• Latest
αιματολογικες εξετάσεις

Πες μου την ομάδα αίματός σου να σου πω τι (δεν) θα πάθεις

29 Οκτωβρίου 2020
Σιάτιστα: Οικονομικές ενισχύσεις στους αριστούχους από το Τσιστοπούλειο

Ίδρυμα Τσιτσοπούλου: Δίνονται τα βραβεία αριστείας στους αποφοίτους των Λυκείων της Σιάτιστας

29 Νοεμβρίου 2025
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας απέκτησε απινιδωτή

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας απέκτησε απινιδωτή

28 Νοεμβρίου 2025
Σεμινάριο: “Digital  Marketing & Social Media – Από τη Θεωρία στην Πράξη” στην Πτολεμαΐδα

Σεμινάριο: “Digital  Marketing & Social Media – Από τη Θεωρία στην Πράξη” στην Πτολεμαΐδα

28 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Έκθεση Συλλεκτών Νομού Κοζάνης από 3 έως 15 Δεκεμβρίου 2025 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δήμος Κοζάνης: Έκθεση Συλλεκτών Νομού Κοζάνης από 3 έως 15 Δεκεμβρίου 2025 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

28 Νοεμβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης για τις Άμεσες Ασφαλτικές Παρεμβάσεις στο Ε.Ο.Δ./Π.Δ.Μ.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης για τις Άμεσες Ασφαλτικές Παρεμβάσεις στο Ε.Ο.Δ./Π.Δ.Μ.

28 Νοεμβρίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος για επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων: Σημαντική θετική εξέλιξη η αποκατάσταση του κύρους των κοινωνικών εταίρων

28 Νοεμβρίου 2025
Οι κάτοικοι είπαν «όχι» στη συγχώνευση του Γυμνασίου Τρανοβάλτου

Οι κάτοικοι είπαν «όχι» στη συγχώνευση του Γυμνασίου Τρανοβάλτου

28 Νοεμβρίου 2025
Αυτοψίες για τη μελέτη αποκατάστασης της γέφυρας Σερβίων

Παράταση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων-Κοζάνης

28 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Συνέχεια με δύσκολες αναμετρήσεις για Κοζάνη και Εορδαϊκό

28 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Ντέμπι κορυφής για Σιάτιστα και Αλιάκμων Βοΐου

28 Νοεμβρίου 2025
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Γαλατινή: Αγιασμός για το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας

28 Νοεμβρίου 2025
Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών για την 18η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού

Παρέμβαση Δημάρχου Γρεβενών για τις επενδύσεις ΑΠΕ στο Δήμο και την απώλεια σημαντικού έργου στο Παλαιοχώρι

28 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 29 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πες μου την ομάδα αίματός σου να σου πω τι (δεν) θα πάθεις

sierafm by sierafm
29 Οκτωβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
αιματολογικες εξετάσεις
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έχουν αναδείξει – στατιστική – συσχέτιση μεταξύ της ομάδας αίματός μας και διαφόρων ασθενειών, που μπορεί να είναι πιο πιθανό να μας απασχολήσουν επειδή τυχαίνει να έχουμε κάποια συγκεκριμένη ομάδα αίματος. Από την άλλη πλευρά οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ομάδα αίματός μας μπορεί να αποτελεί το «μυστικό» όπλο που θα μας θωρακίσει πιθανώς απέναντι σε μία ασθένεια ή σε μία λοίμωξη. Με την αφορμή ποικίλων επιστημονικών ερευνών, από κινεζικά ερευνητικά ινστιτούτα, διάφορα Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία στην Αμερική, στην Ιταλία, στο Ιράν κ.α., που δημοσιεύτηκαν σε αξιόλογες Ιατρικές Επιθεωρήσεις και Επιστημονικά Περιοδικά, όπου πολλοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με το κατά πόσο η ομάδα αίματος παίζει ρόλο τόσο στο αν θα νοσήσουμε από κορωνοϊό όσο και στο πόσο βαριά θα νοσήσουμε, ξαναέρχεται στο προσκήνιο η ομάδα αίματός μας και ο ρόλος της, θετικός ή αρνητικός, στην υγεία μας.

Παίζει ρόλο η ομάδα αίματος στο αν νοσήσουμε από κορωνοϊό;

Κατ’ αρχάς έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και την πιθανότητα νόσησης από την COVID-19 ή/και τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης ή ακόμα και τον θάνατο από τον κορωνοϊό. Μάλιστα τα ευρήματα έδειχναν ότι η ομάδα αίματος Α+ σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ η ομάδα Ο με μικρότερο. Στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες έρευνες που αμφισβήτησαν μία τέτοια πιθανή συσχέτιση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα αίματος παίζει λίγο ή και καθόλου ρόλο στην πιθανότητα λοίμωξης από κορωνοϊό.

Ομάδα αίματος Ο: μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουν στα 100

Γενικά όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο (υπολογίζεται ότι είναι περίπου το 44% των Ελλήνων) θεωρούνται σχετικά πιο τυχεροί όσον αφορά τη συσχέτιση της ομάδα αίματός τους με την υγεία τους. Eρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που έχουν ομάδα αίματος Ο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα με τη στύση τους και επίσης ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με ομάδα αίματος Ο ζουν γενικά περισσότερο και ότι έχουν μικρότερες πιθανότητες από τους ανθρώπους που ανήκουν σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο του στομάχου, του παγκρέατος και των ωοθηκών αλλά και να νοσήσουν από ελονοσία. Αντίθετα, οι έρευνες δείχνουν ότι έχουν πιθανώς μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στα νεφρά, μελάνωμα, πεπτικά έλκη, παχυσαρκία (οι άνδρες), προβλήματα γονιμότητας (οι γυναίκες), να κολλήσουν νοροϊό (που ευθύνεται για γαστρεντερίτιδες). Επίσης, έρευνα έδειξε ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο και καπνίζουν, πίνουν πολλά οινοπνευματώδη και τρώνε ιδιαίτερα αλατισμένα τρόφιμα έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιθετικό καρκίνο των πνευμόνων από όσους έχουν ακριβώς τις ίδιες συνήθειες, αλλά έχουν ομάδα αίματος Α.

Ομάδα αίματος Α: Γυναίκες με πολύ καλής ποιότητας ωάρια

Η ομάδα αίματος Α είναι – όπως και η Ο – μία πολύ συνηθισμένη ομάδα στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Αν και οι έρευνες έχουν αναδείξει κάποια θετικά στοιχεία αναφορικά με την ομάδα αίματος Α, όπως το γεγονός ότι οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτή την ομάδα έχουν καλύτερη γονιμότητα και ότι άνδρες και γυναίκες – παρά τις πιθανές κακές
τους συνήθειες – είναι πιο δύσκολο να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων, οι επιστήμονες έχουν συσχετίσει την ομάδα αίματος Α κυρίως με προβλήματα υγείας. Eτσι, όσοι έχουν ομάδα αίματος Α φαίνεται να παθαίνουν πιο εύκολα διαβήτη τύπου 2 και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του στομάχου. Επίσης, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους και άρα να δυσκολεύονται πιθανώς περισσότερο να αντιμετωπίσουν το στρες.

Ομάδα αίματος Β και ΑΒ: Οι σπανιότερες

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να συνδέουν τις ομάδες Β και ΑΒ με ζητήματα υγείας. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι σπανιότερες ομάδες, ειδικά στην Ευρώπη. Οι έρευνες πάντως δείχνουν ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος Β εμφανίζουν πιθανώς πιο εύκολα διαβήτη τύπου 2 και ότι όσοι έχουν ΑΒ είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με εκείνους που έχουν άλλη ομάδα αίματος. Γενικά οι άνθρωποι που έχουν ομάδα αίματος ΑΒ θεωρείται ότι έχουν περισσότερα αγγειακά προβλήματα και είναι πιο πιθανό να πάθουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα καλά νέα; Δεν είναι πολλά αλλά φαίνεται ότι τόσο όσοι έχουν Β όσο και όσοι έχουν ΑΒ έχουν λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο των πνευμόνων ακόμα κι όταν καπνίζουν.

Πηγή:vita.gr

Previous Post

Το μυστικό για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Next Post

Μήλα: Πέντε λόγοι υγείας για να τα προτιμήσετε

Next Post
μηλο, φρουτα

Μήλα: Πέντε λόγοι υγείας για να τα προτιμήσετε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Ίδρυμα Τσιτσοπούλου: Δίνονται τα βραβεία αριστείας στους αποφοίτους των Λυκείων της Σιάτιστας
  • Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας απέκτησε απινιδωτή
  • Σεμινάριο: “Digital  Marketing & Social Media – Από τη Θεωρία στην Πράξη” στην Πτολεμαΐδα
  • Δήμος Κοζάνης: Έκθεση Συλλεκτών Νομού Κοζάνης από 3 έως 15 Δεκεμβρίου 2025 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης για τις Άμεσες Ασφαλτικές Παρεμβάσεις στο Ε.Ο.Δ./Π.Δ.Μ.

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr