• Latest

Ο αθλητικός σύλλογος Φωκιανός και το πρώτο γήπεδο της Σιάτιστας!

15 Σεπτεμβρίου 2017

Ξανά εκλογές στον Ιππικό Σύλλογο Σιάτιστας. Δείτε ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου!

26 Φεβρουαρίου 2026
ΑΔΕΔΥ

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κοζάνης στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη

26 Φεβρουαρίου 2026
Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη και δημιουργία ενιαίου δικτύου σήμανσης των σημείων μαχών

26 Φεβρουαρίου 2026
Μαλούτας: Ποιος εμπιστεύεται πλέον τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Δύο (2) Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2026 στις 18:00 (Προϋπολογισμός) και 19:30 (Τακτική)

26 Φεβρουαρίου 2026
Φλώρινα: Απίστευτη μπάζα από απατεώνες. Επιχείρησαν να πατήσουν με το αυτοκίνητο τους αστυνομικούς!!

Φλώρινα: Απίστευτη μπάζα από απατεώνες. Επιχείρησαν να πατήσουν με το αυτοκίνητο τους αστυνομικούς!!

26 Φεβρουαρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Δράσεις του Προγράμματος EcoZani, 18-19/2/2026 (Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Δράσεις του Προγράμματος EcoZani, 18-19/2/2026 (Φωτογραφίες)

26 Φεβρουαρίου 2026
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Νεάπολη λόγω βλάβης

26 Φεβρουαρίου 2026
Ο Δήμος Γρεβενών στη «Μεγάλη Γιορτή για Άσκηση και Διατροφή» κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Ο Δήμος Γρεβενών στη «Μεγάλη Γιορτή για Άσκηση και Διατροφή» κατά της παιδικής παχυσαρκίας

26 Φεβρουαρίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για προμήθεια οικοδομικών υλικών για την 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για προμήθεια οικοδομικών υλικών για την 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία

26 Φεβρουαρίου 2026
Νέα διοίκηση στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κοζάνης

Νέα διοίκηση στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κοζάνης

26 Φεβρουαρίου 2026
Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας

Αναζήτηση Προσωπικού – Σαντορίνη (Φηροστεφάνι)

26 Φεβρουαρίου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή υδροδότησης στην ευρύτερη περιοχή Αγ. Αθανασίου και Παναγίας την Πέμπτη 26/2

26 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ο αθλητικός σύλλογος Φωκιανός και το πρώτο γήπεδο της Σιάτιστας!

sierafm by sierafm
15 Σεπτεμβρίου 2017
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
15
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η προσφορά φωτογραφιών και υλικού από τους φίλους της σελίδας αρχίζει δειλά – δειλά να κάνει τα πρώτα της βήματα. Μέσω αυτού του υλικού έχουμε την δυνατότητα να ξεφυλλίσουμε και άλλες σκονισμένες και άγνωστες σελίδες από το παρελθόν της Σιάτιστας.

Ο Τάσος Τζιλίνης ψηφιοποίησε και μου απέστειλε αποκόμματα μιας εφημερίδας, της οποίας δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τον τίτλο, στην οποία υπάρχει άρθρο του δασκάλου Νικάνωρα Μάλαμα.

Ο αρθρογράφος περιγράφει την εμπειρία του, όταν ήταν μαθητής της ΣΤ’ τάξης (1926-1927) του Τραμπαντζείου Γυμνασίου, από την ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου που ιδρύθηκε το έτος 1925 με το όνομα «ΦΩΚΙΑΝΟΣ».

Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφίες της ομάδας, οι οποίες λήφθηκαν το έτος 1926 μάλλον κάτω από το περιστύλιο πίσω από το ιερό του Αγίου Δημητρίου.

Στις λεζάντες των φωτογραφιών καταγράφονται και τα ονόματα των μελών της ομάδας. Ομολογώ πως αγνοούσα για την ύπαρξη αυτής της ομάδας. Γνώριζα από μια φωτογραφία του λευκώματος «ΣΙΑΤΙΣΤΕΩΝ ΜΝΗΜΗ» για την ποδοσφαιρική ομάδα «ΑΣΤΗΡ» της Γεράνιας, το 1925.

Ο Μάλαμας διηγείται πως ο ΦΩΚΙΑΝΟΣ προήλθε από την συνένωση του ΦΩΚΙΑΝΟΥ που των μαθητών της Χώρας και του ΑΕΤΟΥ των μαθητών της Γεράνιας. Τα παιδιά, με δικά τους έξοδα, ίδρυσαν τα γραφεία της ομάδας, συνέταξαν το καταστατικό και ξεκίνησαν τις ενέργειες για την επίσημη αναγνώριση του συλλόγου. Η «έδρα» της ομάδας ήταν ο χώρος μπροστά από τον ναό του Προφήτη Ηλία στην οποία και προπονούνταν.

Μετά από πρόταση, παράκληση, των μελών της ομάδας, ο Νικάνωρ Μάλαμας είναι πρώτος πρόεδρος της ομάδας. Αν και άπειρος, κατάφερε να οργανώσει στοιχειωδώς την ομάδα ενώ με συνδρομές των Σιατιστινών συγκεντρώνει τα χρήματα για να αγοραστούν οι αθλητικές στολές και τα παπούτσια των ποδοσφαιριστών.

Πολλά μπορείς να πετύχεις και πολλά εμπόδια αγνοείς τελικά αν υπάρχει μεράκι και θέληση!
Πληροφορίες για την εξέλιξη και την πορεία της ομάδας, δεν μας δίνει το άρθρο. Μας αποκαλύπτει όμως πως τέθηκαν οι βάσεις για την δημιουργία του πρώτου ποδοσφαιρικού γηπέδου της Σιάτιστας.
Η ομάδα θέτει τον επόμενο στόχο της. Την δημιουργία του δικού της γηπέδου. Ο Μάλαμας δεν διστάζει, συντάσσει επιστολή προς στον Σύλλογο Σιατιστέων της Νέας Υόρκης παρακαλώντας τους απόδημους να χρηματοδοτήσουν την ομάδα. Οι απόδημοι συγκινούνται και στέλνουν αρχικά μια επιταγή των 500 δολαρίων. Παρεμβαίνουν την τελευταία στιγμή οι καθηγητές του σχολείου και από το ταχυδρομείο παίρνουν την επιταγή μη ξέροντας τον σκοπό της αποστολής της επιταγής.

Μόλις πληροφορούνται αναλυτικά για αυτόν, από τον Μάλαμα, τον παρακαλούν να δώσει τα χρήματα στο Γυμνάσιο για να τα διαχειριστεί αυτό για τον ίδιο σκοπό. Έτσι, το σχολείο δαπανά τα 500 δολάρια για να ισοπεδωθεί το χωράφι (όπως στο άρθρο περιγράφεται) ιδιοκτησίας του Γυμνασίου, που σήμερα είναι ο αύλειος χώρος του Γυμνασίου Λυκείου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».

Οι κερκίδες φτιάχτηκαν περίπου τριάντα χρόνια αργότερα. Με προσωπική εργασία των μαθητών του γυμνασίου οι οποίοι μετέφεραν με τα χέρια τους τις πέτρες με τις οποίες δημιουργήθηκε το «μπάζωμα» πάνω στο οποίο διαμορφώθηκαν οι κλίμακες των κερκίδων.

Ήταν το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Σιάτιστας μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 1980. Η πρώτη αθλητική εγκατάσταση της Σιάτιστας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Τάσο για την σημαντική του προσφορά. Περιμένω το παράδειγμα του να το ακολουθήσουν και άλλοι.

Λάζαρος Γ. Κώτσικας

Tags: ΣΙΑΤΙΣΤΑΦΩΚΙΑΝΟΣ
Previous Post

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου

Next Post

Έπεσε το δίκτυο της cosmote στη Δυτική Μακεδονία

Next Post
Cosmote

Έπεσε το δίκτυο της cosmote στη Δυτική Μακεδονία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ξανά εκλογές στον Ιππικό Σύλλογο Σιάτιστας. Δείτε ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου!
  • Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κοζάνης στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη και δημιουργία ενιαίου δικτύου σήμανσης των σημείων μαχών
  • Δύο (2) Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2026 στις 18:00 (Προϋπολογισμός) και 19:30 (Τακτική)
  • Φλώρινα: Απίστευτη μπάζα από απατεώνες. Επιχείρησαν να πατήσουν με το αυτοκίνητο τους αστυνομικούς!!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr