Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.. Στη Δυτική Μακεδονία το αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα!!

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.. Στη Δυτική Μακεδονία το αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα!!

Μπορεί όταν λέμε ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών στην Ελλάδα το μυαλό των περισσότερων να πηγαίνει στο Νευροκόπι, όμως η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι στην Πτολεμαΐδα στις 27 Ιανουάριου του 1963.

Τότε το θερμόμετρο είχε δείξει -27,8 βαθμούς Κελσίου. Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι η Πτολεμαΐδα βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας του Νομού Κοζάνης μεταξύ των ορεινών όγκων του Βερμίου και του Καϊμακτσαλάν.

Ο χειμώνας του 1962 – 63 αποκαλείται και «χειμώνας των πάγων» καθώς οι καιρικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη θύμιζαν Βόρειο πόλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου του 1962 679 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ευρώπη λόγω του πολικού ψύχους. Οι θάνατοι στην Ελλάδα από το ψύχος υπολογίζονται την περίοδο εκείνη σε 7.

Η δεύτερη πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ιστορικά στην Ελλάδα και η πλέον χαμηλή της τρέχουσας δεκαετίας ήταν στην Φλώρινα (-25,1 βαθμοί Κελσίου) το βράδυ της 17ης προς 18η Ιανουαρίου του 2012.

Δείτε τον χάρτη σε μεγάλο μέγεθος

Όπως φαίνεται και από τον πιο πάνω χάρτη τα σκήπτρα του ψύχους στην Ευρώπη κρατάει η Ρωσία με την χαμηλότερη θερμοκρασία να φθάνει στους -58,1 βαθμούς Κελσίου στις 31 Δεκεμβρίου του 1978. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή θερμοκρασία αφορά το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας καθώς η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο βόρειο ημισφαίριο είναι στην ομοσπονδιακή δημοκρατία της Σάκχα (σ.σ. Βόρεια της ανατολικής Κίνας) και ήταν -67,8 βαθμοί Κελσίου.

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι στην Ευρώπη υπάρχει μία χώρα που το θερμόμετρο δεν έχει δείξει ποτέ «υπό το μηδέν». Πρόκειται για την Μάλτα όπου η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι οι 1,4 βαθμοί Κελσίου στις 29 Ιανουαρίου του 1981.

Τέλος και ως απάντηση στο «δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα» να αναφέρουμε ότι Βρετανία, Ιρλανδία και Ολλανδία – και οι τρεις στην Βόρεια Ευρώπη – δεν έχουν πιάσει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες όσο το «εθνικό» ρεκόρ που καταγράφηκε στην Πτολεμαΐδα.


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
κρυο

Άλλες ειδήσεις

Ανοιχτός Διαγωνισμός Έργου «Μεταστέγασης ΚΠΑ2 Κοζάνης»

Τεύχη ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο «ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΚΠΑ2 ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ (ΠΡΩΗΝ ΚΕΝΕ ΚΟΖΑΝΗΣ)» Για να κατεβάσετε

Πώς μπορείτε να κοιμηθείτε μέσα σε δευτερόλεπτα αλλάζοντας τον τρόπο που αναπνέετε

Η απαιτητική μας καθημερινότητα επιτάσσει ξεκούραστο ύπνο για μια υγιή ζωή και ένα ξεκάθαρο μυαλό. Οι αϋπνίες ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο

Ο κύβος ερρίφθη! Σύγκλιση της Ιεραρχίας για τις 19 και 20 Μαρτίου

Ο κύβος ερρίφθη! Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της σημερινής της συνεδρίασης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη σύγκλιση της

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.