• Latest
ΠΑΙΔΙ ΦΑΓΗΤΟ

Παιδί & υγιεινές τροφές: Πώς θα το κάνετε να τις αγαπήσει

31 Δεκεμβρίου 2017
Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Φλώρινα: Κατάληψη της Σχολής εικαστικών τεχνών – Aίτημα για νέο κτίριο

19 Νοεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών προς το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών

Γρεβενά: Νέο συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου

19 Νοεμβρίου 2025
Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

Λαμπαδηδρομία Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano-Cortina 2026: Η Φλόγα φωτίζει την Καστοριά

19 Νοεμβρίου 2025
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο Συσσιτίου Δήμου Κοζάνης

19 Νοεμβρίου 2025
Ενημερωτική εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και το Ι.Ν.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε

Ενημερωτική εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και το Ι.Ν.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε

19 Νοεμβρίου 2025
Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

19 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Δηλώσεις συμμετοχής στο έθιμο των κλαδαριών και των μπουμπουσαριών της Σιάτιστας

Δήμος Βοΐου: Δηλώσεις συμμετοχής στο έθιμο των κλαδαριών και των μπουμπουσαριών της Σιάτιστας

19 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Καστοριάς

19 Νοεμβρίου 2025
Νέες Εκπαιδεύσεις Πρώτων Βοηθειών & Απινίδωσης – Δεκέμβριος 2025 – Ιανουάριος 2026

Νέες Εκπαιδεύσεις Πρώτων Βοηθειών & Απινίδωσης – Δεκέμβριος 2025 – Ιανουάριος 2026

19 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Ερώτηση για την πορεία υλοποίησης του εναλλακτικού σχεδίου για την Ακρινή κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης.  

19 Νοεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος πήγε στο σχολείο με μπαλτά 29 εκατοστών!

19 Νοεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Ελληνοαμερικανίδα σκότωσε τα παιδιά της «για να ξανασμίξουμε όλοι στον παράδεισο»

19 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παιδί & υγιεινές τροφές: Πώς θα το κάνετε να τις αγαπήσει

sierafm by sierafm
31 Δεκεμβρίου 2017
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΑΙΔΙ ΦΑΓΗΤΟ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η υγιεινή διατροφή του παιδιού ξεκινά από τη μήτρα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αν όμως το παιδί σας δεν αγαπάει τα φρούτα και τα λαχανικά, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια, καταφεύγοντας στη λύση της μακαρονάδας και της πατάτας.

Η εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή είναι συνεχής και όσο επιμένετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν τα παιδιά σας όχι μόνο να την υιοθετήσουν αλλά και να την αγαπήσουν.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο μετά από μεγάλη ανασκόπηση μελετών.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από περισσότερες από 40 μελέτες που αφορούσαν το πώς τα βρέφη και τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν την προτίμησή τους για τις υγιεινές τροφές, ιδίως για τα λαχανικά και τα φρούτα.

«Οι γεύσεις που δοκιμάζει η μητέρα φθάνουν στο παιδί μέσα στη μήτρα. Ετσι αν η γυναίκα ακολουθεί υγιεινή διατροφή, το έμβρυο εκτίθεται σε αυτές τις γεύσεις και τις συνηθίζει» αναφέρει η δρ Στέφανι Αντζμαν-Φράσκα, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο.

Μετά τη γέννηση, αν η μητέρα θηλάζει, το μωρό ωφελείται από την έκθεση σε γεύσεις μέσω του μητρικού γάλακτος. Αυτή η έκθεση τόσο νωρίς στη ζωή εξοικειώνει το βρέφος με ποικιλία γεύσεων και ανοίγει τον δρόμο για την αποδοχή των γεύσεων των υγιεινών τροφών αργότερα στη ζωή του, όταν πλέον θα έχει μπει στις στερεές τροφές.

Η μέθοδος της επανάληψης

Ακόμη και μετά τη βρεφική ηλικία, η συνεχής έκθεση των παιδιών σε τροφές που προηγουμένως απέρριπταν μπορεί να τα βοηθήσει να τις αποδεχθούν και ίσως στο τέλος ακόμη και να τις αγαπήσουν. «Η μέθοδος επαναλαμβανόμενης έκθεσης του παιδιού σε υγιεινές τροφές έχει ισχυρή επιστημονική βάση» σημειώνει η επικεφαλής της ανασκόπησης.

«Υπάρχουν πολλές μελέτες με παιδιά προσχολικής ηλικίας τα οποία ξαφνικά αρχίζουν να μη θέλουν μια τροφή, όπως για παράδειγμα τις πιπεριές. Ωστόσο μετά από πέντε με έξι φορές που τους δίνουν οι γονείς τους αυτές τις τροφές αρχίζουν όχι απλώς να τις αποδέχονται αλλά και να τις αγαπούν» προσθέτει.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στα εξής συμεράσματα:

– Η περίοδος της εγκυμοσύνης, των αρχών του θηλασμού και της έναρξης της νηπιακής ηλικίας, είναι οι καλύτερες περίοδοι εισαγωγής πολλών νέων γεύσεων. Μάλιστα στις αρχές της νηπιακής ηλικίας τα παιδιά έχουν χαμηλή «νεοφοβία» (τάση απόρριψης νέων γεύσεων), γεγονός που καθιστά αυτή την περίοδο ιδανική για δοκιμές.

– Στρατηγικές που αφορούν την επιβράβευση των παιδιών μετά την κατανάλωση υγιεινών τροφών μπορεί να είναι αποδοτικές σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να μειώσουν την ισχύ της τακτικής της επαναλαμβανόμενης έκθεσης σε μια υγιεινή τροφή. Οι ερευνητές συνιστούν να ξεκινούν οι γονείς με απλές προσεγγίσεις όπως η επαναλαμβανόμενη έκθεση στην τροφή ή η τακτική τού να καταναλώνουν οι ίδιοι μπροστά στα παιδιά μια υγιεινή τροφή και να δείχνουν πως το απολαμβάνουν. Είναι καλύτερο να αφήνουν άλλες στρατηγικές σαν την ανταμοιβή, για πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπως η πρώτη φορά που δοκιμάζει το παιδί μια νέα γεύση.

– Μια άλλη αποδοτική τακτική είναι να φτιάχνουν οι γονείς υγιεινά συνοδευτικά πιάτα για το παιδί και να του τα δίνουν μαζί με ένα φαγητό που του αρέσει πολύ (την ίδια τακτική είναι καλό να ακολουθούν και στα εστιατόρια). Έτσι μπορούν να αυξήσουν την έκθεσή του στις υγιεινές τροφές και να το κάνουν να τις συνδέσει με κάτι γευστικό.

«Συνολικά, με βάση όλες τις έρευνες που μελετήσαμε, η σημαντικότερη σύστασή μας προς τους γονείς και τους άλλους φροντιστές των παιδιών είναι “Μην τα παρατάτε“» καταλήγει η δρ Αντζμαν-Φράσκα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity Reviews».

Πηγή:onmed.gr

Tags: ΠΑΙΔΙ
Previous Post

Τέλη κυκλοφορίας 2018: Παράταση πληρωμής μέχρι τις 5 Ιανουαρίου

Next Post

Αποτοξίνωση μετά το φαγοπότι – Τι πρέπει να φάτε μέσα στο 24ωρο

Next Post
ΦΑΓΗΤΟ

Αποτοξίνωση μετά το φαγοπότι – Τι πρέπει να φάτε μέσα στο 24ωρο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Φλώρινα: Κατάληψη της Σχολής εικαστικών τεχνών – Aίτημα για νέο κτίριο
  • Γρεβενά: Νέο συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου
  • Λαμπαδηδρομία Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano-Cortina 2026: Η Φλόγα φωτίζει την Καστοριά
  • Ευχαριστήριο Συσσιτίου Δήμου Κοζάνης
  • Ενημερωτική εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και το Ι.Ν.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr