• Latest
εξετασεις σχολειο

Πώς να βοηθήσετε το παιδί την περίοδο των εξετάσεων

4 Ιουνίου 2018
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Νέες ταυτότητες: Τέλος τα ταξίδια στο εξωτερικό για όσους δεν έχουν αλλάξει

21 Δεκεμβρίου 2025
Δικαστήριο δικη

Μητέρα καταδικάστηκε για την κακή στοματική υγιεινή του παιδιού της

21 Δεκεμβρίου 2025
υπολογιστης

Εφιάλτης για 15χρονη: Άνδρας δημοσίευσε στο διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες της

21 Δεκεμβρίου 2025
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Το ωράριο των καταστημάτων σήμερα, Κυριακή – Πότε θα είναι κλειστά

21 Δεκεμβρίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη χώρα

21 Δεκεμβρίου 2025
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία από τον Siera fm 105,3 και το sierafm.gr

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία από τον Siera fm 105,3 και το sierafm.gr

21 Δεκεμβρίου 2025
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εκδήλωση για την αγάπη και την αλληλεγγύη!!! Την Κυριακή 28/12

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εκδήλωση για την αγάπη και την αλληλεγγύη!!! Την Κυριακή 28/12

21 Δεκεμβρίου 2025
Το ΚΚΕ στα φυλάκια Νίκης και Κρυσταλλοπηγής

Το ΚΚΕ στα φυλάκια Νίκης και Κρυσταλλοπηγής

21 Δεκεμβρίου 2025
Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου

Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου

20 Δεκεμβρίου 2025
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Βόιο: Πιθανή διακοπή νερού για τρεις μέρες λόγω σοβαρής βλάβης σε αγωγό της ΔΥΠΡΑ

20 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Τα Δημοτικά σχολεία συνεργάστηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα.  Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Τα Δημοτικά σχολεία συνεργάστηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα. Βίντεο και φωτογραφίες

20 Δεκεμβρίου 2025
Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο

Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο

20 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς να βοηθήσετε το παιδί την περίοδο των εξετάσεων

sierafm by sierafm
4 Ιουνίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
εξετασεις σχολειο
1
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κατ’ αρχάς, ας είμαστε ειλικρινείς: οι εξετάσεις είναι του παιδιού, όχι δικές μας. Εκείνο εξετάζεται, εκείνο κρίνεται, εκείνο πρέπει να διαβάσει και δική του θα είναι η επιτυχία ή η αποτυχία. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο ρόλος μας δεν μπορεί να είναι υποστηρικτικός και, μάλιστα, με τρόπο ουσιαστικό.

Εάν, λοιπόν, αυτές τις μέρες το παιδί βρίσκεται στον πυρετό των εξετάσεων (είτε αυτές είναι για μια ξένη γλώσσα, είτε εισαγωγικές για το Πανεπιστήμιο, είτε ενδοσχολικές) υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να το βοηθήσετε χωρίς να αυξήσετε το άγχος του!

Το παν είναι ο σωστός προγραμματισμός

Αν το παιδί δεν έχει μάθει να οργανώνει τον χρόνο του με την αυστηρότητα που απαιτείται την περίοδο των εξετάσεων και καλείται πρώτη φορά να το κάνει, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χρειάζεται τη (διακριτική) βοήθειά σας. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε πρακτικά;

-Φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο όπου με έντονα γράμματα θα επισημάνετε τις ημέρες που εξετάζεται το κάθε μάθημα.

-Συζητήστε παρέα για τον όγκο της ύλης κάθε μαθήματος και χωρίστε το διάβασμα σε ημέρες και ώρες. Το πρόγραμμα των εξετάσεων είναι πια πολύ πιεστικό και ενδέχεται το παιδί να γράφει καθημερινά κι από ένα μάθημα. Γι’ αυτό αξίζει να επενδύσετε χρόνο στην οργάνωση του διαβάσματος.

-Χρησιμοποιήστε ένα χρώμα post it για κάθε μάθημα και σημειώστε σε κάθε μέρα τι θα διαβαστεί και για πόση ώρα.

-Προσοχή: έχει μεγάλη σημασία να προγραμματίσετε τακτικά, μικρά διαλείμματα –να είστε βέβαιοι ότι έτσι η απόδοση του παιδιού θα αυξηθεί.

Βοηθήστε το, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβάσματος

Υπάρχουν τρεις παράγοντες ιδιαίτερα καθοριστικοί για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της μελέτης: ο χρόνος, ο τόπος και το περιβάλλον.

Χρόνος: Ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάζει το πρωί, που το μυαλό είναι παραγωγικότερο. Αντί για κηρύγματα και «πρέπει» που θα «φουντώσουν» και το άγχος και την αντιδραστικότητά του, ενισχύστε την προσπάθειά του με την παρουσία σας (κανείς δεν θέλει να διαβάζει όσο οι άλλοι κοιμούνται) και τη βοήθειά σας. Φτιάξτε του ένα ωραίο, θρεπτικό πρωινό και εξασφαλίστε στοιχειώδη ησυχία για εκείνες τις ώρες.

Τόπος: βοηθήστε το παιδί να συγκεντρωθεί, οργανώνοντας το γραφείο του, πετώντας ή κρύβοντας για λίγο, αντικείμενα που του αποσπούν την προσοχή και τακτοποιώντας στοιχειωδώς τον χώρο στον οποίο διαβάζει.

Συνθήκες: Αν υπάρχει ένα μικρό αδερφάκι που κλαίει γιατί βγάζει δόντια ίσως πρέπει να επιστρατευτεί η γιαγιά για να το φροντίσει. Αν έχετε κανονίσει καφέ με τις φίλες σας ίσως πρέπει να αναβληθεί. Η ησυχία και η ηρεμία θα βοηθήσουν ουσιαστικά τον μαθητή να συγκεντρωθεί απερίσπαστος και είναι απ’ τα λίγα πράγματα που μπορούμε ως γονείς να προσφέρουμε την περίοδο των εξετάσεων.

Φροντίστε τη διατροφή του

Η αθάνατη Ελληνίδα μανούλα, έχει κάθε διάθεση να επενδύσει όλον τον χρόνο του κόσμου στα γεύματα και τα σνακ του μικρού της, που μπορεί να μεγάλωσε μεν, αλλά εξακολουθεί να την έχει ανάγκη δε. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε;

Φτιάξτε του ένα πολύ καλό πρωινό: φροντίστε να τρώει το παιδί ένα γερό, θρεπτικό πρωινό που θα του αρέσει, για να ξεκινήσει η μέρα του καλά! Μια ελαφριά ομελέτα, ένα τοστάκι, ένα αβγό βραστό, ένα μπολ δημητριακά συνοδευμένα από ένα ρόφημα στιγμής με κακάο, είναι κάποιες θρεπτικές και νόστιμες λύσεις.
Τροφές που ενισχύουν τη μνήμη: Οι βιταμίνες C και E (που θα βρείτε σε πορτοκάλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, ξηρούς καρπούς, σπανάκι, αβγά, δημητριακά κ.α.), το συνένζυμο Q10 (που υπάρχει σε σαρδέλες, μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, φρούτα, σπανάκι κ.α.), ο σίδηρος και το μαγνήσιο (συκώτι, θαλασσινά, φρούτα, όσπρια κ.α.) αλλά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B (καρύδια, τυρί, ψάρια κ.α.) είναι ουσίες που ενισχύουν την μνήμη.

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική: Φροντίστε το παιδί να ενυδατώνεται επαρκώς και να μην περιμένει να διψάσει για να πιει νερό. Αποφύγετε οτιδήποτε περιλαμβάνει καφεΐνη, γιατί θα προκαλέσει αναταραχή, αϋπνία και ταχυκαρδίες.

Το βραδινό πρέπει να είναι ελαφρύ: Ένα βαρύ βραδινό ίσως επηρεάσει αρνητικά την ξεκούραση και, κατά συνέπεια, την απόδοση του παιδιού. Επιλέξτε κάτι αλμυρό, όπως μια μικρή σαλάτα ή μια μικρή μερίδα πρωτεΐνης ή κάτι γλυκό, που θα του φτιάξει το κέφι. Μπορείτε να φτιάξετε ένα τοστάκι με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα, που θα το συνοδεύσετε με ένα ποτήρι γάλα με HEMO, προσφέροντας έτσι στο παιδί το 1/3 των απαραίτητων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που χρειάζεται σε καθημερινή βάση.

Οι απαιτήσεις σας ίσως μπαίνουν εμπόδιο…

Μην περιμένετε να δείτε το παιδί ήρεμο και συγκεντρωμένο, αν εσείς είστε γεμάτοι άγχος για τις επιδόσεις του! Γίνετε το πρότυπο νηφαλιότητας και προγραμματισμού που το παιδί χρειάζεται.

Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να θυμίσουμε τα -ενδεχομένως- αυτονόητα: οι βαθμοί είναι ίσως ενδεικτικοί της προσπάθειας που κατέβαλε όλη την χρονιά το παιδί. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι η πύλη που οδηγεί στην ευτυχία και ότι δεν εξαργυρώνουν τον σεβασμό και την εκτίμησή σας απέναντί του. Καλώς να έρθει το 20άρι, αλλά μην ξεχνιόμαστε: δεν είναι αυτοσκοπός.

Πηγή:mama365.gr

Tags: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Previous Post

Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας Έχασαν 2,5 εκ € απ’ το Ταμείο για τους άπορους και άλλα 2,6 εκ € οι δικαιούχοι τα περιμένουν 2,5 χρόνια!

Next Post

«Εκρήξεις» στην εφηβεία. Τα «πρέπει» και τα «μη» στη συμπεριφορά των γονιών!

Next Post
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΙ

«Εκρήξεις» στην εφηβεία. Τα «πρέπει» και τα «μη» στη συμπεριφορά των γονιών!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νέες ταυτότητες: Τέλος τα ταξίδια στο εξωτερικό για όσους δεν έχουν αλλάξει
  • Μητέρα καταδικάστηκε για την κακή στοματική υγιεινή του παιδιού της
  • Εφιάλτης για 15χρονη: Άνδρας δημοσίευσε στο διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες της
  • Το ωράριο των καταστημάτων σήμερα, Κυριακή – Πότε θα είναι κλειστά
  • ΔΥΠΑ: Πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη χώρα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr