• Latest
ΠΡΙΜΟΥΛΑ

Ο Δήμος Κοζάνης στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα – Σύμπραξη Δήμου και ΕΛΓΟ- Δήμητρα

10 Ιουλίου 2019
Αποσύρονται τον Σεπτέμβριο οι μονάδες 1 & 2 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου – Σχέδιο της ΔΕΗ για «λουκέτο» στο τέλος 2024 και σε Μελίτη, Μεγαλόπολη 4

Ηλεκτρική ενέργεια: Τα δύο ρεκόρ στο λιγνίτη και στις περικοπές ΑΠΕ

5 Ιουλίου 2025
ΑΡΣΥ: Ανοιχτή επιστολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

ΑΡΔΥ: Ψήφισμα στήριξης Διωκόμενων αγωνιστών, αγροτοκτηνοτρόφων Κστοριάς

5 Ιουλίου 2025
Δρομολόγια για το Stranafest

Δρομολόγια για το Stranafest

5 Ιουλίου 2025
αιωροπτερισμος παραπεντε αλεξιπτωτο

Ξεκίνησαν οι πτήσεις του Greek Championship Servia – Olympus Open 2025

5 Ιουλίου 2025
Google

B2B Marketplace and Quick Logistics Tool on Globy

5 Ιουλίου 2025
Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Ζαγκουντίνος

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Ζαγκουντίνος

5 Ιουλίου 2025
Κάλεσμα του συλλόγου “Ποντοκώμη 1923” σε ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων της Ποντοκώμης

Κάλεσμα του συλλόγου “Ποντοκώμη 1923” σε ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων της Ποντοκώμης

5 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κοζάνη: 18χρονος αλλοδαπός μαχαίρωσε συνομήλικο του

5 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη 52χρονος  για διάθεση προς πώληση ελαιόλαδου αμφιβόλου ποιότητας

Συνελήφθη 52χρονος  για διάθεση προς πώληση ελαιόλαδου αμφιβόλου ποιότητας

5 Ιουλίου 2025
Fiesta Voio: Ο Bloody Hawk έρχεται το Σάββατο 12/07

Fiesta Voio: Ο Bloody Hawk έρχεται το Σάββατο 12/07

5 Ιουλίου 2025
Ποδόσφαιρο

Ρεάλ Μαδρίτης – Ντόρτμουντ: Της έχει πάρει τον αέρα

5 Ιουλίου 2025
Stranafest: Οι Πυξ Λαξ ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους στον Περδίκκα Εορδαίας.  Βίντεο

Stranafest: Οι Πυξ Λαξ ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους στον Περδίκκα Εορδαίας. Βίντεο

5 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ο Δήμος Κοζάνης στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα – Σύμπραξη Δήμου και ΕΛΓΟ- Δήμητρα

sierafm by sierafm
10 Ιουλίου 2019
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΠΡΙΜΟΥΛΑ
10
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Υπεγράφη από το Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Κοζάνης και του Ελληνικού  Γεωργικού Οργανισμού  –ΔΗΜΗΤΡΑ (δια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων) για την  ανάδειξη και διαπίστευση Αρωματικών Φαρμακευτικών φυτών περιοχής Κοζάνης.

Η  υλοποίηση του έργου, θα συμβάλλει στο χαρακτηρισμό και εκτίμηση ποιοτικού περιγράμματος σημαντικών καλλιεργούμενων και αυτοφυών Αρωματικών φαρμακευτικών φυτών ειδών της περιοχής και στη μελέτη και τις επιλογές υπέρτερων τοπικών υλικών Ρίγανης και Σιδερίτη (Τσάι του βουνού), για καλλιέργεια και μεταποίηση.

« Ο Δήμος Κοζάνης έχει πλούσια βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα σε ορισμένα είδη Αρωματικών – Φαρμακευτικών φυτών. Όμως, οι αυτοφυείς πληθυσμοί μπορεί να εμφανίζονται με αρκετά διαφοροποιημένη χημική σύνθεση όταν προέρχονται από διαφορετικές περιοχές, ακόμη και σε στενά γεωγραφικά όρια, όπως έχει ήδη καταγραφεί για τη ρίγανη, το τσάι του βουνού και ειδικότερα για το χαμομήλι. Οι παραγωγικές εταιρείες που χρησιμοποιούν ως πρώτες ύλες αρωματικά φαρμακευτικά φυτά (πχ. τροφίμων, καλλυντικών, αιθερίων ελαίων και ιδιαίτερα των φυτοθεραπευτικών προϊόντων) απαιτούν τη σταθερή προμήθεια συγκεκριμένου βοτανικού είδους ή ποικιλίας, με συγκεκριμένες προδιαγραφές περιεκτικότητας των συστατικών, πράγμα που επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω της παραγωγής αυτών από καλλιεργούμενα είδη συγκεκριμένου γενότυπου ή ποικιλίας. Με την καλλιέργεια διασφαλίζεται η σταθερή παραγωγή και απόδοση σε ένα λίγο ως πολύ ελεγχόμενο περιβάλλον και κυρίως η ομοιομορφία του φυτικού υλικού, όπως και η σταθερότητα της ποιότητας από χρονιά σε χρονιά, συγκομιδή σε συγκομιδή κλπ» ανέφερε η  αρμόδια Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης Χρύσα Αθανασιάδου  και πρόσθεσε πως «στην Κοζάνη υπάρχει ήδη σημαντική δραστηριότητα στην πρωτογενή παραγωγή και στην μεταποίηση των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.  Μεμονωμένοι παραγωγοί ή ομάδες παραγωγών , καλλιεργούν διάφορα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ υπάρχουν και αρκετά αποστακτήρια, ή μικρές μεταποιητικές μονάδες. Οι προσπάθειες όμως αυτές δεν υποστηρίχτηκαν συστηματικά από την αντίστοιχη έρευνα και τεχνογνωσία, ενώ ελάχιστα έχει αξιοποιηθεί και το γηγενές υλικό ΑΦΦ της περιοχής».

Η κα Αθανασιάδου συμπλήρωσε πως «η πρόθεση για την υλοποίηση του έργου βασίζεται καταρχάς στο ενδιαφέρον του Δήμου Κοζάνης να υποστηρίξει δραστηριότητες σχετικά με αρωματικά φαρμακευτικά φυτά. Επιπλέον,  υπάρχει  μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς και μεταποιητές, αλλά και ανάγκη  για ποιοτικό χαρακτηρισμό των παραγόμενων προϊόντων ΑΦΦ στην περιοχή, καθώς και για αξιοποίηση της τοπικής χλωρίδας, και της απόκτησης στο μέλλον διαπιστευμένου Πολλαπλασιαστικού Υλικού, από γηγενές γενετικό υλικό για είδη με μεγάλο ενδιαφέρον.

Με βάση όλα αυτά  εδώ και αρκετό καιρό είχαμε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, την ΑΝΚΟ, το ΕΒΕ Κοζάνης  και με συνεταιρισμούς και  επιχειρηματίες του χώρου, ώστε μαζί να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για την  έμπρακτη στήριξη των αρωματικών και φαρμακευτικών. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με το ΕΛΓΟ Δήμητρα και ελπίζω σύντομα να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα» κατέληξε.

Συνολικά το έργο θα υποστηρίξει τα πλεονεκτήματα των τοπικών παραγομένων αρωματικών φαρμακευτικών φυτών της περιοχής.

Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

  1. Αποτύπωση ποιοτικών χαρακτηριστικών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών που φύονται ή και καλλιεργούνται στο Δήμο Κοζάνης:

Φασκόμηλο (S. officinalis), Σιδερίτης (S. raeseri   και S. scardica), Ρίγανη (Origanum vulgare ssp. hirtum)

Θα χαρακτηριστεί το ποιοτικό προφιλ των παραπάνω ειδών από καλλιέργειες του Δ. Κοζάνης και ορισμένων αυτοφυών, από περιοχές του Νομού Κοζάνης. Ειδικότερα, θα χαρακτηριστούν ως προς την  περιεκτικότητα και τη σύσταση των αιθερίων ελαίων και την αντιοξειδωτική τους σύσταση.

  1. Μελέτη ειδών Σιδερίτη (Τσάι του βουνού) της περιοχής

Πλήρης χαρακτηρισμός αυτοφυών και καλλιεργούμενων ειδών Σιδερίτη

Φυτοχημική και γενετική αξιολόγηση των ειδών S. raeseri  και S. scardica που καλλιεργούνται στην περιοχή και διατροφική σύσταση (ετικέτα) σε εμπορικά διακινούμενα είδη

3. Μελέτη τοπικού πληθυσμού ρίγανης (Origanum vulgare ssp. hirtum)

3.1 μελέτη τοπικού πληθυσμού ρίγανης  και αντίστοιχων από καλλιέργειες (εάν υπάρχουν)

3.2 Πειραματική καλλιέργεια στο Τμήμα Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, για επιλογή υπέρτερων γενοτύπων, με στόχο την τυποποίηση του Πολλαπλασιαστικού Υλικού Ρίγανης Κοζάνης.

Η συνολική διάρκεια της Προγραμματικής σύμβασης ορίζεται σε 24  μήνες όσο και η συνολική διάρκεια του προγράμματος.

Για την εκτέλεση του ερευνητικού προγράμματος θα καταβληθεί από το Δήμο Κοζάνης το ποσό των 20.000€ συμπεριλαμβανομένου  ΦΠΑ.

 

Tags: ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Previous Post

Ολιγόωρη αρρυθμία και διακοπή υδροδότησης για τη σύνδεση με το νέο δίκτυο στην Τ.Κ. Κρόκου (Τετάρτη 10/07/19)

Next Post

Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών: Συγχαρητήρια Επιστολή για το Εκλογικό Αποτέλεσμα

Next Post
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών: Συγχαρητήρια Επιστολή για το Εκλογικό Αποτέλεσμα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Ηλεκτρική ενέργεια: Τα δύο ρεκόρ στο λιγνίτη και στις περικοπές ΑΠΕ
  • ΑΡΔΥ: Ψήφισμα στήριξης Διωκόμενων αγωνιστών, αγροτοκτηνοτρόφων Κστοριάς
  • Δρομολόγια για το Stranafest
  • Ξεκίνησαν οι πτήσεις του Greek Championship Servia – Olympus Open 2025
  • B2B Marketplace and Quick Logistics Tool on Globy

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr