• Latest
εξετασεις, σχολειο

Πανελλήνιες 2022: Οι αλλαγές στις εξετάσεις, το νέο μηχανογραφικό και οι τροποποιήσεις στη βάση εισαγωγής

28 Φεβρουαρίου 2022
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

58η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

20 Νοεμβρίου 2025
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης:  Βιολέτα Ίκαρη – Μανόλης Ανδρουλιδάκης «Βόλτα»

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης:  Βιολέτα Ίκαρη – Μανόλης Ανδρουλιδάκης «Βόλτα»

20 Νοεμβρίου 2025
Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ο Γιώργος Λιάνης

Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ο Γιώργος Λιάνης

20 Νοεμβρίου 2025
Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

Η Ολυμπιακή Φλόγα στα Γρεβενά. Η Πόλη υποδέχεται το κορυφαίο σύμβολο του Ολυμπισμού!!!

20 Νοεμβρίου 2025
Τα ΚΕΠ του Δήμου Βοΐου εκσυχρονίζονται

Τα ΚΕΠ του Δήμου Βοΐου εκσυχρονίζονται

20 Νοεμβρίου 2025
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Co-Creating the Future: Νέες Ιδέες, Νέοι Άνθρωποι, Νέες Αγορές”

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Co-Creating the Future: Νέες Ιδέες, Νέοι Άνθρωποι, Νέες Αγορές”

20 Νοεμβρίου 2025
καιρος βροχη

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

20 Νοεμβρίου 2025
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 21-23 Νοεμβρίου 2025

20 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (2-7 Σεπτεμβρίου 2024)

Δήμος Γρεβενών: Κλειστός δρόμος από Μικρολίβαδο προς Μοναχίτι προς λόγω φθορών στο οδόστρωμα από τις έντονες βροχοπτώσεις

20 Νοεμβρίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

Πράσινο φως από την Κομισιόν: Ξεκινούν οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

20 Νοεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΒ

Η ΔΕΥΑ Βοΐου ενημερώνει ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων ενδέχεται να παρουσιαστεί προσωρινή θολότητα στο πόσιμο νερό

20 Νοεμβρίου 2025
σχολειο

Δασκάλα κατήγγειλε παιδί Α’ Δημοτικού για θωπεία, επειδή ήθελε να της δείξει ζωγραφιά και την άγγιξε

20 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πανελλήνιες 2022: Οι αλλαγές στις εξετάσεις, το νέο μηχανογραφικό και οι τροποποιήσεις στη βάση εισαγωγής

sierafm by sierafm
28 Φεβρουαρίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εξετασεις, σχολειο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πανελλήνιες εξετάσεις 2022 χωρίς νέα μείωση της ύλης αλλά με βατά θέματα σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας για φέτος, οι αλλαγές στην ΕΒΕ.

Τα κρούσματα στα σχολεία φέτος -με τη δια ζώσης διδασκαλία- ήταν λιγότερα από όσα πολλοί περίμεναν και τα τμήματα που έκλεισαν ήταν ελάχιστα, κάπως έτσι τα σχολεία και οι Πανελλήνιες 2022 επιστρέφουν στην… κανονικότητα.

Τελικώς δεν θα ισχύσει ούτε φέτος το διπλό μηχανογραφικό για τα πανεπιστήμια, για να μην μπερδευτούν οι μαθητές, ενώ θα υποβληθεί κανονικά το δεύτερο μηχανογραφικό, όπως και πέρυσι, που αφορά τα δημόσια ΙΕΚ.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας έδωσε παράταση στους πρυτάνεις έως το τέλος Μαρτίου να προτείνουν συγχωνεύσεις τμημάτων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, από τη μία η διστακτικότητα των πρυτάνεων να το πράξουν και από την άλλη τα στενά χρονικά όρια οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το φετινό μηχανογραφικό δελτίο δεν θα έχει πολλές αλλαγές.

Η εξεταστέα ύλη των Πανελλήνιων 2022, ανακοινώθηκε προκειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις εξετάσεις, ωστόσο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αναμένουν μία πιθανή επανάληψη της περσινής απόφασης για μείωση των κεφαλαίων της ύλης στα οποία θα διαγωνιστούν, έστω και αν αυτή πέρυσι βασίστηκε στην αποχή των μαθητών από τη διά ζώσης διδασκαλία και την εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί με τίποτα κάτι τέτοιο.

Οι βασικές αλλαγές στις Πανελλήνιες 2022 είναι οι εξής:

Επιστροφή των Λατινικών

Οι υποψήφιοι, ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, με επιπλέον και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες.

Στις Πανελλήνιες 2022 θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας από εκείνο των Λατινικών για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και για τους υποψηφίους των προηγούμενων ετών, το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία, παρά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.

Συντελεστές βαρύτητας

Στις φετινές Πανελλήνιες 2022 θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του, καθιστώντας τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Τα πανεπιστήμια ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου. Για παράδειγμα, το Τμήμα Μαθηματικών επιλέγει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα Μαθηματικά σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό.

Δηλαδή για την εισαγωγή του στο Τμήμα Μαθηματικών ο υποψήφιος πρέπει να έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, καθώς αν η βαθμολογία του είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του πέφτει, ενώ οι υποψήφιοι καλούνται να προχωρήσουν σε επιλογές στο μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεων ανά μάθημα και όχι του συνολικού μέσου όρου τους.

Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει καθώς παρόμοια επιστημονικά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας μία εξίσωση για δυνατούς λύτες ως προς τον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων.

Και δεύτερο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ

Και στις Πανελλήνιες 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

Επίσης από φέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προστανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Νέα τμήματα και 4 νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών», παράλληλα με το 3ο και 4ο όπου ήταν ήδη ενταγμένο.

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιου Πειραιώς εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα με το 4ο όπου ήταν ήδη ενταγμένο. Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων – Μετεωρολόγων (MT) εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο.

Το νέο τμήμα της Σχολής Ικάρων – Ερευνας Πληροφορικής (ΕΠ) εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων- Εφοδιαστών (Ε) εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής».

Το τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής», παράλληλα με το 2ο όπου ήταν ήδη ενταγμένο.

Πιο αναλυτικά, τα τέσσερα νέα Τμήματα Στρατιωτικών Σχολών θα περιλαμβάνει το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες του 2022, είναι τα εξής: Ικάρων (ΣΙ), Μετεωρολόγων Ικάρων (ΣΙ), Έρευνας Πληροφορικής Ικάρων (ΣΙ), Διοικητικών Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών. Και τα τέσσερα τμήματα έχουν ορίσει τον ανώτατο Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που είναι το 1,20.

Τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε απ’ όλα τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εφόσον το επιθυμούν να τροποποιήσουν τους συντελεστές (0,80 έως 1,20) της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Πολλά Τμήματα, βλέποντας άδεια αμφιθέατρα, τροποποίησαν τους συντελεστές. Δηλαδή Τμήματα που είχαν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή 1,20 τον μείωσαν, ενώ κάποια άλλα ανέβασαν τους συντελεστές τους.

Στις περσινές Πανελλαδικές η ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε ως εξής:

  • 1ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,94, 2ο Επιστημονικό Πεδίο: 9,50, 3ο Επιστημονικό Πεδίο: 9,70 και 4ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,27.

Σχολές Στρατιωτικές Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος

Οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και θα είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος θα δώσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις την άνοιξη του 2022 και όχι τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Previous Post

Το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης θα φωταγωγηθεί με τα χρώματα της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Παθήσεων, το βράδυ της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου

Next Post

«Κλείδωσε» η απόφαση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Τι θα αλλάξει στο ΕΣΥ

Next Post
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

«Κλείδωσε» η απόφαση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Τι θα αλλάξει στο ΕΣΥ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • 58η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης:  Βιολέτα Ίκαρη – Μανόλης Ανδρουλιδάκης «Βόλτα»
  • Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ο Γιώργος Λιάνης
  • Η Ολυμπιακή Φλόγα στα Γρεβενά. Η Πόλη υποδέχεται το κορυφαίο σύμβολο του Ολυμπισμού!!!
  • Τα ΚΕΠ του Δήμου Βοΐου εκσυχρονίζονται

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr