• Latest
παιδι

Ποιες «πληγές» κατά την παιδική ηλικία μας ακολουθούν μέχρι την ενηλικίωση;

4 Ιουνίου 2023
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης· «Κανονικά η ΠΕ Κοζάνης στο Καθεστώς των Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου.

1 Ιουλίου 2025
Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο προς Πετρανά, στο ύψος της αντιπροσωπείας της ΒΜW-“Τούμπαρε” αυτοκίνητο

Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο προς Πετρανά, στο ύψος της αντιπροσωπείας της ΒΜW-“Τούμπαρε” αυτοκίνητο

1 Ιουλίου 2025
Οζίδια φωνητικών χορδών

Οζίδια φωνητικών χορδών

1 Ιουλίου 2025
Εορδαία: Βρήκαν κατασπαραγμένα τα πουλερικά τους – Διαμαρτυρίες κατοίκων για καταστροφές από αρκούδες

Εορδαία: Βρήκαν κατασπαραγμένα τα πουλερικά τους – Διαμαρτυρίες κατοίκων για καταστροφές από αρκούδες

1 Ιουλίου 2025
Τροχαίο στην Εγνατία στο ύψος της Καλαμιάς. Φωτογραφίες

Τροχαίο στην Εγνατία στο ύψος της Καλαμιάς. Φωτογραφίες

1 Ιουλίου 2025
Χάθηκε το 31% των ελληνικών αγροκτημάτων – Τα στοιχεία νέας μελέτης για τη Δυτική Μακεδονία. Βίντεο

Κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία

1 Ιουλίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες  του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου

1 Ιουλίου 2025
Απολογισμός 1ης μέρας στο τουρνουά Μπάσκετ Σιάτιστας

5η μέρα τουρνουά μπάσκετ του ΑΓΣ Η Σιάτιστα

1 Ιουλίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Μεγάλος χαμένος οι έντιμοι αγρότες από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ»

1 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Νέος Κ.Ο.Κ. : Η χρήση προστατευτικού κράνους στο επίκεντρο των ελέγχων της Ελληνικής Αστυνομίας

1 Ιουλίου 2025
Μαθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης

Μαθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης

1 Ιουλίου 2025
Πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”:  Εντός του Ιουνίου ξεκινούν εργασίες  ανακαίνισης και αναβάθμισης του 1ου Ημερήσιου Γυμνασίου Γρεβενών

Ηλεκτρονικές Αιτήσεις Εγγραφής, Ανανέωσης και Μετεγγραφής στο 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Γρεβενών

1 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιες «πληγές» κατά την παιδική ηλικία μας ακολουθούν μέχρι την ενηλικίωση;

sierafm by sierafm
4 Ιουνίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
παιδι
0
SHARES
39
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν συναισθηματικές πληγές κατά την παιδική ηλικία. Μερικές από αυτές τις πληγές έχουν τη δύναμη να διαρκέσουν μέχρι και την ενηλικίωση.

Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να ξεχνάμε τα όσα βιώσαμε κατά την παιδική μας ηλικία. Για παράδειγμα, μπορεί να μην θυμόμαστε την πρώτη μας μέρα στο σχολείο ή την πρώτη φορά που κάναμε ποδήλατο. Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να ξεχάσουμε τις στιγμές που αισθανθήκαμε ταπείνωση ή αδικία. Αυτές οι συναισθηματικές πληγές τείνουν να επηρεάζουν σημαντικά την ψυχοκοινωνική ανάπτυξή μας και είναι ικανές να μας προκαλούν φόβους, έλλειψη εμπιστοσύνης και άλλα θέματα για το υπόλοιπο της ζωής μας. Μπορούν επίσης να εμποδίσουν τη δημιουργία υγιών δεσμών καθώς και μια θετική κοινωνική αλληλεπίδραση γενικότερα.

Οι συναισθηματικές αυτές πληγές, ανάλογα βέβαια και με την έντασή τους, έχουν μια «λύση» και μπορούν να επουλωθούν με τη βοήθεια των αγαπημένων μας προσώπων και εφόσον χρειαστεί, ενός ειδικού θεραπευτή- ψυχολόγου.

Οι 5 πιο συχνές συναισθηματικές πληγές κατά την παιδική ηλικία

#1 Ο φόβος της εγκατάλειψης

Σχεδόν όλα τα ανθρώπινα όντα βιώνουν το φόβο της εγκατάλειψης σε κάποιο βαθμό. Όχι μόνο από τους συντρόφους ή τους φίλους τους, αλλά και από μέλη της οικογένειάς τους, κατοικίδια ή ακόμα και από εκείνους με τους οποίους δεν έχουν αναπτύξει πολύ ισχυρό δεσμό.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτού του είδους την εξάρτηση πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τον φόβο της απόρριψης. Για το λόγο αυτό δημιουργούν συχνά φραγμούς και δεν επιτρέπουν στους άλλους να πλησιάσουν πολύ, φοβούμενοι μήπως πληγωθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αυτός ο φόβος τείνει να εμφανίζεται σε άτομα που υπέστησαν εγκατάλειψη κατά την παιδική ηλικία, ακούσια ή μη. Το τραύμα που προκύπτει δεν είναι εύκολο να επουλωθεί και απαιτεί ενδοσκόπηση. Ένα άτομο που ζει με το φόβο της εγκατάλειψης είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ένα «ταξίδι» εμπιστοσύνης ως προς τους γύρω του.

#2 Ο φόβος της απόρριψης

Ακριβώς όπως ο φόβος της εγκατάλειψης, έτσι και ο φόβος της απόρριψης είναι μια από τις βαθύτερες συναισθηματικές πληγές που επηρεάζουν τους ανθρώπους. Δεν περιλαμβάνει μόνο την απόρριψη από τους άλλους, αλλά και την απόρριψη του ίδιου του εαυτού.

Αυτός ο φόβος μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως η απόρριψη από τους γονείς, την οικογένεια, τους φίλους ή τα αδέρφια. Ως αποτέλεσμα, το παιδί αναπτύσσει αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με την απόρριψη, το αίσθημα ότι δεν το αγαπούν και την αυτοεκτίμησή του.

Τα άτομα που έχουν αυτό το είδος φόβου συχνά αισθάνονται ότι δεν αξίζουν στοργή και κατανόηση. Αυτά τα συναισθήματα τους ωθούν να απομονωθούν. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, είναι αναγκαίο να αρχίσουν να παίρνουν αποφάσεις μόνοι τους, χωρίς να ανησυχούν για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι.

#3 Ο φόβος της ταπείνωσης

Τα τραύματα που προκαλούνται από την ταπείνωση εμφανίζονται συχνά σε άτομα που βίωσαν κριτική και έλλειψη έγκρισης λόγω αυστηρότητας των γονιών τους κατά την παιδική τους ηλικία. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα αυτά αναπτύσσουν συχνά μια προσωπικότητα που εξαρτάται από το τι λένε οι άλλοι. Δημιουργούν επίσης μια προστατευτική ασπίδα για να προστατευτούν από «απειλές» που δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να εργαστεί κανείς πάνω στην ανεξαρτησία, την ελευθερία, την αυτοκατανόηση.

#4 Ο φόβος της προδοσίας

Ο φόβος της προδοσίας είναι άλλη από τις πιο κοινές συναισθηματικές πληγές κατά την παιδική ηλικία. Γενικά, εμφανίζεται σε εκείνα τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.

Η μη τήρηση των υποσχέσεων δημιουργεί μια κατάσταση δυσπιστίας και τελικά μη υγιείς σχέσεις.

Για να επιτευχθεί η αλλαγή, απαιτείται:

  • Υπομονή
  • Ανοχή στα λάθη
  • Ενδοσκόπηση

#5 Ο φόβος της αδικίας

Ο φόβος της αδικίας είναι συχνά αποτέλεσμα ενός στυλ ανατροφής με ακραίες απαιτήσεις και ελάχιστο περιθώριο για λάθη. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα μπορεί να αισθάνονται ανίκανα.

Η «δουλειά» με τον ίδιο του τον εαυτό είναι και σε αυτήν την περίπτωση απαραίτητη για ένα άτομο ώστε να αισθάνεται πιο λειτουργικό, πιο ήρεμο και εντέλει πιο ευτυχισμένο στην ενήλικη ζωή.

Πηγή: imommy.gr

Tags: ΠΑΙΔΙφοβοι
Previous Post

Απόψε θα είναι ορατό στον νυχτερινό ουρανό το «Φεγγάρι της Φράουλας»

Next Post

Φλώρινα: Συνελήφθη 60χρονος αλλοδαπός, είχε καταδικαστεί σε 4 χρόνια για κλοπή

Next Post
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Φλώρινα: Συνελήφθη 60χρονος αλλοδαπός, είχε καταδικαστεί σε 4 χρόνια για κλοπή

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Στάθης Κωνσταντινίδης· «Κανονικά η ΠΕ Κοζάνης στο Καθεστώς των Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου.
  • Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο προς Πετρανά, στο ύψος της αντιπροσωπείας της ΒΜW-“Τούμπαρε” αυτοκίνητο
  • Οζίδια φωνητικών χορδών
  • Εορδαία: Βρήκαν κατασπαραγμένα τα πουλερικά τους – Διαμαρτυρίες κατοίκων για καταστροφές από αρκούδες
  • Τροχαίο στην Εγνατία στο ύψος της Καλαμιάς. Φωτογραφίες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr