• Latest
κορονοιος, γριπη

Πώς θα ξεχωρίσετε τον κορονοϊό από την γρίπη Η1Ν1, αναλυτικά τα συμπτώματα

20 Σεπτεμβρίου 2022
Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων  Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη

Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη

8 Νοεμβρίου 2025

Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο

7 Νοεμβρίου 2025
Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

7 Νοεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

7 Νοεμβρίου 2025
Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

7 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

7 Νοεμβρίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος για την Αιανή: «Το Νομοσχέδιο διορθώθηκε – Η κοινοβουλευτική προσπάθεια απέδωσε καρπούς»

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης στην Καστοριά

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΙΤΑ, ΖΥΓΑΡΙΑ

7 fitness μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

7 Νοεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Κοζάνης 

7 Νοεμβρίου 2025

Έφτιαχνε πισίνα στο σπίτι του, βρήκε θησαυρό και τον κράτησε

7 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

7 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα ξεχωρίσετε τον κορονοϊό από την γρίπη Η1Ν1, αναλυτικά τα συμπτώματα

sierafm by sierafm
20 Σεπτεμβρίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος, γριπη
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα συμπτώματα κορονοϊού και γρίπης πολλές φορές μοιάζουν μεταξύ τους με αποτέλεσμα συχνά οι ασθενείς να μπερδεύονται

Με το φθινόπωρο να έχει μπει για τα καλά και τον χειμώνα να πλησιάζει, η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του νέου κορονοϊου αυξάνεται σε πολλές χώρες δεδομένης της επικείμενης συνύπαρξης του κορονοϊού με τα περιστατικά κρυολογήματος και γρίπης.

Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα φέτος στη χώρα μας αλλά και αλλού, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των δύο τελευταίων ασθενειών παρουσιάζουν ομοιότητες με εκείνα που βιώνουν άνθρωποι που έχουν κολλήσει τον κορονοϊό και υπάρχει κίνδυνος να τον μεταδώσουν.

Πότε τα εμβόλια

Στις αρχές του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, με τους ειδικούς να χτυπούν από τώρα καμπανάκι για την συνύπαρξη με τον κορονοϊό, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να εκφράζουν την ανησυχία τους.

Στις αρχές του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, με τους ειδικούς να χτυπούν από τώρα καμπανάκι για την συνύπαρξη με τον κορονοϊό, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να εκφράζουν την ανησυχία τους.

Τα φαρμακεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ετοιμάζονται για την προμήθεια των φετινών αντιγριπικών εμβολίων και όπως φαίνεται, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Θα “πρωταγωνιστήσει” η γρίπη

“Φέτος το χειμώνα η ”συνάντηση” κορονοϊού και γρίπης θα είναι μεγαλειώδης”, ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, Γεωργία Γκιούλα, σημειώνοντας πως όταν άρχισε ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού τα περιστατικά γρίπης ήταν μηδενικά, ενώ φέτος μετά από πολλά χρόνια σημειώθηκαν 174 περιστατικά γρίπης τους θερινούς μήνες.

“Άρα εκτιμώ ότι ο ιός της γρίπης ενδέχεται να είναι ο πρωταγωνιστής αλλά σίγουρα θα είναι ο συμπρωταγωνιστής μαζί με τον SARS CoV-2. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι προχωρήσαμε στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με μηδενικά περιστατικά γρίπης, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το κατά πόσο θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα περιλαμβάνει όλους τους αναπνευστικούς ιούς θεωρώ ότι θα αργήσει να συμβεί, δεν θα το δούμε τουλάχιστον στις δύο επόμενες επιδημικές περιόδους στη χώρα μας”, υπογράμμισε στη διάρκεια συζήτησης για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Συμπτώματα και διαφορές

“Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος”, είχε επισημάνει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση του ήδη από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας πως συνολικά 174 κρούσματα γρίπης (86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR και 88 με αντιγονική δοκιμασία) δηλώθηκαν από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, αριθμός πολύ ανησυχητικός για την καλοκαιρινή περίοδο.

“Τον Δεκέμβριο ξεκινά η έξαρση της γρίπης. Δεν θέλουμε να συμπέσουμε με κορονοϊό και υποπαραραλλαγές, όσες αντοχές και αν έχει ένας οργανισμός. Γι΄ αυτό γίνεται αυτή η προεργασία και προετοιμασία”, είχε τονίσει από την πλευρά της η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι:

• υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
• δύσπνοια
• πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
• λιποθυμικά επεισόδια
• σύγχυση
• πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι

Αναλυτικά κλινική συμπτωματολογία ομοιάζει και στους δυο ιούς. Το κύριο σύστημα που επηρεάζεται είναι το αναπνευστικό, με κλινική εικόνα και σημεία από την πολύ ήπια μορφή έως και την πολύ σοβαρή ή ακόμα και το θάνατο.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι αιφνίδια και περιλαμβάνουν πολύ υψηλό πυρετό που διαρκεί μέχρι 5-7 24ωρα, ρίγη, αδιαθεσία, έντονη καταβολή, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ρινική συμφόρηση και ενδεχομένως συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Μπορεί να συνυπάρχει έντονος ξηρός βήχας και πονόλαιμος. Στους ηλικιωμένους τα συμπτώματα μπορεί να είναι μόνο ατονία και σύγχυση, συχνά χωρίς πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Η μετάδοσή τους γίνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων και άρα τα μέτρα ατομικής προστασίας και αναπνευστικής υγιεινής είναι τα ίδια ως προς τη μείωση της διασποράς της νόσου.
Και οι δύο νόσοι προσβάλλουν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού· κυρίως ηλικιωμένους, άτομα με συνυπάρχουσες παθήσεις και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Διαφορές γρίπης και κορονοϊού

Στον κορονοϊό τα συμπτώματα δεν ξεκινούν αιφνίδια και έχουν διακύμανση στη διάρκειά τους, ενώ είναι δυνατόν να διαρκέσουν μέχρι και 30 ημέρες.
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται πυρετός, ξηρός βήχας και κόπωση. Επίσης μπορεί να υπάρχουν μυαλγίες, φαρυγγαλγία, διάρροια, επιπεφυκίτιδα, κεφαλαλγία, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, καθώς και δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.

Στα πιο σοβαρά συμπτώματα (συμβάματα κατά τον ιατρικό όρο), που θα χρειαστούν νοσοκομειακή κάλυψη, περιλαμβάνονται η δυσκολία στην αναπνοή και η δύσπνοια, με την πτώση του κορεσμού του οξυγόνου και η απώλεια ομιλίας ή κίνησης.

Η διάρκεια απομόνωσης στο νέο κορονοϊό φτάνει το χρονικό διάστημα των 7- 14 ημερών, που δεν υπάρχει στην εποχική γρίπη.
Η εποχική κατανομή της γρίπης, η οποία κορυφώνεται τους χειμερινούς μήνες και αποδιδράσκει με την αύξηση της θερμοκρασίας, φαίνεται να μην επιδρά στο νέο κορονοϊό βάσει των ιδιοτήτων του.

Η περίοδος επώασης και τα συμπτώματα των ατόμων που νοσούν από γρίπη συνήθως εμφανίζονται στο χρονικό διάστημα των πρώτων 3-5 ημερών, ενώ στη νόσο covid-19 η επώαση διαρκεί 7-14 ημέρες και τα συμπτώματα δύναται να εμφανιστούν σε όλη τη διάρκεια της

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΓΡΙΠΗΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Next Post

Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας προς τον Δήμαρχο Εορδαίας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για το έργο βιτρίνας της βόρειας εισόδου της Πτολεμαΐδας

Next Post
Λαϊκή Συσπείρωση

Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας προς τον Δήμαρχο Εορδαίας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για το έργο βιτρίνας της βόρειας εισόδου της Πτολεμαΐδας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη
  • Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο
  • Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας
  • Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού
  • Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr