• Latest
θεοφυλακτος

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας:Ισχυρή παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.Του Γιάννη Θεοφύλακτου

25 Φεβρουαρίου 2019
Με την Evangelia η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα στις 14 Δεκέμβρη

Με την Evangelia η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα στις 14 Δεκέμβρη

12 Δεκεμβρίου 2025
Βόιο: Η πρώτη κόντρα Ζευκλή – Μαγιάγκα με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα. Βίντεο

Βόιο: Η πρώτη κόντρα Ζευκλή – Μαγιάγκα με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα. Βίντεο

12 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Επιστροφή στη δράση

12 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ’ Εθνική: Δύσκολες αποστολές για Εορδαϊκό και Κοζάνη στη 13η Αγωνιστική!

12 Δεκεμβρίου 2025
Ο Κοζανίτης Αϊ Βασίλης και το Κυνήγι του Χριστουγεννιάτικου Θησαυρού

Ο Κοζανίτης Αϊ Βασίλης και το Κυνήγι του Χριστουγεννιάτικου Θησαυρού

12 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, για το έργο της ανακατασκευής – εκσυγχρονισμού του Δημοτικού Σταδίου «Μίλτος Τεντόγλου»

Ξεκινά το μεγάλο έργο της αναβάθμισης του ΔΑΚ Γρεβενών “Μίλτος Τεντόγλου

12 Δεκεμβρίου 2025
Εορταστικό Ωράριο Καταστημάτων Σιάτιστας

Εορταστικό Ωράριο Καταστημάτων Σιάτιστας

12 Δεκεμβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύνδεσης Διαβαθμικής Συνεργασίας με τον Δήμο Βοϊου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύνδεσης Διαβαθμικής Συνεργασίας με τον Δήμο Βοϊου

12 Δεκεμβρίου 2025
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Κλείνουν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου

12 Δεκεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025

12 Δεκεμβρίου 2025
Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς εγκληματική οργάνωση

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς εγκληματική οργάνωση

12 Δεκεμβρίου 2025
Μαλούτας: “Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών με μία καθαρή νίκη της ‘Ενότητας”

Μαλούτας: Η “Τηλεθέρμανση“ Δρεπάνου και άλλα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια…..

12 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας:Ισχυρή παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.Του Γιάννη Θεοφύλακτου

sierafm by sierafm
25 Φεβρουαρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
θεοφυλακτος
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πλέον οδεύει ταχύτατα προς ολοκλήρωση.

Το σχέδιο νόμου για τη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ της Δυτικής Μακεδονίας τέθηκε ήδη προς διαβούλευση και οδεύει προς ψήφιση τον επόμενο μήνα.

Μετά από χρόνια ανησυχίας της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πολιτών του Ν. Κοζάνης και της Δ. Μακεδονίας και αδιαφορίας των προηγούμενων Κυβερνήσεων, καταφέραμε όχι μόνο να αποτρέψουμε την απαξίωση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής μας, αλλά και να διασφαλίσουμε την μεγέθυνση και την ισχυροποίησή τους, έχοντας σαν βασικό στόχο την εξασφάλιση τωνν ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών του νέου ιδρύματος.

Η ποιότητα των οποίων το καθιστούν βιώσιμο και ανταγωνιστικό: έτσι θα καταλήξουμε τελικά και στην στήριξη της περιοχής και της τοπικής οικονομίας.

Εξάλλου, εξαρχής, ο στόχος μας δεν ήταν μόνο να κρατήσουμε τα υφιστάμενα Tμήματα και τους φοιτητές -κάτι που όχι μόνο καταφέραμε αλλά αυξήσαμε τα νέα Tμήματα σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειάς μας- αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε νέα ανταγωνιστικά Τμήματα που θα αποτελούν επιλογές των φοιτητών και όχι δευτερεύουσες λύσεις ανάγκης, κάτι που πλέον αποτελεί μια πραγματικότητα.

Και το καταφέρνουμε. Φοιτητές δεν είναι οι ‘εισακτέοι’ (θα αυξηθούν και αυτοί!), αλλά αυτοί που πραγματικά διαμένουν στις πόλεις και παρακολουθούν τα μαθήματα -και αυτό θα το δούμε να συμβαίνει στην Κοζάνη και τη Δ. Μακεδονία.

Στο Νομό Κοζάνης πλέον με την ολοκλήρωση μιας μακράς συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, δημιουργούνται δύο πολύ ισχυρές δομές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:

– Στην Κοζάνη ένα δυνατό νέο Πολυτεχνείο με πέντε (5) Τμήματα

και μια ισχυρή Οικονομική Σχολή με τέσσερα (4) Τμήματα.

Ήδη με τα εννέα (9) Τμήματα με τα οποία εισάγεται το νομοσχέδιο για διαβούλευση έχουμε θεαματικήαύξηση του αριθμού των εισακτέων, περίπου κατά 350, ενώ εάν υπολογιστεί ότι έχουμε 3 νέα Πολυτεχνικά Τμήματα που είναι 5ετή (από 4ετή που ήταν στο ΤΕΙ), αυτό σημαίνει αύξηση φοιτητών πάνω από 1000 αριθμητικά, η δε πραγματική παρουσία των φοιτητών υπολογίζεται σε πολλαπλάσια σε σχέση με τη σημερινή.

Τα παραπάνω κεκτημένα δεν σημαίνουν εφησυχασμό: η Κοζάνη, παρά την αύξηση του αριθμού των φοιτητών, δικαιούται και πρέπει να λάβει τουλάχιστον και την αντίστοιχη αριθμητική αύξηση των Τμημάτων, όπως και οι λοιπές πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας (+2), ιδίως εάν συνυπολογιστούν οι ήδη υπάρχουσες δομές της, αλλά και η υπό ανέγερση νέα Πανεπιστημιούπολη, αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στην Πτολεμαΐδα όχι μόνον διατηρείται, αλλά και αναβαθμίζεται η υφιστάμενη σχολή Μαιευτικής, ενώ προστίθενται δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα: Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας (αυτό για τους έως τώρα κινδυνολογούντες).

Στην διαβούλευση των προηγούμενων μηνών που προηγήθηκε, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η παρουσία, οι προτάσεις και η αγαστή συνεργασία και των επτά (7) Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτ. Μακεδονία, με αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον Υπουργό και τον ΓΓ Παιδείας, καθώς και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο, όμως, διαδραμάτισε η ενεργός συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας όχι μόνο σε επίπεδο διοικήσεων, αλλά στο σύνολό της: αντιπρυτάνεις, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό. Αναδείχθηκαν υγιείς και ενεργές ακαδημαϊκές δυνάμεις, με αγάπη και έγνοια για την γ΄βάθμια εκπαίδευση και τον τόπο, που απέδειξαν ότι αξίζουν κάτι καλύτερο. Πλέον το έχουν και στο χέρι τους είναι να το διατηρήσουν.

Καθόλου ήσσονος σημασίας επίσης οι παρεμβάσεις της αυτοδιοίκησης και των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που έδωσαν και δίνουν το παρών σε κρίσιμες περιόδους.

Πλέον το ενδιαφέρον μας στρέφεται στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου μας και στη στήριξη του ερευνητικού έργου, ώστε να ισχυροποιηθεί έτι περαιτέρω η θέση του, αλλά και η πλαισίωσή του από ερευνητικές δομές και επαγγελματικές σχολές (σημαντικό επίσης διακύβευμα).

Γνώμονας σε αυτή την προσπάθεια πρέπει κυρίως να είναι τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, τα οποία σχεδιάστηκαν με σοβαρότητα και όπως φαίνεται θα εφαρμοστούν με προσήλωση από τις υγιείς ακαδημαϊκές δυνάμεις που υπάρχουν και αναδείχθηκαν ιδιαίτερα καθόλη αυτή τη διαδικασία: αυτά τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά είναι που θα φέρουν (σε δεύτερο επίπεδο) και τους αριθμούς (της αύξησης των πραγματικών φοιτητών, της αύξησης των οικονομικών συναλλαγών κτλ).

Γιάννης Θεοφύλακτος

΄Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)

Δικηγόρος παρ’ αρείω πάγω

Previous Post

Η Αποκριά στο Δήμο Βοΐου. Δείτε το πρόγραμμα

Next Post

Οδηγός μπήκε ανάποδα στην Εγνατία οδό

Next Post
ΕΓΝΑΤΙΑ

Οδηγός μπήκε ανάποδα στην Εγνατία οδό

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Με την Evangelia η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα στις 14 Δεκέμβρη
  • Βόιο: Η πρώτη κόντρα Ζευκλή – Μαγιάγκα με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα. Βίντεο
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Επιστροφή στη δράση
  • Γ’ Εθνική: Δύσκολες αποστολές για Εορδαϊκό και Κοζάνη στη 13η Αγωνιστική!
  • Ο Κοζανίτης Αϊ Βασίλης και το Κυνήγι του Χριστουγεννιάτικου Θησαυρού

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr