• Latest
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ

Ομιλία του Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και άλλες ρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

15 Δεκεμβρίου 2021
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

Ρεάλ Μαδρίτης – Μαρσέιγ: Πολλά τα γκολ στη Μαδρίτη

16 Σεπτεμβρίου 2025
Συνάντηση του Υπευθύνου Έργου του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Συνάντηση του Υπευθύνου Έργου του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης

16 Σεπτεμβρίου 2025
Έγραψε ιστορία ο Εμμανουήλ Καραλής: Πέρασε τα 6 μέτρα συντρίβοντας το πανελλήνιο ρεκόρ – Δείτε το απίστευτο άλμα

Ο Εμμανουήλ Καραλής με άλμα στα 6 μέτρα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο

16 Σεπτεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Έκτακτα μέτρα κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων – Το σχέδιο 10 ημερών, τι ανέφερε ο Κ. Τσιάρας

16 Σεπτεμβρίου 2025
Δυτική Μακεδονία: Καθολικό “ΟΧΙ” για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων

Δυτική Μακεδονία: Καθολικό “ΟΧΙ” για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων

16 Σεπτεμβρίου 2025
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ένας ξεχασμένος καρκίνος αρχίζει να αυξάνεται μεταξύ των νέων – Και οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί

16 Σεπτεμβρίου 2025
φρουτα λαχανικα

Τα 12 πιο θρεπτικά φρούτα που μπορείτε να φάτε και όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτά

16 Σεπτεμβρίου 2025
Ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη στο στόμα άνδρα

Ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη στο στόμα άνδρα

16 Σεπτεμβρίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του

16 Σεπτεμβρίου 2025
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Οδηγός φορτηγού πιάστηκε στα πράσα να κλέβει καύσιμα από το βενζινάδικο που δούλευε

16 Σεπτεμβρίου 2025
τρενο, συγκρουση, τεμπη

Τέμπη: Οδηγούνται σε δίκη 36 μη πολιτικά πρόσωπα – Ξεπερνά τις 990 σελίδες η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών της Λάρισας

16 Σεπτεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Έκλεψαν ρολόγια, παπούτσια μέχρι και το… αλουμινόχαρτο σε διάρρηξη

16 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλία του Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και άλλες ρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

sierafm by sierafm
15 Δεκεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε, όπως και τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι αναδείχθηκαν επαρκώς σε ακόμη ένα σχέδιο νόμου της δικαιοσύνης οι αδυναμίες και οι δυσλειτουργίες του θεσμού. Είναι αυτές που ενώ όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου τις έχουν καταγράψει και συνομολογήσει διαχρονικά, η ελληνική πολιτεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να τις αντιμετωπίσει δραστικά και αποτελεσματικά.

Είναι αυτές που με τολμηρές μεταρρυθμίσεις επιχειρεί να βελτιώσει βήμα-βήμα η σημερινή Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου και επισπεύδοντας Υπουργείου με τομές τόσο στους βασικούς κώδικες της Δικαιοσύνης που αναφέρονται στο εφαρμοστικό και δικαιοδοτικό πεδίο, όσο και στο λειτουργικό και υπηρεσιακό με την εισαγωγή νέων θεσμών, τη δημιουργία σύγχρονων δομών και την εγκατάσταση και διάθεση στους χρήστες και στους λειτουργούς των υπηρεσιών πολλών ψηφιακών μέσων. Συνολικά όλες αυτές οι παρεμβάσεις κατατείνουν στον διττό στόχο της ταχείας και ποιοτικής απονομής της δικαιοσύνης.

Στη διαχρονική, λοιπόν, αυτή προσπάθεια η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, ένας θεσμός που έχει ήδη διανύσει δύο δεκαετίες λειτουργίας και βρίσκεται ήδη στην τρίτη, έχει ουσιαστική συμβολή στη διαδικασία στελέχωσης του δικαστικού σώματος, αλλά και στην επιμόρφωση των εν ενεργεία δικαστών. Όπως κάθε οργανισμός, όμως, πρέπει να εξελίσσεται και να εκσυγχρονίζεται. Έτσι, λοιπόν, και η Εθνική Σχολή Δικαστών πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Και ας μην ξεχνάμε ότι η Σχολή Δικαστών, για εμάς τουλάχιστον τους βορειοελλαδίτες αποτελεί μια κατάκτηση απέναντι στο συγκεντρωτικό κέντρο και συνεπώς θέλουμε και επιδιώκουμε τη διαρκή αναβάθμισή της.

Επιχειρούνται, λοιπόν, με το συζητούμενο σχέδιο νόμου καινοτόμες παρεμβάσεις, όπως η χρηματοδότηση της Σχολής Δικαστικών Λειτουργών από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που της παρέχει μεγαλύτερη αυτάρκεια και οικονομική ασφάλεια, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των οργάνων της διοίκησης και εκείνων που είναι επιφορτισμένα με το διδακτικό και επιμορφωτικό αντικείμενο της Σχολής, που και αυτή αυξάνει την αυτοτέλεια του οργανισμού, η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται στην παρακολούθηση του νομοθετικού έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της νομολογίας του δικαστηρίου της και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η έναρξη λειτουργίας για πρώτη φορά της κατεύθυνσης των ειρηνοδικών -πολύ σημαντική τομή ενόψει και της διαρκώς αυξανόμενης ύλης των υποθέσεων που δικάζονται σε αυτόν τον βαθμό της αρμοδιότητας-, η συμμετοχή στον εισαγωγικό διαγωνισμό υποψηφίων που έχουν την ιδιότητα του ειρηνοδίκη ή του μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή του δικαστικού υπαλλήλου με πτυχίο Νομικής Σχολής, οι οποίοι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει τριετή θητεία στην υπηρεσία τους. Και εν προκειμένω, σε σχέση δηλαδή με τα όρια και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαγωνιστική αυτή διαδικασία, προβλέπεται δικαίωμα συμμετοχής σε όσους δεν υπερέβησαν το 40ό έτος της ηλικίας τους, ρύθμιση που υπακούει στην ανάγκη, στον κανόνα της υπηρεσιακής εξέλιξης στο Σώμα.

Κύριε Υπουργέ, έχουμε καταθέσει μία τροπολογία που αφορά τους αστυνομικούς υπαλλήλους, τους αξιωματικούς αυτούς που προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές της αστυνομίας και τους αξιωματικούς που υπηρετούν στο Σώμα και ασκούν ειδικά καθήκοντα στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ώστε και αυτοί υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, δηλαδή της κτήσης πτυχίου της Νομικής, αλλά και εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή θητεία σε αυτήν τη θέση ενόψει του ότι αυτό συνιστά ένα τεκμήριο ενασχόλησης με τη διαδικασία της απονομής της δικαιοσύνης να τύχουν και αυτοί του ιδίου δικαιώματος συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία.

Αλλαγή περαιτέρω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισάγεται και στη διαδικασία εξέτασης της ξένης γλώσσας σε πρώτο χρόνο και σε ξεχωριστή διαδικασία, με τους διαγωνιζόμενους να εξετάζονται σε κοινά για όλες τις ξένες γλώσσες κείμενα. Στο συγκεκριμένο ζήτημα είπα και στη συζήτηση στην επιτροπή ότι ίσως θα μπορούσαμε στο μέλλον να δούμε μια διαδικασία απόκτησης της επάρκειας σε ανύποπτο χρόνο από πιστοποιημένο φορέα, προκειμένου να μην επιβαρύνεται η διαγωνιστική διαδικασία με αυτό το ξεχωριστό σκέλος, αναγνωρίζοντας πάντως τη μεγάλη σημασία της ικανοποιητικής γνώσης μιας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών από τους δικαστές μας.

Περαιτέρω, σημαντικές είναι και οι προβλέψεις για την αυξημένη βαρύτητα που θα δίνεται στην κατάρτιση των σπουδαστών στο πρακτικό σκέλος, για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και τακτική επιμόρφωση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, για την υλοποίηση έκτακτων προγραμμάτων επιμόρφωσης για τους δικαστές όλων των κλάδων και όλων των βαθμών, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν νέες ρυθμίσεις με επείγοντα χαρακτήρα, αλλά και για την εκπαίδευση των εκπαιδευτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ευρωπαϊκό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορέων που παρέχουν δικαστική εκπαίδευση.

Συμφωνήσαμε όλοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για το πόσο σημαντική είναι η άρτια και ολοκληρωμένη εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι αποτελούν αναμφίβολα το θεμέλιο του δικαστικού οικοδομήματος. Συμφωνήσαμε όλοι ότι η πολιτεία οφείλει να τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα για την παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων διά βίου κατάρτισης ενόψει μάλιστα και της κάκιστης κατάταξης της χώρας στον σχετικό ετήσιο πίνακα του EU Justice Scoreboard τελευταία, όπως προέκυψε και από τα στοιχεία που εισέφερε ο κύριος Υπουργός κατά τη συζήτηση. Οφείλουμε συνεπώς να ενεργοποιηθούμε άμεσα σε αυτήν την κατεύθυνση, μακριά από αγκυλώσεις και εσωστρεφείς προσεγγίσεις.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σημειώσω τη δημιουργική διάθεση των περισσότερων κομμάτων που συνάντησε την ανταπόκριση του κυρίου Υπουργού και είχε ως αποτέλεσμα τη συμπερίληψη αρκετών βελτιώσεων στο τελικό νομοθετικό κείμενο το οποίο, όπως φαίνεται, θα τύχει ευρύτατης αποδοχής. Συγχαρητήρια σε όλους.

Ευχαριστώ θερμά.

Tags: ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Previous Post

Δήμος Γρεβενών: Δώρα και ευχές μοίρασε ο Άγιος Βασίλης στα παιδιά του Ειδικού Σχολείου και του 2ου Νηπιαγωγείου  

Next Post

“Λουκέτο” και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια στη Νεάπολη για πελάτες χωρίς πιστοποιητικά

Next Post

“Λουκέτο” και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια στη Νεάπολη για πελάτες χωρίς πιστοποιητικά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ρεάλ Μαδρίτης – Μαρσέιγ: Πολλά τα γκολ στη Μαδρίτη
  • Συνάντηση του Υπευθύνου Έργου του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης
  • Ο Εμμανουήλ Καραλής με άλμα στα 6 μέτρα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο
  • Έκτακτα μέτρα κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων – Το σχέδιο 10 ημερών, τι ανέφερε ο Κ. Τσιάρας
  • Δυτική Μακεδονία: Καθολικό “ΟΧΙ” για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αλεξανδρος ΜΠΟΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ στο Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr