• Ροή ειδήσεων
Τα λάθη των γονέων στη διατροφή του παιδιού

Πού οφείλεται η άρνηση του παιδιού να φάει και πώς να το αντιμετωπίσεις

30/07/19 10:50
Κλειστά τα σχολεία την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στα Γρεβενά

Κλειστά τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Σερβίων την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου.  Στις 9:00 οι Παιδικοί Σταθμοί

19/01/21 19:40
Σε ποιους δήμους εντοπίζονται τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου για την Δυτική Μακεδονία

Κορονοϊός: Τα κρουσμάτα στην Δυτική Μακεδονία – 566 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

19/01/21 18:29
Δήμος Βοΐου: Κλειστά όλα τα σχολεία στον Δήμο Βοϊου την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Κοζάνης την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου

19/01/21 17:16
Βραδιά έντεχνης και λαϊκής μουσικής από την εθελοντική δράση πολιτών Σιάτιστας

Συλλυπητήριο του συλλόγου ‘’Εθελοντική Δράση Πολιτών Σιάτιστας΄΄

19/01/21 17:05
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η δυτική Μακεδονία δεν θα γίνει νεκροταφείο για όλα τα Βαλκάνια!

ΚΚΕ: Ερώτηση προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τα ΜΑΒΕ

19/01/21 16:39
ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: Προϋποθέσεις για μια Δίκαιη Μετάβαση: Το μέλλον της ΠΕ Κοζάνης μετά την Απολιγνιτοποίηση

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα της οικονομίας. Βίντεο

19/01/21 16:35
Ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής για την κοίμηση του Πατέρα Βασιλείου

Συλλυπητήριο μήνυμα των “Ενεργών Πολιτών” για τον Πατέρα Βασίλειο Βασιλείου

19/01/21 16:30
Η Βιβλιοθήκη Σιάτιστας έκοψε την βασιλόπιτα

Δήμος Βοΐου: Η απόφαση του Δημάρχου Βοΐου για τη λειτουργία των σχολείων την Tετάρτη  20 Ιανουαρίου

19/01/21 16:28
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων έτους 2014

Προκήρυξη της Δράσης «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την εφαρμογή καινοτομιών ή/και αποτελεσμάτων έρευνας και τεχνολογίας/Επιχειρηματική Ευκαιρία στη Δυτική Μακεδονία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020

19/01/21 16:25
Λαϊκή αγορά Κοζάνης: Αλληλεγγύη μέσα στην κρίση του κορωνοϊού

Κοζάνη: Λαϊκή αγορά σε Αριστοτέλους και Νιάημερο

19/01/21 16:23
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021
  • Login
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πού οφείλεται η άρνηση του παιδιού να φάει και πώς να το αντιμετωπίσεις

από sierafm
30/07/19 10:50
σε ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
Τα λάθη των γονέων στη διατροφή του παιδιού
5
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter



 

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει πού οφείλεται η άρνηση του παιδιού να φάει και πώς να το αντιμετωπίσεις.

«Τρώει μόνο μακαρόνια» ή «τρώει μόνο μπιφτέκια» ή «δεν τρώει τίποτα πράσινο», είναι μερικές φράσεις που θα πουν οι γονείς, που τα παιδιά τους παρουσιάζουν διατροφικό αποκλεισμό. Είναι λογικό να μην του αρέσουν κάποια φαγητά, όμως πολλά παιδιά τρώνε συνεχώς το ίδιο ή δυο ίδια φαγητά και αρνούνται πεισματικά να δοκιμάσουν καινούρια.

Πολύ κοινές είναι και οι περιπτώσεις της διατροφικής νεοφοβίας, δηλαδή της άρνησης του παιδιού να δοκιμάζει καινούριες τροφές..

Η διατροφική νεοφοβία λοιπόν, δηλαδή η απροθυμία που δείχνουν τα παιδιά στην κατανάλωση νέων τροφίμων και στην ένταξή τους στην καθημερινή τους διατροφή, αποτελεί φυσιολογικό μηχανισμό άμυνας των παιδιών και παρουσιάζεται σε πολλά παιδιά νηπιακής ηλικίας (1-3 ετών). Η νεοφοβική συμπεριφορά εμφανίζεται κυρίως στο 1ο έτος της ηλικίας ενός παιδιού, την περίοδο δηλαδή εκείνη που εντάσσουμε πολλά νέα τρόφιμα στο καθημερινό παιδικό μενού. Αυτή βέβαια κορυφώνεται στο 2ο-6ο έτος, ενώ μειώνεται όσο το παιδί μεγαλώνει, κυρίως μετά την εφηβεία.

Πού οφείλεται η άρνηση του παιδιού να φάει;
Πραγματικά, παρατηρώ πολλά παιδιά βρέφη 6 μηνών, που ανοίγουν διάπλατα το στόμα τους για να φάνε και κάποια άλλα που κοιτούν το κουτάλι σαν εχθρό τους. Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν μια εξήγηση γιατί πολλά παιδιά δεν θέλουν με τίποτα να δοκιμάζουν νέα φαγητά. Σε μια μεγάλη μελέτη με πανομοιότυπους και μη διδύμους, διαπίστωσαν ότι το σχεδόν 80% της τάσης τους να αποφεύγουν τις άγνωστες γεύσεις είχε κληρονομική συνιστώσα.

«Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι η διστακτικότητα των παιδιών να δοκιμάσουν νέες γεύσεις δεν είναι επακόλουθο κάποιου λάθους που οι ίδιοι κάνουν ως γονείς, αλλά κάτι που εν μέρει είναι “γραμμένο” στα γονίδιά τους», γράφουν η δρ Λούσυ Τζ. Κουκ, από το University College, του Λονδίνου, και οι συνεργάτες της στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής.

Επίσης, μπορεί το παιδί να είχε κάποια αρνητική εμπειρία με ένα συγκεκριμένο φαγητό. για παράδειγμα, να είδε κάποιο κόκκαλο στο ψάρι του ή να του μύρισε πολύ έντονα το τυρί. Έτσι, τα αποφεύγει ορμώμενο από το ένστικτο της αυτοπροστασίας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι εκ γενετής έχει κανείς την τάση να αποφεύγει τις νέες γεύσεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσει την έμφυτη τάση του να προσδιορίσει τη ζωή του, τόνισαν οι ερευνητές.

Το συχνό λάθος των γονέων
Η πιο συχνή αντίδραση είναι το παιδί όταν αρχίσει 6 μηνών να τρώει αλεσμένα, να κοιτά με μισό μάτι το κουταλάκι του. Κάτι απόλυτα φυσικό, αφού είναι η πρώτη του επαφή με τέτοιου είδους φαγητό. Σκέψου ξαφνικά κάποιος να σου σερβίριζε κάτι που δεν έχεις ξαναφάει ποτέ στη ζωή σου. Κάτι πρωτόγνωρο σε μορφή, υφή και σχήμα. Πώς θα αντιδρούσες; Το λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι να αγχώνονται και να πιέζουν το παιδί. Έτσι, το παιδί βρίσκει έναν τρόπο να ελέγχει το γονέα με το να αρνείται το φαγητό. κερδίζει προσοχή, παιχνίδι κ.α.

Πώς να αντιμετωπίσεις την διατροφική νεοφοβία και τον διατροφικό αποκλεισμό
1.Πρέπει να είσαι επιεικής και να μην πιέζεις το παιδί
Πρέπει κυρίως να είμαστε επιεικείς με την άρνηση του παιδιού, καθώς ένα παιδί νηπιακής ηλικίας χρειάζεται πρώτα να δει, να ακουμπήσει, να μυρίσει και να γευθεί το τρόφιμο περίπου 15-20 φορές προτού το αποδεχτεί στο διαιτολόγιό του. Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι πάντα απρόσμενη, καθώς τη μια μέρα μπορεί να τρώει με ευχαρίστηση ένα φαγητό και την επόμενη να αρνείται να το καταναλώσει. Αν πιέσεις το παιδί για να φάει με το ζόρι, άθελά σου θα ενισχύσεις τη νεοφοβική του συμπεριφορά.

2.Κάνε ευχάριστο το πιάτο του
Μπορούμε να προσθέσουμε το νέο τρόφιμο στο πιάτο μαζί με κάποιο ήδη αγαπημένο του φαγητό ή να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας και να σερβίρουμε το φαγητό με κάποιο πρωτότυπο τρόπο, φτιάχνοντας δηλαδή φατσούλες, ζωάκια ή διάφορα πολύχρωμα αντικείμενα με το φαγητό.

3.Επιβράβευσε την παραμικρή κίνηση
Κάνε παλαμάκια, τον κλόουν τον καραγκιόζη, όταν το παιδί προσπαθήσει να φάει το φαγητό. Δείξε ότι επιβραβεύεις την προσπάθειά του! Εννοείται πως όταν δοκιμάσει την τροφή, δεν θα το αφήσεις να περάσει έτσι. Θα πάρεις αμέσως τον μπαμπά τηλέφωνο να του το πεις και να επιβραβεύσεις και εκείνος, θα το αναφέρεις συχνά και γενικά θα γίνει μεγάλο θέμα!

4.Κάνε την μαγειρική παιχνίδι
Ζήτησε από το παιδί σου να ετοιμάσετε μαζί το γεύμα του. πάτε μαζί να διαλέξετε πχ τα κολοκυθάκια που θα φάτε, βάλτε τα μαζί στο φαγητό και μαζί σερβιρίστε τα στο τραπέζι. Αυτή είναι μια διαδικασία που τα περισσότερα παιδιά αίρονται πολύ. Ενώ τους δημιουργείτε το ενδιαφέρον να γευτούν αυτό που έφτιαξαν από μόνα τους, επιπλέον, έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν τη νέα τροφή και να τη γνωρίσουν από πρώτο χέρι.

5.Φρόντισε να μην απογοητευτεί
Τα κάνατε όλα. Σηματάκια, μαγειρική μαζί, επιβράβευση… Τελικά ήρθε η η στιγμή να δοκιμάσει την τροφή. Αν είναι άνοστο ή πολύ ζεστό ή κρύο, δεν θα του αρέσει. Έτσι λοιπόν, αν και όταν το παιδί δοκιμάσει το φαγητό για πρώτη φορά, φρόντισε να μην είναι άνοστο, δηλαδή, πρόσθεσε λίγο αλάτι και ό,τι νομίζεις ότι θα ταιριάζει στις γευστικές προτιμήσεις του παιδιού.

6.Φάε μαζί του το ίδιο φαγητό.
Άφησα το σημαντικότερο για το τέλος. Το παιδί μαθαίνει μέσω της μίμησης. Αν κάθεστε στο τραπέζι και εσύ είτε δεν τρως τίποτα είτε τρως το γιαουρτάκι σου, το παιδί δυσκολεύεται να φάει το διαφορετικό φαγητό που του έβαλες. Ξέρω ότι είναι κουραστικό, όμως χρειάζεται να τρως μαζί του και εσύ (ή ο άνθρωπος που είναι με το παιδί) το ίδιο φαγητό ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!

Αν τηρήσεις τα παραπάνω, να είσαι σίγουρη ότι και το δικό σου παιδί θα αρχίσει να τρώει όπως ονειρεύεσαι… Μην απογοητεύεσαι και μην αγχώνεσαι. Να δείχνεις ψύχραιμη και ήρεμη. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο συχνότερα προσφέρεται μια νέα γεύση σε ένα παιδί, τόσο πιθανότερο είναι να την συνηθίσει και να αρχίσει να την τρώει με κέφι – μία διαδικασία, πάντως, η οποία ενδέχεται να είναι επίπονη και χρονοβόρα σε ένα έντονα νεοφοβικό παιδί, κατά τους ερευνητές. Δηλαδή μπορεί να χρειαστεί να σερβίρεις την τροφή μέχρι και είκοσι φορές. Οπότε μην απογοητευτείς από την τρίτη φορά.

Πηγή:missbloom.gr

Tags: ΠΑΙΔΙ
Share5Tweet

Σχετικά Άρθρα

Πώς θα μάθετε το παιδί να μην αντιμιλάει

Οι 19 εντολές της Μαρίας Μοντεσσόρι για να γίνουμε καλύτεροι γονείς

από sierafm
27/12/20 13:55
0
28

Η Μαρία Μοντεσσόρι είναι μία από τους ελάχιστους παιδαγωγούς που έφεραν πραγματικά την επανάσταση στον τρόπο που σκεφτόμαστε για το...

Ποια λάθη των γονιών κάνουν το παιδί αγενές

Κακομαθημένο παιδί: Πώς… διορθώνεται

από sierafm
16/12/20 12:18
0
2

Κάποιες φορές, εμείς οι ίδιοι «εκπαιδεύουμε» τα παιδιά μας ώστε να γίνονται κακομαθημένα ή ενοχλητικά. Πώς θα σπάσουμε τον φαύλο...

Γιατί δεν πρέπει να λέτε χαρακτηρισμούς στο παιδί

Πότε πρέπει να λέμε «όχι» στα παιδιά;

από sierafm
03/12/20 12:18
0
0

Κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει το μικρό του λυπημένο, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα αρκετές φορές να καταλήγουμε...

Ποια λάθη των γονιών κάνουν το παιδί αγενές

Μήπως ενθαρρύνουμε την κακή συμπεριφορά των παιδιών μας;

από sierafm
03/12/20 12:16
0
0

Οι περισσότεροι γονείς δεν θα ενθάρρυναν συνειδητά μια λάθος συμπεριφορά του παιδιού τους. Ωστόσο, άθελά μας όλοι οι γονείς κάνουμε...

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

code

CAPTCHA
Refresh

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


https://www.AUTOdoc.GR






Facebook Twitter

Μετάφραση Website

EnglishΕλληνικά

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

sierafm@sierafm.gr, sierafm1053@gmail.com
Γενική Διεύθυνση (Σαμαράς Βασίλης)
Τηλ.Fax:2465023300
Βουλγαροπούλου 3
Σιάτιστα, Κοζάνης

Copyright © Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

Copyright © Sierafm.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε.