• Latest
ΕΜΒΟΛΙΟ

Πόσο καιρό θα πάρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

12 Μαΐου 2020
Ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Το νέο διοικητικό συμβούλιο

8 Νοεμβρίου 2025
Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων  Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη

Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη

8 Νοεμβρίου 2025

Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο

7 Νοεμβρίου 2025
Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

7 Νοεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

7 Νοεμβρίου 2025
Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

7 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

7 Νοεμβρίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος για την Αιανή: «Το Νομοσχέδιο διορθώθηκε – Η κοινοβουλευτική προσπάθεια απέδωσε καρπούς»

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης στην Καστοριά

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΙΤΑ, ΖΥΓΑΡΙΑ

7 fitness μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

7 Νοεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Κοζάνης 

7 Νοεμβρίου 2025

Έφτιαχνε πισίνα στο σπίτι του, βρήκε θησαυρό και τον κράτησε

7 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο καιρό θα πάρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

sierafm by sierafm
12 Μαΐου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΕΜΒΟΛΙΟ
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι η προτεραιότητα για εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Αλλά γνωρίζετε πραγματικά τι είναι ένα εμβόλιο, ποια βήματα εμπλέκονται στην ανάπτυξή του και πόσο καιρό διαρκεί;

“Ανακαλύφθηκε ένα πιθανό εμβόλιο για τον κορωνοϊό.” Συνεχώς,  βλέπουμε νέα σαν κι αυτά, που εξαφανίζονται γρήγορα… μέχρι να βγει ο επόμενος τίτλος. Λοιπόν, πόσο καιρό θα χρειαστεί πραγματικά για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Οι εφημερίδες και οι ιστότοποι αναζητούν πρωτοσέλιδα που θα τραβήξουν την προσοχή μας. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, αγνοούν την υπερβολική πολυπλοκότητα αυτής της διαδικασίας για να φέρουν λίγη ελπίδα στην κοινωνία.

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η διαδικασία ανάπτυξης ενός εμβολίου είναι δαπανηρή και – πάνω απ ‘όλα – αργή. Τα παγκόσμια εργαστήρια ενώνουν τις δυνάμεις τους και γίγαντες όπως το Ίδρυμα Bill Gates προσφέρουν πόρους σε αυτήν την τιτανική αποστολή. Ωστόσο, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα.

Λοιπόν, πόσο καιρό θα πάρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ακριβής απάντηση. Εν τω μεταξύ, σε αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι ένα εμβόλιο, και πάνω απ ‘όλα, την περίπλοκη διαδικασία που απαιτείται μέχρι την ανάπτυξή του.

Εμβόλια: Καταπολέμηση του εχθρού

Ένα εμβόλιο είναι μια λύση με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε ανοσία έναντι ενός ιού διεγείροντας την παραγωγή αντισωμάτων. Όταν κάνουμε εμβόλιο, λαμβάνουμε συνήθως ένα διάλυμα με αδύναμες ή νεκρές μορφές του μικροβίου που θέλουμε να καταπολεμήσουμε .

Αυτός ο παράγοντας διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στη συνέχεια είναι σε θέση να αναγνωρίσει, να καταστρέψει και – πάνω απ ‘όλα – να θυμηθεί την απειλή σε μελλοντική έκθεση. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα ξέρει τότε πώς να δράσει εναντίον αυτού του εχθρού στο μέλλον, αποτρέποντας έτσι μια μόλυνση.

Για το λόγο αυτό, η γρίπη δεν αποτελεί πρόβλημα για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Εάν εμβολιαστούμε, δεν έχουμε τίποτα να ανησυχούμε.

Αναπτύσσοντας ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Τα πρώτα βήματα

Η ανάπτυξη εμβολίων είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία που διαρκεί συχνά 10-15 χρόνια. Περιλαμβάνει τη συνδυασμένη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.

Ωστόσο, μην πανικοβάλλεστε! Η ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό είναι κορυφαία προτεραιότητα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε 12 έως 18 μήνες. Ωστόσο, τα βήματα είναι περίπλοκα και θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

Στάδιο απομόνωσης του ιού

Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει όλα τα βασικά βήματα που πραγματοποιούν οι ερευνητές σε εργαστήριο. Το πρώτο βήμα, το οποίο είναι πιο περίπλοκο από ό, τι φαίνεται, είναι η απομόνωση του ιού από τον ασθενή με τη μορφή μιας καλλιέργειας. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, αυτό συνέβη ένα μήνα μετά την ανακάλυψη του ιού.

Μόλις απομονώσουν τον ιό, οι επιστήμονες μπορούν να τον τροποποιήσουν για να τον αποδυναμώσουν ή να απομονώσουν τις τοξίνες του. Έτσι θα μπορούν να τον μετατρέψουν σε μελλοντικό εμβόλιο. Αυτό το πρώτο στάδιο, υπό κανονικές συνθήκες, μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 χρόνια.

Προκλινικό στάδιο

Σε αυτό το στάδιο, οι ερευνητές εμβολιάζουν τον απομονωμένο εξασθενημένο παράγοντα σε απομονωμένους ζωικούς ιστούς ή σε ζωντανά ζώα (όπως εργαστηριακοί αρουραίοι) για να δουν αν θα συμβεί κάποια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημά τους. 

Αυτό δεν γίνεται ποτέ στον άνθρωπο, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ υψηλός. Πολλά εμβόλια αποτυγχάνουν να ξεπεράσουν αυτό το στάδιο επειδή δεν μπορούν να δημιουργήσουν την επιθυμητή απόκριση από το σώμα. Μόλις ολοκληρωθούν οι πρώτες εξετάσεις διαλογής και ανάλογα με το αν λειτουργεί σε ζώα, τότε η ανάπτυξη αρχίζει στους ανθρώπους.

Κλινικές μελέτες σε ανθρώπους

Εκεί ξεκινάει το πιο περίπλοκο μέρος, και χωρίς αμφιβολία, το πιο σημαντικό μέρος για την ορθή ανάπτυξη του εμβολίου.

  • ΦΑΣΗ Ι: Οι ειδικοί θα χρησιμοποιήσουν μια μικρή ομάδα ενηλίκων, γενικά μεταξύ 20 και 80 ετών, και θα τους εμβολιάσουν με τον νεκρό ή εξασθενημένο μολυσματικό παράγοντα. Οι στόχοι των δοκιμών της Φάσης Ι είναι η αξιολόγηση της ασφάλειας του δυνητικού εμβολίου και ο προσδιορισμός του τύπου και της έκτασης της ανοσοαπόκρισης που προκαλεί.
  • ΦΑΣΗ II: Οι ειδικοί θα μεγαλώσουν την πειραματική ομάδα με αρκετές εκατοντάδες άτομα. Άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη φάση.
  • ΦΑΣΗ ΙΙΙ: Τώρα δεκάδες χιλιάδες άτομα θα συμμετέχουν στη δοκιμή εμβολίων. Κάποιες ασυνήθιστες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν που μπορεί να μην είχαν εμφανιστεί σε μικρότερες ομάδες. Όλοι θα έχουμε διαβάσει τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων γενικά, όπως «1 στα 1000 άτομα υποφέρουν από σοβαρούς πονοκεφάλους», για παράδειγμα. Αν και αυτό είναι ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, πρέπει να ανακαλυφθεί και να καταχωρηθεί.

Αφήνοντας τα νομικά και κυβερνητικά ζητήματα έγκρισης, αφού το εμβόλιο περάσει τη φάση III, θα πρέπει να είναι έτοιμο.

Ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό: πού βρισκόμαστε;

Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται ακόμη στο προ-κλινικό στάδιο. Απαιτείται περαιτέρω δοκιμή εμβολίων σε ζώα για να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά τους. Τούτου λεχθέντος, στα τέλη Μαρτίου, η Κίνα πέρασε στην πρώτη φάση με δοκιμές σε ανθρώπους.

Αυτά είναι καλά νέα, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς ότι η ελάχιστη παρακολούθηση για τους εμβολιασμένους εθελοντές θα είναι έξι μήνες. Μετά από αυτό, οι ειδικοί θα επεκτείνουν την ομάδα δειγμάτων, θα περιμένουν ακόμα μια περίοδο και, τέλος, θα ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή του εμβολίου.

Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι θα πρέπει να ζήσουμε με τον κορωνοϊό για αρκετό καιρό. Ωστόσο, πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι ζούμε επίσης με πολλές άλλες ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει εμβόλιο.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί και να πιστεύουμε ότι το χειρότερο θα τελειώσει σύντομα.

Πηγή:meygeia.gr

Tags: ΕΜΒΟΛΙΟ
Previous Post

Πώς βοηθά η άσκηση στη μείωση του άγχους;

Next Post

Φάρμακα για τον κορωνοϊό που βρίσκονται σε εξέλιξη

Next Post
κορονοιος

Φάρμακα για τον κορωνοϊό που βρίσκονται σε εξέλιξη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Το νέο διοικητικό συμβούλιο
  • Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη
  • Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο
  • Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας
  • Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr