• Latest
ΥΠΝΟΣ

Πόσον ξεκούραστο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά;

26 Ιουλίου 2021
«Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: Νέα εποχή, με αποτελέσματα» στη ΔΕΘ

«Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: Νέα εποχή, με αποτελέσματα» στη ΔΕΘ

16 Σεπτεμβρίου 2025

Στα Σέρβια η τίμια Κάρα του Αγίου Παρθενίου, προστάτη των καρκινοπαθών

16 Σεπτεμβρίου 2025

Διπλή παρέμβαση του Π. Κουκουλόπουλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη Συνεταιριστική Τράπεζα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

16 Σεπτεμβρίου 2025

Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης στηρίζει τους κατοίκους του Βατερού κατά του φωτοβολταϊκού

16 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινά απόψε ο «Νιάημερος» – Οι πρώτοι εκθέτες κατέφθασαν, οι ψησταριές στήνονται, το λούνα παρκ έτοιμο (Βίντεο)

Οι Εμποροπανηγύρεις στη Δυτική Μακεδονία. Δείτε πότε είναι η καθεμιά

16 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Παρουσίαση και Δημόσια Διαβούλευση για την Κυκλοφοριακή Μελέτη της Κοζάνης

16 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Ενώ η ευλογιά στα αιγοπρόβατα έχει ξεφύγει και το lock down είναι ορατό, η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα

16 Σεπτεμβρίου 2025
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την καύση απορριμμάτων

16 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Κοζάνη: Σύλληψη 56χρονου απατεώνα. Ζητούσε 86.000 ευρώ!!

16 Σεπτεμβρίου 2025
Δυναμική Συμμετοχή του Δήμου Γρεβενών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025

Εγκαίνια του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών του Δήμου Κοζάνης στις 7 το απόγευμα της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

16 Σεπτεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

Ρεάλ Μαδρίτης – Μαρσέιγ: Πολλά τα γκολ στη Μαδρίτη

16 Σεπτεμβρίου 2025
Συνάντηση του Υπευθύνου Έργου του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Συνάντηση του Υπευθύνου Έργου του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης

16 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόσον ξεκούραστο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά;

sierafm by sierafm
26 Ιουλίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΥΠΝΟΣ
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Πόσον ξεκούραστο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά; Πόσες ώρες θα πρέπει να ξεκουραζόμαστε την ημέρα; Η αλήθεια είναι ότι οι σημερινοί ρυθμοί ζωής εμποδίζουν εκείνες τις συνήθειες ύπνου που διασφάλιζαν μια καλή υγεία. Σας προσκαλούμε να συνεχίσετε την ανάγνωση και ν’ ανακαλύψετε ορισμένες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Πόσον ξεκούραστο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά; Η παροιμία “Θα κοιμηθώ όταν πεθάνω” έχει γίνει πολύ δημοφιλής καθώς αρκετοί άνθρωποι θεωρούν τον ύπνο χάσιμο χρόνου. Είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο για κάτι “δημιουργικό”. Τι λένε οι ειδικοί όμως; Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε, σύμφωνα με την επιστήμη;

Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε την επιστημονική απάντηση αναφορικά με το πόση ξεκούραση χρειάζονται οι άνθρωποι για να παραμείνουν υγιείς και παραγωγικοί.

Συχνά, λανθασμένα, οι άνθρωποι αναβάλουν τον ύπνο για να δουλέψουν, να μελετήσουν, ή να γυμναστούν. Έχουν πειστεί ότι μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί αν χρησιμοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο τον χρόνο ξεκούρασης. Όμως, το αντίθετο είναι αλήθεια, ο ύπνος έχει τεράστια επίδραση στην υγεία σας.

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο;

Υπάρχουν πολλά υγιεινά οφέλη όταν κοιμάστε αρκετά και το σώμα σας θα σας ευχαριστεί.

1. Ο ύπνος αποτρέπει την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη σχετίζεται με τις ορμόνες του άγχους, όπως την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Επιπλέον, λίγες ώρες ύπνου αυξάνουν την παραγωγή αυτών των ορμονών. Ένα χαλαρό, σωστά ξεκούραστο, σώμα διευκολύνει την παρουσία της μελανίνης και της σεροτονίνης.

Αυτές οι ουσίες εξουδετερώνουν τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους και σας βοηθούν να νιώσετε καλύτερα και πιο πλήρεις συναισθηματικά.

2. Διατηρεί την υγεία του καρδιαγγειακού

Αυτό το σημείο συνδέεται με το προηγούμενο καθώς η αϋπνία αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του άγχους στο αίμα. Αυτό με τη σειρά του, προκαλεί αύξηση της πίεσης και του ρυθμού της καρδιάς.

Έτσι, το άγχος θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

3. Ο ύπνος βελτιώνει τη μνήμη

Ο εγκέφαλος συνεχίζει να εργάζεται όταν κοιμόμαστε καθώς οι νευρωνικές συνδέσεις δε σταματούν. Ο ύπνος αποτελείται από διάφορα στάδια: αϋπνία, ύπνος μη REM, και ύπνος REM.

Οι νευρώνες λειτουργούν σε όλα τα στάδια, αν και στο τελευταίο αποκαθίσταται η βραχυπρόθεσμη μνήμη και μετατρέπεται σε μακροπρόθεσμη. Ορισμένες μελέτες αποκάλυψαν ότι ένας υπνάκος μετά τη μελέτη οδηγεί σε βελτιώσεις στο διάβασμα.

4. Βοηθά στο αδυνάτισμα

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη καταστολής της όρεξης και τα λιπώδη κύτταρα δεν απελευθερώνουν αρκετή όταν δεν έχετε ένα ξεκούραστο ύπνο.

Ομοίως, η αϋπνία προκαλεί την απελευθέρωση περισσότερης γκρελίνης από το στομάχι, την ορμόνη της πείνας. Γι’ αυτό η έλλειψη ύπνου συνδέεται στενά με την παχυσαρκία.

5. Ο ξεκούραστος ύπνος βοηθά στην ώθηση του ανοσοποιητικού

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα ακόμη σύστημα που λειτουργεί κατά τον ύπνο καθώς αναγεννιέται και δυναμώνει ώστε να καταπολεμά τους μικροοργανισμούς και τις τοξίνες που παραμονεύουν. Δηλαδή, μπορείτε να αποτρέψετε καλύτερα τις λοιμώξεις αν κοιμάστε όπως πρέπει.

Πόσον ξεκούραστο ύπνο χρειάζονται οι άνθρωποι σύμφωνα με την επιστήμη;

Όπως βλέπετε, η ξεκούραση επηρεάζει, σχεδόν, όλα τα συστήματα που κάνουν το σώμα να λειτουργεί. Γι’ αυτό η πνευματική, σωματική, και συναισθηματική υγεία εξαρτώνται από την ποιότητα του ύπνου σας, όπως και το επίπεδο της παραγωγικότητάς σας.

Φυσικά έχετε ακούσει τη θεωρία που λέει ότι θα πρέπει να κοιμάστε 8 ώρες την ημέρα. Αυτή προήρθε από τον Nathaniel Kleitman το 1938, έναν ερευνητή που πέρασε λίγο παραπάνω από έναν μήνα σε μια σκοτεινή σπηλιά με έναν από τους μαθητές του. Συνειδητοποίησαν ότι κοιμόντουσαν 8 με 8,5 ώρες κάθε βράδυ όταν ανέλυαν τις συνήθειες ύπνου τους.

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν το γεγονός πως ο ύπνος για συγκεκριμένες ώρες επιφέρει υγιεινά οφέλη. Παραδείγματος χάρη, έχει αποδειχθεί ότι ο φτωχός ύπνος αλλοιώνει αρνητικά την ακαδημαϊκή απόδοση των μαθητών. Το ίδιο ισχύει για τους χώρους εργασίας.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες επιβεβαιώνουν πως η θνησιμότητα είναι μικρότερη σε όσους κοιμούνται 7 με 8 ώρες την ημέρα, και μεγαλύτερη σε όσους κοιμούνται λιγότερες από 4.

Μία παραπάνω ώρα ύπνου μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για την ποιότητα ζωής. Επειδή μπορεί να δράτε όπως αναμένατε μέσα στην ημέρα, έχοντας κοιμηθεί λιγότερες από 8 ώρες, δε σημαίνει ότι αυτό κάνει καλό στην υγεία σας.

Τι συμβαίνει όταν δεν έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο;

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις, από διαταραχές στην ψυχική υγεία, μέχρι συναισθηματικές επιπλοκές. Αυτές οι συνέπειες είναι πιο σοβαρές απ’ ό,τι φαντάζεστε.

Εδώ, έχουμε ορισμένα πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν κοιμάστε τη συνιστώμενη διάρκεια κάθε μέρα:

  • Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 καθώς η έλλειψη ύπνου προκαλεί προβλήματα στην απελευθέρωση ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το ζάχαρο.
  • Οι αγχώδεις διαταραχές συμβαίνουν επειδή η αϋπνία προκαλεί στρες και, κατά συνέπεια, άγχος και κατάθλιψη.
  • Υπάρχει απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας επειδή οι διαταραχές ύπνου μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της τεστοστερόνης στους άνδρες (ο μικρής διάρκειας και φτωχής ποιότητας ύπνος συμβάλλει στη μείωση της λίμπιντο και της παραγωγής σπέρματος).
  • Οι γνωστικές διαταραχές λόγω της έλλειψης συγκέντρωσης και των προβλημάτων μνήμης μπορούν να οδηγήσουν σε κάθε είδους ατύχημα.
  • Υπάρχει μείωση της μυϊκής ανάπτυξης, ειδικά μετά την ηλικία των 30, όπου η αύξηση είναι μονάχα 20% καθώς η λίγη ξεκούραση αλλοιώνει την αναγέννηση των κυττάρων.

Πόσον ξεκούραστο ύπνο θα πρέπει να έχετε σύμφωνα με την επιστήμη;

Τώρα που έχετε όλες τις πληροφορίες, γνωρίζετε ότι αυτή η επιπλέον ώρα ύπνου μπορεί να κάνει πολύ καλό στην υγεία, τη δουλειά, και σχεδόν σε οποιαδήποτε δραστηριότητά σας.

Οι ενήλικοι χρειάζονται 8 ώρες ύπνου και τα μωρά 13, ενώ οι έφηβοι 9. Πολλαπλασιάστε αυτές τις ώρες με όλη τη διάρκεια ζωής και θα ανακαλύψετε ότι θα πρέπει να περνούμε το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής μας κοιμώμενοι.

Το ερώτημα είναι αν αξίζει να δαπανήσετε όλον αυτόν τον χρόνο στην ξεκούραση με αντάλλαγμα μια πιο υγιεινή ζωή. Ο φτωχός ύπνος έχει αρνητικές συνέπειες στο σώμα και αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει ζημιά.

Πηγή: meygeia.gr

Tags: ΥΠΝΟΣ
Previous Post

Τι είναι και πώς να μετράτε τον καρδιακό ρυθμό σας;

Next Post

Νάματα: Μεγαλοπρεπής εσπερινός της Αγίας Παρασκευής Δομαβιστίου. Βίντεο και φωτογραφίες

Next Post

Νάματα: Μεγαλοπρεπής εσπερινός της Αγίας Παρασκευής Δομαβιστίου. Βίντεο και φωτογραφίες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: Νέα εποχή, με αποτελέσματα» στη ΔΕΘ
  • Στα Σέρβια η τίμια Κάρα του Αγίου Παρθενίου, προστάτη των καρκινοπαθών
  • Διπλή παρέμβαση του Π. Κουκουλόπουλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη Συνεταιριστική Τράπεζα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης στηρίζει τους κατοίκους του Βατερού κατά του φωτοβολταϊκού
  • Οι Εμποροπανηγύρεις στη Δυτική Μακεδονία. Δείτε πότε είναι η καθεμιά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αλεξανδρος ΜΠΟΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ στο Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr