Για τον παππού μου Μιχάλη που μας άφησε…
Επίσκεψη του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΑΠΑΤΗ
ΠΑΙΔΙ, ΚΙΝΗΤΟ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος
παιδι
ΕΦΚΑ
Ε 65 ΕΓΝΑΤΙΑ ΙΟΝΙΑ
Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες Προστασίας για Καταιγίδες-Πλημμύρες (Βίντεο)
Παράταση σύνδεσης των φωτοβολταϊκών σταθμών για τους μικρούς επενδυτές  της Δυτικής Μακεδονίας μετά από πρόταση του  Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη

Πώς θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σας ίσως αρκούν για να μειώσετε σημαντικά τα συμπτώματα 

Όσες γυναίκες διαμαρτύρονται για το βάσανο της περιόδου, ίσως βρεθούν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη όταν οι μηνιαίες επισκέψεις της σταματήσουν. Η εμμηνόπαυση, αν και απολύτως φυσιολογικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας, συνοδεύεται από πολλά και ενοχλητικά συμπτώματα. Ανάμεσα σε αυτά ανήκουν οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση, η κυκλοθυμία, ο εκνευρισμός και η κούραση. Ταυτόχρονα, σε αυτή την εποχή πολλές γυναίκες εμφανίζουν απότομη αύξηση βάρους και οστεοπόρωση, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος που διατρέχουν για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Αν και είναι απίθανο να αποφύγετε εντελώς τη δυσφορία, υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι για να αισθανθείτε κάπως καλύτερα.

Ασβέστιο και βιταμίνη D

Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης κάνουν τα οστά πιο αδύναμα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Ασβέστιο θα βρείτε στα γαλακτοκομικά, τη λαχανίδα, το σπανάκι, τα φασόλια και τις σαρδέλες. Τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά αλλά και η επαρκής έκθεση στον ήλιο θα προσφέρουν στον οργανισμό σας τη βιταμίνη D που χρειάζεται.

Σταθερό βάρος

Η ηλικία, ο τρόπος ζωής, η γενετική προδιάθεση και οι ορμονικές αλλαγές οδηγούν στην αύξηση του βάρους πολλών γυναικών σε αυτή την περίοδο της ζωής τους. Μάλιστα, ακόμη και αν ως τώρα είχατε μεσογειακή σιλουέτα, είναι πιθανό τα επιπλέον κιλά να αρχίσουν να αποθηκεύονται στην περιοχή της μέσης σας. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσετε καρδιοπάθεια ή σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και συμπτώματα όπως η νυχτερινή εφίδρωση και οι εξάψεις.

Φρούτα και λαχανικά

Οι φυτικές ίνες και οι χαμηλές θερμίδες τους θα σας κάνουν να αισθανθείτε χορτάτη χωρίς να αυξήσουν το βάρος σας. Ταυτόχρονα, θα σας θωρακίσουν απέναντι στην καρδιοπάθεια και την απώλεια μάζας των οστών.

Κακές τροφές

Ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα, όπως τα γλυκά, τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ και η καφεΐνη, ενδέχεται να πυροδοτούν τη νυχτερινή εφίδρωση, την κυκλοθυμία και τις εξάψεις. Κρατήστε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων και ελέγξτε αν το περιεχόμενο του πιάτου ή του ποτηριού σας χειροτερεύει την κατάσταση. Αν διαπιστώσετε πως κάποια τροφή σας επηρεάζει, περιορίστε την ή αποφύγετέ τη τελείως μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.

Ενυδάτωση

Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων ίσως ευθύνεται που αισθάνεστε διαρκώς ξηροστομία. Οχτώ με δώδεκα ποτήρια νερό την ημέρα θα σας βοηθήσουν να το ξεπεράσετε, ενώ θα μειώσουν και το πρήξιμο που προκαλούν στο σώμα σας οι ορμονικές αλλαγές. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσουν και την προσπάθειά σας να διατηρήσετε σταθερό βάρος, αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού.

Πρωτεΐνες

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο μειώνεται η μυϊκή μάζα μας. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες μπορεί να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία. Ταυτόχρονα, και αυτές οι τροφές έχουν την ιδιότητα να μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτες, ενώ επιταχύνουν την καύση των θερμίδων. Για να είστε σίγουρη ότι λαμβάνετε αρκετές πρωτεΐνες, εντάξτε στη διατροφή σας κρέας, ψάρια, αβγά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά.

Συμπληρώματα

Αν οι παραπάνω συμβουλές δεν βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση, ίσως χρειαστείτε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής. Φυσικά, εκείνος που θα κρίνει αν και ποια θα πάρετε, είναι ο γιατρός σας και μόνο εκείνος!

Πηγή:vita.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako