• Latest
ΕΜΒΟΛΙΟ

Πόσο καιρό θα πάρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

12 Μαΐου 2020
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Eκδήλωση με θέμα: «Υγεία για λίγους και εκλεκτούς ή υγεία κοινωνικό αγαθό; Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία & η πρόταση του ΚΚΕ».

12 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Σύλληψη 31χρονου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

12 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Έγκυος η μητέρα της δίχρονης που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έκανε όπισθεν ο πατέρας χωρίς να την δει

12 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη 62χρονος για καλλιέργεια κάνναβης και ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας

Συνελήφθη 62χρονος για καλλιέργεια κάνναβης και ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας

12 Ιουλίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: «Ο αγώνας για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία απέδωσε – Απαιτείται άμεση στελέχωση και έναρξη ισχύος»

12 Ιουλίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το ένα ρεύμα της οδού Γεωργίου Σαραντάρη λόγω εργασιών του «Cut and Cover» – Παράκαμψη από την οδό Γιάννη Ψυχάρη – Προσοχή στη σήμανση

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL) στις 14 και 15 Ιουλίου 2025

12 Ιουλίου 2025
Γιάννης Κοκκαλιάρης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: “Η Ενεργειακή Δημοκρατία πρέπει να φτάνει μέχρι το τελευταίο χωριό” – Βίντεο

Μαζί για την Κοζάνη: Αρκετά, κ. Μαλούτα. Όσο και να προσπαθείτε να σώσετε το προσωπικό σας αφήγημα, θα είμαστε εδώ να σας υπενθυμίζουμε τι κάνατε και κυρίως τι δεν κάνατε

12 Ιουλίου 2025
ΒΕΝΖΙΝΗ

«Λουκέτο» σε τρία πρατήρια βενζίνης για δυο χρόνια

12 Ιουλίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Νέες ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας με αμοιβή μέχρι 624 ευρώ μηνιαίως

12 Ιουλίου 2025
παχυσαρκια διαιτα

Υπ. Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο

12 Ιουλίου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Οδηγός φορτηγού χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι συνάδελφό του για το ποιος θα ξεφορτώσει πρώτος

12 Ιουλίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γάλλος τουρίστας κατήγγειλε ότι τον βίασε 24χρονος Έλληνας

12 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο καιρό θα πάρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

sierafm by sierafm
12 Μαΐου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΕΜΒΟΛΙΟ
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι η προτεραιότητα για εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Αλλά γνωρίζετε πραγματικά τι είναι ένα εμβόλιο, ποια βήματα εμπλέκονται στην ανάπτυξή του και πόσο καιρό διαρκεί;

“Ανακαλύφθηκε ένα πιθανό εμβόλιο για τον κορωνοϊό.” Συνεχώς,  βλέπουμε νέα σαν κι αυτά, που εξαφανίζονται γρήγορα… μέχρι να βγει ο επόμενος τίτλος. Λοιπόν, πόσο καιρό θα χρειαστεί πραγματικά για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Οι εφημερίδες και οι ιστότοποι αναζητούν πρωτοσέλιδα που θα τραβήξουν την προσοχή μας. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, αγνοούν την υπερβολική πολυπλοκότητα αυτής της διαδικασίας για να φέρουν λίγη ελπίδα στην κοινωνία.

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η διαδικασία ανάπτυξης ενός εμβολίου είναι δαπανηρή και – πάνω απ ‘όλα – αργή. Τα παγκόσμια εργαστήρια ενώνουν τις δυνάμεις τους και γίγαντες όπως το Ίδρυμα Bill Gates προσφέρουν πόρους σε αυτήν την τιτανική αποστολή. Ωστόσο, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα.

Λοιπόν, πόσο καιρό θα πάρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ακριβής απάντηση. Εν τω μεταξύ, σε αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι ένα εμβόλιο, και πάνω απ ‘όλα, την περίπλοκη διαδικασία που απαιτείται μέχρι την ανάπτυξή του.

Εμβόλια: Καταπολέμηση του εχθρού

Ένα εμβόλιο είναι μια λύση με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε ανοσία έναντι ενός ιού διεγείροντας την παραγωγή αντισωμάτων. Όταν κάνουμε εμβόλιο, λαμβάνουμε συνήθως ένα διάλυμα με αδύναμες ή νεκρές μορφές του μικροβίου που θέλουμε να καταπολεμήσουμε .

Αυτός ο παράγοντας διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στη συνέχεια είναι σε θέση να αναγνωρίσει, να καταστρέψει και – πάνω απ ‘όλα – να θυμηθεί την απειλή σε μελλοντική έκθεση. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα ξέρει τότε πώς να δράσει εναντίον αυτού του εχθρού στο μέλλον, αποτρέποντας έτσι μια μόλυνση.

Για το λόγο αυτό, η γρίπη δεν αποτελεί πρόβλημα για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Εάν εμβολιαστούμε, δεν έχουμε τίποτα να ανησυχούμε.

Αναπτύσσοντας ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Τα πρώτα βήματα

Η ανάπτυξη εμβολίων είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία που διαρκεί συχνά 10-15 χρόνια. Περιλαμβάνει τη συνδυασμένη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.

Ωστόσο, μην πανικοβάλλεστε! Η ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό είναι κορυφαία προτεραιότητα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε 12 έως 18 μήνες. Ωστόσο, τα βήματα είναι περίπλοκα και θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

Στάδιο απομόνωσης του ιού

Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει όλα τα βασικά βήματα που πραγματοποιούν οι ερευνητές σε εργαστήριο. Το πρώτο βήμα, το οποίο είναι πιο περίπλοκο από ό, τι φαίνεται, είναι η απομόνωση του ιού από τον ασθενή με τη μορφή μιας καλλιέργειας. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, αυτό συνέβη ένα μήνα μετά την ανακάλυψη του ιού.

Μόλις απομονώσουν τον ιό, οι επιστήμονες μπορούν να τον τροποποιήσουν για να τον αποδυναμώσουν ή να απομονώσουν τις τοξίνες του. Έτσι θα μπορούν να τον μετατρέψουν σε μελλοντικό εμβόλιο. Αυτό το πρώτο στάδιο, υπό κανονικές συνθήκες, μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 χρόνια.

Προκλινικό στάδιο

Σε αυτό το στάδιο, οι ερευνητές εμβολιάζουν τον απομονωμένο εξασθενημένο παράγοντα σε απομονωμένους ζωικούς ιστούς ή σε ζωντανά ζώα (όπως εργαστηριακοί αρουραίοι) για να δουν αν θα συμβεί κάποια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημά τους. 

Αυτό δεν γίνεται ποτέ στον άνθρωπο, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ υψηλός. Πολλά εμβόλια αποτυγχάνουν να ξεπεράσουν αυτό το στάδιο επειδή δεν μπορούν να δημιουργήσουν την επιθυμητή απόκριση από το σώμα. Μόλις ολοκληρωθούν οι πρώτες εξετάσεις διαλογής και ανάλογα με το αν λειτουργεί σε ζώα, τότε η ανάπτυξη αρχίζει στους ανθρώπους.

Κλινικές μελέτες σε ανθρώπους

Εκεί ξεκινάει το πιο περίπλοκο μέρος, και χωρίς αμφιβολία, το πιο σημαντικό μέρος για την ορθή ανάπτυξη του εμβολίου.

  • ΦΑΣΗ Ι: Οι ειδικοί θα χρησιμοποιήσουν μια μικρή ομάδα ενηλίκων, γενικά μεταξύ 20 και 80 ετών, και θα τους εμβολιάσουν με τον νεκρό ή εξασθενημένο μολυσματικό παράγοντα. Οι στόχοι των δοκιμών της Φάσης Ι είναι η αξιολόγηση της ασφάλειας του δυνητικού εμβολίου και ο προσδιορισμός του τύπου και της έκτασης της ανοσοαπόκρισης που προκαλεί.
  • ΦΑΣΗ II: Οι ειδικοί θα μεγαλώσουν την πειραματική ομάδα με αρκετές εκατοντάδες άτομα. Άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη φάση.
  • ΦΑΣΗ ΙΙΙ: Τώρα δεκάδες χιλιάδες άτομα θα συμμετέχουν στη δοκιμή εμβολίων. Κάποιες ασυνήθιστες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν που μπορεί να μην είχαν εμφανιστεί σε μικρότερες ομάδες. Όλοι θα έχουμε διαβάσει τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων γενικά, όπως «1 στα 1000 άτομα υποφέρουν από σοβαρούς πονοκεφάλους», για παράδειγμα. Αν και αυτό είναι ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, πρέπει να ανακαλυφθεί και να καταχωρηθεί.

Αφήνοντας τα νομικά και κυβερνητικά ζητήματα έγκρισης, αφού το εμβόλιο περάσει τη φάση III, θα πρέπει να είναι έτοιμο.

Ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό: πού βρισκόμαστε;

Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται ακόμη στο προ-κλινικό στάδιο. Απαιτείται περαιτέρω δοκιμή εμβολίων σε ζώα για να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά τους. Τούτου λεχθέντος, στα τέλη Μαρτίου, η Κίνα πέρασε στην πρώτη φάση με δοκιμές σε ανθρώπους.

Αυτά είναι καλά νέα, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς ότι η ελάχιστη παρακολούθηση για τους εμβολιασμένους εθελοντές θα είναι έξι μήνες. Μετά από αυτό, οι ειδικοί θα επεκτείνουν την ομάδα δειγμάτων, θα περιμένουν ακόμα μια περίοδο και, τέλος, θα ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή του εμβολίου.

Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι θα πρέπει να ζήσουμε με τον κορωνοϊό για αρκετό καιρό. Ωστόσο, πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι ζούμε επίσης με πολλές άλλες ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει εμβόλιο.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί και να πιστεύουμε ότι το χειρότερο θα τελειώσει σύντομα.

Πηγή:meygeia.gr

Tags: ΕΜΒΟΛΙΟ
Previous Post

Πώς βοηθά η άσκηση στη μείωση του άγχους;

Next Post

Φάρμακα για τον κορωνοϊό που βρίσκονται σε εξέλιξη

Next Post
κορονοιος

Φάρμακα για τον κορωνοϊό που βρίσκονται σε εξέλιξη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • ΚΚΕ: Eκδήλωση με θέμα: «Υγεία για λίγους και εκλεκτούς ή υγεία κοινωνικό αγαθό; Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία & η πρόταση του ΚΚΕ».
  • Σύλληψη 31χρονου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης
  • Έγκυος η μητέρα της δίχρονης που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έκανε όπισθεν ο πατέρας χωρίς να την δει
  • Συνελήφθη 62χρονος για καλλιέργεια κάνναβης και ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Ο αγώνας για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία απέδωσε – Απαιτείται άμεση στελέχωση και έναρξη ισχύος»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr