• Latest
παιδι

Οι 4 βασικοί λόγοι που γκρινιάζουν τα παιδιά

15 Φεβρουαρίου 2019
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

Σύσκεψη για το επικείμενο κλείσιμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

9 Νοεμβρίου 2025
“Ευχαριστώ” του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωσταραζίου προς Δήμο Βοΐου και αυτοδιοικητικούς παράγοντες

Σιάτιστα: Εορτή Αγίου Μηνά 10 και 11 Νοεμβρίου

9 Νοεμβρίου 2025
ποδοσφαιρο

ΕΠΣ Κοζάνης: Αποτελέσματα και βαθμολογίες 8 και 9 Νοεμβρίου

9 Νοεμβρίου 2025
Λάζαρος Κώτσικας: Ελευθέρια Σιάτιστας 2025 – Μια ανασκόπηση και ένα μεγάλο ευχαριστώ

Λάζαρος Κώτσικας: Ελευθέρια Σιάτιστας 2025 – Μια ανασκόπηση και ένα μεγάλο ευχαριστώ

9 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Ισοπαλία η Κοζάνη, ήττα ο Εορδαϊκός

9 Νοεμβρίου 2025
Καστοριά: Ένα πετροκούναβο «έριξε» το ρεύμα στον μισό νομό

Καστοριά: Ένα πετροκούναβο «έριξε» το ρεύμα στον μισό νομό

9 Νοεμβρίου 2025
Όλγα Μαρκογιαννάκη

Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Χρειάζεται ένας νέος χάρτης για πραγματική ενεργειακή ασφάλεια, όχι βίαιη απολιγνιτοποίηση με “σοκ και δέος”»

9 Νοεμβρίου 2025
ΠΑΠΑΣ

Ρασοφόρος συνελήφθη με 2 κιλά κοκαΐνης – Έπεισε ηλικιωμένη να τη μεταφέρει με πλοίο ενώ αυτός ταξίδεψε με αεροπλάνο

9 Νοεμβρίου 2025
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Τι θα ισχύσει από το καλοκαίρι για όσους δεν έχουν βγάλει νέα ταυτότητα

9 Νοεμβρίου 2025
συνταξιουχοι, συνταξη

Διπλασιάζεται οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους – Ποιοι θα πάρουν 500 ευρώ

9 Νοεμβρίου 2025
πετρελαιο θερμανσης

Επίδομα Θέρμανσης: Ξεκινούν οι αιτήσεις από αύριο Δευτέρα 10/11

9 Νοεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 3 ατόμων στο Δήμο Κοζάνης

9 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι 4 βασικοί λόγοι που γκρινιάζουν τα παιδιά

sierafm by sierafm
15 Φεβρουαρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
παιδι
2
SHARES
74
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι αφορμές της παιδικής γκρίνιας μπορεί να είναι εκατομμύρια! Από το φαγητό που δεν έχει ακόμα ετοιμαστεί ή ένα χαλασμένο παιχνίδι, μέχρι τον ουρανό που είναι γαλάζιος αντί για μπλε ή λόγω της βροχής που πέφτει με δύναμη στο τζάμι. Oι βαθύτερες αιτίες της παιδικής γκρίνιας, όμως, είναι πολύ λιγότερες. Άλλοτε πρακτικές και… αυτονόητες, και άλλοτε καλά κρυμμένες στην παιδική ψυχή τους.

Οι αιτίες της παιδικής γκρίνιας, φυσικά, ενδέχεται να είναι πολλές: βαριέται, δεν μπορεί να πει ή να κάνει μόνο του όσα θέλει και εκνευρίζεται, νιώθει πληγωμένο ή θυμωμένο, προσπαθεί να θέσει νέα όρια ή διεκδικεί τα δικαιώματά του. Ωστόσο, όταν η γκρίνια του γίνεται μια πάγια κατάσταση, ίσως οι βαθύτερες αιτίες να είναι πιο πρακτικές και απλές, οι οποίες διανθίζονται και εξαπλώνονται σε εκατομμύρια αφορμές.

Έλλειψη ύπνου

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που ωθεί τα παιδιά σε μία διαρκή και άνευ λόγου γκρίνια, είναι η έλλειψη ύπνου. Η κούραση δημιουργεί υπερένταση κι εκνευρισμό, τον οποίο δύσκολα διαχειρίζεται ένα παιδί. Άμα το ρωτήσεις αν νυστάζει, το πιθανότερο είναι πως θα σου απαντήσει αρνητικά αφού ούτε και το ίδιο αντιλαμβάνεται πως τελικά είναι κουρασμένο και όχι εκνευρισμένο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Για να αποφεύγουμε τέτοιες συμπεριφορές, λοιπόν, καλό είναι να φροντίζουμε ώστε το παιδί να συμπληρώνει τις απαιτούμενες ώρες ύπνου που ορίζει η ηλικία του, αλλά και να διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ώστε να είναι το μικρό μας ξεκούραστο, χαρούμενο και χαμογελαστό.

Μήπως πεινάει;

Ένας, ακόμα, βασικός λόγος που το παιδί μπορεί να γκρινιάζει, είναι επειδή πεινάει. Ίσως να μην είναι η ώρα του φαγητού και άρα να μην έχετε καταλάβει πως η αιτία της κακής του διάθεσης είναι το άδειο του στομάχι! Πολλές φορές, εμείς οι γονείς, ψάχνουμε τα αίτια της παιδικής κακοδιαθεσίας σε βαθύτερα ψυχολογικά αίτια προσπερνώντας τα βασικά και πρακτικά.

Τι μπορείτε να κάνετε: Την επόμενη φορά που θα γκρινιάζει με το παραμικρό, λοιπόν, κι αφού βεβαιωθείτε πως δεν είναι κουρασμένο, εξετάστε το ενδεχόμενο να πεινάει. Το στομάχι των παιδιών αλλάζει συχνά… ρυθμούς, τους οποίους πρέπει να παρακολουθούμε και να προσαρμόζουμε ανάλογα το καθημερινό μας πρόγραμμα.

 

Δεν σας βλέπει αρκετά

Αφού έχουμε βεβαιωθεί πως δεν νυστάζει, πεινάει, πονάει, κρυώνει και άλλους πρακτικούς παράγοντες που επηρεάζουν τα παιδιά, αρχίζουμε να εξετάζουμε άλλους λόγους που ενδέχεται να τους προκαλούν ενόχληση. Στην εποχή που ζούμε, με τις μαμάδες να δουλεύουν ή να τρέχουν όλη μέρα, τα μικρά παιδιά μπορεί να νιώθουν έντονα το κενό της απουσίας τους. Η σχέση μητέρας παιδιού είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη και η σημασία που πρέπει να δίνεται σε αυτήν είναι καθοριστική για την ψυχολογία και τη ψυχοσύνθεση του παιδιού. Όταν λενα παιδί, λοιπόν, γκρινιάζει ασταμάτητα, ίσως του φταίει το ότι δεν σας βλέπει αρκετά!

Τι μπορείτε να κάνετε: Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας ώστε να ασχοληθείτε μαζί του. Ακόμα κι είμαστε κουρασμένες ή δεν έχουμε αρκετό χρόνο, καλό είναι να κάνουμε το χατίρι… Εξάλλου, δεν πρόκειται για χατίρι ακριβώς. Αφορά μία από τις πρώτες και σημαντικότερες ανάγκες του παιδιού μας που πρέπει να του καλύψουμε με όλη μας την αγάπη.

Το νευριάζει μια καθημερινή κατάσταση ή συμπεριφορά που δεν μπορεί να εξηγήσει

Συχνά, ακούμε από γονείς να παραπονιούνται πως «το πιάνει η γκρίνια κάθε απόγευμα…». Σε αυτές τις περιπτώσεις «προγραμματισμένης» γκρίνιας, θα ήταν καλό να εξετάσουμε τι ακριβώς κάνουμε ή συμβαίνει εκείνες τις ώρες μέσα στο σπίτι. Είναι πολύ πιθανό να επαναλαμβάνεται μία συμπεριφορά ή μία συνήθεια δική μας η οποία να εκνευρίζει το παιδί και να μην το καταλαβαίνει ούτε το ίδιο – ή να μην μπορεί να μας το πει! Μπορεί να νιώθει θυμό ή να πληγώνεται, να βαριέται ή να ξεβολεύεται απ’ την ρουτίνα του.

Τι μπορείτε να κάνετε: Εάν η γκρίνια του παιδιού είναι προγραμματισμένη, λοιπόν, μπορούμε να παρατηρήσουμε πώς κινούμαστε μέσα στην μέρα και να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που το ενοχλεί. Ίσως να βοηθούσε μία συζήτηση μαζί του – εάν κι εφόσον είναι σε θέση να συζητήσει- ή αλλαγή του προγράμματος και των συνήθειών μας την ώρα της προγραμματισμένης  γκρίνιας. Ίσως, τελικά, να είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε τον λόγο της στεναχώριας του και ακόμη ευκολότερη η επίλυση του προβλήματος!

Η γκρίνια είναι ένα θέμα τεράστιο που αφορά μικρούς και μεγάλους! Όταν, όμως, πρόκειται για την παιδική γκρίνια, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα αφού ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να μας εξηγήσει πάντα τα αίτια που προκαλούν την άσχημη διάθεσή του. Πολλές φορές, δεν μπορεί να καταλάβει ούτε το ίδιο τι του συμβαίνει… Το μόνο σίγουρο είναι πως, όταν ένα παιδί γκρινιάζει, κάτι του φταίει και ψάχνει τον σωστό τρόπο για να μας το πει.

Πηγή:mama365.gr

Tags: ΠΑΙΔΙ
Previous Post

Γιατί δεν πρέπει να αθετούμε τις υποσχέσεις μας στα παιδιά

Next Post

ΟΑΕΔ: Η προκήρυξη για την 2η ευκαιρία που δίνει επιδότηση έως 12.000 ευρώ σε ανέργους

Next Post
ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ: Η προκήρυξη για την 2η ευκαιρία που δίνει επιδότηση έως 12.000 ευρώ σε ανέργους

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Σύσκεψη για το επικείμενο κλείσιμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου
  • Σιάτιστα: Εορτή Αγίου Μηνά 10 και 11 Νοεμβρίου
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Αποτελέσματα και βαθμολογίες 8 και 9 Νοεμβρίου
  • Λάζαρος Κώτσικας: Ελευθέρια Σιάτιστας 2025 – Μια ανασκόπηση και ένα μεγάλο ευχαριστώ
  • Γ Εθνική: Ισοπαλία η Κοζάνη, ήττα ο Εορδαϊκός

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr