ΔΕΗ: Προτείνει μετοχοποίηση των φωτοβολταϊκών στις λιγνιτικές περιοχές
Καλούνται οι εμπορικές επιχειρήσεις να εκδηλώσουν στο Επιμελητήριο Κοζάνης το ενδιαφέρον συμμετοχής τους στην «Εκπτωτική Κάρτα»  για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς.
Δωρεάν έλεγχοι rapid test σε διερχόμενους οδηγούς στην Καστοριά
Επαφές του Ζήση Τζηκαλάγια για σημαντικά θέματα του Νομού.
Μείωση του κόστους παραβόλων για υποβολή ένστασης σε διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ
Τρία πράγματα που προκαλούν τριχόπτωση
Περισσότερο λίπος στην κοιλιά για όσους κοιμούνται λίγο
5 λόγοι υγείας που αισθάνεστε συνεχώς ότι κρυώνετε
Κορωνοϊός: 500 συνεργεία νοσηλευτών για κατ’ οίκον τεστ
Μητέρα κατσαδιάζει το παιδί της για να μη βάλει μάσκα: «Αυτό το μπ@@λο δεν το θέλω»

Παιδί και εφηβεία: Τι να κάνετε αν το απορρίπτουν οι συμμαθητές του

 

Η απόρριψη είναι ένα συνηθισμένο συναίσθημα κατά την εφηβεία – και δεν είναι πάντα πλασματική

Οι έφηβοι είναι διαβόητοι για την άρνησή τους να μοιραστούν περιστατικά της καθημερινότητάς τους με τους γονείς τους. Πολλές φορές αυτό είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής αυστηρότητας. Όμως ακόμη και αν είστε αρκετά χαλαροί απέναντι στο παιδί, δεν αποφεύγετε απαραίτητα τη μυστικοπάθειά του, καθώς είναι ένας από τους τρόπους που εξερευνά το γεγονός ότι μεγαλώνει. Έτσι αν το παιδί σας βιώνει την απόρριψη από τους φίλους και τους συμμαθητές του, το πιθανότερο είναι πως θα το μάθετε τελευταίοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε και να το βοηθήσετε.

Πώς θα βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας να ξεπεράσει την απόρριψη

Πολλοί γονείς αισθάνονται ανήμποροι να βοηθήσουν τα έφηβα παιδιά τους. Πώς μπορείς να στηρίξεις κάποιον που διαρκώς κρατά τις αποστάσεις του; Ευτυχώς και για εσάς και για το παιδί σας, όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Όσο και αν μοιάζει να σας έχει… ξεπεράσει, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να έχει ανάγκη από τη γονεϊκή καθοδήγηση. Επιπλέον, η εμπειρία της απόρριψης είναι πιθανό να το κάνει πιο ανοιχτό στις παρεμβάσεις σας. Έτσι έχετε το περιθώριο να δοκιμάσετε τα παρακάτω βήματα.

Αναγνωρίστε τα σημάδια

Οι περισσότεροι έφηβοι αργούν να εκμυστηρευτούν στους γονείς τους πως οι φίλοι ή οι συμμαθητές τους τούς απορρίπτουν. Αν παρατηρείτε πως το παιδί έχει γίνει ξαφνικά επιθετικό, υπερβολικά αγχώδες ή μοιάζει παραιτημένο από τις κοινωνικές επαφές, πείτε του πως αν θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί σας είστε εκεί για εκείνο – και πως δεν πρόκειται να το κρίνετε.

Ακούστε το

Σε περίπτωση που το έφηβο παιδί σας αποφασίσει να σας μιλήσει, μην υποτιμήσετε το πρόβλημα. Ακούστε προσεκτικά αυτά που έχει να σας πει και πείτε του πως λυπάστε για αυτό που του συμβαίνει. Έρευνα του 2015 έδειξε πως το αίσθημα απόρριψης προσιδιάζει στον σωματικό πόνο! Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά του δεν τα κάνετε χειρότερα. Αντιθέτως, του δείχνετε πως το καταλαβαίνετε και αυξάνετε τις πιθανότητες να συνεχίσει να απευθύνεται σε εσάς για βοήθεια.

Βοηθήστε το να το επεξεργαστεί

Πολλές φορές η απόρριψη είναι μορφή bullying. Άλλοτε, όμως, υπεύθυνες για αυτή είναι οι συμπεριφορές του ίδιου του παιδιού. Ζητήστε του να σκεφτεί ποιος είναι εκείνος που το απέρριψε (ένας φίλος ή ένας απλός γνωστός;) αλλά και τους λόγους που συνέβη. Ακόμη και η ίδια η διαδικασία της ανάλυσης των περιστατικών θα το βοηθήσουν να βγει από τα δυσάρεστα μοτίβα σκέψεων που δημιουργεί ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Δείξτε του τις λεπτές διαφορές

Οι έφηβοι είναι γρήγοροι στις συναισθηματικές τους αντιδράσεις και έχουν την τάση να παίρνουν ορισμένα πράγματα πιο βαριά από ό,τι πρέπει. Εξηγήστε του τις διαφορές μεταξύ της εποικοδομητικής κριτικής και της λεκτικής βίας. Μπορεί ο φίλος που του είπε ότι «αν συνεχίσει να θυμώνει τόσο εύκολα θα καταλήξει μόνος του», στην πραγματικότητα να προσπαθεί να το βοηθήσει – ακόμη και αν ο τρόπος του ήταν κάπως απότομος.

Ενισχύστε τις κοινωνικές του δεξιότητες

Μήπως έχει την τάση να μονοπωλεί για ώρα τη συζήτηση χωρίς να το καταλαβαίνει; Μήπως δεν δίνει αρκετή σημασία στους άλλους όταν μοιράζονται τα προβλήματά τους μαζί του; Αν έχετε παρατηρήσει ότι κάποιες συμπεριφορές του μπορούν να απομακρύνουν τους άλλους, μιλήστε του για αυτές. Αντίστοιχα, επιβραβεύστε το όταν συμπεριφέρεται σωστά. Μπορεί να πιστεύετε πως το τελευταίο πράγμα που θέλει το εφηβάκι σας είναι να του κάνετε μάθημα, όμως τα περισσότερα παιδιά γίνονται πιο ανοιχτά στη βοήθειά μας όταν έχουν υποστεί την απόρριψη.

Ενθαρρύνετε τα χόμπι του

Αν το πρόβλημα εντοπίζεται στο σχολείο, είναι σημαντικό να του προσφέρετε επιπλέον διεξόδους κοινωνικοποίησης. Πολλές φορές τα παιδιά απορρίπτουν κάποιον συμμαθητή τους επειδή τον αντιλαμβάνονται ως «διαφορετικό». Επιτρέποντάς του να ενταχθεί σε μια ομάδα όπου συνδετικός κρίκος θα είναι τα κοινά ενδιαφέροντα και όχι η απλή συνύπαρξη στον χώρο, αυξάνετε τις πιθανότητες να κάνει νέους φίλους. Αυτό είναι βέβαιο πως θα βοηθήσει πολύ την ψυχολογία του, ακόμη και αν τα πράγματα στην τάξη συνεχίσουν να είναι άσχημα.

Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό

Αν το μικρό σας δεν έχει πραγματικούς φίλους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχετε ανοιχτές τις κεραίες σας για συμπτώματα κατάθλιψης. Ένας ειδικός θα το βοηθήσει να επεξεργαστεί την κατάσταση με πιο υγιή τρόπο.

Πηγή:vita.grΣχετικά Άρθρα

ΔΕΗ: Προτείνει μετοχοποίηση των φωτοβολταϊκών στις λιγνιτικές περιοχές

Με μικρότερη ταρίφα από σήμερα τα 500άρια φωτοβολταϊκά και τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων – Αρχή της εβδομάδας στη Βουλή τα νέα μέτρα

Το αίτημα που είχαν υποβάλλει φορείς του κλάδου των φωτοβολταϊκών (όπως η ΠΟΣΠΗΕΦ) για παράταση ισχύος των υφιστάμενων τιμών αναφοράς φωτοβολταϊκών...

Καλούνται οι εμπορικές επιχειρήσεις να εκδηλώσουν στο Επιμελητήριο Κοζάνης το ενδιαφέρον συμμετοχής τους στην «Εκπτωτική Κάρτα»  για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Το Επιμελητήριο Κοζάνης με έγγραφο του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, ζητά «Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Π.Ε. Κοζάνης»

Έγγραφο με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και...

Δωρεάν έλεγχοι rapid test σε διερχόμενους οδηγούς στην Καστοριά

Τα αποτελέσματα των rabit test που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, στο Δημαρχείο Βελβεντού

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου...

Επαφές του Ζήση Τζηκαλάγια για σημαντικά θέματα του Νομού.

Ο Βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας έδωσε μάχη στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο για τα συμφέροντα της Καστοριάς στην μεταλιγνιτική περίοδο.

Ο Βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας έδωσε μάχη στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο για τα συμφέροντα της Καστοριάς στην μεταλιγνιτική περίοδο. https://youtu.be/oAiEtatI_58

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.