωρήσουν το 2023 με «ένσημα» ΟΓΑ θα πάρουν από τη βασική σύνταξη 62 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο ποσό θα το έχουν από τη σύνταξη βάσει εισφορών.
  3. Η σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα που καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ και έως 31/12/2022 ανερχόταν σε 360 ευρώ αυξάνεται από 1ης/1/2023 σε 387,90 ευρώ. Η αναπροσαρμογή αφορά τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις ως 31/12/2022, καθώς με το Νόμο 4387/2016 η σύνταξη ανασφάλιστου από τον ΟΓΑ μετατράπηκε σε επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα που καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ. Το επίδομα του ανασφάλιστου υπερήλικα από τον ΟΠΕΚΑ (πλήρες ποσό) αυξάνεται επίσης στα 387,90 ευρώ από 1ης/1/2023 τόσο για παλιούς όσο και για νέους δικαιούχους.
  4. Το επίδομα απολύτου αναπηρίας παλαιών ασφαλισμένων, ήτοι ασφαλισμένους για πρώτη φορά μέχρι και 31/12/1992, καθώς και τους τυφλούς δικαιούχους ανεξαρτήτως ημερομηνίας πρώτης ασφάλισης, αυξάνεται κατά 7,75% για τα ήδη καταβαλλόμενα επιδόματα. Το επίδομα ισούται με το 50% της καταβαλλόμενης σύνταξης. Για τις νέες απονομές η αύξηση του επιδόματος θα προέλθει μέσα από την αύξηση της σύνταξης. Το ανώτατο όριο του επιδόματος ισούται με το 20πλάσιο του τεκμαρτού ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη την 31η/12/2011 και ανέρχεται σε 671,40 ευρώ.
  5. Το επίδομα απολύτου αναπηρίας νέων ασφαλισμένων (από 1ης/1/1993 και μετά) αυξάνεται από 173,34 ευρώ σε 186,77 ευρώ από 1ης/1/2023. Η αύξηση του επιδόματος αφορά τόσο τα ήδη καταβαλλόμενα επιδόματα όσο και τις νέες απονομές από 1ης/1/2023.
  6. Το επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ ισούται με το 50% της εκάστοτε σύνταξης και ως εκ τούτου αυξάνεται λόγω της αύξησης συντάξεων. Το κατώτατο όριο του επιδόματος αντιστοιχεί σε 248,28 ευρώ και δεν επηρεάζεται από την αύξηση συντάξεων. Το επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη, εφόσον έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 100%, ισούται με το ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος, το οποίο υπολογίζεται με βάση το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη την 31η/12/2011 (751 ευρώ) και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται από την αύξηση συντάξεων. Το επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους λόγω γήρατος τυφλούς του ΟΓΑ αυξάνεται από 1ης/1/2023 με βάση την αύξηση της βασικής σύνταξης στα 387,90 ευρώ.

8.Το εξωιδρυματικό επίδομα που χορηγεί ο e-ΕΦΚΑ δεν αυξάνεται με το συντελεστή αύξησης συντάξεων, καθώς ως βάση υπολογισμού λαμβάνει το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί την 31η/12/2011.

Τι αύξηση παίρνουν συνταξιούχοι με απασχόληση και λόγω θανάτου μετά την 3ετία

Για τις συντάξεις απασχολούμενων συνταξιούχων γήρατος η εγκύκλιος προβλέπει ότι η αύξηση από 1ης/1/2023 υπολογίζεται επί του πλήρους ποσού της σύνταξης και στη συνέχεια το καταβαλλόμενο ποσό, λόγω απασχόλησης συνταξιούχου, προσαρμόζεται με βάση το ποσοστό μείωσης που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή μειώνεται κατά 30%. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που παίρνει 1.100 ευρώ από σύνταξη και απασχολείται (με δήλωση της απασχόλησης στον ΕΦΚΑ) θα έχει αύξηση 7,75% στα 1.100 ευρώ, οπότε η σύνταξη θα διαμορφωθεί σε 1.185,25 ευρώ και στη συνέχεια θα περικοπεί το 30% λόγω απασχόλησης, οπότε η σύνταξη θα περιοριστεί στα 829,67 ευρώ.

Οι συντάξεις λόγω θανάτου, που μετά την πρώτη 3ετία καταβολής περιορίζονται στο 50% της αρχικής σύνταξης χηρείας εφόσον ο χήρος/χήρα συνταξιοδοτείται ή εργάζεται, θα έχουν την αύξηση κατά 7,75% όπως όλες οι κύριες συντάξεις με κατώτατο όριο τα 387,90 ευρώ.

Ερώτηση & Απάντηση

Τα επιδόματα αναπηρίας συνταξιούχων του Δημοσίου θα αυξηθούν όπως των άλλων Ταμείων; Τι προβλέπουν ο νόμος και η εγκύκλιος για αυτές τις παροχές;

Σύμφωνα με το άρθρο 54 του Π.Δ. 169/2007 «Επίδομα νόσου και ανικανότητας στους πολιτικούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς γενικά που δικαιούνται σύνταξη από πάθημα το οποίο προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας», παρέχεται μαζί με τη σύνταξη μηνιαίο προσωπικό και αμεταβίβαστο επίδομα ανάλογα με τον από το πάθημα βαθμό μείωσης της ικανότητας για εργασία, το οποίο υπολογίζεται στον μηνιαίο βασικό μισθό του λοχαγού, όπως αυτός ορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά. Με βάση τα παραπάνω το επίδομα του άρθρου 54 του Π.Δ. 169/2007 δεν αυξάνεται για το 2023 με βάση τον συντελεστή αύξησης συντάξεων, καθώς ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται ο βασικός μισθός λοχαγού.

Τα νέα κατώτατα ποσά για τις συντάξεις χηρείας

Ετη ασφάλισης θανόντοςΚατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου έως 31.12.2022Κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου από 01.01.2023
20 και άνω384,00€413,76€
19 έτη376,32€405,48€
18 έτη368,64€397,20€
17 έτη360,96€388,93€
16 έτη360€387,90€
15 έτη και λιγότερα360€387,90€

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: συνταξη
Previous Post

Τα δρομολόγια του καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» 13-29 Ιανουαρίου 2023

Next Post

Χοληστερόλη: Οι τέσσερις καλύτεροι τρόποι να τη μειώσουμε

Next Post
ηλικια, ομορφια

Χοληστερόλη: Οι τέσσερις καλύτεροι τρόποι να τη μειώσουμε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας Με το Erasmus + στη Ρώμη
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Πολίτης Κέιν»
  • Καστοριά: Καραντίνα λόγω καταρροϊκού πυρετού σε 12 κοπάδια
  • Νεκρή σε φοβερό τροχαίο έξω από τη Λάρισα η 23χρονη Μαρία Ζησοπούλου με καταγωγή από την Κοζάνη-
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Η Φλώρινα έγινε καμβάς – Έκθεση πτυχιακών εργασιών του ΤΕΕΤ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr