Ποιοι είναι οι 6 πρόθυμοι να σώσουν τον Τσίπρα αν φύγει ο Καμμένος

Ποιοι είναι οι 6 πρόθυμοι να σώσουν τον Τσίπρα αν φύγει ο Καμμένος

Έτοιμος να ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τη Βουλή δήλωσε χθες στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος την Παρασκευή τού δηλώσει ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση.

Και όπως φάνηκε, είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρει τους 151 βουλευτές που χρειάζεται ώστε να διατηρήσει τη «δεδηλωμένη». Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι πιθανότατα κυβέρνηση μειοψηφίας και θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, «συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω».

Από πάνω αριστερά: Σαρίδης, Δανέλλης, Κουντουρά. Από κάτω αριστερά: Παπακώστα, Παπαχριστόπουλος, Κόκκαλης

Ποιοι όμως είναι αυτοί οι 6 «πρόθυμοι βουλευτές» που χρειάζεται ο Αλέξη Τσίπρας; Σημειώνεται ότι η φράση «πρόθυμοι βουλευτές» προέκυψε από την πρόσφατη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη, που κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει ποιοι είναι οι πρόθυμοι βουλευτές από τα άλλα κόμματα που τον στηρίζουν και «ποια είναι τα κίνητρά τους». Σε αυτήν προστέθηκε η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ ότι ο κ. Τσίπρας «επιχειρεί με 6 πρόθυμους βουλευτές άλλων κομμάτων να σχηματίσει μια κυβέρνηση κουρελού με ημερομηνία λήξεως».

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι έξι πρόθυμοι βουλευτές που «καρφώνει» η ΝΔ και είναι έτοιμοι να σώσουν τον Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μειοψηφίας που θα έχει, όταν αποχωρήσει ο Καμμένος:

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προστεθεί κατ’ αρχάς η Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, που όχι μόνο αυτονόητα στηρίζει την κυβέρνηση στην οποία μετέχει αλλά δηλώνει πρόθυμη να ψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε πρόσφατα, «θα ζυγίσω τη συμφωνία και στη ζυγαριά θα γείρει το εθνικό συμφέρον. Αν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, θα την ψηφίσω».

Έτοιμος να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης είναι και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής των ΑΝΕΛ. Ο κ. Παπαχριστόπουλος αρχικά δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του, μετά όμως διευκρίνισε ότι δεν παραδίδει την έδρα του όσο κινδυνεύει η κυβέρνηση και διεμήνυσε στον Πάνο Καμμένο ότι αν τον διαγράψει δεν θα παραδώσει καθόλου την έδρα του!

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μπορεί να μην ανοίγει τα χαρτιά της, αλλά θεωρείται περίπου βέβαιο ότι και τη Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσει, και ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει στην κυβέρνηση στην οποία μετέχει, και θα είναι υποψήφια με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, είναι τέτοια η απόστασή της από τους ΑΝΕΛ που οι πληροφορίες λένε ότι μόλις έμαθε ότι ο Πάνος Καμμένος συγκαλεί την ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κανόνισε ταξίδι στο Τορόντο για να είναι μακριά και να μην υποχρεωθεί να παραστεί. Ορισμένοι τη βλέπουν στις επόμενες εκλογές να είναι υποψήφια στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτερος εκ των ΑΝΕΛ που έχει «μετακομίσει» αριστερότερα και εικάζεται ότι είναι πρόθυμος να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Χθες, για να μην παραστεί στην ΚΟ των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι χάλασε το αυτοκίνητό του -λες και δεν μπορούσε να μετακινηθεί με το συνοδευτικό της ασφάλειάς του- ενώ οι κακές γλώσσες λένε ότι εθεάθη να πίνει καφέ στο Κολωνάκι.

Δεν υπάρχουν πρόθυμοι όμως μόνο από τον χώρο των ΑΝΕΛ. Ο Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής του Ποταμιού, δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του. Δηλώνει εδώ και καιρό ότι θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών και πρόσφατα κάλεσε το κόμμα του να επανεξετάσει το θέμα των πρόωρων εκλογών. «Δεν συνδέουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με την παραμονή ή μη της κυβέρνησης στα καθήκοντά της. Δεν συμψηφίζουμε το εθνικό θέμα με πολιτικές σκοπιμότητες» δήλωσε πρόσφατα, διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει εξαιτίας τη συμφωνίας των Πρεσπών». Εδώ και πολύ καιρό στα δημοσιογραφικά γραφεία θεωρείται δεδομένο ότι στις επόμενες εκλογές ο Σπύρος Δανέλλης θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φθάσαμε αισίως στους 150. Ποιός είναι ο 151ος; Ο Γιάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων. Ο βουλευτής του Βασίλη Λεβέντη ψήφισε τον προϋπολογισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, δεν ψηφίζει λέει την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση έως ότου τουλάχιστον, είπε πρόσφατα, ολοκληρώσει το νομοθετικό της έργο και φέρει στην Βουλή τα θετικά της νομοθετήματα. Ο Βασίλης Λεβέντης του διαμηνύει να παραδώσει την έδρα του αν θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι μάλλον…απίθανο να τον ακούσει.

Ετσι εξηγείται λοιπόν η ψυχραιμία του Αλέξη Τσίπρα που χθές δήλωσε ότι σε περίπτωση που ο κυβερνητικός του εταίρος άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του, τότε «θα πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης, πρίν από την κύρωση της Συμφωνία των Πρεσπών». Ψύχραιμος γιατί ξέρει ότι διαθέτει τους πρόθυμους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εικάζεται ότι μετά την ψήφο τους, θα βρεθούν στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενοι.

Στους πρόθυμους να στηρίξουν την κυβέρνηση θα έπρεπε πιθανότατα να προσθέσουμε και τον Κώστα Ζουράρι που έχει δηλώσει μέν οτι δεν συμφωνεί και δεν θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά έχει διευκρινίσει ταυτόχρονα, οτι δεν πρόκειται επ ουδενί να ρίξει την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα. «Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ρίξω αριστερή κυβέρνηση, με το βάρος το οικογενειακό που κουβαλώ και την προσωπική μου περιπέτεια, είχε πεί προς καιρού στο ραδιόφωνο ο Κώστας Ζουράρις, Συμπέρασμα, ακόμα κι αν δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σίγουρα δεν καταψηφίζει. Στην χειρότερη για τον Αλέξη Τσίπρα περίπτωση, θα απόσχει από την ψηφοφορία.

Μιλώντας το πρωί στα Παραπολιτικά 90,1, ο Γιάννης Σαρίδης ξεκαθάρισε μετά και τις χθεσινές του δηλώσεις, πως εάνη κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πρίν να έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα την δώσει και ας οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαρίδης ανέφερε: «Αν αύριο το πρωί –πριν τις Πρέσπες- η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής θα την υπερψηφίσω όπως έκανα τον Ιούνιο του ’18 καλώντας ταυτόχρονα όπως το έκανα και τότε τον αρχηγό της να δεσμευτεί δημόσια πως δεν θα δώσει το όνομα Μακεδονία.»

Πηγή:iefimerida.gr

Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΒΟΥΛΗ

Άλλες ειδήσεις

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Κυριακάτικες Επαφές «Η “αλήθεια” για το ψέμα και την αλήθεια»

O Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, σας προσκαλεί  στις «Κυριακάτικες Επαφές» του Ιουνίου με θέμα «Η “αλήθεια” για το ψέμα και την

Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα -6 τρόποι να κάψεις το λίπος χωρίς να στερηθείς

Το Πάσχα τελείωσε και οδεύουμε ολοταχώς για το καλοκαίρι. Μπορεί να φάγαμε λίγο παραπάνω (όπως παραδοσιακά συμβαίνει) ή και να

Ηλικιωμένος κρατούσε το πτώμα της αδελφής του μέσα στο σπίτι

Ένα τραγικό συμβάν αποκαλύφθηκε σε σπίτι στον περιφερειακό της Τυμφρηστού, όταν οι γείτονες ενημέρωσαν την αστυνομία ότι είχαν καιρό να

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.