Ποια είναι τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης;

Ποια είναι τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης;

Η διάγνωση της ήπιας κατάθλιψης αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς, καθώς τα συμπτώματά της μοιάζουν σχεδόν με τις φυσιολογικές συναισθηματικές αντιδράσεις και ψυχολογικές διακυμάνσεις της καθημερινής ζωής.

Αν και ο χαρακτηρισμός «ήπια» μπορεί για κάποιους να σημαίνει ότι δεν είναι σοβαρή, αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει, αφού αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα (κλινική) κατάθλιψη.

 

Συμπτώματα

Οι αξιοσημείωτες μεταβολές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, καθώς και μια σειρά από σωματικά συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά της ήπιας κατάθλιψης.

Πιο συγκεκριμένα, κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Ευερεθιστότητα
 • Αρνητικές σκέψεις
 • Υπερβολική κόπωση
 • Αίσθημα απελπισίας
 • Θλίψη
 • Τάση για κλάμα
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Έλλειψη κινήτρων
 • Τάση κοινωνικής απομόνωσης
 • Ανεξήγητοι πόνοι στο σώμα

Στα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης συγκαταλέγονται και αλλαγές στη συμπεριφορά και στις καθημερινές συνήθειες (πρόγραμμα ύπνου, φαγητό κ.ά.).

Επίσης, τα άτομα με ήπια κατάθλιψη συχνά στρέφονται σε ανθυγιεινές στρατηγικές διαχείρισης προκειμένου να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, όπως το υπερβολικό κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ ή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών.

 

Θλίψη vs κατάθλιψη

Η θλίψη και η κατάθλιψη είναι δύο πολύ διαφορετικές έννοιες. Η θλίψη είναι μια φυσιολογική συναισθηματική απόκριση σε ένα άσχημο νέο ή σε ένα δυσάρεστο συμβάν. Στην περίπτωση αυτή τα αρνητικά συναισθήματα σταδιακά ξεθωριάζουν και επανέρχεται η καλή διάθεση και η ευχαρίστηση από αγαπημένες καθημερινές δραστηριότητες.

Όταν όμως τα αρνητικά συναισθήματα επιμένουν και αρχίζουν να εκδηλώνονται τα παραπάνω συμπτώματα, τότε υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να μιλάμε πλέον για κατάθλιψη.

Η εμπειρία της κατάθλιψης δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους ούτε ίδια για ένα άτομο στο πέρασμα του χρόνου. Μπορεί κατά καιρούς να κάνουν την εμφάνισή τους νέα συμπτώματα και άλλα να υποχωρούν, ενώ μπορεί τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα να επιδεινώνονται ως προς την έντασή τους. Για παράδειγμα, οι περιστασιακές κρίσεις άγχους μπορεί να δώσουν τη θέση τους σε μια επίμονη απαισιοδοξία και ο εκνευρισμός με τους φίλους ή τον σύντροφο να εξελιχθεί σε μια μόνιμη ματαίωση ή παραμέληση.

Τέτοιου είδους μεταβολές είναι ενδεικτικές για τη μετάβαση από την ήπια σε σοβαρότερη κατάθλιψη και καλό θα είναι να αξιολογούνται από τον αρμόδιο επαγγελματία υγείας.

Πηγή: Medical News Today


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Άλλες ειδήσεις

Σιάτιστα: Καταγραφή έργων του Κώστα Ντιό, απο τον Αργύρη Παφίλη

Στις 19 Μαΐου του 2018 πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στη Σιάτιστα με τον Αργύρη Παφίλη και το Μιχάλη Πιτένη. Σκοπός των γυρισμάτων

Ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση της δράσης του ΕΠΑνΕΚ «Επιχειρούμε Έξω»

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων  από την Ειδική Γραμματεία ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και

Κρυσταλλοπηγή: Προσπάθησε να περάσει από τον έλεγχο 400 γραμμάρια κάνναβη!

Συνελήφθη σήμερα  (09-07-2017), πρωινές ώρες στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής, 21χρονος υπήκοος Αλβανίας, για εισαγωγή

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.