• Latest
ΤΕΕ

Παρέμβαση ΤΕΕ/ΤΔΜ για την αναθέρμανση του σχεδιασμού κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στα ορυχεία στη Δυτική Μακεδονία

5 Μαρτίου 2018
Το Τσοτύλι ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το Τσοτύλι ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

8 Δεκεμβρίου 2025
ΚΤΕΛ

Καθυστερήσεις στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Κοζάνης λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων

8 Δεκεμβρίου 2025
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Αγρότες Δυτικής Μακεδονίας: Παραμένουν στο μπλόκο Σιάτιστας με 700 τρακτέρ

8 Δεκεμβρίου 2025
Υπογραφή Σύμβασης του έργου: «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Κοζάνης – Αιανής»

3η Συνεδρίαση της Επιτροπή Ένταξης και Απένταξης Έργων ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας

8 Δεκεμβρίου 2025
ΑΔΕΔΥ

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κοζάνης στο πλευρό των αγροτών

8 Δεκεμβρίου 2025
Με κέφι και χαμόγελα ο Δήμος Βοΐου μπήκε και επίσημα στην εορταστική περίοδο

Με κέφι και χαμόγελα ο Δήμος Βοΐου μπήκε και επίσημα στην εορταστική περίοδο

8 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Οι κάτοχοι αναπηρικών οχημάτων να αντιμετωπίζονται με δικαιοσύνη και οικονομική στήριξη

8 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Μετωπική σύγκρουση δύο Ι.Χ.

Καστοριά: Μετωπική σύγκρουση δύο Ι.Χ.

8 Δεκεμβρίου 2025
Πρέσπες: Πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη του Υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη

Πρέσπες: Πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη του Υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη

8 Δεκεμβρίου 2025
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

Πτολεμαΐδα: Σύλληψη 2 Γυναικών για μαστροπεία. Εξέδιδαν 33χρονη αλλοδαπή!!

8 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

Κώστας Τσιάρας: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες άμεσα. Σήμερα, αύριο, όποτε χρειαστεί

8 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΗ myHotel SmartRate: Νέο προϊόν ενέργειας ειδικά σχεδιασμένο για ξενοδοχεία

ΔΕΗ: «Quiet Hour» στο δίκτυο καταστημάτων για πιο συμπεριληπτική εμπειρία των πελατών της

8 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση ΤΕΕ/ΤΔΜ για την αναθέρμανση του σχεδιασμού κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στα ορυχεία στη Δυτική Μακεδονία

sierafm by sierafm
5 Μαρτίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΤΕΕ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. προβλέπεται η επανενεργοποίηση του επενδυτικού σχεδίου (και μάλιστα με διαδικασίες fast track) για την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW στην περιοχή παλαιών ορυχείων της Κοζάνης, που θα δεσμεύει έκταση 5.200 στρεμμάτων.

Σημειώνεται ότι δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό η δημιουργία υποδομής για την κατασκευή εξαρτημάτων ή/και του συνόλου του εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών γεγονός που θα δημιουργούσε πραγματικά νέες θέσεις εργασίας.

Το ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι η Δυτική Μακεδονία έχοντας αποτελέσει επί δεκαετίες τον κεντρικό πυλώνα της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, αξιοποιώντας το εγχώριο ορυκτό καύσιμο που διαθέτει, έχει αναπτύξει ένα μονοδιάστατο οικονομικό μοντέλο στηριζόμενο στην βιομηχανία του λιγνίτη. Η προοδευτικά μειούμενη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα καθώς και η μείωση της εγκατεστημένης ισχύος με απόσυρση μονάδων, τόσο αυτών που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί όσο και αυτών που αναμένονται στην επόμενη δεκαετία, οδηγούν μονοσήμαντα σε μια νέα εποχή μετάβασης της περιοχής σε ένα νέο παραγωγικό σύστημα με νέες δραστηριότητες που θα εξασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.

Στα κύρια ζητούμενα της διαδικασίας μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης είναι:

  • Η διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής με αξιοποίηση της υφιστάμενης τεχνογνωσίας και του τεχνικού δυναμικού της, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής νέων τεχνολογικών λύσεων, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
  • Η επανάχρηση των εδαφών, που έχουν απαλλοτριωθεί επί σειρά δεκαετιών από τη ΔΕΗ ΑΕ και τα οποία ανέρχονται σε 200.000 στρέμματα, με δραστηριότητες που θα συμβάλλουν καθοριστικά στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής.
  • Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και εισοδήματος προς αναπλήρωση των αντιστοίχων απωλειών από την προοδευτικά μειούμενη λιγνιτική βιομηχανία καθώς και νέων ευκαιριών απασχόλησης στην περιφέρεια που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό νεανικής ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση τέτοιου μεγέθους επενδύσεων και μάλιστα για τη Δυτική Μακεδονία που από το 2004 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί πάνω από 10 χιλιάδες άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες με την λιγνιτική βιομηχανία θέσεις εργασίας με εξίσου αρνητική πρόβλεψη για το μέλλον, αποκτά η συμβολή τους στην απασχόληση. Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περιορισμένο αριθμό νέων μόνιμων θέσεων εργασίας και θα πρέπει να αξιολογηθεί στη βάση του κόστους – οφέλους με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με τις αυξημένες απαιτήσεις της περιοχής αλλά και με εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησης της έκτασης που θα δεσμευθεί.

Εκτός των ανωτέρω επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας λόγω της ισχυρής εξάρτησης από την λιγνιτική βιομηχανία και την αναγκαιότητα πρόβλεψης ειδικών πολιτικών, συμπεριλαμβάνεται πλέον ως μια από τις τρεις πιλοτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον σχεδιασμό έργων οικονομικής και τεχνολογικής μετάβασης (Coal Platform).  Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ενώ όπως προαναφέρθηκε δεν θα συμβάλει στους στόχους που έχουν τεθεί για την μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο. 

Για του λόγους αυτούς κρίνεται απαράδεκτο το γεγονός της αναθέρμανσης των σεναρίων υλοποίησης ενός έργου με αμελητέα ουσιαστική συνεισφορά στην τοπική απασχόληση, δεσμεύοντας μάλιστα εκτάσεις άνω των 5.000 στρεμμάτων, χωρίς καμιά συνεννόηση με την τοπική κοινωνία.

To ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει το γεγονός ότι πέραν του αυτονόητου της απόσυρσης αυτού του είδους «επενδύσεων»,  ΔΕΗ, Τοπική Κοινωνία, Κεντρική Κυβέρνηση οφείλουν να συνεργαστούν ουσιαστικά για την πραγματοποίηση πραγματικά παραγωγικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Στόχος που δεν περιορίζεται σε τοπικό περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο αλλά πια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τον οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
 

 

Δημήτρης Μαυροματίδης

Tags: ΤΕΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Οδηγούσε ανάποδα στο τούνελ της Καστανιάς – Οι απίθανες σκηνές στο ρεύμα προς Βέροια!

Next Post

Η απόλυτη φτώχεια των Ελλήνων . . . Του Τάσου Καραλίγκα

Next Post
ΚΑΡΑΛΙΓΚΑΣ

Η απόλυτη φτώχεια των Ελλήνων . . . Του Τάσου Καραλίγκα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Το Τσοτύλι ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο
  • Καθυστερήσεις στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Κοζάνης λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων
  • Αγρότες Δυτικής Μακεδονίας: Παραμένουν στο μπλόκο Σιάτιστας με 700 τρακτέρ
  • 3η Συνεδρίαση της Επιτροπή Ένταξης και Απένταξης Έργων ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας
  • Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κοζάνης στο πλευρό των αγροτών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr