• Latest
ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

Ομιλία του Βουλευτή Ν. Κοζάνης Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Αμανατίδη – Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023».

16 Δεκεμβρίου 2022
Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο

Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο

20 Δεκεμβρίου 2025
Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου «Πορτρέτα του Κώστα Ντιό»

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου «Πορτρέτα του Κώστα Ντιό»

20 Δεκεμβρίου 2025
Θεόδωρος Πήττας: « Όταν δεν έχεις τι να πεις στη λογοδοσία, συκοφαντείς για να προκαλέσεις θόρυβο». Απάντηση στη Λαϊκή Συσπείρωση

Βόιο: Καταδίκη της θανάτωσης ζώων στο Σισάνι

20 Δεκεμβρίου 2025
Πράσσος: Φθηνό ρεύμα στους αγρότες και εγγυημένες τιμές στα Προϊόντα

Πράσσος: Φθηνό ρεύμα στους αγρότες και εγγυημένες τιμές στα Προϊόντα

20 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Να γίνει πράξη η προσωπική διαβεβαίωση του Υπουργού ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τις αγροτικές ιδιοκτησίες στην Π.Ε. Κοζάνης»

20 Δεκεμβρίου 2025

ΑΕΚ – ΟΦΗ: Με φόρα από την Ευρώπη

20 Δεκεμβρίου 2025
Η Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης στο Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αυτισμό νομού Κοζάνης ΄΄Ταξιδευτές της Ελπίδας΄΄

Η Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης στο Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αυτισμό νομού Κοζάνης ΄΄Ταξιδευτές της Ελπίδας΄΄

20 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Οι εκδηλώσεις της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου

Δήμος Βοΐου: Οι εκδηλώσεις της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου

20 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Σε φάση υλοποίησης δύο κομβικά έργα του Δήμου Κοζάνης – Νέα Κοιμητήρια και Πρόγραμμα Αναπλάσεων οδεύουν προς ένταξη στο ΔΑΜ

19 Δεκεμβρίου 2025
Έγιναν οι εκλογές στον Φιλοζωικό Σύλλογο Σιάτιστας “Η Ευθύνη”

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στο Σισάνι για φόλα

19 Δεκεμβρίου 2025
Kλιμάκωση των κινητοποιήσεων από του αγρότες και στο μπλόκο Σιάτιστας-Έκλεισαν για δυο ώρες, μόνο για τα φορτηγά, και τον παλιό δρόμο Κοζάνης-Γρεβενών-Τι θα γίνει το Σαββατοκύριακο. Βίντεο

Kλιμάκωση των κινητοποιήσεων από του αγρότες και στο μπλόκο Σιάτιστας-Έκλεισαν για δυο ώρες, μόνο για τα φορτηγά, και τον παλιό δρόμο Κοζάνης-Γρεβενών-Τι θα γίνει το Σαββατοκύριακο. Βίντεο

19 Δεκεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Άργος Ορεστικό: Σύλληψη 13χρονου μαθητή με μαχαίρι «πεταλούδα» στο σχολείο – Στο Αυτόφωρο και οι γονείς

19 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλία του Βουλευτή Ν. Κοζάνης Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Αμανατίδη – Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023».

sierafm by sierafm
16 Δεκεμβρίου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023».

κ. Πρόεδρε,

κ. Υπουργέ,

κ. κ. συνάδελφοι,

θα ξεκινήσω με κάτι που συμφωνούμε.

Όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, χρόνια τώρα, επιδιώκουν οι προϋπολογισμοί που καταρτίζουν, αλλά και υλοποιούν, να μην θέτουν μελλοντικά σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας.

Έχει καταδειχθεί όμως ότι συνήθως δεν το πετυχαίνουν.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με υπευθυνότητα, ορθολογισμό και συνετή διαχείριση πέτυχε πολλά.

Κράτησε τη χώρα όρθια, με σταθερότητα και ασφάλεια, σ’ ένα παγκόσμιο περιβάλλον που πλήττεται από πρωτόγνωρες και συνεχείς κρίσεις όπως η υγειονομική και η γεωπολιτική κρίση, που όπως είναι αναμενόμενο, έχουν και οικονομικές συνέπειες.

Πώς όμως το πέτυχε;

Διαθέτοντας για τη στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και όσων επλήγησαν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση τους περισσότερους αναλογικά δημοσιονομικούς πόρους μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέτοια μέτρα αναφέρθηκαν εκτενώς και δεν θα τα παρουσιάσω.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχωρά απρόσκοπτα στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων όπως ενδεικτικά:

  1. Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα φυσικά πρόσωπα κατά 35%.

Ειδικότερα, οι πολίτες του Νομού Κοζάνης το 2022 θα πληρώσουν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ συγκριτικά με το 2018 που ήταν η τελευταία χρονιά Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επηρέαζε τον ΕΝΦΙΑ. Συνολικά τα εκκαθαριστικά των πολιτών π.χ. της Δυτικής Μακεδονίας είναι μειωμένα επίσης κατά περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για δωρεές και γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ.
  • Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες.

Όλες οι παρεμβάσεις αγαπητοί συνάδελφοι υλοποιούνται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας αφού:

  • Για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη στο 5,6% και για το 2023 στο 1,8%. Δηλαδή διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις ο αντίστοιχος μέσος όρος ανάπτυξης την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2015 – 2018 ήταν 0% ενώ στην Ευρώπη 2,1%.

Το ΑΕΠ είναι υψηλότερο κατά 25% ήτοι 45 δισ. ευρώ από την τελευταία χρονιά διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται ότι θα μειωθεί το 2022 στο 1,6% του ΑΕΠ ενώ το 2023 προβλέπεται επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%.
  • Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται εντυπωσιακά κατά 50 περίπου ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2019 και αναμένεται το 2023 να προσεγγίσει το 159% του ΑΕΠ. Είναι η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη την τελευταία τριετία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Φέτος αναμένεται να έχουμε ρεκόρ σε εξαγωγές αγαθών, υπηρεσιών και άμεσων ξένων επενδύσεων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στο ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία.
  • Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και άρα το διαθέσιμο εισόδημα, αυξήθηκαν σημαντικά.
  • Ο πληθωρισμός το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, διαμορφώνεται στο 9%, χαμηλότερος ωστόσο από τον μέσο όρο Ευρώπης και Ευρωζώνης και με φθίνουσα πορεία τους τελευταίους μήνες, ενώ και το 2023 εκτιμάται, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Eurostat, να είναι κάτω από τους μέσους όρους Ευρώπης και Ευρωζώνης.

Επομένως τα μέτρα της Κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και φέρνουν απτά αποτελέσματα.

Στηρίζουμε την κοινωνία, προωθούμε αναπτυξιακή φορολογική πολιτική και πετυχαίνουμε δημοσιονομική ισορροπία.

Ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της σχετικά με τη συνέπεια λόγων και πράξεων, η Κυβέρνηση μειώνει περαιτέρω τα φορολογικά βάρη των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρω:

  1. Μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
  2. Μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και στους συνταξιούχους.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών αλλά και οι στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πάντα όμως με γνώμονα τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την αναπτυξιακή προοπτική.

Ενδεικτικά:

  1. Τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάϊο του 2023, μετά τη διπλή αύξηση κατά 9,7% το 2022.
  2. Αύξηση μετά από 12 χρόνια κατά 7,75% των κύριων συντάξεων, το 2023.
  3. Αύξηση – διπλασιασμός του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησής του.
  4. Επέκταση επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
  5. Πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος στέγασης.
  6. Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.
  7. Επιδότηση κτηνοτρόφων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.
  8. Παροχή κινήτρων μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης με απαλλαγή ποσοστού ασφαλιστικών εισφορών.
  9. Διευθέτηση πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
  10. Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των Ιατρών του ΕΣΥ.

Προβλέπονται επίσης πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση που οι τιμές της ηλεκτρικές ενέργειας είναι υψηλές, καθώς και για την αντιμετώπιση των αυξημένων ενεργειακών δαπανών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Στο σκέλος του ΠΔΕ το 2023 αναμένεται να υλοποιηθούν έργα συνολικού ύψους 11,9 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 5,3% του ΑΕΠ της χώρας.

Την περίοδο 2012 – 2019 οι δαπάνες του Προγράμματος κυμαίνονταν μεταξύ 3,1% έως 3,7% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη από το 2022, με την ένταξη 440 έργων προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

με την οικονομική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε όσα οι άλλοι θεωρούσαν ακατόρθωτα.

Αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε για την χώρα μας μετά το τέλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών, την αξιοπιστία έναντι των επενδυτών και την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο.

Αποτέλεσμα της σκληρής και επίπονης αυτής προσπάθειας είναι και:

  • η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, 11 φορές την τελευταία τριετία, με τις αγορές να προεξοφλούν την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός των πρώτων μηνών του 2023 και
  • η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ύψους περίπου 6,0 δισ. ευρώ.

Όσοι αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, σκοπίμως εθελοτυφλούν.

Εμείς πορευόμαστε κοιτάζοντας μπροστά, στο ίδιο σημείο και με εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη για την Ελλάδα της προόδου και της ευημερίας.

Την Ελλάδα

  • της Συνέπειας, γιατί έτσι κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και καταδεικνύουμε την ορθότητα των επιλογών μας
  • της Συνέχειας, γιατί έτσι αναδεικνύουμε τη μείζονα προσπάθεια σαν πρότυπο και τη συνεχή βελτίωση σε ένα ασταθές και σε κίνηση εθνικό και διεθνές περιβάλλον και
  • της Σταθερότητας, γιατί έτσι αφομοιώνουμε τις αλλαγές και με ασφάλεια επενδύουμε στο κοινό μας μέλλον.

Υπερψηφίζω το παρόν σ/ν και σας ευχαριστώ.

Previous Post

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή υδροδότησης στην περιοχή Κασλά

Next Post

Τμήμα Εργοθεραπείας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας| Ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Next Post
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Τμήμα Εργοθεραπείας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας| Ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο
  • Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου «Πορτρέτα του Κώστα Ντιό»
  • Βόιο: Καταδίκη της θανάτωσης ζώων στο Σισάνι
  • Πράσσος: Φθηνό ρεύμα στους αγρότες και εγγυημένες τιμές στα Προϊόντα
  • Καλλιόπη Βέττα: «Να γίνει πράξη η προσωπική διαβεβαίωση του Υπουργού ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τις αγροτικές ιδιοκτησίες στην Π.Ε. Κοζάνης»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr