• Latest
πυρκαγια

Πυρκαγιά στο Μάτι: Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία – «Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν»

8 Μαΐου 2021
Με την Evangelia η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα στις 14 Δεκέμβρη

Με την Evangelia η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα στις 14 Δεκέμβρη

12 Δεκεμβρίου 2025
Βόιο: Η πρώτη κόντρα Ζευκλή – Μαγιάγκα με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα. Βίντεο

Βόιο: Η πρώτη κόντρα Ζευκλή – Μαγιάγκα με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα. Βίντεο

12 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Επιστροφή στη δράση

12 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ’ Εθνική: Δύσκολες αποστολές για Εορδαϊκό και Κοζάνη στη 13η Αγωνιστική!

12 Δεκεμβρίου 2025
Ο Κοζανίτης Αϊ Βασίλης και το Κυνήγι του Χριστουγεννιάτικου Θησαυρού

Ο Κοζανίτης Αϊ Βασίλης και το Κυνήγι του Χριστουγεννιάτικου Θησαυρού

12 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, για το έργο της ανακατασκευής – εκσυγχρονισμού του Δημοτικού Σταδίου «Μίλτος Τεντόγλου»

Ξεκινά το μεγάλο έργο της αναβάθμισης του ΔΑΚ Γρεβενών “Μίλτος Τεντόγλου

12 Δεκεμβρίου 2025
Εορταστικό Ωράριο Καταστημάτων Σιάτιστας

Εορταστικό Ωράριο Καταστημάτων Σιάτιστας

12 Δεκεμβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύνδεσης Διαβαθμικής Συνεργασίας με τον Δήμο Βοϊου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύνδεσης Διαβαθμικής Συνεργασίας με τον Δήμο Βοϊου

12 Δεκεμβρίου 2025
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Κλείνουν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου

12 Δεκεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025

12 Δεκεμβρίου 2025
Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς εγκληματική οργάνωση

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς εγκληματική οργάνωση

12 Δεκεμβρίου 2025
Μαλούτας: “Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών με μία καθαρή νίκη της ‘Ενότητας”

Μαλούτας: Η “Τηλεθέρμανση“ Δρεπάνου και άλλα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια…..

12 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πυρκαγιά στο Μάτι: Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία – «Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν»

sierafm by sierafm
8 Μαΐου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
πυρκαγια
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα ολέθρια λάθη και τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού αλλά και την απουσία διαχείρισης στην κρίση που ξέσπασε με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών αναδεικνύει η ογκώδης δικογραφία που σχηματίστηκε από τις ανακρίσεις για την υπόθεση.

Όπως προκύπτει και από την καταγραφή συνομιλιών μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων της Πυροσβεστικής και απλών πυροσβεστών, η τότε κυβέρνηση ήταν σε γνώση της ύπαρξης νεκρών πριν αρχίσει η σύσκεψη κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων υπό τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Η ύπαρξη των νεκρών και η γνώση για την τραγωδία που είχε αρχίσει να ξετυλίγεται στην νοτιοανατολική Αττική προκύπτει από συνομιλίες που υπάρχουν στη δικογραφία. Επίσης άλλα στοιχεία συνηγορούν πως τα εναέρια μέσα που θα μπορούσαν σε έγκαιρο χρόνο να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας παρέμειναν καθηλωμένα και δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Η δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να σταλεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο καθώς η ανακριτική διαδικασία που διενεργήθηκε από τον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη ολοκληρώθηκε με τις απολογίες των κατηγορουμένων (παραγόντων των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, αυτοδιοικητικοί και λοιποί). Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος καθώς η αναβάθμιση της κατηγορίας ορισμένων σε κακούργημα τελικώς δεν μπόρεσε νομικά να στηριχθεί.

«Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν»

Σχετικά με τη γνώση για την ύπαρξη νεκρών, πριν αρχίσει η σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως έχουν καταγραφεί και υπάρχουν στη δικογραφία.

– Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;

– Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν όμως και άλλοι νεκροί τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες. Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στον δρόμο. Στα σπίτια δεν παραλαμβάνουμε … Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Εχει ενεργοποιηθεί ομάδα, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στον δρόμο. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.

– Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς;

– Όχι. Ξέρω αυτή τη στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα στο Σισμανόγλειο και ένα στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή.

– Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα θύματα.

– Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε. Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί… Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.

Η κατάσταση στο Μάτι, που είχε μετατραπεί σε πύρινη κόλαση με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, περιγράφεται και σε συνομιλία που είχε με συγγενικό του πρόσωπο (τη μητέρα του) πυροσβέστης που ήταν στην περιοχή προσπαθώντας, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, να σώσει ό,τι μπορούσε, αν μπορούσε, να σωθεί.

Και ο πυροσβέστης μεταδίδει την τραγική εικόνα των νεκρών και προσθέτει –και αυτός– ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απόκρυψης των νεκρών, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν τους ανακοινώνουν».

– Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται… Έχει νεκρούς…

Η μητέρα του με αγωνία τον ενημερώνει ότι ξέρει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση γιατί είπαν στην τηλεόραση ότι πιθανόν να υπάρχουν και νεκροί.

«Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν», απαντά ο γιος της δίδοντας την εικόνα της συγκάλυψης.

Σε άλλη συνομιλία πυροσβέστες περιγράφουν την πρωτοφανή έλλειψη συντονισμού: «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από τον Νέο Βουτζά η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…».

Παράλληλα στη δικογραφία, στο θέμα αυτό επέμεινε η ανάκριση καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών, υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία για τη μη αξιοποίηση των εναέριων μέσων, που θα μπορούσαν να σώσουν κόσμο και να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πύρινης κόλασης.

Όπως προκύπτει:

• Στις 18.17: Επικοινωνία του πύργου ελέγχου Μεγάρων – ενημερώνει ότι απογειώθηκε για την Πεντέλη το ελικόπτερο ΕΣ 922 (Chinook) στις 18.13. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο ήταν έτοιμο να απογειωθεί για Νταού Πεντέλης στις 17.01, ωστόσο παρέμεινε καθηλωμένο μέχρι τις 18.13 με εντολή της Διοίκησης του Αεροδρομίου Μεγάρων, προκειμένου να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή για να παραλάβει τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Τρίπολη.

• Στις 02.48 της (24-07-2018) δίνεται εντολή στο ΕΣ 924 να φύγει για Μάτι Ραφήνας προκειμένου να αφήσει προσωπικό και λέμβους. Όταν όμως του δίνεται αυτή η εντολή, είναι ήδη πολύ αργά για τη διάσωση των πολιτών, καθώς ήδη είχαν πνιγεί τουλάχιστον εννέα άτομα.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ θα μπορούσε να έχει μεταφερθεί με όλο τον σωστικό εξοπλισμό και τις σωστικές λέμβους που διαθέτει με ελικόπτερα CHINΟΟΚ που ήταν διαθέσιμα από τις 17.01 και, ωστόσο, δεν ζητήθηκαν από το ΕΣΚΕ.

Πηγή: kathimerini.gr

Tags: ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Previous Post

Άρση lockdown: Κλείδωσε η ημερομηνία – Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι

Next Post

Θεμιστοκλέους: Ιούνιο ραντεβού για όλα τα εμβόλια στους 40 – 44 – AstraZeneca σε εγκύους

Next Post
ΕΜΒΟΛΙΟ, ενεση

Θεμιστοκλέους: Ιούνιο ραντεβού για όλα τα εμβόλια στους 40 - 44 - AstraZeneca σε εγκύους

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Με την Evangelia η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα στις 14 Δεκέμβρη
  • Βόιο: Η πρώτη κόντρα Ζευκλή – Μαγιάγκα με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα. Βίντεο
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Επιστροφή στη δράση
  • Γ’ Εθνική: Δύσκολες αποστολές για Εορδαϊκό και Κοζάνη στη 13η Αγωνιστική!
  • Ο Κοζανίτης Αϊ Βασίλης και το Κυνήγι του Χριστουγεννιάτικου Θησαυρού

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr