• Latest
υπαλληλοι σφραγιδα

Ορισμός Διοικήσεων στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων: Το νέο πλαίσιο

28 Αυγούστου 2019
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν .ΚΟΖΑΝΗΣ

Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ν. Κοζάνης για τον θάνατο οδηγού λεωφορείου

4 Δεκεμβρίου 2025
ΜΠΛΟΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ

Για 4 ώρες κλειστός ο δρόμος στο μπλόκο Φιλώτα

4 Δεκεμβρίου 2025
ΧΡΗΜΑ

Δέσμευση από την Περιφέρεια για επίδομα διαβίωσης σε αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας

4 Δεκεμβρίου 2025
Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ

Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ

4 Δεκεμβρίου 2025
Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

4 Δεκεμβρίου 2025
Ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας, στηρίζει τον Σύλλογο Εφοριακών Δυτικής Μακεδονίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας εκφράζει τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών

4 Δεκεμβρίου 2025
Ένα νέο πιάνο για το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

Ένα νέο πιάνο για το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

4 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τι συνέβη μέσα στο λεωφορείο – Η περιγραφή του διευθυντή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, για την ανακοπή του οδηγού και τη σωτήρια επέμβαση εργαζομένου

4 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, τη Δευτέρα 8-12

4 Δεκεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα (εβδομάδα αναφοράς 24-30 Νοεμβρίου)

4 Δεκεμβρίου 2025
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ – «Μαζί Σου Για Πάντα»

4 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί προσωρινά η τηλεθέρμανση, λόγω διαρροής, την Πέμπτη 4/12

4 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ορισμός Διοικήσεων στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων: Το νέο πλαίσιο

sierafm by sierafm
28 Αυγούστου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
υπαλληλοι σφραγιδα
4
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Καθοριστική παράμετρο σε μια αποτελεσματική δημοτική θητεία, αποτελεί η λειτουργία των Νομικών Προσώπων (στο εξής Ν.Π.) των Δήμων, δεδομένου ότι μέσω αυτών ασκείται σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων του Α’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικά τώρα, στην έναρξη της συγκεκριμένης θητείας, η επιλογή των προσώπων που θα διοικήσουν τα Ν.Π. λαμβάνει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς στην πράξη δύναται να αξιοποιηθεί από τους Δημάρχους που δεν διαθέτουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ωςκίνητρο προσέλκυσης συναινέσεων είτε άλλων Παρατάξεων είτε μεμονωμένων Δημοτικών Συμβούλων.

Η τέως Κυβέρνηση με τον Κλεισθένη παρενέβη στο θεσμικό πλαίσιο ορισμού των Διοικήσεων των Ν.Π., παρέμβαση που με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο άμεσα αναίρεσε η νέα Κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πωςο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, στην παρ.1 του αρ.91 του ν.4555/2018, είχανμεριμνήσειγια την εξάπλωση και στα Ν.Π. του χάους λήψης αποφάσεων που προδιέγραψαν για τα Δημοτικά Συμβούλια, προσπαθώντας και μέσω αυτής της οδού να ορθώσουν εμπόδια στην κυβερνησιμότητα και την υλοποίηση του προγράμματος των Δημάρχων που ο λαός θα επέλεγε.

Είχαν ψηφίσει ότι « Όπου στις διατάξεις των άρθρων 227, 240, 243, 244, 246, 255, 266 του ν.3463/2006, όπως ισχύει, αναφέρεται ότι τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ν.Π. των Δήμων ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά συγκεκριμένη αναλογία πλειοψηφίας-μειοψηφίας, η σχετική πρόβλεψη καταργείται από την επόμενη δημοτική περίοδο και, το σύνολο των μελών ορίζεται, με ψηφοφορία, από το Δημοτικό Συμβούλιο.»

Η νέα Κυβέρνηση με την παρ.4 του αρ.6 του ν.4623/2019 κατήργησε ρητά τοαρ.91 του Κλεισθένη.

Αντί αυτού, νομοθέτησε την παρ.1 του αρ.6 του ν.4623/2019 ως εξής:  « Όπου στις διατάξεις νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και λοιπών κανονιστικών πράξεων, προβλέπεται ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ στη διοίκηση των Ν.Π. των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς και των Συνδέσμων τους, κατά συγκεκριμένη αναλογία, τα 3/5των μελών, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, με τους αναπληρωτές τους, υποδεικνύονται ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ή τον Περιφερειάρχη, αντίστοιχα, και τα 2/5 από τις λοιπές Παρατάξεις. »

Αφήνοντας στο παρελθόν λοιπόν την κλεισθένεια ρύθμιση, η εφαρμογή της οποίας εγκαίρως απετράπη, ας εστιάσουμε στο νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα.  Επισημαίνονται τρία σημεία:

– Τα 3/5 « υποδεικνύονται από τον Δήμαρχο». Αρχικά η ρύθμιση, στη μορφή που είχε τεθεί υπό διαβούλευση, προέβλεπε πως τα 3/5 « προέρχονται από την Παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος ». Η πολιτική σημασία της μεταβολής είναι εμφανής.

– Η ποσόστωση 3/5 – 2/5 αφορά τον ορισμό « μελών» (η διάταξη στη διαβούλευση αναφερόταν στον ορισμό των « αιρετών μελών»).

– Η ποσόστωση 3/5 – 2/5 έχει ευρύτατο πεδίο εφαρμογής, που μάλιστα ο νομοθέτης δεν έκρινε σκόπιμο να οριοθετήσει στο νόμο.  Ενώ το αρ.91 του Κλεισθένη αφορούσε μόνο συγκεκριμένα, ρητά προσδιοριζόμενα, άρθρα του Κώδικα Δήμων για μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ν.Π. οριζόμενα από το Δημοτικό Συμβούλιο, πλέον το νέο πλαίσιο αφορά τα πάντα. Δηλαδή οπουδήποτε (νόμοι, π.δ., κανονιστικές πράξεις) υπάρχει αναφορά περί ορισμού μελών στη διοίκηση Ν.Π. Δήμων κατά συγκεκριμένη αναλογία, θα ισχύει αυτή η ποσόστωση.

Ως προς την ουσία του πως διοικούνται τα Ν.Π. των Δήμων (από ποια όργανα, με ποια σύνθεση και θητεία, ποιες αρμοδιότητες ασκεί έκαστο κλπ),διευκρινίζεται ότι αυτό δεν μπορεί να συμπυκνωθεί στην παρούσα ενημέρωση, καθώς διαφοροποιείται αναλόγως της νομικής φύσης του Ν.Π. Υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τα ΝΠΔΔ (δημοσίου δικαίου) και τα ΝΠΙΔ (ιδιωτικού δικαίου) και τις υποκατηγορίες αυτών (π.χ. Δημοτικές Ανώνυμες Εταιρείες, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Σχολικές Επιτροπές, Ιδρύματα κ.ο.κ.). Ειδικά δε για τις ΔΕΥΑ συμπεριλήφθηκαν τροποποιητικές διατάξεις στον πρόσφατο ν.4623/2019 (παρ.2-3 αρ.6).

Αναμένεται πάντως το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί στην έκδοση της καθιερωμένης Εγκυκλίουγια τον ορισμό Διοικήσεων των Ν.Π.,όπως είχε πράξει το 2014 στην έναρξη της τότε δημοτικής θητείας.

Tags: ΟΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Previous Post

Κοζάνη: Εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς

Next Post

Άγριο ξύλο μεταξύ γιατρών για τα… μάτια μιας νοσοκόμας

Next Post
ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΞΥΛΟ ΒΙΑ

Άγριο ξύλο μεταξύ γιατρών για τα... μάτια μιας νοσοκόμας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ν. Κοζάνης για τον θάνατο οδηγού λεωφορείου
  • Για 4 ώρες κλειστός ο δρόμος στο μπλόκο Φιλώτα
  • Δέσμευση από την Περιφέρεια για επίδομα διαβίωσης σε αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας
  • Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ
  • Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr