Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο επικίνδυνο είναι το κινητό για την υγεία

Μια νέα επιστημονική μελέτη αναδεικνύει τους κινδύνους τραυματισμών στο κεφάλι και τον αυχένα που προκύπτουν από τη χρήση κινητού τηλεφώνου – Το είχατε αναλογιστεί ποτέ;

Σε όλους μας έχει συμβεί να πέσει κάποιος πάνω μας εκεί που περπατάμε γιατί είχε την προσοχή του στραμμένη στο κινητό τηλέφωνο και όχι στο δρόμο. Ίσως, μάλιστα, αυτός ο κάποιος να είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Και μπορεί αυτή η σύγχρονη συνήθεια να θεωρείται από τους περισσότερους «αθώα», μια νέα μελέτη, όμως, συνδέει τους τραυματισμούς σε κεφάλι και αυχένα με ακριβώς αυτό: τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Ποιοι τραυματισμοί είναι πιθανότεροι και πού συμβαίνουν
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 100 νοσοκομεία των ΗΠΑ, οι ερευνητές επανεξέτασαν τραυματισμούς σε κεφάλι και αυχένα που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, διαπιστώνοντας ότι τέτοιες περιπτώσεις αφορούσαν περισσότερους από 2.500 ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια.

Η ανάλυση των περιστατικών αυτών έδειξε ότι:

  • Σχεδόν το 40% των τραυματισμών συμβαίνει στο σπίτι.
  • Οι «άμεσοι τραυματισμοί», δηλαδή αυτοί που συνέβησαν π.χ. από ρήξη του κινητού ή έκρηξη της μπαταρίας, αναλογούσαν στο 47% των περιστατικών, ενώ οι τραυματισμοί που σχετίζονταν με τη χρήση αναλογούσαν στο εναπομείναν 53%. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά ποίκιλλαν ανάλογα με την ηλικία, με τους άμεσους τραυματισμούς να είναι συχνότεροι σε ηλικίες κάτω των 13 ετών, ενώ οι τραυματισμοί λόγω χρήσης (π.χ. διάσπαση προσοχής όταν γράφουμε ένα μήνυμα) ήταν πιο συχνοί στους μεγαλύτερους.
  • Σχεδόν το 10% των τραυματισμών συνέβησαν την ώρα της οδήγησης, όταν το άτομο χρησιμοποιούσε παράλληλα το κινητό του τηλέφωνο, το 7% συνέβησαν κατά το περπάτημα και μόλις 1% συνέβη κατά τη διάρκεια συγγραφής ενός μηνύματος.
  • Το 94% όσων τραυματίστηκαν δε χρειάστηκαν κάποια θεραπεία. Και ενώ οι γρατζουνιές και οι μώλωπες αναλογούσαν σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, το 18% αυτών ήταν πιο σοβαρά περιστατικά, όπως ο σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι.
  • Το ποσοστό αυτών των τραυματισμών αυξήθηκε δραματικά από το 2007, μετά την είσοδο των smartphones στην αγορά.

Αν, λοιπόν, τα δεδομένα αυτών των νοσοκομείων είναι αντιπροσωπευτικά ενός ολόκληρου έθνους (ΗΠΑ), αυτό σημαίνει ότι περίπου 76.000 άνθρωποι τα τελευταία 20 χρόνια -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- υποφέρουν από τραυματισμούς σε κεφάλι και αυχένα που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Βέβαια, ο αριθμός φαίνεται μεγάλος, αλλά η αναλογία του είναι μικρότερη από δύο τραυματισμούς ανά 100.000 χρήστες τον χρόνο.

Οι περιορισμοί της μελέτης
Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που παρέχει λεπτομέρειες για τη σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και τους τραυματισμούς σε κεφάλι και αυχένα, ωστόσο είχε και αρκετούς σημαντικούς περιορισμούς που πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Αφενός, το γεγονός ότι επικεντρώθηκε στους τραυματισμούς δύο μόνο σημείων του σώματος και αφετέρου ότι δεν συμπεριέλαβε ανθρώπους που επισκέφθηκαν τα ιδιωτικά ιατρεία ή θεραπευτήρια για ανάλογες περιπτώσεις.

Επιπλέον, οι πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες του τραυματισμού ήταν σχετικά ελλιπείς, ενώ η ντροπή ή η ανησυχία για τις νομικές επιπτώσεις της εκάστοτε περίπτωσης μπορεί να αποθάρρυναν πολλούς ανθρώπους να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τον τραυματισμό τους. Τέλος, δεν αναφέρθηκαν πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, επομένως η μελέτη δεν προσφέρει γνώσεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες ή το κόστος των τραυματισμών.

Καταληκτικά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι εκτός από τον αδιαμφισβήτητο κίνδυνο που ενέχει η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και τους άλλους κινδύνους που συνδέονται με αυτή και να κάνουμε πιο υπεύθυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Related posts

Ο κορονοϊός «ζει» στα κινητά για μέρες – Πώς να τα απολυμάνετε σωστά

sierafm

Για κακούργημα οι απάτες με τα 5ψηφια νούμερα – Πώς βρίσκουν τα θύματά τους

sierafm

Κινητά-λογαριασμοί: «Ύποπτα» νούμερα σας χρεώνουν; -Δείτε ποια & πόσο με ένα κλικ (εφαρμογή)

sierafm

Αφήστε ένα σχόλιο

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy