• Latest
Παρασκευή Βρυζίδου

Π. Βρυζίδου: Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον «Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων»

23 Απριλίου 2021
Η 1η Συνάντηση – Εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου Μετρονόμος

Η 1η Συνάντηση – Εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου Μετρονόμος

12 Δεκεμβρίου 2025
2nd Secret Santa Swap Party από τη ΔΙΑΔΥΜΑ και το Δήμο Κοζάνης 

2nd Secret Santa Swap Party από τη ΔΙΑΔΥΜΑ και το Δήμο Κοζάνης 

12 Δεκεμβρίου 2025
Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαΐδας

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Πτολεμαΐδας

12 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Συνελήφθη αγρότισσα για αναρτήσεις στα social media – Προέτρεπε σε επιθέσεις κατά προσώπων

12 Δεκεμβρίου 2025
Ημερίδα με θέμα «Παιδιά και Διαδίκτυο» διοργανώνει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου ο Δήμος Βοΐου

Ημερίδα με θέμα «Παιδιά και Διαδίκτυο» διοργανώνει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου ο Δήμος Βοΐου

12 Δεκεμβρίου 2025
Αγρότες

Αγροτικές ενισχύσεις: Αναλυτικά οι οδηγίες του ΥΠΑΑΤ για διορθώσεις και ενστάσεις

12 Δεκεμβρίου 2025
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Νηπιαγωγός κατηγορείται για κακοποίηση νηπίων με ειδικές ανάγκες – «Κλωτσούσε και μούτζωνε τα παιδιά»

12 Δεκεμβρίου 2025
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Τα τηλέφωνα που τους «έκαψαν» και το τρίτο πρόσωπο – Απολογούνται ο ανιψιός και ο επιχειρηματίας για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα

12 Δεκεμβρίου 2025
χρημα

Το επίδομα μετεγκατάστασης μέχρι 10.000 ευρώ επεκτείνεται σε 6 Περιφέρειες – Καστοριά και Φλώρινα

12 Δεκεμβρίου 2025
Βράβευση Αρχιφυλάκων Αστυνομικού Τμήματος Βοΐο από την “Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι – ΝΕΜΕΣΙΣ”

Βράβευση Αρχιφυλάκων Αστυνομικού Τμήματος Βοΐο από την “Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι – ΝΕΜΕΣΙΣ”

12 Δεκεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Γιατί εξαιρέσατε τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών από την επέκταση του Προγράμματος Δημογραφικής Ανάπτυξης;»

11 Δεκεμβρίου 2025
Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».

Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».

11 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Βρυζίδου: Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον «Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων»

sierafm by sierafm
23 Απριλίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Παρασκευή Βρυζίδου
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Π. Βρυζίδου: Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον «Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων»

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί σε σειρά νομοθετημάτων τα οποία εισάγουν ρυθμίσεις, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στον τομέα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Θέτει ένα οργανωμένο πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος των Δικαστικών Υπαλλήλων.

Βάζει κανόνες, επιλύει χρόνια προβλήματα και παράλληλα απλοποιεί τις υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης της δικαιοσύνης.

✔Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας αποτελεί μείζον ζήτημα.

Ο πολίτης που προσφεύγει στα δικαστήρια συχνά ταλαιπωρείται για χρόνια, μέχρι την οριστική διεκπεραίωση της υπόθεσής του.

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι ως Κυβέρνηση, να προτείνουμε λύσεις προκειμένου αυτή η κατάσταση να σταματήσει.

Πως θα το καταφέρουμε αυτό;

Με νομοθετήματα όπως το σημερινό, που θέτουν ενιαίους κανόνες, σύμφωνους με τις αρχές της αξιοκρατίας και της ασφάλειας δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύουμε το έργο των δικαστικών λειτουργών. Εισάγουμε τον θεσμό των υπαλλήλων Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου, των λεγόμενων «βοηθών δικαστών».

Έργο τους η υποβοήθηση των δικαστικών λειτουργών.

✔Αποφορτίζουμε δηλαδή τους δικαστικούς λειτουργούς από σειρά καθηκόντων που αποτελούσαν αρνητικό παράγοντα για την έγκαιρη έκδοση αποφάσεων.

Η σταχυολόγηση του υλικού των φακέλων, η ταξινόμησή τους και άλλα καθήκοντα, με τα οποία είναι επιφορτισμένοι, λειτουργούν αναμφισβήτητα αρνητικά ως προς την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

Και αυτό συνέβαινε για τον εξής απλό λόγο.

Όλοι οι δικαστές, ανάλωναν πολύ περισσότερο χρόνο για πράγματα που δεν αφορούσαν τον σχηματισμό της δικανικής τους κρίσης.

Απασχολούνταν δηλαδή περισσότερο στην ταξινόμηση του υλικού, σε σχέση με την έκδοση των αποφάσεων, που είναι το κατεξοχήν έργο με το οποίο είναι επιφορτισμένοι.

Το παρόν νομοσχέδιο λοιπόν έρχεται να επιλύσει αυτό το ζήτημα.

Δίνει στον δικαστή την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται προκειμένου να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο έργο του.

Παράλληλα εξασφαλίζει ότι την υποβοήθησή του θα  αναλάβουν κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, πρόσωπα που μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο αυτό, τους ονομαζόμενους βοηθούς δικαστών.

Εξασφαλίζεται απόλυτα, ότι οι βοηθοί θα έχουν τα απαραίτητα προσόντα να ανταποκριθούν στο δύσκολο αυτό έργο, που απαιτεί αναμφισβήτητα, νομικές και εξειδικευμένες γνώσεις.

Θέτουμε έτσι τις βάσεις, πάντα με διαφανείς διαδικασίες για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, η οποία είναι το ζητούμενο.

Επίσης, θεσπίζεται  η δημιουργία κλάδου δικαστικής επικοινωνίας και διεθνών σχέσεων.

Η δημιουργία του κλάδου αυτού ήταν απολύτως αναγκαία.

Στην εποχή μας η αλήθεια μπορεί να παραποιείται πολύ εύκολα.

Το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφασης μπορεί να διαστρεβλωθεί, να καταστεί αντικείμενο παραπληροφόρησης.

Κατά συνέπεια η δικαστική λειτουργία δεν πρέπει να είναι αποκομμένη από την κοινωνία.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την απονομή της δικαιοσύνης από διαστρεβλώσεις κάθε είδους.

Είτε αυτό οφείλεται σε ελλιπή ενημέρωση, είτε σε κακόβουλους στόχους.

Για τον λόγο αυτό ιδρύεται ο συγκεκριμένος κλάδος με σκοπό την ακριβή, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση του πολίτη, σχετικά με τη λειτουργία του δικαστικού λειτουργήματος.

Οι εν λόγω εξειδικευμένοι υπάλληλοι θα λειτουργούν επιβοηθητικά, ως σύνδεσμος της δικαιοσύνης με την κοινωνία.

Ενισχύεται έτσι η πεποίθηση του πολίτη προς το κράτος δικαίου.

Για να ενισχυθεί η αξιοπιστία αμφότερων των παραπάνω κλάδων, προβλέπεται ενδελεχής εκπαίδευση των διορισθέντων σε αυτούς υπαλλήλων.

Διασφαλίζεται έτσι, μέσω της όσο τον δυνατόν αρτιότερης εκπαίδευσης, το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εφόσον η πιλοτική σύσταση αυτών των κλάδων αποφέρει  τους αναμενόμενους καρπούς, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επέκτασή τους και σε άλλα δικαστήρια της χώρας, ανάλογα με τις προκύπτουσες ανάγκες.

✔Επιπρόσθετα, με το παρόν νομοσχέδιο δημιουργείται ένα συγκεκριμένο και επαρκές πλαίσιο για την διαδικασία αξιολόγησης των δικαστικών υπαλλήλων.

Εισάγονται εχέγγυα που εξασφαλίζουν την πραγματική και όχι την εικονική αξιολόγηση.

Για πρώτη φορά εισάγεται η αξιολόγηση των προϊσταμένων τους από τους υφισταμένους τους, ενώ ενισχύεται και η συμμετοχή των δικαστικών υπαλλήλων σε προγράμματα επιμόρφωσης.

✔Τέλος, επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα με τη μονιμοποίηση πλέον των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), που είχαν τοποθετηθεί μέσω της κινητικότητας σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

✔η Κυβέρνηση συνεχίζει στον δρόμο των πράξεων και των έργων.

Συνεχίζει τον εξορθολογισμό του Κράτους, ενισχύει την σχέση εμπιστοσύνης Κράτους-Πολίτη και κυρίως  βελτιώνει την καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών.

Ευχαριστώ πολύ.

23/04/2021

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

Tags: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΥΖΙΔΟΥ
Previous Post

Γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερες παρενέργειες από τα εμβόλια κατά της Covid-19

Next Post

Βεργίνα: Πώς δημιουργήθηκε με μαχαίρι ο «ήλιος», το σύμβολο των Μακεδόνων

Next Post
ήλιος Βεργίνας, μακεδονια

Βεργίνα: Πώς δημιουργήθηκε με μαχαίρι ο «ήλιος», το σύμβολο των Μακεδόνων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η 1η Συνάντηση – Εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου Μετρονόμος
  • 2nd Secret Santa Swap Party από τη ΔΙΑΔΥΜΑ και το Δήμο Κοζάνης 
  • Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Πτολεμαΐδας
  • Συνελήφθη αγρότισσα για αναρτήσεις στα social media – Προέτρεπε σε επιθέσεις κατά προσώπων
  • Ημερίδα με θέμα «Παιδιά και Διαδίκτυο» διοργανώνει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου ο Δήμος Βοΐου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr