Πανελλήνιες εξετάσεις 2022 χωρίς νέα μείωση της ύλης αλλά με βατά θέματα σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας για φέτος, οι αλλαγές στην ΕΒΕ.
Τα κρούσματα στα σχολεία φέτος -με τη δια ζώσης διδασκαλία- ήταν λιγότερα από όσα πολλοί περίμεναν και τα τμήματα που έκλεισαν ήταν ελάχιστα, κάπως έτσι τα σχολεία και οι Πανελλήνιες 2022 επιστρέφουν στην… κανονικότητα.
Τελικώς δεν θα ισχύσει ούτε φέτος το διπλό μηχανογραφικό για τα πανεπιστήμια, για να μην μπερδευτούν οι μαθητές, ενώ θα υποβληθεί κανονικά το δεύτερο μηχανογραφικό, όπως και πέρυσι, που αφορά τα δημόσια ΙΕΚ.
Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας έδωσε παράταση στους πρυτάνεις έως το τέλος Μαρτίου να προτείνουν συγχωνεύσεις τμημάτων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, από τη μία η διστακτικότητα των πρυτάνεων να το πράξουν και από την άλλη τα στενά χρονικά όρια οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το φετινό μηχανογραφικό δελτίο δεν θα έχει πολλές αλλαγές.
Η εξεταστέα ύλη των Πανελλήνιων 2022, ανακοινώθηκε προκειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις εξετάσεις, ωστόσο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αναμένουν μία πιθανή επανάληψη της περσινής απόφασης για μείωση των κεφαλαίων της ύλης στα οποία θα διαγωνιστούν, έστω και αν αυτή πέρυσι βασίστηκε στην αποχή των μαθητών από τη διά ζώσης διδασκαλία και την εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί με τίποτα κάτι τέτοιο.
Οι βασικές αλλαγές στις Πανελλήνιες 2022 είναι οι εξής:
Επιστροφή των Λατινικών
Οι υποψήφιοι, ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, με επιπλέον και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες.
Στις Πανελλήνιες 2022 θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας από εκείνο των Λατινικών για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και για τους υποψηφίους των προηγούμενων ετών, το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία, παρά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.
Συντελεστές βαρύτητας
Στις φετινές Πανελλήνιες 2022 θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του, καθιστώντας τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Τα πανεπιστήμια ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου. Για παράδειγμα, το Τμήμα Μαθηματικών επιλέγει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα Μαθηματικά σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό.
Δηλαδή για την εισαγωγή του στο Τμήμα Μαθηματικών ο υποψήφιος πρέπει να έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, καθώς αν η βαθμολογία του είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του πέφτει, ενώ οι υποψήφιοι καλούνται να προχωρήσουν σε επιλογές στο μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεων ανά μάθημα και όχι του συνολικού μέσου όρου τους.
Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει καθώς παρόμοια επιστημονικά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας μία εξίσωση για δυνατούς λύτες ως προς τον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων.
Και δεύτερο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ
Και στις Πανελλήνιες 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.
Επίσης από φέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προστανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).
Νέα τμήματα και 4 νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών
Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών», παράλληλα με το 3ο και 4ο όπου ήταν ήδη ενταγμένο.
Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιου Πειραιώς εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα με το 4ο όπου ήταν ήδη ενταγμένο. Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων – Μετεωρολόγων (MT) εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο.
Το νέο τμήμα της Σχολής Ικάρων – Ερευνας Πληροφορικής (ΕΠ) εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων- Εφοδιαστών (Ε) εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής».
Το τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής», παράλληλα με το 2ο όπου ήταν ήδη ενταγμένο.
Πιο αναλυτικά, τα τέσσερα νέα Τμήματα Στρατιωτικών Σχολών θα περιλαμβάνει το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες του 2022, είναι τα εξής: Ικάρων (ΣΙ), Μετεωρολόγων Ικάρων (ΣΙ), Έρευνας Πληροφορικής Ικάρων (ΣΙ), Διοικητικών Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών. Και τα τέσσερα τμήματα έχουν ορίσει τον ανώτατο Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που είναι το 1,20.
Τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε απ’ όλα τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εφόσον το επιθυμούν να τροποποιήσουν τους συντελεστές (0,80 έως 1,20) της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.
Πολλά Τμήματα, βλέποντας άδεια αμφιθέατρα, τροποποίησαν τους συντελεστές. Δηλαδή Τμήματα που είχαν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή 1,20 τον μείωσαν, ενώ κάποια άλλα ανέβασαν τους συντελεστές τους.
Στις περσινές Πανελλαδικές η ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε ως εξής:
- 1ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,94, 2ο Επιστημονικό Πεδίο: 9,50, 3ο Επιστημονικό Πεδίο: 9,70 και 4ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,27.
Σχολές Στρατιωτικές Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος
Οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και θα είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος θα δώσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις την άνοιξη του 2022 και όχι τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Πηγή: dikaiologitika.gr